ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Зангбето, традиционния вуду ритуал в Бенин

Пристигаме в селото Грандпопо (Grandpopo), Бенин по тъмно. След известно лутане из тъмните квартали, попадаме на силна музика. Бусът заема стратегическо място, осветявайки площада. В единия край – група музиканти свирят, пеят и танцуват. Започва ритуалът Зангбето (Zangbeto). Традиционните вуду пазители, популярни в Бенин, Того и Нигерия като „нощните наблюдатели“, излизат бавно на прашния площад на селото. Куклообразните Зангбето са високи колкото човешки ръст, покрити с цветна слама. Те са диви нечовешки духове (силите на природата и на нощта, които обитават Земята още от преди човешките същества). Зангбето излизат в тъмнината на нощта, издават зловещ тананикащ шум, за да обявят пристигането си. Движат се с въртеливо движение по прашната площадка. Около тях се суетят мъже, вършат церемонии. В някакъв момент духът (голямата кукла) спира движението, тресе се, хората махат купола с ресни, като вътре се вижда малка вуду статуя. Мъжете поемат в устата си алкохолна течност (джин) и плюят върху статуята. Ритуалът се съпровожда от силна музика и танци. След като духът се успокои, куполът с ресни отново се слага, след което продължава въртенето. Този вуду ритуал се провежда във всички села в Бенин. Не беше нагласен само за нас. Ние просто предварително знаехме, че точно в това село ще има днес ритуал. Тези церемонии продължават до към Нова Година и са традиционни за тази част от годината. 

Вуду е официалната религия в Бенин. В други вуду страни – Гана, Того, Буркина Фасо официалната религия е християнството, като в някои райони е с преобладаващо мюсюлманство. Паралено с тях се практукува и вуду. В Бенин се практикува основно и само вуду.

В един момент, когато мъжете махнаха купола на голямата кукла, те извикаха публиката да надникне в него, за да се увери всеки, че вътре няма човек, който да я задвижва. Аз заснех една голяма част на видео. Действително вътре нямаше човек или поне на мен така ми се стори. За да не задълбочавам в темата ще напиша само, че нашият вроден скептицизъм отново надделя. На въпроса към Уилям дали той вярва във вуду, отговорът беше, че във вуду не се вярва. Вярва се в Христос! За вуду той знае, че е реалност, някаква реалност, която е вид истина, може би различна от тази която ние бихме нарекли истина. Една жена от групата описа най-добре това, на което станахме свидетели. Според нея става дума за някаква различна енергийна вибрация на съзнанието, нещо подобно на състояние след употреба на наркотик. Аз бих добавил нещо като Дон Хуан на Карлос Кастанеда и неговата паралелна реалност. На основата на тази странна, различна енергийна вибрация се гради цяла една култура, обхващаща милиони хора. Пренесена от робите отвъд океана, тя и до днес се е запазила почти непроменена, което ни беше казано и подчертано на няколко пъти. Това е знак за устойчивостта и огромното значение, което вуду културата е имала в миналото, а и продължава да има и днес по тези места и отвъд океана.

Зангбето защитава срещу крадци и злонамерени хора. Духът скита по улиците, раздавайки справедливост. Според легендата Зангбето и двамата му братя се бият един срещу друг за престола на баща си. В нощта преди последната битка Зангбето, най-младият, бил обсаден с неговата армия от другите двама братя. Тогава той получил видение, което му подсказало той и войниците му да се покрият със слама и да тичат срещу враговете, преструвайки се на духове. Трикът проработил. Двамата му братя се уплашили и избягали. Най-малкият брат станал новия цар.

Пътепис за пътешествието ни през западна Африка (Гана, Того и Бенин)

Нашата програма за пътешествие през Гана, Того и Бенин

 • Свободни места в почти сформирани групи

  Пътуванията ще се осъществят, ако епидемиологичната обстановка позволява това!

  –> Има 2 или 3 места за малката група (6 човека) за пътешествието ни през югоизточна Турция (25-31 октомври 2020);

  –> Двама човека биха искали да пътуват в малка група от 4 или 5 човека до остров Шпицберген през зимата (около Нова Година) с водач, така че се търсят още 2 или 3-ма човека.

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Има още 5 места за групата (6 до 8 места максимум) за пътуването из северен Тайланд с престой в Банкок (10-19 февруари 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до иракски Кюрдистан (27 април – 4 май 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до Грузия с възможност за посещение на Абхазия (9-16 юни 2021);

  Това пътуване може да се съчетае с пътешествито ни из Армения и Нагорни Карабах, което сме планували за дати 18-26 юни 2021;

  –> Календар за 2020/2021 с планираните ни пътувания с малки групи за определени дати

   

   

   

   

   

   

 • Снимките и едното видео са от нашето пътуване из западна Африка през ноември 2019

  НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!