fbpx
ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Пътят до Токио

След като прочетах бордното списание, изгледах по свестните филми от самолетната видеотека, включително един документален за Феди Меркюри, вечерях, изпих 2 чаши вино и след като станах близък с малката японка, която за завист на всички дълги европейци, можеше да си простре и прането на седалката, оставаха още около 8 часа до Токио. Ето такова е усещането.

“I wish you all get fucked every day as I am” – каза Фреди Меркюри в края на филма си, усмихна се с големите си зъби и затананика един от хитовете си. Спомних си нелепата му ранна смърт, а също и за всички нелепи неща, които ни се случваха.

Полицаят, който проверяваше паспортите във Франкфурт беше мургав. Пожела ми приятно пътуване на български с лек акцент и ми се усмихна съучастически. Аз му благодарих топло и също се усмихнах съучастнически. Сякаш аз не отивам в Япония, а той сякаш нямаше да прекара живота си в нелепи опити да изненадва хора от редки националности, като ги поздравява на родния им език.

Докато чакахме да ни качат в самолета, наземният стюард оповести меланхолично, без много ентусиазъм, че Lufthansa е продала повече билети за моя полет, отколкото има места в самолета и търси доброволци да се прехвърлят на друг полет за Токио. Като че ли никой от чакащите не се юрна към гишето. Малко по-късно жена с мек глас оповести, че който се навие да се прехвърли на следващия полет до Летище Ханеда в Токио, ще получи награда от 600 евро. Докато осъзная епичния размер на далаверата, пред гишето вече се биеха японци и европейци. Ето така се прави бизнес.

Летим на 10 000 м височина над северен Сибир.

На седалките в дясно се беше настанила млада майка с бебе, което още над предградията на Франкфурт нададе тънък прорязващ писък, с който сякаш ни уведомяваше “свиквайте…така ще е следващите 11 часа”.

Японката на съседната седалка си сложи маска на устата и друга маска за очите. От лицето и се виждаше само кабелчето, което изчезваше някъде под одеалото, с което беше завила остатъка от малкото си крехко телце. Имах усещането, че само аз в целия самолет знаех, че на тази седалка има мъничка японка.

Остават 4850 км и 7.07 часа до края на полета. Всички пътници и персонал са вече адски отегчени. Бяха си станали вече някак близки. Започнаха да си говорят на “ти”. Стюардесите започнаха да отварят бутилки вино една след друга, да пият от бутилката и да си чукат наздравици с пътниците.

Докато отивах до тоалетната май видях пилотите да блъскат табла в полуотворената кабина. Може и да ми се беше привидяло от виното, което изпих…но може и да не ми се беше привидяло.

Вече е 6.59, а ние сякаш бяхме спряли във въздуха, заедно с времето. Пилотите продължаваха с картите и сякаш разчитаха Земята да се завърти до Япония.

Летим над Якутия. Разбрахме това, когато една от стюардесите се метна към илюминатора и започна да маха към земята неистово. Тя каза, че майка й е якутка, омъжена за японец. Двамата живели в едно село в тайгата. Майка й знаела разписанието на самолета, с който лети дъщеря й и излизала на двора, за да маха на микроскопичните светлинки в небето.

От скука започнах да се занимавам с едно телефонно приложение, което имаше за цел да те научи на някои основни японски фрази. Оказа се, че разработчикът бил шегаджия и всички  фрази били някои от най-популярните псувни на японски. Впечатлих се най-много от фразата, произнасяна от самураите по време на сепуко, предизивкано от гадна съседка, която им подшушвала, че любимата им гейша пее на друг докато той изпълнявал служебните си задължения. Имало специална фраза – псувня за тази ситуация.

Още 4 часа до Токио. Самолетът сякаш утихна. Само равномерното бучене на двигателите се чуваха. В главата ми се беше загнездила тази последна фраза от документалния филм за Фреди Меркюри: “I wish you all get fucked every day as I am”, приглушена от последните акорди от филма. Японката до мене изпъшка леко на неудобната седалка, като почти бях сигурен, че разпознах една от псувните от телефонното приложение.

После самолетът кацна и всичко се върна по местата си, сякащ нищо не се беше случило. Може би нищо наистина не се беше случило.

Нашите програми в Япония, както и още пътеписи и снимки може да видите тук: http://thousandvoyages.com/fareast/

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> За трекинга в Ливан – Долината Кадиша (Qadisha) (Юнеско) и Природния Резерват Хорш Еден (Horsh Ehden) за дати 17 – 22 юни 2019 има още 3 или 4 места в групата; Есенната група е планирана за дати 2-7 септември 2019

  —> За пешеходния преход до базовия лагер на хималайския Нанга Парбат в Пакистан има още 6 места в групата;

  –> За пътуването ни до Монголия (15-28 август) има 3 ма човека записали се в групата. Необходими са ни още 1 или 2-ма участници най-малко, за да се осъществи;

  –> За пътуването ни до Киргизстан (19-27 август) има 2-ма човека записали се в групата. Необходими са ни още 2 или 3-ма участници най-малко, за да се осъществи;

  Има още 4 места в групата ни до остров Хокайдо с посещение на Хаконе и Нико в Япония (24 август – 2 септември);

  –> За есенното (2-11 октомври) пътешествие из Оман имаме 2 свободни места. При повишен интерес можем да увеличим капацитета (още един джип);

  –> За пътешествие из югоизточна Турция през есента (25-30 септември 2019) има още 4 места в групата;

  –> Пътешествие през Каракорум и долината Хунза в Пакистан –  Есенното пътуване е за дати 16 – 24 септември (има още 5 или 6 места за тази група);

  –> За пътешествието ни през Туркменистан и Узбекистан (25 октомври – 5 ноември 2019) има още 4 или 5 места;

  –> Пътешествие през автентичните райони на Северен Тайланд с престой в Банкок:  дати 5-14 ноември 2019; има още 5 места в есенната група (от 6 налични);

  –> Пътешествие и трекинг в северен Виетнам (района Сапа), заливът Халонг и Ханой (12 – 21 ноември 2019). Има още 4  места;

  –> Има още 6 места в групата за пешеходния преход в пустинята Уади Рам в Йордания с посещение на Петра (6-10 ноември);

  –> Още 4 или 5 места има в групата за пътешествието ни из пустинно Мароко за дати 18-25 ноември 2019;

  –> Участие в поредица събития водени от Негово Светейшество Далай Лама в Бодхгая, Индия – най-важното място за Будизма (26/27 декември 2019 – 2/3 ануари 2020) Програма ден по ден ще бъде предоставена, след като се съберат 6 човека, които се интересуват от това пътуване. Към момента има още 4 места;

  –> Календар за 2019 с планираните ни пътувания с малки групи

 • error: Content is protected !!