ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАКИСТАН - НАД 1800 КМ ОТ КАРАЧИ ДО ПЕШАВАР ПРЕЗ ЛАХОР, ПУСТИНЯТА ЧОЛИСТАН И ИСЛАМАБАД

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАКИСТАН - НАД 1800 КМ ОТ КАРАЧИ ДО ПЕШАВАР ПРЕЗ ЛАХОР, ПУСТИНЯТА ЧОЛИСТАН И ИСЛАМАБАД

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Ще пропътуваме бавно над 1,800 км от Карачи на Арабско море до град Пешавар, близо до Афгано-Пакистанската граница. Ще минем през 3 от общо 4 те провинции - Синдх, Пенджап и Кайбер Пактункауа. Първо ще разгледаме някои от най-интересните места в Карачи - Саддар, старата част на Карачи, пазара Емпрес и най-големия плаж в града - Клифтон. По желание може да идем до Доби Гат - огромна обществена пералня на открито. Първата ни спирка по пътя на север ще бъде Крепостта Раникот, за която казват че е най-дългата крепост в света (32 км). Ще стгнем до Националният Парк Киртхар, втория по големина и важност национален парк в Пакистан. Постепенно навлизаме в страната на суфите. Първият суфи храм, който ще посетим е  Лал в град Сехуан.

Продължаваме към Мохенджо Даро, едно от най-големите селища в древната индуска цивилизация. Следва стария град Сукур и високото минаре (26 м) на храма Масум Шах, от където ще се насладим на разкошните гледки към река Инд и града на залез слънце. Продължаваме през провинция Пенджап към Бахавалпур - градът на дворците. Тук ще разгледаме двореца Ноор Махал и двореца Дарбар Махал, както и живописния пазар. Следва пустинята Чолистан, където ще разгледаме подробно крепостта Деравар, джамията Абаси и Кралската гробница. Ще посетим поне няколко села в пустинята Чолистан, където хората все още живеят в колиби. Вечерта ще пием чай в пустинята, едно от най-страхотните преживявания, които ще имаме по време на пътуването ни из Пакистан.

Следва Мултан - столицата на пакистанския суфизъм, където ще разгледаме храма на Бахауддин Закария от 13 век и гробницата Шах Рукн-е-Алам. В град Лахор първо ще се отбием през пазара Анаркали. Няколко часа ще отделим на крепостта Лахор, където се намира голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще посетим една от най-красивите и стари джамии в града - Масжид Уазир Кан и кралската баня Шахи Хамам. Вечерта ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага.

Продължаваме на север към Исламабад, столицата на Пакистан, като по пътя ще се отбием в сикхския храм Гурдуара Джанам Астан, най-важния храм и светилище за сикхите, разположен в град Нанкана Сахиб. В Исламабад ще разгледаме огромната джамия Файсал - символ на града. Последният ден от пътешествието ще бъде посветен на Пешавар, където ще разгледаме старата джамия Моххабат Кан, ще пием зелен чай при стария търговец на бижута от Афганистан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града.

Последният обект от пътуването са руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бах, едно от най-важните за Будизма места на индийския суб-континент. Летим обратно за Истанбул и София.

Всички снимки са от наше пътуване по маршрута.

Основна информация

Дати: 18 - 29 ноември 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Група: 7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,380 евро/човек (група от 7 човека);

Цената включва: български водач; местен водач; транспорт в Пакистан в хубав климатизиран бус само за нашата група; 10 нощувки в нормални хубави хотели в стаи по двама с бани и тоалетни в стаите; всички закуски; задължителната застраховка “Помощ при пътуване” Класик на Алианц.

Цената не включва: самолетен билет София - Карачи (Пакистан) на отиване и Исламабад (Пакистан) - София на връщане (1); входни билети за забележителности (2); виза (3); обяди и вечери; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер.

