ВУДУ ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЗАПАДНА АФРИКА – ГАНА, ТОГО И БЕНИН С ПОСЕЩЕНИЕ НА ГОДИШНИЯ ВУДУ ФЕСТИВАЛ В БЕНИН

Това вълшебно пътуване из Западна Африка ще ни отведе до някои от най-интересните места в Гана, Того и Бенин. Акценти ще бъдат богатата вуду култура на района, местните племена с техните традиции и култура, както и някои от най-впечатляващите природни заблежителности в тази част на Африка. Най-интересния момент от пътуването безпорно ще бъде годишния Вуду Фестивал в Бенин, едно от най-зрелищните събития в Африка изобщо. Започваме пътуването от Акра, столицата на Гана. Тук ще се разходим из старата част на града Джеймстоун и по специално в старото рибарско пристанище до стария фар и старата крепост (сега затвор), едно наистина автентично място останало от миналото. 

Продължаваме към селото Атсиекпое с неговите глинени къщи и прекрасно ресторантче на брега на реката.  До селото ще стигнем с лодки през пълноводната река Волта. Ще се отбием до лагуната Аву, в която по желание може да се разходим с лодка, надявайки се да видим рядката антилопа Ситатунга. В селото Блудо ще видим как се прави джин от захарна тръстика. Следва районът около Кпалиме, известен с една от най-високите планини в Того – Агу. Един ден сме отделили за пешеходни преходи в джунглата (става дума за леки преходи, без голямо натоварване, за които не се изискват специални подготовки). Ще се разходим из “Долината на прилепите”, където при пляскане с ръце във въздуха се дигат стотици хиляди прилепи – невероятно преживяване. 

Ще се отбием и при местните хора, които се занимават с отглеждане и обработка на кафе, както и при художници, които ползват багрила от растения в джунглата за своите картини. Ще видим и водопада Томегбе. Продължаваме към селото Даведи, където ще се докоснем до традиционната култура на етническата група Еуе в южната част на Того. Районът е известен с масивните си ананасови насаждения, палмови дървета и преработка на палмови ядки. Ще посетим плантации, където ще опитаме от ананасите. В едно от селата в района ще видим вуду ритуала с кукли-близнаци, които няколко възрастни жени ще ни демонстрират. Тук ще видим и как се приготвя палмовото масло. 

Продължаваме към Ломе, столицата на Того, където ще посетим Нана Бенц – пищния пазар на Ломе, както и Le Marché des Fetisheurs – пазара за вуду магия, където хората купуват предмети от кожа на животни, кости и черепи за своите традиционни вуду церемонии. Следват няколко исторически обекта – Анехо, Агбадрафо и Тоговиле около Лак Того (Lac Togo), свързани с колониалното минало на страната. Ще посетим стария дворец в Анхехо, наречен Кралската къща (La Maison Royale.). След като пресечем границата с Бенин ще стигнем до селото на брега на Атлантика Грандпопо. Тук вечерта по тъмно ще видим ритуала Зангбето, при който традиционните вуду пазители, наречени Зангбето популярни в Бенин, Того и Нигерия като „нощните наблюдатели“, танцуват диво на фона на музика. Това е може би едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване. Продължаваме към Абомей, столица на бившата империя Дахомей, град известен с вуду културата си. Тук ще посетим Кралския дворец и музея (включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство). До града ще посетим археологическия парк на Агонгоинто и останките от подземни селища от 16-ти век. 

Следва Оуидах – “вуду столица на Бенин”. Ще минем по Пътят на робите – „Route des Enclaves“ е 3,5 километров черен път, който е бил последния етап от маршрута преди робите да бъдат натоварени на корабите. Ще видим в края му Мемориала, точката от която не е имало връщане назад за робите. Ще посетим историческия музей, разположен в старата крепост, известна преди като Форталеза Сао Жоао Батиста и богатия музей Бразилия. В града ще видим още “Храмът на Питоните”, където живеят и се почитат като богове змии – питони. Ще се разходим из “Свещенната гора” – парк с много странни скулптури на съвременни местни артисти.  

Разбира се акцент на днешния ден е Вуди Фестивала, който се провежда всяк година по това време на плажа.

Продължаваме към Ганви, до което може да се стигне само с моторно кану – село, построено на дървени платформи в средата на реката Lac Noukoué. Приключваме нашето пътешествие в град Котону, най-големия и оживен град в Бенин. Тук ще се разходим из оживения пазар, а също и известния пазар за стоки втора употреба Мисетон, както и около рибарското пристанище. Летим обратно за Париж и София от Котону.

