ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЗИМНА ЯКУТИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРЕХОД ДО МАГАДАН

Идеята на това пътуване из зимна Якутия е да се насладим на дивия руски далечен Изток по възможно най-удобния начин. Ноември е добър месец за пътуване в Якутия, тъй като реките и пътищата са замръзнали и шофирането става бързо и безпопасно, няма комари (бич за този район през пролетта и лятото), температурите са около минус 15 – минус 20 градуса т.е сравнително поносими в сравнение с лютата зима през януари (до минус 40 минус 50 градуса), денят е нормално дълъг и светъл, а снежните зимни пейзажи са умопомрачаващи. Ще летим до Якутск на отиване и връщане през Москва (ще има време за разходки из руската столица). 

Ще разгледаме Якутск, където ще посетим етно-комплекса Чочур Муран, с възможност за возене на шейни с кучешки впрягове; “Царството на леда” недалече от Якутск – музей в пещера със замръзнали фигури и други интересни неща; известния в цял свят местен Природо-научен музей с впечатляващата сбирка от останки от мамути, рибния пазар със замръзналата риба и други. Тръгваме към Оймякон от Якутск. Разстоянието от около 1000 км в едната посока ще преодолеем за два дни. Ще пренощуваме в град Кандига (по един път на отиване и на връщане), който е по средата на маршрута.  

Ще пътуваме през централната част на Якутия, ще прекосим река Лена, след което продължаваме покрай река Алдан.  Ще пътуваме по известния път Колима, построен от затвотници от Гулаг. На “Полюса на студа” в селото Оймайкон ще ни връчат специален сертификат, удостоверяващ, че действително сме стигнали до това място. Ще спим в хубава и уютна къща за гости, ще яздим местните коне в снега, а също ще пробваме и риболов в замръзнала река. 

Ако имаме късмет  (ако номадите са на близко) ще се повозим на впряг от лосове и ще се запознаем с бита и ежедневието на евенките, местнте хора ангажирани основно с отглеждане на лосове. Това пътуване дава възможност да стигнем до град Магадан на Охотско море с посещение на най-големите и добре запазени лагери на Гулаг. В този случай летим обратно за Москва от Магадан (виж подробности в програмата). Ако пътуването е до селото Оймайкон, се връщаме обратно в Якутск, от където летим за Москва и България. Пътепис от нашето пътуване до Якутия през февруари 2020 може да прочетете тук: http://thousandvoyages.com/yakutiatravelogue/ 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 8-17 ноември 2021;

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Група: 5 -7 човека;

Цена: 1,720 евро/човек при група от 5 човека; (групата може да бъде до 7 човека, като съответно цената ще се редуцира);

Цената включва: български водач, местен водач/шофьор; 2 нощувки в хотел 3 звезди в Москва в стаи по двама; 6 нощувки в Якутия (две в хотел в град Якутск в стаи по двама и 4 във вътрешността на Якутия, като една от нощувките ще е в къща за гости в Оймякон); транспорт с джип или малък бус в Якутия; всички хранения във вътрешността на Якутия (т.е всички хранения след като потеглим от Якутск – 4 дни);  Сертификат за посещение на “Полюса на студа”; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf ).

Цената не включва: самолетен билет София (Варна или Бургас) – Москва – Якутск на отиване и Якутск – Москва – София (Варна или Бургас) на връщане (*); обядите и вечерите в Москва (2 дни) и Якутск (2 дни); виза за Русия (**); трансферите от/до летището в Москва до хотела и обратно (***); удължаването на пътешествието до Магадан (700 – 750 евро/човек) и/или лагерите на Гулаг (+180 евро/човек); входни билети за забележителности в Москва и тези извън програмата ни в Якутия; допълнителни застраховки (****); разходи от личен характер

(*) Полети и самолетни билети

Ние се грижим за закупуване на самолетните билети, което става след като се сформира групата. Допълнителна информация ще бъде предоставена, след като полетите между България и Русия се възобновят.

За сега предоставяме информация само за полетите от Москва до Якутск и обратно.

Отиване: Москва Домодедово 18.25 – Якутск 07.00 (+1); Цена: 18, 669 рубли с багаж 23 кг и ръчен 10 кг.

Връщане: Якутск 08.15 – Москва Домодедово 09.25; Цена: 18,669 рубли 

Обща цена: 37,400 рубли или около 415 евро/човек.

В момента на резервацията цените може да са други.

Ако групата избере да пътува до Магадан, ще бъдат предоставени полети със съответните цени.

(**) Виза за Русия

Към момента цената на визата е 155 лева (когато се възобнови издаването на визи). Най-новите изисквания и цени за издаване на руска виза може да прочетете тук: https://visaforrussia.bg/специална-оферта/  

Визите ги уреждаме ние наведнъж за всички с всички необходими документи (покани и други).

(***) Трансфер. След като се сформира групата, ще съберем допълнително пари само за трансферите от/до летището в Москва. Това не е скъпо като услуга.

(****) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет до Москва

Днес летим от София до Москва. Има полети също от Варна и Бургас до Москва. Всички трябва да бъдем в Москва до края на този ден. Следва трансфер до хотела и нощувка. Ако полетите са сутринта, ще има време за разходки из града.

Ден 1
Ден 2

Москва; Полет до Якутск, Якутия

Днес целият ден е посветен на Москва. Ще предложим допълнително програма за този ден, която ще се съобрази с желанието на участниците. Вечерта следва трансфер до летището и полет към Якутск, столицата на Якутия. Полетът е през цялата нощ.

