ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ТРАНСИЛВАНСКИТЕ КАРПАТИ В РУМЪНИЯ - ЗАМЪЦИ, МАНАСТИРИ И САКСОНСКИ СЕЛА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ТРАНСИЛВАНСКИТЕ КАРПАТИ В РУМЪНИЯ - ЗАМЪЦИ, МАНАСТИРИ И САКСОНСКИ СЕЛА

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Идеята на това подробно трансилванско пътешествие е да обиколим бавно и спокойно с малка група и бус историческия регион Трансилвания в Румъния. Това е районът на Южните Карпати, наричани още Трансилвански Алпи - група от планински вериги, които разделят Централна и Южна Румъния. Ще се наслаждаваме на красивите планински пейзажи, запазените крепости, културно-историческите паметници на ЮНЕСКО, саксконските и готически планински селища, старите градове с калдъръмени улички и средновековните замъци. Разбира се, че няма да пропуснем Дракула, но едно от най-забележителните преживявания ще бъде бавния преход с много спирки за снимки и кратки разходки през Трансфъгъръшкото шосе, обявено за един от най-впечатляващите пътища в света.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати/Индивидуални туристи без български водач

Бележка: възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи с кола/и, без български водач. Моля пишете ни за повече информация.

Период на пътуване: пролет/есен /лято;

Дати: 30 юни - 05 юли 2022; 23-28 септември 2022; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 5 нощувки/6 дни;

Група: 5-7 човека;

Цена: 995 лева на човек (6-7 човека група);

Цената включва: български водач и шофьор; транспорт с хубав микробус с включени паркинги, винетки и всички други пътни такси; 5 нощувки в нормални хубави хотелчета в стаи по двама с включени закуски (1); застраховка "Помощ при пътуване" Баланс на Алианц с покритие на състояния свързани с Ковид.

Цената не включва: обяди и вечери; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; входни такси за музеи и забележителности (2); други разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Около 2 месеца преди пътуването, ще бъде предоставена подробна информация за условията за влизане в Румъния. По всяка вероятност ще се изисква ваксинационен сертификат.

(1) Хотели:

Хотел в Синая - https://www.hotelsinaia.ro/ro/Хотел в Брашов - https://www.casachitic.ro/Хотел в Сибиу - https://mycontinental-sibiu.continentalhotels.ro/en/accommodation-sibiuХотел в Крайова - http://www.helincentral.ro/

(2) Входни цени на някои забележителности: Замък Пелеш – 13 евро, Замък Пелишор – 7 евро, Кантакузино – 8 евро, Бран – 10 евро, Солна мина – 6 евро, Замък Корвин – 8 евро.

image

Програма

Ден 1: София – Русе – Синая

Тръгване в 6 часа от София. Ще преминем Българо - Румънската граница през Дунав мост при Русе. Продължаваме към Синая. По пътя ще спрем в Замъците Пелеш и Пелишор, намиращи се близо един до друг. Замъкът Пелеш е бил лятната резиденция на първия крал на Румъния Карол I, построен от 1873 до 1914 година. Продължаваме с разглеждане на замъка Пелишор, който е по-малък и по-скромен от съседа си Пелиш, но не му отстъпва по красота и изисканост.

Следващата ни спирка е Синайският манастир. Построен е през 1690 – 1695 г. от румънския благородник Михай Кантакузино след поклонническото му пътуване до манастира „Света Екатерина“ на Синайския полуостров. Манастирът е действащ мъжки манастир с 13 монаха. Сред книгите е първата Библия на румънски език. В двора на манастира има две църкви – стара и нова.

Ще пристигнем в град Синая в късния следобед. Градът е разположен в долината на река Прахова, заобиколен от иглолистни гори, слънчеви алпийски ливади и планинския масив Бучеги. Ще направим пешеходна обиколка на забележителностите в центъра, където и ще вечеряме. Нощувка в Синая.

Ден 2 Синая – Бушчени – Бран – Рашнов – Харман – Брашов

Днес ще се движим  по долината на река Прахова, разделяща Карпатите на Източни и Южни. След закуска тръгваме към град Буштени. Ще посетим новия манастир Карайман от 1998 г. Мястото, където е построен, се счита за благословено от Бог.

Продължаваме към замъка Кантакузино, построен през 1911 г. в нео-романски стил по желание на принц Георге Григоре Кантакузино. Замъкът е заобиколен от парк с водопади, пенливи фонтани и пещера. Има богата колекция от гербове и портрети на членовете на аристократичното семейство Кантакузино.

Следващата ни спирка е Замъкът Бран, разположен на върха на висока 70 метрова скала в Карпатите, в сърцето на Трансилвания, построен през 14 век. Той е разпознаваем с асиметричните си кули, покрити с червени керемиди. Известен е в целия свят като замъкът на Дракула, което е само легенда

Около обяд тръгваме за крепостта Рашнов. Крепостта е издигната от рицарите на Тевтонския орден, специално за обикновените хора, за да могат да се укрият в крепостта по време на дълги обсади.

Продължаваме към град Харман, където ще посетим едноименната евангелска църква – крепост, построена от саксонците през 13 век.  Интериорът на църквата е еклектичен и изпълнен в различни стилове, отразявайки честите ремонти на храма.

В късния следобед пристигаме в град Брашов. След като се настаним в хотела, ще направим пешеходна обиколка на Стария град, където почти всяка къща е забележителност. Ще започнем разходката от централния площад пред кметство с барокови и готически сгради. Вечеря и нощувка в Брашов.

image

Ден 3 Брашов – Фагъраш – Трансфагърашко шосе – Кастелул де лут – Сибиу

След закуска ще направим пешеходна обиколка на Брашов и ще пием кафе на площада. Ще посетим Черната църква (църквата "Света Мария") - готическа сграда в близост до площада.

Напускаме Брашов и тръгваме към град Фъгъраш, за да преминем по Трансфъгърашкото шосе. Днешният ден ще бъде истинско удоволствие за авантюристите и любителите на екстремното шофиране. Ше пътуваме около 40 км по Трансфъгърашкото шосе до високопланинското ледниково езерото Бъля. Трансфъгърашкото шосе е известно като пътя на Чаушеску. Това е най-живописният за шофиране път в цяла Румъния. Пътят е двулентов, дълъг около 90 км., минава през най-високите части на Карпатите и свързва областите Влахия и Трансилвания. Построен е през 70-те години на миналия век по заповед на Чаушеску.

Поради острите завои, множеството серпантини и силните наклони, средната скорост е около 40 км/ч. По пътя ще спираме на панорамни площадки за снимки и ще направим почивка на езерото Бъля. След обяд се връщаме, за да отидем до град Сибиу. По пътя ще спрем на около 30 км преди Сибиу в Кастелул Де Лут. Това е новоизграден Трансилвански хобит комплекс, наречен  Глинения замък в Долината на феите. Продължаваме към град Сибиу, където ще нощуваме.

image

Ден 4: Сибиу – замъка Корвин – саксонски села

След закуска ще разгледаме град Сибиу, един от най-интересните градове в Трансилвания. Заради своята уникална вековна история, градът е бил културна столица на обединена Европа през 2007 г. Градът е основан от германски преселници и до днес е запазил саксонския си облик. След пристигането си в Сибиу ще имаме свободно време за разходка. В града можем да видим: Големия площад, обявен за архитектурен паметник на ЮНЕСКО; Двореца Брукентал; Малкия площад; площад Хует с евангелската църква от 16 век. Ще обиколим красивите тесни улички със сгради, с остри покриви,покрити с керемиди в старата част на града. В новия град впечатляваща атракция е живописната река Кибин с моста на лъжата, на който според легендата, ако човек излъже, мостът ще рухне.

В днешния ден ни предстои да посетим един от най-интересните замъци в Румъния – Корвин.

Ще посетим още двете саксонски села до Сибиу – Чиснъдие и Чиснъдиора. Ще се разходим и в музея на открито - Complexul National Muzeal ,,Astra". Нощувка в Сибиу.

Ден 5 Сибиу – Оцнеле Мари – Крайова

След закуска ще се поразходим още малко в града.

Около обяд потегляме към солната мина Оцнеле Мари, понастоящем отворена за посетители. Солната мина представлява един от най-големите запаси от сол в страната, като запасите са оценени на 9 милиарда тона натриев хлорид. Въздухът в мината е много подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др. Интерес представляват солните образувания по стените и таваните.

Продължаваме към град Крайова, на второ място след столицата по брой църкви, дворци и музеи. Най-старата оцеляла сграда е Банатската къща, издигната през 1699 година. Дори къщите, построени през 20-ти век, се отличават със своята оригиналност: сградата на кметството в неоромански стил, няколко красиви сгради в ренесансов стил. Градът е украсен с многобройни фонтани, подвижен мост, имитация на скали и остров за лебеди. Нощувка в Крайова.

Ден 6 Крайова – София

След закуска ще пием кафе и ще се разходим още малко в Крайова, след което тръгваме към София, като ще преминем през Дунав Мост-2 при Видин.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални и самостоятелни пътувания без български водач

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!