ПЪТЕШЕСТВИЕ  В СЕВЕРНА  ИНДИЯ - ПРЕЗ  ЗЛАТНИЯ  ТРИЪГЪЛНИК  ДО  ВАРАНАСИ  И БЕНГАЛИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ В СЕВЕРНА ИНДИЯ - ПРЕЗ ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК ДО ВАРАНАСИ И БЕНГАЛИЯ

Кратко описание

Това пътешествие ще ни отведе до някои от най-интересните места в северна Индия и западна Бенгалия - Делхи, Джайпур, Агра (Тадж Махал), Лакнау, Варанаси (Бенарес), Колката (Калкута) и Съндарбан. Летим на отиване до Делхи, а на връщане от Колката. Започваме с индийската столица и най-интересните й забележителности като Червената крепост, Индийската порта Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света) и други. Следва Джайпур с Крепостта Амер, астрономическия комплекс Джантар Мантар и всички други по-основни забележителности на столицата на Раджастан.

Продължаваме към Агра с крепостта Агра и Тадж Махал. От там се отправяме на изток към град Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш, забележителен с прекрасната архитектура от Моголската и Британската епохи, като например комплекса Бара Имамбара (1784 г.), двореца Чота Имамбара (1838) и други.

Пристигаме във Варанаси с неговите около 2000 храма и над 100 гхата (стълби водещи към водите на Ганг). Ще обиколим колкото успеем. Летим за Колката, столицата на щата западна Бенгалия, където ще разгледаме историческия център и някои от най-важните забележителности.

Ще отидем до Съндарбан (ЮНЕСКО) (на около 4 часа от Колката), най-голямата по територия мангрова гора на Земята, разположена при делтата на река Ганг между Индия и Бангладеш, в крайбрежния регион на Бенгалския залив. Ще се разходим из мангровата гора с лодка. Летим обратно за София от Колката.

Основна информация

Дати: 22 ноември -3 декември 2023; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата в северна Индия + самолетните билети: 2,391 евро/човек (4,686 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в северна Индия без самолетни билети: 1,695 евро/човек (група от 7 до 9 човека)(3,322 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Делхи - на отиване и Колката-София на връщане;

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група; Вътрешен полет Варанаси - Колката;

Нощувки: 9 нощувки в хубави 3 звездни хотели с включени закуски;

Храна: всички закуски + един обяд и една вечеря в Съндарбан;

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме, включително за Съндарбан;

Допълнителни дейности: Сафари с лодки в Съндарбан;

Цената не включва: виза за Индия (2); обяди и вечери с изключение на тези в Съндарбан; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Катарски авиолинии

София 12.50 - Доха 18.30; Доха 20.00 - Делхи 02.05;

Колката 03.20 - Доха 06.55; Доха 07.45 - София 11.50;

Цена: 696 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Виза за Индия

За индийска виза се кандидаства онлйн (e-Visa). Получвате специален документ по ел поща (Electronic Travel Authorisation (ETA). Пътувате до Индия с паспорта (6 месеца валидност от датата на връщане в България) + ЕТА (виж по-горе) + билет за връщане. Цената е 25 долара (таблица с цените - https://www.indembsofia.gov.in/docs/1570006659Etourist_fee_final.pdf ). Ето тук е обяснено кратко и ясно как се процедира, включително и адреса, от който трябва да се кандидаства - https://www.indembsofia.gov.in/page/e-visa/

Тук има още подробна информация - https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

След като групата се събере и пътуването се потвърди, ще предоставим допълнителна информация за кандидастването за виза.

Условия за влизане в Индия във връзка с Ковид

Ще бъде предоставена допълнителна информация.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Делхи (Индия)

След като пристигнем, ще имаме трансфер до хотела и кратка почивка. Днес ще разглеждаме индийската столица. Тук изброяваме част от забележителностите, които може да посетим - Червената крепост, Индийската порта (административния център на Делхи); Минарето Кутаб (най-високата кула в Индия); Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света); Лотусовия храм и пазара Чандани - един от най-екзотичните пазари в света. Нощувка в хотел в Делхи.

image

Ден 2 Джайпур

По-долу са изброени някои от основните места за посещение в Джайпур, като част от тях ще посетим днес до края на деня, а другите на следващия ден.