Условия за провеждане във връзка с Ковид: oколо 2 месеца преди пътуването ще бъде предоставена актуална информация за изискванията за влизане в страната.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 10.10 - Истанбул 12.35;

Истанбул 20.50 - Карачи 04.05;

Връщане:

Исламабад 06.35 - Истанбул 10.35;

Истанбул 20.10 - София 20.25;

Цена: 827 евро. Към датата на резервацията цените може да са леко различни, но не съществено. Ние се грижим за самолетните билети и ги закупуваме групово.

(2) Входните такси за музеи и други забележителности на са скъпи, но почти навсякъде прикрепват към групата местен “екскурзовод”, за конкретния обект който след това очаква да му се даде бакшиш. Сумите са малки, но постоянни. Ние събираме нещо като обща каса в местни пари (пакистански рупии) в началото на пътуването и ръководителя на групата плаща от името на групата тези бакшиши и входни такси. Става дума за дребни суми (порядъка на стотинки или левчета) на обект.

(3) Визата за Пакистан струва 85 лева. Ние уреждаме документите за пътуването.

image

Програма

Ден 1 Карачи

Днес пристигаме много рано на летището в Карачи. Ще имаме трансфер до хотела. Оставяме си багажа, след което кафе и лека почивка. Днес ще имаме обиколка на най-важните забележителности на града.

Ще се разходим из квартала Саддар, старата част на Карачи. Измежду порутените бетонни сгради ще видим все още запазени стари сгради от британското колониално присъствие.

image

Ще се отбием през пазара Емпрес, построен през 1889 по време на британското управление Радж. На този стар и популярен пазар се продават подправки, плодове, зеленчуци и месо, както и канцеларски материали, текстил и домашни любимци.

По желание може да ви заведа до Доби Гат, в буквален превод “Голямото пране”. Мястото представлява обществена пералня и сушилня на открито. Тук се практикува една от най-старите и традиционни професии в града - прането.

Друго популярно място, където ще идем точно по залез слънце е най-големия плаж в града Клифтон. Местните идват тук за разходка. Има камили и коне за езда, амбулантни търговци и много глъч. Разкошно място! Нощувка в хотел в Карачи.

image

Ден 2 Национален парк Киртхар; Крепостта Раникот 

След закуската в хотела потегляме на север. Първото място, което ще посетим е Националният Парк Киртхар, който се намира в планините Киртхар, северно от Карачи. Той е основан през 1974 г. и се простира на 3,087 квадратни километра, което го прави вторият по големина национален парк в Пакистан след парка Хингол. Фауната се състои от индийски леопарди, хиени, индийски вълци, газели чинкара и редки диви кози.

Днес ще посетим по специално Раникот, историческа крепост, разположена в парка, за която се смята че е най-голямата в света (32 км). Често сравняват стените на крепостта с Великата китайска стена. Този обект все още не е част от списъка на ЮНЕСКО, но е на път да бъде включен в него. Все още се спори за причината за построяването на това гигантско военно съоръжение. Археолозите посочват 17-ти век като време на първото му изграждане, други смятат, че строителството е започнвало едва през 1812 г. Цената му е била 1,2 милиона рупии, което е космическа сума за онези времена. Със сигурност крепостта е била ползвана от британците по време на тяхното управление. Ако остане време ще си направим кратки разходки из парка. Нощувка в хотел.

Ден 3 Град Сехуан и храма Лал

Днес първо ще спрем в град град Сехуан и по-точно в храма Лал. Тук хората идват, за да се молят и намерят утеха в молитви към суфи светеца и патрон на храма Сиед Усман Маруанди (1177–1274). Човекът е проповядвал религиозна толерантност сред мюсюлманите и индусите. Наричан е Лал (червен), заради традиционното си червено облекло.

image

Продължаваме към Мохенджо Даро, като ще отседнем в хотел в близост до този археологически обект в Пакистан.

