Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с корона-кризата и след това

Разделям дестинациите на две основни групи: 1) Първа категория – страни, до които ние ще можем да пътуваме и 2) Втора Категория – страни, до които няма да можем да пътуваме (поне докато не минат в първата категория). Страните от Първата Категория са тези, които покриват следните критерии:

– НЕ изискват PCR  тест, който да се прави на самата граница, като условие за влизане в страната  (някои страни изискват тест и на излизане);

– НЕ изискват и нямат условия за карантина;

– Нямат други, трудни за преодоляване условия, като например да се показват пари в брой, като доказателство, че пътникът може да си покрие разходите за лечение и други (например Камбоджа).

Важни уточнения:

– Изискването за PCR тест предварително направен в България е ОК. 

– Измерването на температурата на летищата е ОК. Това го има вече почти навсякъде и вероятно ще остане и занапред. Това между другото го имаше в някои страни и преди вирусната криза (Узбекистан).

– Изискването за застраховка, която да покрива разходи свързани със заболявания причинени или следствие от Ковид-19. Това е ОК! Ние работим с Алианц и ползваме техните застраховки, които покриват разходи, свързани с Ковид. Ние предлагаме и международните застраховки на СейфтиУинг (SafetyWing), която включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Подробна информация за всички видове застраховки може да намерите тук.

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потвърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи, специфични за конкретното пътуване.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, където ще се пътува, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

Опитваме се да бъдем максимално флексибилни т.е да променяме маршрути, дати и други компоненти на пътуването, така че да бъдат максимално удобни за участниците в пътуването. Ще продължим да бъдем и флексибилни на място, ако се открие възможност да видим нещо повече. Така например посетихме Пешавар в Пакистан през ноември 2019, без това да бъде в програмата.

 

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации, ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач на по-сложните пътувания е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Тя включва покритие на заболявания и състояния, свързани с Ковид. Подробна информация за всички видове застраховки, които предлагаме, може да намерите тук

 

Ние отсядяме само в малки хотелчета, къщи за гости или “home stay”. В страни като тези от западна Африка или Пакистан например отсядаме в добри хотели с европейски стандарти, но не луксозни. Хотелите не са цел на нашите пътувания. Те са места за почивка в безопасна обстановка.

 

Ще продължим да ползваме местен транспорт –  коли/бусове само за нашата група. Ще избягваме публичен транспорт по места. Например очевидно ще се въздържим да пътуваме с обществен влак или автобус в Индия или Пакистан да речем :).

 

Цените на програмите/пътуванията в страните/дестинациите на място няма да се увеличат за повечето. Ако все пак някакво увеличение се налага, то няма да е драстично. По отношение на самолетните билети, ние винаги предлагаме цена на самолетните билети отделно от цената на програмата в дадената дестинация.  Купуваме билети на цена, която е актуална към момента на сформиране на групата. Този подход сега е още по-наложителен, тъй като към момента пазара на самолетни билети е изключително динамичен.

 

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

– Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас!

Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

 

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

 

Ще продължим да уреждаме самостоятелни пътувания за наши клиенти до избрани дестинации. В допълнение към стандартните услуги ще добавяме и подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, където ще се пътува, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Аз лично съм оптимист защото желанието за пътуване у човек е изначално и не може да бъде пречупено или изтръгнато. Хората знаят вече какво е да пътуваш свободно и ще се стремят това да може да се случва и за в бъдеще. Смятам, че масовият туризъм трябва да стане по-малко масов и вероятно корона-кризата ще допринесе за това. Да се лети до Тайланд или Малдивите например, само за да се лежи в шезлонг пред басейн на 5 звезден хотел и тъпчене на корем защото е “all inclusive” е меко казано безумно! Намаляването на масовия “all inclusive” туризъм ще намали търсенето на “бетонните” почивки, което вероятно ще намали безобразното застрояване и пренаселване на прекрасни кътчета на планетата. Това е в полза на природата. За сметка на масовия туризъм смятам, че хората ще започнат да пътуват по-отговорно, по начин щадящ околната среда и по начин подпомагащ местните общности. Точно такъв вид туризъм практикуваме ние вече 5 години и ще продължаваме да го правим.