ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ЛАХОР, ПРЕЗ МОХЕНДЖО ДАРО ДО КАРАЧИ В ЮЖЕН ПАКИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ЛАХОР, ПРЕЗ МОХЕНДЖО ДАРО ДО КАРАЧИ В ЮЖЕН ПАКИСТАН

Кратко описание

Това пътешествие из южен Пакистан започва от Лахор и завършва в Карачи на Арабско море, като по-голямата част от маршрута върви покрай река Инд - люлка на Индската (Харапска) цивилизация, една от общо трите с Древен Египет и Шумер най-древни цивилизации в историята на човечеството.

Първо разглеждаме Лахор с крепостта, джамията Масжид Уазир Кан и кралската баня Шахи Хамам. Вечерта ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага (Wagah). Продължаваме към руините на Харапа, от където и името на Харапската цивилизация. Ще разгледаме подробно Мултан - столица на пакистанския суфизъм с неговата крепост и храмове.

Продължаваме към пустинята Чолистан с крепостта Дерауар, джамията Абаси и Кралската гробница. В град Бахавалпур ще разгледаме дворците Ноор Махал и Дарбар Махал. Продължаваме към древния Уч Шариф, известен със запазените руини и гробници, град Суккур, където ще посетим високото минаре на храма Масум Шах в центъра на стария град. Следват археологическия комплекс Кот Диджи и Мохенджо Даро или “Могилата на мъртвите”. В град Сехуан ще посетим уникалния храм Лал, където ще присъстваме (ако имаме късмет) на уникалната Суфи церемония Дхаал.

Следват светилището на шах Абдул Латиф Битай, разположено в центъра на град Бхит Шах, Некропола на Макли до град Тата, един от най-големите в света, Банбхор, град, датиращ от 1-ви век пр. н. е. от скито-партската епоха и гробниците Чауханди.

Завършваме пътешествието в Карачи, където ще се разходим из стария квартал Саддар и пазара Емпрес. Ще посетим още Националния Музей, Двореца Мохата, Джамията Туба и други. Летим за Истанбул и София от Карачи.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 31 октомври -8 ноември 2024.; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7/8 човека;

Цена за програмата в южен Пакистан с включени самолетните билети: 2,370 евро/човек (4,644 лв); Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена.

Цена за програмата в южен Пакистан без самолетните билети: 1,520 евро/човек (група от 7 човека);

Цената включва:

Самолетни билети (1): София-Лахор на отиване и Карачи-София на връщане (виж цената с включени самолетни билети);

Водачи: български водач; местен водач;

Транспорт: транспорт в Пакистан в хубав климатизиран бус само за нашата група;

Нощувки: 7 нощувки в хубави хотели в стаи по двама (ако желаете единична стая моля отбележете това при записване). Хотелите са: Luxus Grand 4*; Royaute Luxury Hotel; Hotel One (best in town); Sehwan Devine Hotel (best in town), Orchards House;

Храна/вода: Всички закуски и вечери, както и водата (1 бутилка от 1,5 литра на ден );

Входни билети: всички входни билети за археологическите места и музеи

Цената не включва: всички обяди; виза за Пакистан (визата за Пакистан струва 85 лева; ние уреждаме документите за получаването й); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); други разходи от личен характер.; разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Няма условия за влизане в страната във връзка с Ковид.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване:

София 16.00 - Истанбул 18.25;

Истанбул 21.40 - Лахор 05.20;

Връщане:

Карачи 06.35 - Истанбул 10.35;

Истанбул 14.55 - София 15.10;

Цена: 850 евро/човек. Към датата на резервацията цените може да са различни, но не съществено. Ние се грижим за самолетните билети и ги закупуваме групово.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Лахор, Пакистан; Лахор

Днес пристигаме рано на летището в Лахор. Ще имаме трансфер до хотела. Оставяме си багажа, след което кафе и лека почивка.

Първо ще посетим крепостта Лахор, където се намира голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще разгледаме джамията Бадшахи, Павилиона Наулаха, Павилиона с трите врати от сикхския период, Диуан-и-Кас и Павилиона Кала Бурж. Особено интересна е “Стената с рисунките”, изящно украсена със стъклени плочки, фаянсови мозайки и стенописи.