Ден 4 Мохенджо Даро, град Сукур и исокото минаре на храма Масум Шах

Днес преди обяд ще посетим Мохенджо Даро или “Могилата на мъртвите” в буквалн превод, едно от най-големите селища от времената на древните цивилизации в долината на река Инд. Мястото е било открито на ново за света през 1920 година. Ще посетим и музея посветен на Мохенджо Даро.

image

Продължаваме към град Сукур. Ще видим много дълъг мост над река Инд, изпълняващ не само транспортни функции. Това е сложно хидро-инженерно съоръжение наречено Суккур Бараж, чиято основна функция е да регулира водите на мощната река Инд, осигурявайки равномерното напояване на селско-стопанските площи на провинцията Синдх.

Вечерта ще посетим високото минаре на храма Масум Шах в центъра на стария град Сукур. Ще стигнем до най-високата площадка по тесни и стръмни стълби, точно 84 на брой. Ще се насладим на великолепна гледка към целия град и река Инд на залез слънце от 26 метра висчина. Храмът и минарето са построени през 1607 година по времето на Мугулската Империя, когато управител на провинцията Синдх е бил Масум Шах. Ще нощуваме в хотел в град Сукур.

Ден 5 Провинция Пенджап, Бахавалпур - градът на Дворците; Дворецът Ноор Махал и Дворецът Дарбар Махал

Продължаваме нашето пътешествие на север към град Бахавалпур или както още го наричат - “Градът на дворците”.

Първият от тях е Ноор Махал, построен през 1872 г. в стил ренесанс, доста подобен на италианските замъци от това време. Дворецът Дарбар Махал е кралски дворец, завършен през 1905 година. Днес той е под контрола на военните, но ние ще опитаме да издействаме разрешение за посещението му т.е. възможно е да не можем да го видим.

image

Град Бахавалпур е известен също с живописния си пазар, който вечерта ние също ще посетим. Местният текстил тук е интересен, ще хапнем и местни манджи. Нощувка в град Бахавалпур.

Ден 6 Пустинята Чолистан; крепостта Деравар, джамията Абаси и Кралската гробница; Селата в пустинята Чолистан

Днес се отправяме към пустинята Чолистан. Това е продължение на субтропичната пустиня Тар, която продължава в Раджастан, Индия (ние пътуваме из тази пустиня, но от към индийската страна).

Дерауар е голяма квадратна крепост. Основните й кули се виждат на стотици километри поради равния терен на пустинята. Стените са високи над 30 метра. Построена е през 9 век след Христа от Хинду владетеля Раи Жажа Бати.

image

Продължаваме към прекрасната джамия Абаси, съвсем близо до крепостта. Посторена е от Науаб Бахаула Хан през 1849 година.

Продължаваме към Кралската гробница, която ще ви изненада с изяществото си. Напомня на мавзолеите на Бухара и Самарканд в Узбекистан, но в умален размер. Сини теракотени плочки, прекрасна украса, величие. Вътре - чисто, тихо и спокойно. Тук са погребани членовете на Абаси, господстващото района семейство от края на 19 век. Гробницата не е музей, а действащо гробище, което е притежание на наследниците на огромната фамилия.

image

Целият следобед ще прекараме в пустинята. Ще посещаваме малките села, където хората все още живеят в колиби и отглеждат крави и кози. Тук ще видите един застинал във времето свят, който в много отношения е почти невероятен за 21 век.

Вечерта ще пием чай в пустинята, едно от най-страхотните преживявания, които ще имаме по време на пътуването ни из Пакистан. Нощувка в град Бахавалпур.

Ден 7 Мултан - столицата на пакистанския суфизъм; град Лахор

След закуската в пустинята потегляме към Лахор, столицата на Пенджап. По пътя ще спрем в два храма в град Мултан.

