ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ СЕВЕРОИЗТОЧНА И ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ  - ОТ ТРАБЗОН НА ЧЕРНО МОРЕ ДО ПЛАНИНАТА АРАРАТ И ЕЗЕРОТО ВАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ СЕВЕРОИЗТОЧНА И ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ  - ОТ ТРАБЗОН НА ЧЕРНО МОРЕ ДО ПЛАНИНАТА АРАРАТ И ЕЗЕРОТО ВАН

Кратко описание

Това пътешествие ще ни отведе до най-известните забележителности в североизточната и източната част на Турция. Летим до град Трабзон (известен като Малкия Истанбул) на брега на Черно Море. Тук ще разгледаме основните забележителности заедно с манастира Сумела, пещера Карача и селото Хамсикой. Продължаваме по живописния крайбрежен път към град Ризе и чаените плантации, с които района е известен и които разбира се ще разгледаме. Продължаваме на юг през Понтийските планини (средно 2,000 м), където ще се насладим на прекрасните алпийски пейзажи и старите села. Това е един от най-запазените и автентични райони на Турция. Ще стигнем до стария град Карс, известен с руската си архитектура и градоустройство. Източно от града, почти на арменската граница ще посетим Ани, древната столица на Арменската империя и още няколко манастира и църкви по пътя. Продължаваме на юг покрай иранската граница към приказния Догубаязид, мястото където са спирали хипитата по пътя за Индия. Ще минем покрай вечно заснежения връх Арарат, най-високия в Турция, където според легендата е заседнал Ноевия Ковчег. Ще се отбием и през Двореца Ишак Паша. Продължаваме на запад към езерото и града Ван. По пътя ще се отбием през Кавуштепе и замъка Хосап. В града Ван ще висим Цитаделата, ще се насладим на най-голямото езеро в Турция - Ван и ще пазаруваме последния ден преди обратния полет към Истабул и София.

Основна информация

Дати: 3-11 юни 2022; 27 авфуст - 4 септември

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 5-8 човека;

Цена: 1,145 евро/човек (2,146 лева/човек);

Цената включва: български водач и шофьор; трансферите от и до летищата; транспорт с минибус с включени всички пътни такси, гориво и паркинги в Турция; 8 нощувки в нормални хотели в стая с две легла с включена закуска (без 2 закуски в Трабзон); застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц.

Цената не включва: самолетни билети София - Трабзон на отиване и Ван - София на връщане (1); 2 закуски и всички обяди и вечери; входни билети за забележителности; допълнителни застраховки като например "Отмяна на пътуването"; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.30 - Истанбул 11.00;

Истанбул 12.20 - Трабзон 13.55;

Връщане:

Ван 11.25 - Истанбул 13.50;

Истанбул 19.10 - София 20.25;

Цена: 316 евро/човек (към момента на резервацията цената може да е различна). Ние купуваме билетите.

По-евтин вариант са полети от Истанбул (двете летища) до Трабзон на отиване и на връщане от Ван до Истанбул, като цената в този случай е около 1000 турски лири в двете посоки. Ние може да помогнем с уреждане на транспорт до Истанбул и закупуване на билетите, но може и вие самостоятелно да си уредите това. Моля не си купувайте билети (ако решите сами да си купувате), преди пътуването да е потвърдено.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Трабзон на брега на Черно море, Турция

Днес следобед пристигаме в Трабзон. Настаняваме се в хотела, след което тръгваме на разходка из града. Трабзон е известен като "малкия Истанбул" поради добре запазената си историческа архитектура. Днес ще разгледаме каквото можем, а на следващия ден ще продължим. Ще видим джамията „Света София“, ще се разходим по старите улици и аркади, ще се отбием през квартала „Ковачите“, имението на Ататюрк и други. По желание вечерта може да идем на турска баня. Нощувка в хотел.

image

Ден 2 Манастирът Сумела и още разходки из Трабзон

Сутринта тръгваме към манастира Сумела. Изсечен драматично на стръмна скала, Манастира се извисява на 300 метра над долината Алтиндере. Основните сгради са на повече от 1600 години. Манастирът се е използвал като гръцка образователна институция до създаването на Турската република през 1923 година.

Ще се отбием до красивата пещера Карача на 1500 метра надморска височина, пълна със сталактити и сталагмити, както и много необичайни пещерни растения. Ще стигнем до село Хамсикой, където ще спрем за кратка разходка и хапване (казват имало чудесен оризов пудинг). Следобед се прибираме в Трабзон. Още малко разходки, ако има време и нощувка в хотела.

Ден 3 От Трабзон към чаените полета около Ризе, до планинския град Юсуфели през Понтийските планини (около 250 км)

След закуската в хотела тръгваме на изток по панорамния път покрай Черно море посока Ризе. Ще се отбием в Ботаническата Градина Зираат (Ziraat Botanik Tea Garden), където ще видим известните чаени полета, ще пийнем чай и ще се насладим на прекрасните гледки към чаените плантации.

