ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЗАПАДНАТА ЕГИПЕТСКА ПУСТИНЯ – ОАЗИСИ, ДРЕВНИ РУИНИ И ДЮНИ

Идеята на това пътуване е да обиколим района на Западната Египетска Пустиня и по-точно Черната и Бялата пустиня с оазисите Бахария, Фаравра, Дахла и Карга. Ще пътуваме до Кайро със самолет, след което продължаваме по нашия маршрут с частен бус за нашата група до първия оазис Бахария.

От тук поемаме с джипове през “Черната пустиня”. Ще спрем в бедуинско село на път към “Кристалната планина” и дюните “Ал Гураби”, в чието подножие ще бъде първото ни диво къмпингуване. Продължаваме към така наречената “Перфорирана планина”, района “Карауиин” – огромно пространство покрито с пясъчни високи дюни, “Малката Пясъчна Долина” и после към “Голямата Пясъчна Долина” до “Магичните извори” за пикник на открито.

Ще видим каменните рози и постепенно ще навлезем в “Бялата пустиня”, където е второто ни диво къмпингуване. Продължаваме към оазиса Фарафра и оазиса Дахла, където ще се разходим из укрепения стар град Каср ад-Дакла или ел-Каср, гробниците “Музука” и стария римски храм Дейр ел-Агар. продължаваме към оазиса Карга с древното християнско гробище “Ел Багауат” и “Храма на Хибис”, най-големия и най-добре запазен древен египетски храм в оазиса Карга. Следва трансфер до Кайро, като буса ще ни остави директно на летището за обратния полет към Букурещ/София. 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Период на пътуване: есен/зима/пролет;

Дати: 7-14 ноември 2021;  

Цена: 870 евро/човек (група от 6 човека);

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 6 човека;

Цената включва: български водач, местен водач, трансфери от и до летището в Кайро; Нощувки: 2 нощувки в три-звезден хотел в Кайро; 2 нощувки диво бивакуване на палатки в пустинята и 3 нощувки в хотелчета тип B&B в оазисите на пустинята (по желание може да се уреди още една нощувка диво къмпингуване в пустинята вместо B&B); стаите в хотелите са за по двама човека с бани и тоалетни и включени закуски; Хранения: всички хранения в пустинята (закуска, обяд и вечеря) с изключение на последния ден в пустинята и на дните в Кайро; наземен транспорт с микробус/джипове; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително и при заболяване свързано с Ковид-19 (вижте повече детайли тук: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf  ).

Цената не включва: самолетни билети Букурещ – Кайро – Букурещ (*); транспорта до/от Букурещ; виза за Египет (**); храна и напитки извън предвидените в програмата, допълнителни застраховки (***); разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети

Около два месеца преди пътвуането ще бъдат предложени най-удобните и изгодни маршрути до Кайро.

1) Към момента (юни 2021) най-удобните полети са с AirFrance през Париж и струват 296 евро/човек. 

2) Друга възможност е с Румънските авиолнии с примерно полетно разписание:
Отиване: Букурещ 00.30 – Кайро 02.15; Връщане: Кайро 03.00 – Букурещ 06.50;
Цена на билета: 265 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна); По желание полетите могат да бъдат от до София, което ще оскъпи самолетните билети с около 80-100 евро. От Русе до летището в Букурещ на отиване и после до Русе на връщане ще пътуваме заедно с редовните маршрутки, които оперират по тази линия. Тази отсечка, както и пътуването до Русе също можем ние да го уредим, ако желаете.

(**) Визата се издава на летището в Кайро и струва 15 долара. Ако има промяна, ще бъдете уведомени своевременно.

(***) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Днес много рано сутринта (02.15) пристигаме в Кайро. Следва трансфер до хотела и нощувка.  Ставаме малко по-късно и тръгваме на разходка из града. По желание ще има организирана екскурзия до Пирамите и Египетския Музей (тази екскурзия не е включена в общата цена). Друг вариант е “Града на мъртвите” , който е в центъра на Кайро (тук няма допълнителен разход).  Може да само да се разходим из града и да посетим Египетския музей. Ще бъдат предложени и други варианти за този ден. Вечерта нощувка в хотел.

Ден 1
Ден 2

Оазисът Бахария и Черната Пустиня наоколо

Днес сутринта с частен микробус само за нашата група тръгваме към Западната Египетска Пустиня и по-точно към оазиса Ел-Уахат ел-Бахария или ел-Бахария. По обяд ще пристигнем в оазиса. 

Следват кратка почивка и обяд, след което се качваме на джипове и поемаме към най-голямата забележителност тук – “Черната пустиня”, огромното пустинно пространство със скални формации покрити с черен прах, от където идва и името на тази пустиня. Ще стигнем до малко бедуинско селище, където има минерални извори. 