Крепостта Амер се намира на около 4 км от града, разположена на един хълм. Тук най-характерни са архитектурните елементи в типичен Хинду стил. Мястото е прекрасно и много интересно и това го прави един от най-важните туристически обекти в Индия. От крепоста се вижда езерото Маота.

Джантар Мантар е астрономически комплекс с инструментариум. Обсерваторията се състои от 14 главни геометрични инструменти за измерване на времето, предсказване на слънчеви затъмнения, следене движението на зведите и за още доста други астрономически задачи.

Хауа Махал е прекрасен дворец в Джайпур, построен през 1799. Веднага ще забележите десетките малки прозорчета направени с цел знатните дами обитаващи двореца да могат да наблюдават тълпата отвън без да бъдат обезпокоявани.

image

Ден 3 Джайпур - Агра

Днес преди обяд разглеждаме забележителностите, които не сме успели да разгледаме предишния ден. Следва трансфер до Агра, където ще нощуваме.

Ден 4 Агра - крепостта Агра и Тадж Махал

Първата ни спирка днес е крепостта Агра, построена в типичен индийски архитектурен стил.

Късния следобед отиваме към мавзолея Тадж Махал, построен от монголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на монголската архитектура - стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Идеята е да останем там до залез слънце за хубави вечерни снимки.

image

Ден 5 Агра - Лакнау

Днес продължаваме с буса към град Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш. Тук ще разгледаме прекрасната архитектура от Моголската и Британската епохи, като например комплекса Бара Имамбара (1784 г.), двореца Чота Имамбара (1838) и други. В града има десетки подобни монумента. Ще разглеждаме колкото ни стигне времето и силите. Нощувка в Лакнау.

Ден 6 Трансфер до Варанаси (Бенарес)

Днес продължаваме с буса от Лакнау към Варанаси. Настаняваме се в хотела и започваме обиколка на града. Ще разгледаме каквото успеем; продължаваме с разходките на следващия ден. Нощувка в хотел във Варанаси

Марк Твен пише: „Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда двойно по-стар от всички тях взети заедно”.

Ден 7 Още Варанаси; Вечерен полет до Колката (Калкута)

В града има около 2000 храма и над 100 гхата (стълби водещи към водите на Ганг). Повечето гхатове са за къпане, но някои са за кремации. Тук се намира един от дванадесетте храма Джьотирлингам в Индия (където бог Шива се почита под формата на „Лингам от светлина“). Просто ще ходим из града и ще го изследваме.

Вечерта имаме полет към Колката (западна Бенгалия).

image

Ден 8 Колката и Съндарбан

Днес преди обяд ще имаме тур в историческата част на Колката (градът на Рабиндранат Тагор). Най-известните места, които може да посетим са Индийския музей, Мраморния дворец, мемориала „Виктория“ и други. Градът е огромен и за съжаление ще може да видим една много малка част от него.

Следобед имаме трансфер към Съндарбан (ЮНЕСКО) (около 4 часа), най-голямата по територия мангрова гора на Земята, разположена при делтата на река Ганг между Индия и Бангладеш, в крайбрежния регион на Бенгалския залив. На територията на Съндарбан е разположена гъста мрежа от канали и малки острови с мангрови гъсталаци. Регионът е обитаван от бенгалски тигри, влечуги като например соленоводни крокодили, много видове птици, речни делфини и други. Днес ще се разходим наоколо. Нощувка в хотел в региона.

Ден 9 Разходка с лодка из магровите гори на Съндарбан

Днес ще имаме специална разходка само за нашата група с лодка сред мангровите гори. Ще наблюдаваме (от безопасно разстояние) дивия свят на това уникално място.

По обяд потегляме отново към Колката, където ще имаме отново разходка с посещения на забележителности в историческата част на града. Нощувка в Колката.

Ден 10 Обратен полет към Доха и София

Днес летим към Доха и София

Карта на маршрута

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!