Следва „Двореца с огледалата“ и още много други, общо над 21 отделни обекта. Разбира се няма да успеем да видим всичко, но една голяма част ще посетим.

image

Продължаваме с разходка през старата част на Лахор до една от най-красивите джамии в града - Масжид Уазир Кан. Близо до нея ще посетим кралската баня Шахи Хамам, където хората са се къпели преди да посетят краля.

В късния следобед ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага (Wagah). Това е ежедневен ритуал, който граничните войски на Пакистан и Индия провеждат от 1959 г.  Нощувка в Лахор.

image

Ден 2 Лахор, през Харапа до Мултан

Лахор- Харапа: 196 км/3.5 часа; Харапа- Мултан: 160 км /2.5 часа;

Днес продължаваме пътешествието си на юг, като първо ще спрем в археологическия комплекс Харапа (ЮНЕСКО). Той включва руините на укрепен град  от времето на Индската цивилизация, наричана по главния си център Харапа още Харапска цивилизация, една от общо трите с Древен Египет и Шумер най-древни цивилизации в историята на човечеството. Между 2600 и 1900 г. пр. н. е. Харапа заема площ от 150 хектара и има повече от 23 000 жители.

По-късно днес пристигаме в град Мултан, столица на пакистанския суфизъм. Днес ще посетим Крепостта Мултан. Освен светилищата, по-голямата част от крепостта е разрушена от британците през 1848-49 г., като отмъщение за смъртта на лейтенант Александър Ванс Агню, убит в Мултан по заповед на сикхския губернатор. От най-високата точка на крепостта се открива панорамна гледка към град Мултан.

image

Ще стигнем до Дандама, внушителна сграда, построена на най-високата част на крепостта Мултан, използвана като наблюдателна кула и за  обстрел. Нощувка в Мултан.

Ден 3 Мултан - пустинята Чолистан с крепостта Дерауар, джамията Абаси и Кралската гробница; град Бахавалпур

Мултан- крепостта Дерауар: 200 км/3 часа; Крепостта Дерауар - Бахавалпур: 98 км/2 часа.

Днес продължаваме с разходката из Мултан. Ще посетим храма на Бахауддин Закария от 13 век посветен на суфи мистика със същото име, основател на един от клоновете на суфизма и гробницата Шах Рукн-е-Алам, където е погребан суфи светеца Шейх Рукн-Уд-Дин Абул Фатех.

image

Продължаваме към пустинята Чолистан, друга част на субтропичната пустиня Тар, която продължава в Раджастан, Индия (ние пътуваме из тази пустиня, но от към индийската страна).

Дерауар е голяма квадратна крепост. Основните й кули се виждат на стотици километри поради равния терен на пустинята. Стените са високи над 30 метра. Построена е през 9 век след Христа от Хинду владетеля Раи Жажа Бати.

image

До крепостта е прекрасната джамия Абаси, посторена е от Науаб Бахаула Хан през 1849 година. На около 200 м се намира Кралската гробница, която ще ви изненада с изяществото си. Напомня на мавзолеите на Бухара и Самарканд в Узбекистан, но в умален размер. Сини теракотени плочки, прекрасна украса, величие. Вътре - чисто, тихо и спокойно. Тук са погребани членовете на Абаси, господстващото района семейство от края на 19 век. Гробницата не е музей, а действащо гробище, което е притежание на наследниците на огромната фамилия.

image

Продължаваме нашето пътешествие към град Бахавалпур или както още го наричат - “Градът на дворците”. Нощувка в Бахавалпур. Ако днес ни остане време ще отидем до живописния пазар на града, с който той също е известен.

image

Ден 4 Бахавалпур - Уч Шариф -Суккур

Бахавалпур- Уч Шариф: 78 км/1.5 часа; Уч Шариф- Суккур: 310 км/3.5 часа.

Днес ще разгледаме Дворците на Бахавалпур. Първият от тях е Ноор Махал, построен през 1872 г. в стил ренесанс, доста подобен на италианските замъци от това време. Дворецът Дарбар Махал е кралски дворец, завършен през 1905 година. Днес той е под контрола на военните, но ние ще опитаме да издействаме разрешение за посещението му т.е. възможно е да не можем да го видим.

image

Продължаваме към древния Уч Шариф, известен със запазените руини и гробници, украсени със синя мозайка. Сред тези гробници е осмоъгълната гробница от 15-ти век на Биби Джавинди.