Пътепис от нашето пътуване в Гана, Того и Бенин

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати 

Дати: 3-12 януари 2022;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 7 човека;

Цена: 1,795 евро на човек (група 7 човека); Пътуването може да се осъществи и при по-малък брой участници. 

Цената включва: български водач; местен водач и шофьор, транспорт с малък климатизиран бус по целия маршрут; 9 нощувки в хотели 3 или 4 звезди с всички удобства в стая по двама с включена закуска (линкове към сайтовете на хотелите може да видите към всеки ден от програмата); Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (Повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf)

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Акра (Гана) на отиване и Котону (Бенин) – София (*); визи (**); допълнителни застраховки (***); обяди и вечери; разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети с KLM/AirFrance

Отиване:

София 07.00 – Амстердам 09.00;
Амстердам 14.25 – Акра (Гана) 19.55;

Връщане:

Котону (Бенин) 22.25 – Париж 06.20;
Париж 10.20 – София 14.05;

Цена: 674 евро (към датата на резервацията цената може да е различна).

(**) Визи Цената на визата за Гана е 150 долара и се получава на летището в Акра. Цените на визите за Того и Бенин са ниски, около 25 евро. Те се получават на границите на съответните държави, като за Бенин има и електронна виза. Възможно е да има промяна в тези цени.След сформиране на групата ще бъдете уведомени за евентуална промяна, ако е настъпила такава.

(***) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/ 

Бележка: Ваксината срещу жълта треска е задължителна. Подробности за тази ваксина, както и други подробности, свързани със здравето и безопасността в района, ще бъдат предоставени след сформиране на групата.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Акра, столицата на Гана

Днес вечерта пристигаме на международното летище Котока в Акра. Полетът до Акра е в рамките на един ден с тръгване сутринта от София в 06.55 с полет до Амстердам и следобеден полет към Акра. Следва трансфер до хотела – Highgate Hotel *** (http://www.highgatehotelghana.com/ )

Ден 1
Ден 2

Акра; селото Атсиекпое; селото до Согакопе (3-4 ч, около 230 км)

Ставаме рано сутринта, за да идем до едно от най-атрактивните и автентични места в ганайската столица, старата част на Акра – Джеймстоун и по-точно рибарското пристанище. Десетки лодки се полюшват по леките вълнички близо до плажа, който всъщност представлява самото пристанище. Когато някоя се приближи до брега, започва разтоварването на рибата директно на пясъка. Плътно хора навсякъде, глъч, жега, мрежи и екзотика.

Продължаваме към Атсиекпое, живописно село, разположено на зелените брегове на река Волта. До него ще стигнем след пресичане на реката с лодки. Повечето къщи са построени от термитна глина. Ежедневието на хората от селото е свързано и зависимо от реката. Ще имаме обяд в малко ресторантче на брега на реката, след което ще се разходим из селото. 

Продължаваме до Согакопе, където ще прекараме нощта в хубав хотел – Sogakope Beach Resort *** (https://sogakopebeach.com/ )

Ден 2
Ден 3

От Согакопе до Кпалиме (3-4 часа, 157 км)

Първата спирка днес е лагуната Аву, единствената сладководна лагуна, световно защитена местност. Тук живее антилопата Ситатунга един от застрашените видове в Западна Африка. Има обаче малка вероятност да я видим. Тук може да се качим на малка лодка и за около 45 мин да обиколим красивите влажни зони в района (допълнително заплащане). 

В малкото селце Блудо може да посетим дестилерия за производство на джин, където ще видим как местните произвеждат тази алкохолна напитка от захарна тръстика. 

Продължаваме към района около Кпалиме, известен с Агу – една от най-високите планини в Того. Ще се насладим тук на прекрасни планински пейзажи. Известен е също с плодородната си почва, поради което има какаови и кафеени плантации. Самият град Кпалиме е оживено място с много ресторанти. Освен това можем да посетим пазара на изкуствата, Le Centre Artisenal. Настаняване в Hotel Parc Residence (http://www.hotel-parc-residence.com)

Ден 3
Ден 4

Цял ден в района Кпалиме и околностите; пешеходен преход в джунглата

Днес ще имаме пешеходен преход в районите Клоуто и Кума-Конда. Ще походим из джунглата, като преходът не е тежък или изискващ специална подготовка.