 

Ден 2
Ден 3

Пристигане в Якутск, столицата на Якутия; Обиколка из най-интересните места на града

Днес сутринта пристигаме в Якутск. Следва трансфер до хотела, настаняване и малка почивка. Днешният ден е посветен на града и малко от неговите околности.

Ще наблюдаваме местен зимен ритуал наречен Итък Кая, след което продължаваме към комплекса Чочур Муран малко извън града, където по желание може да се возим на шейни с кучешки впрягове (допълнително заплащане). Недалече се  намира така нареченото “Царството на леда” – два тунела, осветени с неонова светлина, прокопани дълбоко в един постояно замръзнал хълм.  Вътре ще разгледаме десетки приказни, вечно-замръзнали  ледени скулптури на местни езически богове, а също и на множество по-разпознаваеми образи – Буда, Фараон, Дядо Мраз, Мамут и други.

Ще посетим известния Природо-научен музей в града с впечатляващата колекция от останки от мамути.

Ще се мотаме из уникалния рибен пазар, където продават замръзнала риба и други морски дарове директно от сергиите (очевидно няма нужда от хладилници).

Вечерта се прибираме в града и хотела за нощувка.

 

Ден 3
Ден 4

През сърцето на зимна Якутия на път към Оймякон, най-студеното място на света; град Кандига

След закуската в хотела в Якутск, потегляме в посока селото Оймякон, като разстоянието от около 1000 км ще преодолеем за два дни. Днес ще изминем първите около 500 км до град Кандига, което ще отнеме около 8-9 часа със спирките по пътя за обяд и за снимки. Ще пресечем централната част на Якутия, ще прекосим река Лена, след което продължаваме покрай река Алдан. Обядите са в крайпътните гостилници (не е ресторант) за камиони, които пътуват посока Магадан. Нощувката ще е в малък скромен хотел в града, в стаи по двама човека.

 

Ден 4
Ден 5

От град Кандига до Оймайкон (около 500 км)

Днес продължаваме пътешествието от град Кандига до Оймякон, Това е едно от най-студените постоянно населени селища на Земята. Ще пътуваме по известния път Колима, построен от затвотници от ГУЛАГ. Ще пътуваме през драматични планински пейзажи и ще прекосяваме мощни реки. Ще пристигнем в Оймякон късно вечерта. Тук ще вечеряме и нощуваме в къща Тамара Григориевна, жената направила това място известно. Къщата е голяма, пригодена за туристи, много уютна и с много много книги от съветско и по-нови времена. Самата Тамара е уникална жена. В къщата, а и във всички къщи в селата няма вътрешни тоалетни. Вечерта ще имаме хубава домашна вечеря в истинска сибирска обстановка.

 

Ден 5
Ден 6

Полюсът на студа Оймякон (сертификат); езда на коне в снега; риболов в замръзналата река; селото Томтор

Започваме днешният ден с хубава сибирска закуска. После следва среща с кмета на Оймякон, за да получим лично от него Сертфикат за това, че сме посетили “Полюса на студа”. 

Бележка: По това време на годината температурите не са най-ниските възможни. Вероятно ще бъде около минус 20 градуса.

После отиваме в конефрема, където се отглеждат местни коне. Ще си говорим с хората, които отглеждат конете. По желание – езда на коне в снега (допълнително заплащане). Ще обядваме обратно в къщата за гости при Тамара.

Продължаваме следобед с риболов (или който не иска да лови риба, ще гледа само) в една замръзнала река наблизо.   

Бележка: Ако цялата група е съгласна от тук може да продължим към град Магадан на Охотско Море. От тук насетне са още 3 нощувки, 2 по пътя за Магадан и още една в Магадан, за който сме отделили един пълен ден за разглеждане. В този случай полетът до Москва е от Магадан т.е няма да се връщаме в Якутск. Цената за този вариант е с около 700 -750 евро/човек допълнително към посочената цена на програмата. Могат да се добавят още два дни, за посещение на лагерите на Гулаг, най-големите и добре запазени в района, като това ще оскъпи програмата с още около 180 евро/човек. Ако желаете всички тези екстри, моля отбележете това при запитването.

 

Ден 6
Ден 7

По обратния път към Кандига; Впряг с лосове

След закуската в хотелчето поемаме по обратния път към Кандига (около 550 км). Ще имаме отново топъл обяд в някоя от крайпътните гостилници. Вечерта нощувка в същото хотелче, в което спахме на отиване.

Ако има възможност ще може да се возим на впрягове теглени от лосове, да поговорим с местните хора – евенки, както и да се запознаем като цяло с живота на номадите, които отглеждат лосовете. Това ще зависи дали номадите ще бъдат някъде в близост до нашият маршрут. Цената за това отклонение с възможност за возене на впрягове с лосове струва допълнителни 6,500 рубли (около 90 евро). 

 

Ден 7
Ден 8

По пътя за Якутск

Днес пътуваме от Кандига към Якутск. Настаняваме се отново в нашия хотел в Якутск. Следват вечеря и почивка.

 

Ден 8
Ден 9

Полет от Якутск до Москва

Днес летим от Якутск до Москва. Ще имаме цял ден за разходки из руската столица.

 

Ден 9
Ден 10

Москва и полет към София (или Варна/Бургас)

Днес летим към София (или Варна/Бургас). Разписание с цени ще бъде предоставено, след като полетите бъдат възобновени.

 

Ден 10

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ НАШЕТО ПЪТУВАНЕ ПО ТАЗИ ПРОГРАМА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2020

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.