От тук тръгваме на юг към вътрешността на страната и Понтийските планини. Тази планинска верига се разпростира на 1000 км покрай Черно море в северна Турция. Източните Понтийски планини са по-високи и имат алпийски вид. Тук е най-високата точка, връх Качкар – 3937 м. Днес ще ги пресичаме тези планини, ще спираме на места за снимки и хапване. Ще нощуваме в планински курорт около град Юсуфели.

Ден 4 Планинските села около Юсуфели

Днес ще изследваме планинските отдалечени села в източната част на Понтийските планини около град Юсуфели. Ще стигнем до селата Бархал, Яалалр и Олгунар на 2,150 м. Идеята е да открием автентични места, хора, традиции, да се доближим до местният начин на живот. Това са едни от най-запазените райони на Турция, все още носещи духа на старите времена. Често сравняват тази част на Турция с швейцарските алпи заради типично алпийския характер на планините.

Ден 5 От Юсуфели до Карс (около 220 км)

Днес пътуваме от района на Юсуфели до Карс, един от най-интересните градове в Турция. Градът има необичаен градоустройствен план - прави улици, което е следствие на силното руско влияние в миналото. Някои улици имат статуи на животни като маркери, за да ги различават. Замъкът Карс се вижда на хълма над самия град. Вътре има запазени сгради от руско време, включително официални правителствени такива. Интересен е хотелът Катерина Сарай, построен като дворец на цар Николай II. Руснаците окупират Карс през 1800 г., но след Втората световна война отново е в границите на Турция. Нощувка в хотел в Карс.

Ден 6 Древната столица на Арменската империя Ани

Днес ще изследваме Ани, древната столица на Арменската империя. По пътя ще се отбием през Манастира Багнаир, Църквите Огюзлу и Кизил преди да стигнем до Ани. Руините на Ани се намират до самата граница с Армения.

image

Някога Ани, столицата на Арменската империя при династията Багратид, съперничила  на най-мощните градове в Близкия Изток. Сега градът (ЮНЕСКО) е полу-разрушен. Червени каменни руини на арменски катедрали, църкви, домове, крепости и дворци са пръснати в степта. Картината е сюрреалистична. Повечето от добре запазените арменски църкви датират от края на десети до началото на единадесети век. Най-отличителната е може би църквата на Христос Изкупител, разделена идеално наполовина от мълния. Въпреки това тя все още стой изправена. Има също по-малки сгради, които някога са били къщи, останките от крепостните стени на градовете и крепост с изглед към руините. През дерето ще видим множество карстови пещери, които някога са служили като жилища на местните. Вечерта нощувка в хотела ни в Карс.

Ден 7 От Карс до град Догубаязид покрай Арарат, най-високия връх в Турция и Двореца Ишак Паша (около 200 км)

Днес потегляме на югоизток посока град Догубаязид и планината Арарат.

Най-високият връх в Турция (5137 метра) е Арарат, който ще видим ако е хубаво времето. Тази планина е описвана многократно, но най-често се свързва с мястото, където е заседнал Ноевия Ковчег. Перфектният вечно заснежен купол е едно от най-сниманите места в Турция.

image

Ще се отбием през Двореца Исхак Паша от османския период, чието строителство е започнато през 1685 г. Дворецът се намира на древния "Път на коприната", близо до иранската граница. Архитектурата му не е съвсем османска, а е по-скоро смесица от анадолска, иранска и северномесопотамска архитектурна традиции. Елементи от този дворец са взаимствани от кралските дворци в градове като Бурса, Одрин и Истанбул. Мястото е вълшебно и като прирда и като историческа забележителност.

Самият град Догубаязид бил наричан в миналото "кучешката бисквитка" от хипитата, които често спирали тук на път за Иран и Индия. Градът е смес от близкоизточна и отоманска архитектура, стар и доста очарователен. Остатъкът от деня ще прекараме в разходки в този приказен град.

Day 8 От град Догубаязид до Ван (град и езеро) през Кавуштепе и замъкът Хосап

След закуската в хотела потегляме към Кавуштепе, древна крепост по пътя, водещ към град Хаккари, през долината известна като Айоц Дзор  или "Долина на арменците". Съоръжението е било използвано от урартските царе като крепост през VIII век пр. Хр. В арменския фолклор това е крепостта, построена от легендарния основател на арменската нация Айк, близо до мястото, където е убил нахлулия вавилонски крал Бел или вероятно Нимрод.

image

Следва замъкът Хосап, построен от местния османски управител Сари Сулейман бей през 1643 г.  Хошап означава неделя на арамейски език.

Вечерта е посветен на града Ван, където ще посетим Крепостта Ван, известна още като цитаделата на Ван. Това е масивна каменна укрепителна конструкция, построена по времето на древното царство Урарту през 9-ти до 7-ми век пр. Хр. Това е най-запазената постройка от този вид в района. Има много подобни такива укрепления в целия район, където се срещат съвременните Армения, Турция и Иран. Нощувка в града.

image

Ден 9 Град Ван, малко пазар и отпътуване за София

Днес ще има време за малко пазар преди обяд. Полетът е по обяд, а пристигаме в София вечерта.

Карта на пътешествието

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!