Вечерта пристигаме в град Суккур, където ще посетим високото минаре на храма Масум Шах в центъра на стария град. Ще стигнем до най-високата площадка по тесни и стръмни стълби, точно 84 на брой. Ще се насладим на великолепна гледка към целия град и река Инд на залез слънце от 26 метра височина. Храмът и минарето са построени през 1607 година по времето на Моголската империя, когато управител на провинцията Синдх е бил Масум Шах. Ще нощуваме в хотел в град Суккур.

image

Ден 5 Суккур - Мохенджо Даро

Суккур- Кот Диджи -Мохенджо Даро: 135 км/3 часа; Мохенджо Даро – Сехуан: 150 км /2.5 часа

Кот Диджи е археологически обект, разположен близо до древен напоителен канал на река Инд в провинция Синд. Ще видим древна крепостна стена, датираща от около 3000 г. пр. н. е., която обгражда цитадела и руини от жилищни постройки. Първите разкопки са  50-те години на миналия век.

Следва Мохенджо Даро или “Могилата на мъртвите” в буквален превод, едно от най-големите селища от времената на древните цивилизации в долината на река Инд. Мястото е било открито на ново за света през 1920 година. Ще посетим и музея посветен на Мохенджо Даро.

image

Продължаваме към град Сехуан и по-точно в храма Лал. Тук хората идват, за да се молят и намерят утеха в молитви към суфи светеца и патрон на храма Сиед Усман Маруанди (1177–1274). Човекът е проповядвал религиозна толерантност сред мюсюлманите и индусите. Наричан е Лал (червен), заради традиционното си червено облекло.

Ако имаме късмет ще наблюдаваме уникалната Суфи церемония Дхаал. Нощувка в града. Снимки и текст на тази церемония от предишно пътуване до Пакистан.

image

Ден 6 Сехуан - Карачи

Днес денят ще бъде доста натоварен, тъй като ще посетим няколко значими културни обекта по пътя до Карачи.

Първо ще спрем до светилището на шах Абдул Латиф Битай, разположено в центъра на град Бхит Шах. Това е едно от най- изящните светилища, които ще видите в Пакистан. Построено е от Миан Гулам Шах Калхоро, който управлявал Синд в края на 1700 г. Интересни са традиционни плочки Синдхи  Каши, оцветени в синьо и тюркоазено.

Близо до делтата на река Инд има огромно гробище с около половин милион гробници и гробове на площ от около 10 кв км. Това е Некропола на Макли, до град Тата, някогашна столица и център на ислямската култура от 14-ти до 18-ти век. Огромният некропол на Макли е сред най-големите в света. Крале, кралици, губернатори, светци, учени и философи са погребани тук в тухлени или каменни паметници, някои от които са богато украсени с глазирани плочки.

Снимки и допълнителна информация за този ЮНЕСКО археологически комплекс - https://whc.unesco.org/en/list/143/

Следващата спирка е Банбхор, град, датиращ от 1-ви век пр. н. е. от скито-партската епоха. По-късно (8-ми до 13-ти век) е бил контролиран от мюсюлманите, след което е изоставен. В града все още се пазят останките на една от най-ранните известни джамии в региона, датираща от 727 г. сл. Хр.

image

Последният културен обект за днес са гробниците Чауханди - ранно ислямско гробище, забележителни със своите сложни украси изваяни от пясъчник. Гробниците са подобни по стил на тези в некропола Макли близо до Тата.

image

Продължаваме към Карачи, където ще нощуваме.

Ден 7 Карачи

Днес денят е посветен на Карачи. Ще се разходим из квартала Саддар, старата част на Карачи. Измежду порутените бетонни сгради ще видим все още запазени стари сгради от британското колониално присъствие.

Ще се отбием през пазара Емпрес, построен през 1889 по време на британското управление Радж. На този стар и популярен пазар се продават подправки, плодове, зеленчуци и месо, както и канцеларски материали, текстил и домашни любимци.

image

Ще видим още Националния Музей, Двореца Мохата, Джамията Туба и други.

По желание може да ви заведа до Доби Гат, в буквален превод “Голямото пране”. Мястото представлява обществена пералня и сушилня на открито. Тук се практикува една от най-старите и традиционни професии в града - прането.

Друго популярно място, където ще идем точно по залез слънце е най-големия плаж в града Клифтон. Местните идват тук за разходка. Има камили и коне за езда, амбулантни търговци и много глъч. Разкошно място!

image

Ден 8 Полети обратно към България

Днес рано сутринта имаме трансфер към летището и ранен полет към Истанбул.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!