Якутск през зимата

Якутск е най-големия град в света (270,000), разположен върху вечно-замръзнала земя. Въпреки тежките метеорологични условия, населението се увеличава с всяка изминала година, а самият град се разраства: нови жилищни зони и модерни обществени пространства се появяват непрекъснато.

Република Саха (Якутия) е най-големия (една пета от площта на страната) и най-студен регион на Русия. Климатът тук е рязко континентален, което означава, че зимните температури от -50 C (дори -60 C) не са рядкост, а лятото температурите могат да стигнат и + 30 C. Предвид такава температурна разлика, най-важното е да се запази стабилността на почвата, в противен случай сградите и пътищата ще потънат буквално под земята. Според Сергей, един от водещите архитекти в града „Първото правило на Далечния север е, че нищо не бива да бъде вкопавано в земята“. Всички тръби, отоплителни тръбопроводи и т.н. трябва да преминават отгоре, на повърхността и да станат част от градския пейзаж. „Бихме искали да ги използваме архитектурно, да речем за осветление, но засега това е само на теория“, споделя още Сергей.

Всички сгради в Якутск стоят на здрави стълбове, за да предотвратят стопяването на леда в земята под тях от генерираната топлина. Така са построени големи и важни сгради като например Североизточния федерален университет, спортния комплекс “Триумф” и циркът “Мамонтенок” – най-северната закрита арена в света.

Поради вечната замръзналост на земята няма подземни паркинги. Всички паркинги са отвън на повърхността или в приземните етажи на сградите.

През зимата тук властва мъглата, породена от горещия въздух от къщи, хора и автомобили, който не може да се издигне нависоко от екстремно ниските температури. Якутск си има всичко – киносалони, ресторанти и обществен транспорт, който функционира целогодишно. Хората продължават да излизат навън, дори и през най-студените месеци, макар и не за дълго.

 

 

Галерия снимки