Град Мултан се смята за нещо като столица на пакистанския суфизъм. Ще посетим храма на Бахауддин Закария от 13 век посветен на суфи мистика със същото име, основател на един от клоновете на суфизма и гробницата Шах Рукн-е-Алам, където е погребан суфи светеца Шейх Рукн-Уд-Дин Абул Фатех.

image

До вечерта ще стигнем и град Лахор, където ще вечеряме на пазара Анаркали. Той е един от най-старите и запазени в южна Азия, на повече от 200 години. Наречен е на името на момиче, което било изгонено от тогавашния владетел на града заради това, че синът му се влюбил в нея. Пазарът има две части - стара и нова, като старата е предимно за храна, с множество ресторантчета и места за хранене. Нощувка в Лахор.

Ден 8 Културно-историческа обиколка на Лахор с неговите най-известни паметници на културата; Граничната церемония Вага на границата между Пакистан и Индия

След закуската в хотела започва нашата обиколка на Лахор, като първо ще посетим крепостта Лахор, където се намира една голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще разгледаме подробно следните места: джамията Бадшахи, Павилиона Наулаха, Павилиона с трите врати от сикхския период, Диуан-и-Кас, Павилиона Кала Бурж. Особено интересна е “Стената с рисунките”, изящно украсена с остъклени плочки, фаянсови мозайки и стенописи. Следва Шееш Махал или „Дворецът на огледалата“ и още много други, общо над 21 отделни обекта. Разбира се няма да успеем да видим всичко, но една голяма част ще посетим.

image

Следва кратка разходка през старата част на Лахор до една от най-красивите джамии в града - Масжид Уазир Кан. Близо до нея ще посетим кралската баня Шахи Хамам, където хората са се къпели преди да посетят краля.

В късния следобед ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага. Това е ежедневен ритуал, който граничните войски на Пакистан и Индия провеждат от 1959 г.

Ден 9 Сиксхският храм Гурдуара Джанам Астан; Исламабад и огромната джамия Файсал

След закуската потегляме към сикхския храм Гурдуара Джанам Астан, най-важния храм и светилище за сикхите. Тук е бил роден основателят на сикхизма Гуру Нанак. Светилището се намира в град Нанкана Сахиб, близо до Лахор в Пенджаб. Мястото е изключително впечатляващо, а храмът - един от най-красивите не само в Пакистан, но и на целия индийски суб-континент.

До вечерта ще стигнем до столицата на Пакистан - Исламабад, модерен и различен от другите пакистански градове. Построен като планиран град през 60-те години на миналия век, за да замени Карачи като столица на Пакистан, Исламабад е известен с високия си стандарт на живот, безопасността и изобилната зеленина.

Ще разгледаме огромната джамия Файсал - символ на града. Неконвенционалният дизайн на турския архитект Ведат Далокай е избран след международен конкурс. Без типичен купол, джамията е оформена като бедуинска палатка, заобиколена от четири високи минарета. В натоварени дни джамията може да побере около 70,000 човека.

Ден 10 Пешавар; древния будистки манастир Такхт-и-Бахи

Днес потегляме към град Пешавар, най-големия град и административна столица на провинция Кайбер Пактункауа. Градът се намира на около час от известния проход Кайбер, който свързва Пакистан с Афганистан. Пешавар и целия район са под силно афганско влияние. Древен град, смятан за едно от най-старите населявани места не само в днешен Пакистан, но и в цяла южна Азия.

image

В града ще посетим и разгледаме джамията Моххабат Кан, ще пием зелен чай при стария търговец на бижута от Афганистан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града, където най-вероятно ще ни посрещне собственика.

Следобед ще пътуваме до руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бахи, един от най-важните будистки центрове в района, разположени до град Мардан. Мястото се счита за едно от най-важните за Будизма. Учудващо добре запазеният комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980. Архитектурата му е типичната за будистките манастири от това време. Смята се, че е оцелал в такова добро състояние заради трудно-достъпния терен.

image

Ден 11 Полети към Истанбул и София

Много рано сутринта ще имаме трансфер до летището. Полети към Истанбул и София.

image

 Карта на пътешествието

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!