Айт БенХаду – приказното укрепено село (казба) на прага на пустинно Мароко

Два пъти съм минавал през Айт БенХаду (Aït BenHaddou) в Мароко и всеки път мястото ме впечатляваше. Отдалече прилича на малък замък. От близо всъщност е кирпичено село, с тесни проходи между къщите и вълнуващи панорами от откритите тераси. Уж е музей, но не съвсем, точно от онези места, които най-много харесвам да обикалям. Днес Айт БенХаду е вид туристическа атракция, но макар да има сувенирни магазинчета тук-таме, не създава усещането за пренатоварено с туристи място. В Мароко има много казби, далече не толкова популярни като Айт БенХаду (като например тази в долината на река Драа), но тук има някаква особена атмосфера, която аз усещах и ми харесваше.

Local berber men wearing traditional blue clothing in front of Aït Benhaddou, the Unesco-protected red mudbrick ksar (kazbah) in Saharan Morocco

Разположен в подножието на южните склонове на Атласките планини, Айт БенХаду (Aït BenHaddou) е един от най-известните фортифицирани древни градове (казба, ксар или укрепено село) в Мароко. Казбите са нещо като малки укрепени квартали, построени предимно от кал и дърво. Защитните стени са подсилени от кули, между които има голяма порта. Най-ранните казби са не по-стари от 17 век, въпреки че има данни за съществуването на подобни селища и преди това. 

Айт БенХаду се намира на стар търговски път свързващ древен Судан с Маракеш край долината Дра и прохода Тизи-н’Телует. Освен отделните жилищни сгради, в казбата са запазени още джамия, обществен площад, зони за вършене на зърно извън укрепленията, кервансарай, две гробища (мюсюлманско и еврейско) и едно светилище.

High angle view of Aït Benhaddou, the Unesco-protected red mudbrick ksar (kazbah) in Saharan Morocco

Айт БенХаду е запазил напълно своята автентичност по отношение на архитектурата и материалите. Днес мястото е в списъка на ЮНЕСКО (1987) и поради това се поддържа в добра форма. Всяка реставрация се следи много внимателно, особено за употреба на нетипични материали като бетон или желязо. Голямо внимание се отделя на вратите и прозорците, като всяка употреба на пластмаса, метал или други подобни материали е напълно забранена. 

Днес в Айт БенХаду живеят няколко семейства. Повечето местни жители са се изселили в съвременни къщи в селото от другата страна на реката и се издържат от селското стопанство, туризъм и търговия. От 2011 г. нов пешеходен мост свързва казбата със селото. Освен за по-добър достъп, местните власти се надявали някои от жителите да се върнат и заселят отново в казбата. Както казах Айт БенХаду не е съвесем музей, той е живо място, което обаче най-вероятно ще бъде напуснато окончателно. Съвременните удобства не могат да се конкурират със схлупените стаички от кал. 

Local berber man wearing traditional blue clothing walking among the ruins of Aït Benhaddou, the Unesco-protected red mudbrick ksar (kazbah) in Saharan Morocco

Айт БенХаду се ползва обаче интензивно за снимки на големи кино-продукции, над 22, между които известни филми като “Содом и Гомор” (1963), “Исус от Назарет” (1977), “Марко Поло” (1982);  “Мумията” (1999), “Гладиатор” (2000) и много други.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

[elementor-template id="25309"]
[elementor-template id="23001"]