Продължаваме към така наречената “Кристална Планина” директно през пустинята с джиповете. Става дума за хълмове с уникална кварцова структура и поради това изглеждащи странно на фона на жълтеникавата пустиня. Мястото е неземно красиво, поради което тук ще се разходим обилно.

Продължаваме с джиповете през пустинята до дюните “Ал Гураби”. Целият район има вид на море от вълнисти пясъци, истинска пустиня с дюни малки и големи. Тук ще къмпингуваме на палатки. Ще имаме пикник вечерта край огъня и нощувка на палатки. 

Ден 2
Ден 3

Продължаваме с джиповете навътре в пустинята

Закусваме около огъня, пием чай и се мотаме по дюните още известно време. После се мятаме на джиповете отново и продължаваме към така наречената “Перфорирана Планина” със своите уникални пустинни пейзажи сякаш напукани от ерозията и вятъра. 

Продължаваме към район известен с името Карауиин – огромно пространство покрито с пясъчни високи дюни. Разходки наоколо, снимки или просто релакс сред природата.

Продължаваме към “Малката Пясъчна Долина” и после към съответно “Голямата Пясъчна Долина” – все места с уникални пустинни пейзажи. Ще имаме достататъчно време за мотане на всяко от тези места. Не бързаме за никъде!

По обяд пристигаме до така наречените “Магични Извори”, където ще имаме пикник. Продължаваме с джиповете навътре в пустнията до място осеяно с така наречените Каменни Рози – геологични образования, които се срещат на още няколко места по света. Тези в Египетската Западна Пустиня, която сега обикаляме, са едни от най-впечатляващите.

Навлизаме постепенно в Бялата пустиня. Стигаме до живописно място, където ще установим бивака за нощувка. Отново вечер край огнището, палатките и цялото небе на разположеие за нощни съзерцания.

Ден 3
Ден 4

Към оазиса Дахла и древните му руини

След закуската в лагера стигаме до шосе с джиповете, след което се прехвърляме в буса за по-удобно пътуване следващите 340 км до оазиса Дахла. По пътя ще спрем в оазиса Фарафра за кратка разходка из стария квартал на градчето. 

Днес ще пътуваме основно през така наречената “Бяла Пустиня”. Този район е национален парк заради уникалните пясъчни формации, които ще спираме да снимаме и разглеждаме. Именно те придават характерния лунен изглед на тази пустиня.

След като пристигнем в оазиса Дахла, първо ще спрем в укрепения стар град Каср ад-Дакла или ел-Каср, построен през 12 век върху останките от римско крепост в северозападната част на оазиса. Някои от османските и мамелюкските сгради имат каменни блокове с йероглифи от древния храм Тот. Триетажното минаре, високо 21 метра, е построено през 924 г. 

Продължаваме към гробниците “Музука” едно от най-важните светилища в оазиса Дахла. Ще разгледаме красивите фрески и рисунки, останали още от фараонски и римски времена.  

Следващото място е Дейр ел-Агар, римски храм в западния край на оазиса. Храмът е издигнат по времето на римския император Нерон и украсен по времето на Веспасиан, Тит и Домициан. Храмът е посветен на тиванската триада, съставена от Амон-Ра, Мут и Хонсу, както и на Сет, основното божество на региона. 

Днес ще нощуваме в B&B.

Ден 4
Ден 5

Към оазиса Карга (около 200 км)

Сутринта потегляме към оазиса Карга, последния от нашата обиколка.

Освен оазиса до края на деня ще разгледаме  Ел Багауат – древно християнско гробище, едно от най-старите в света, ползвано от 3 до 7 век сл. Н. Е. Това е едно от най-ранните и най-добре запазени християнски гробища от древния свят. Нощувка в B&B.

Ден 6 Оазиса Карга

След закуската днес продължаваме към Храма на Хибис, най-големият и най-добре запазен древен египетски храм в оазиса Карга, както и единствената структура в Египет, датираща от саитско-персийския период (664–404 г. пр. Н. Е.), Днес той доста добре запазен. 

Остатъкът от деня – разходки из оазиса, вечеря и почивка. Нощувката е в хотел тази вечер също. 

Ден 5
Ден 6

Оазиса Карга

След закуската днес продължаваме към Храма на Хибис, най-големият и най-добре запазен древен египетски храм в оазиса Карга, както и единствената структура в Египет, датираща от саитско-персийския период (664–404 г. пр. Н. Е.), Днес той доста добре запазен. 

Остатъкът от деня – разходки из оазиса, вечеря и почивка. Нощувката е в хотел тази вечер също. 

Ден 6
Ден 7

Към Кайро

Сутринат се излежаваме до късно. Още малко разходки из оазиса, след което имаме по-дълъг трансфер обратно към Кайро. Трябва да присигнем в града около полунощ, за да бъдем на летището най-късно в 01.00 за полета два часа по късно. 

 

Ден 7
Ден 8

Обратен полет към Букурещ и/или София

Днес в 03.00 е полета до Букурещ и от там за София или други градове в страната.

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА