Древният гръцки и римски град Апамеа в Сирия

Древният гръцки и римски град Апамеа в Сирия

По време на втората обиколка на Сирия, която водех през октомври 2023 г., имахме възможност да се отклоним от планирания маршрут и да разгледаме древногръцкия и римски град Апамея. Въпреки че първоначално не беше включен в нашата програма, скорошното отваряне на района след войната ни позволи да посетим това забележително място.

Апамея, древният гръцки и римски град, има интересна история. Районът е бил населен още през каменната ера, а първият град на това място се е наричал „Фарнаке“. По-късно е завладян от Александър Велики и впоследствие преименуван на Пела.

След смъртта на Александър и разделянето на империята му, Пела попада под управлението на Селевк I и е преименувана отново. Става известен като Апамея, кръстен на персийската съпруга на царя.

Въпреки че златният век на Апамея започва едва през втори век сл. Хр., той е бил добре развит град и преди това, с население от около 500 000 жители. След опустошително земетресение през 115 г. сл. н. е. градът бил възстановен, превръщайки се от типичен елинистически град в римски.

image

Най-впечатляващата част от Апамея е Великата римска колонада, която се простира на близо 2 км и се нарежда сред най-дългите в римския свят. Простира се от портата на Антиохия на север до портата на Хомс на юг. Разбира се има и Римски театър с приблизителен капацитет от над 20 000 места. Бил е един от най-големите театри в Римската империя.

Първото археологическо проучване се провежда през 1928 г., инициирано от белгиеца Франц Кумон, който успешно убеждава белгийските власти да провеждат редовни експедиции в района. Имало е поне седем археологически експедиции преди избухването на Втората световна война, последвани от два по-кратки сезона през 1947 г. и 1953 г. Значителна колекция от предмети, включително архитектурни артефакти и елементи, се съхраняват в музея Cinquantenaire в Брюксел, Белгия.

Нашата програма за почти пълна обиколка на Сирия
image

Когато посетихме Апамея, наоколо нямаше туристи или други хора. Беше уникално изживяване да се насладим на красотата на древния град без туристически тълпи. Но в същото време бяхме и тъжни. Пътят, водещ до археологическия комплекс, беше зловещо празен, а селата разрушени. Това сякаш беше поредното доказателство, че историята не върви напред и нагоре.

image
Нашата програма за почти пълна обиколка на Сирия

Снимки, видео и текст: Павел Господинов

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!