Първата спирка ще бъде “Долината на прилепите”. Съвсем близо до едно от селата започва чудна долина потънала в гъста дива джунгла. По върховете на дърветата живеят стотици прилепи, които издават характерен шум. Когато водачът плясне с ръце огромно количество прилепи се дигат с шум във въздуха, като за момент небето почернява от тях.

Ще спираме да си приказваме с хората, които отглеждат кафе и какао.

Ще посетим и ателиетата на местни художници, които използват естествени бои от джунглата за своите произведения на изкуството.

Ще стигнем до водопада Томегбе, приятно прохладно място с вода и буийна растителност около него. Настаняване в хотел: Hotel Parc Residence (http://www.hotel-parc-residence.com )

Ден 4
Ден 5

От Кпалиме до столицата на Того Ломе (3-4 часа, 145 км)

Днес продължаваме към село Даведи. Тук ще се докоснем до традиционната култура на етническата група Еуе (Еwe) в южната част на Того. Районът е известен с масивните си ананасови насаждения, палмови дървета и преработка на палмови ядки. Ще се разходим из селото с местен човек, който подробно ще ни разкаже как хората преработват палмовите ядки в палмово масло, палмово вино и джин.

Тук ще видим вуду ритуала с кукли-близнаци, които няколко възрастни жени от селото ще ни демонстрират. Ще видим и как се прави палмово масло

Продължаваме към Ломе, столицата на Того. За разлика от Гана, Того е франкофонска страна и атмосферата леко се сменя. В миналото са смятали град Ломе за „Париж на Западна Африка“. Градът е очарователен  – широки булеварди, плажовете, покрити с палми, и разпадащите се колониални сгради. Нана Бенц (Nana Benz) е името на пищния пазар в Ломе. Тук се продава всичко. В Ломе ще посетим Le Marché des Fetisheurs – пазара за вуду магия, където хората купуват предмети от кожа на животни, кости и черепи, които ползват за своите традиционни вуду церемонии. Нощувка в хотел Pure Plage *** – http://www.pureplage.com 

Ден 5
Ден 6

От Ломе през историческите места Лак Того до Грандпопо в Бенин (около 3 часа, 143 км + 1 час пътуване с лодка) 

Ако вчерашният ден не сме успели да посетим някои от пазарите описани по-горе, ще го направим днес сутринта. 

Продължаваме към няколко исторически обекта – Анехо, Агбадрафо и Тоговиле около Лак Того. Колониалното минало на Того най-силно се усеща в Анехо, където първо са пристигнали португалците. Намира се в Тоговиле, от другата страна на езерото, което ще прекосим с лодка. Ще посетим стария дворец в Анхехо, наречен Кралската къща (La Maison Royale.)

Пресичаме границата с Бенин. Вечерта ще имаме страхотно преживяваме в селото Грандпопо на брега на океана. Ще видим ритуала Зангбето, при който традиционните вуду пазители, наречени Зангбето популярни в Бенин, Того и Нигерия като „нощните наблюдатели“, танцуват диво на фона на музика. 

Куклообразните Зангбето са високи колкото човешки ръст, покрити с цветна слама. Те са диви нечовешки духове (силите на природата и на нощта, които обитават Земята още от преди човешките същества). Зангбето излизат в тъмнината на нощта, издават шум, за да обявят пристигането си. Движат се с въртеливо движение по прашната площадка. Около тях се суетят мъже, вършат церемонии. В някакъв момент духът (голямата кукла) спира движението, тресе се, хората махат купола с ресни, като вътре се вижда малка вуду статуя. Мъжете поемат в устата си алкохолна течност (джин) и плюят върху статуята. Ритуалът се съпровожда от силна музика и танци. След като духът се успокои, куполът с ресни отново се слага, след което продължава въртенето. Този вуду ритуал се провежда във всички села в Бенин. Не беше нагласен само за нас. Ние просто предварително знаехме, че точно в това село ще има днес ритуал. Тези церемонии продължават до към Нова Година и са традиционни за тази част от годината. Повече за този ритуал заедно със снимки и видое от нашето посещение през ноември 2019 – http://thousandvoyages.com/zangbetobenin/ 

Нощувка в хотел: Auberge Grandpopo *** (http://www.voyageurbenin.com)

Ден 6
Ден 7

От Грандпопо до Абомей ((около 2 часа, 143 км)

След закуската в хотела продължаваме към Абомей, столица на бившата империя Дахомей от 16-ти – 19-ти век. Абомей (Abomey) е известен с Кралския дворец и музея (включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство). Всеки нов крал е добавял своя собствена резиденция в дворцовия комплекс, което е довело до построяването на 12 дворци в империята. В момента само два от тях са останали. 

От разходката из тези места ще научим повече за могъщото царуване на народа Фон, най-голямата етническа група в Бенин, които основават империята на Дахомей. 

В Абомей ще видим паметника на Бенхазин, разположен на източния вход на града и стария квартал, където ще намерим останки от стена от кал, която някога е заграждала царството. 

Абомей (Abomey) е известен и с вуду културата си, нейните магьосници и церемонии. Ще посетим някои от вуду храмовете, които се намират в града. Настаняване в хотел: Sun City Hotel *** ( http://www.benin-suncityhotel.com)

Ден 7
Ден 8

От Абомей до “столицата на вуду” Оуидах; Годишния Вуду Фестивал

Рано сутринта потегляме от Абомей, за да стигнем навреме за откриването на Вуду Фестивала в Оуидах, Бенин.

Град Оуидах е “вуду столица на Бенин”. Вуду религията е дълбоко вкоренена в културата и традициите на Бенин. Това не е вероизповедание, а начин на живот. Тази религия почита стотици малки богове и едно върховно същество. След като човек умре, душата му се превръща в дух със свръхестествени сили. Местните свещеници, наричани още жужу (juju) или фетиши, имат способността да комуникират с духовете. Чрез разнообразни ритуали или церемонии, духовете се привличат, могат да общуват с живите, както и да се намесват в някои области от живота на хората. 

Днешният ден е посветен на Вуду Фестивала, който се провежда всяка година на 10 януари. В него участват всички местни, идват хора от цялата страна и съседните й, както и хора от Америките (особено Бразилия и Хаити), наследници на робите, които се връщат в земята на своите предци, за да преживеят културата на прадедите си. Снимки, видео от фестивала и още инфорамация за това изключително интересно събитие може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/voodoofestival/ 

Ще посетим “Храмът на Питоните”. Както името подсказва, в него живеят и се почитат като богове змии – питони. Змията е свещенна във вуду ритуалите, поради което има и специален храм посветен на нея. От тук започва Вуду Фестивала, а също от тук тръгва и процесията с участниците, към която ще се присъединим и ние.

Заедно с участниците във фестивала ще минем по “Пътят на робите” – „Route des Enclaves“, 3,5 километров черен път, който е бил последния етап от маршрута преди робите да бъдат натоварени на корабите.

В края на този път ще видим Мемориала, точката от която не е имало връщане назад за робите. Тук на плажа се провежда Фестивала, където ще останем почти целия ден.

Настаняване в хотел: Casa Del Papa ****  (http://www.casadelpapa.com )

Ден 8
Ден 9

От Оуидах през Ганви до Котону (около час, 38 км)

Днес продължаваме нашата разходка в Оуидах. Ще посетим историческия музей, разположен в старата крепост, известна преди като Форталеза Сао Жоао Батиста и богатия музей Бразилия.

Ще се разходим из “Свещенната гора” – парк, в който най-известното място е едно дърво, за което се смята че е свещенно. Паркът е дом на няколко десетки скулптури на съвременни местни артисти, представящи герои и свързани с тях истории от местната вуду традиция. 

 

Продължаваме към селото Ганви, до който може да се стигне само с моторно кану. Невероятен град, построен на дървени платформи в средата на реката Lac Noukoué. Около 40 000 души от племето Тофину живеят в това последно по рода си селище в Западна Африка (на 400 години). Хората от това племе построили селата си в реката, за да се спасят от ловците на роби. Хората Тофину се препитават почти изцяло от риболов.

Вечерта пристигаме в град Котону, бившата столица на френската колония Дахомей, днес голям типичен африкански град.

Хотел: La Masion de La Canelya – http://www.lamaisondecanelia.com/

 

Ден 9
Ден 10

Град Котону; Отпътуване за София

Днес денят е посветен на град Котону. Ще се разхождаме, пазаруваме сувенири. Ще отидем на оживения пазар, а също и известния пазар за стоки втора употреба Мисетон. Интересно е около рибарското пристанище. Може да псоетим и някои от художествените галерии в града. Вечерта е полетът обратно за София през Париж.

Ден 10

Снимките и горното видео са от нашето пътуване по тази програма и маршрут през ноември 2019.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА