ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ – ОТ АМАЗОНИЯ ДО ПУСТИНЯТА ТАТАКОА И ЕЛ ДОРАДО

Това пътешествие из Колумбия ще ни отведе до амазонската джунгла, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца в тази огромна страна. Започваме от Богота, столицата на Колумбия. Продължаваме с вътрешен полет към град Летисия, най-южния град в Колумбия и изходен пункт за изследване на поречието на река Амазонка. Градът има квартали, които са в Колумбия, Перу и Бразилия, като движението вътре е свободно между трите държави. 

Три дни ще изследваме Амазония в горното й течения с лодки и пешеходни преходи в джунглада. Ще плуваме с розовите делфини, ще ловим пирани с въдица, ще отседнем в хубаво дървено хотелче на самия бряг на реката. Връщаме се в Богота, от където с джип само за нашата група ще пътуваме на юг до градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята Татакоа, втората по големина пустиня в Колумбия. 

Един ден сме отделили на пустинята, където ще имаме леки пешеходни преходи в каньоните, с които това място е известно. Продължаваме до Вила Де Лейва, единственото градче с напълно запазена колониална архитектура в Колумбия. Ще посетим подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия. Златото, уникална природа, космологията на древните хора живели по тези места – Муиска, много история и уникалната природа около лагуната са причините накратко да посетим тези места. Летим обратно за София от столицата Богота. 

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати; 

Период на пътуване: Пътуването в Колумбия е добре да се прави през сухия период, който е от декември до март. Има още един сух период – от юли до август, който също е подходящ за пътуване.

Дати: 9-20 декември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 5 човека; Максималния брой хора в групата може да бъде 7 човека, като съответно цената ще се намали; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,745 евро/човек;

Цената включва: 

Водачи: Български водач и отделни водачи по местата описани в програмата;
Хотели: Общо 9 нощувки (основната програма) както следва: 5 нощувки в хубаво малко хотелче в Богота в стаи с две легла и баня/тоалетна в стаята; 2 нощувки в дървено еко-хотелче в амазонската джунгла по двама човека в стая и с общи бани и тоалетни в коридора; 2 нощувки в малко хотелче в близост до пустинята в стаи по двама и бани/тоалетни в стаята; При удължения вариант на програмата ще има още една нощувка в Богота и една нощувка в историческия център на градчето Вила Де Лейва в уникално хотелче по двама човека в стая с баня/тоалетна; 
Храна: Всички закуски, както и една част от обядите/вечерите са включени в общата цена. Вижте ден по ден в програмата какво е включено като храна в общата цена.
Транспорт/вътрешни полети: Всички трансфери в Колумбия с бус, включително от/до летищата; вътрешни полети Богота-Летисия-Богота;
Такси: Всички такси за посещение на амазонската джунгла и пустинята;
Застраховка: застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf )

Цената не включва: 

Самолетни билети  София – Богота – София (*); храненията, които не са включени към общата цена (вижте програмата); разходи от личен характер; допълнителни застраховки (**).

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(*) Самолетни билети/полети с Луфтханза

Отиване:

София 06.50 – Франкфурт 08.25;
Франкфурт 13.10 – Богота 19.30;

Връщане:

Богота 21.20 – Франкфурт 14.35 (+1);
Франкфурт 19.15 – София 22.20;

Цена: 648 евро/човек в двете посоки (в момента на резервацията цената може да е различна).

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Тези детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”. Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Богота, столицата на Колумбия

Днес пристигаме в Богота. Следва трансфер и настаняване в хотела, който се накира в историческия център на града. Вечерта ще излезем за вечеря някъде наблизо, след което почивка и сън в хотелчето.

Включени в общата цена хранения: Днес няма включени хранения

 

Ден 1
Ден 2

Богота

Днес разглеждаме Богота, столицата на Колумбия. Градът е много живописен, така че една значителна част от времето ще се разхождаме из централната историческа част и района Канделария, където са съсредоточени най-интересните места. Ще се мотаме бавно с чести спирки за кафе или хапване на местни деликатеси. Столицата на Колумбия има богата история и е известна със своите музеи. Можете да идем до известния музей на златото или музея на Ботеро.

Ще се разходим по главния площад, площада Боливар с правителствените учреждения и многото улични търговци и художници. Може също да се качим с лифта до хълма Монсерат, за да се насладим на невероятна гледка към града. Както правим с други наши пътувания, програмата за града ще съставим в зависимост от желанията на участниците. Нощувка в хотел.

Включени в общата цена хранения: Закуска.

Ден 2
Ден 3

Още малко Богота; Полет до град Летисия в Амазония

След закуската в хотела, продължаваме с разходките в града. Следва трансфер до летището и около 2 часов полет на юг към Амазонската джунгла. Кацаме на летището в Летисия около 5 следобед. Следва трансфер към хотела и почивка.

Летисия е разположен на северния бряг на река Амазонка. Това е столицата на щата Амазонас, най-южният град на Колумбия и единственото му голямо пристанище на реката. Летисия е малък (42,000 жители) доста интересен град, който е разположен на три граници и включва райони, които са в Колумбия, Бразилия  и Перу. Хората се движат в града, пресичайки невидимите граници свободно. Така например, ако идем до градския район Табатинга, всъщност ще сме вече в Бразилия, същото важи и за острова Санта Роса в Амазонка (част ог града), който е част от Перу. Това е единственият град в околността, който обслужва огромната територия по горното течения на Амазонка.

Включени в общата цена хранения: Закуска

 

 

Ден 3
Ден 4

Амазония

Днес започваме нашето пътешествие из Амазонската джунгла. С корабче се спускаме от пристанището на Летисия надолу по течението на Амазонка и нейния приток река Джавари, като ще изминем около 75 км. Пристигаме в малко хотелче тип еко-хижа, изградено изцяло от дърво. Тук ще прекараме две нощи и ще се храним през цялото време. Еко-хотелчето е на самият бряг на Амазонка. Стаите са за по двама човека, с тоалетни и бани в коридора. Има вентилатори в стаите, мрежи против комари за всеки. Електирчество има по няколко часа на ден. Следват настаняване, почивка и обяд. 

Следобед се качваме на лодки, за да изследвме сливането на двете реки Амазонка и Джавари. Ще търсим розови и сиви делфини, които обикновено се събират тук. Може даже да поплуваме с тях, ако имаме късмет. Тук ще посрещнем залеза.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд и вечеря

Ден 4
Ден 5

Още Амазония

След закуската в хотела се качваме на лодките, като идеята днес е да се движим близо до брега наблюдавайки животните и растенията в джунглата. В един момент ще слезем и ще продължим пеш през джунглата. Ще имаме специален водач, който ще ни разказва за растенията, животните и всичко друго интересно свързано с амазонската гора. Ще видим най-големите лилии в света (Виктория Регия), растящи в езерото Мараджа. Ще наблюдаваме множество екзотични птици, каймани, маймуни, ленивци и други диви животни!

Вечерта ще имаме специална разходка покрай реката, за да наблюдаваме нощния амазонски живот. Кайманите наприемр са по-активни нощем, както и множество друг животни. Следват приятна вечер на брега на реката в хотелчето, вечеря и почивка. 

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд и вечеря

Снимка на хотелчето

Ден 5
Ден 6

Още Амазония и обратно към Богота

Започваме деня отново с разходка с лодки по реката, като идеята днес е да тръгнем много рано, за да видим джунглата в ранните часове при изгрев слънце.  Местният ни водач ще ни е приготвил въдици, за да ловим червена пирана.

След обяд ще се върнем със скоростна лодка обратно до Летисия, за да можете да хванем вечерния полет към Богота. Следва трансфер и настаняване отново в хотелчето в Богота.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд.

Ден 6
Ден 7

През планините към пустинята Татакоа

След закуската в хотела се качваме на нашия бус за 7 часовото пътуване към пустинята Татакоа. Оставили сме целият ден за бавно пътуване с буса, защото ще спираме често за снимки, почивки и хапване по изключително живопсния път. Вечерта пристигаме в градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята. Тук отсядаме в наскоро реновирано малко хотелче  в стаи с бани и тоалетни и басейн, където ще отморим след дългото пътуване днес. Вечеря нощувка и закуска.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Татакоа или “Долината на скръбта”, както е наречена през 1538 г. от конквистадора Гонсало Хименес де Кесада, не е просто пустиня, а тропическа суха гора. В миналото тук е било по-влажно, със земя покрита с цветя и дървета. Постепенно засушаването се засило, превръщайки мястото в пустиня. Тук няма дюни, а скали и особено живописни каньони. Пустинята Татакоа е втората по големина в Колумбия след тази на полуостров Гуаджира. Заема повече от 330 квадратни километра. Известна е с неземно красивите си пустинни пейзажи и многото вкаменелости, открити тук.

Ден 7
Ден 8

Пустинята Татакоа

Днешният ден ще изследваме пустинята Татакоа. Ще имаме специален водач, който ще ни вземе от хотелчето и ще ни разхожда цял ден из най-красивите места на пустинята. Ще имаме кратки пешеходни преходи, ще спираме в каньоните, за да снимаме, изобщо днес целият ден е пустинен.

Ако предварително си поръчаме, ще ни приготвят Кабрито – специалното местно ястие, приготвено от козе месо, което ще хапнем в гостилничка в пустинята (не е включено в цената). Следобед се прибираме в хотелчето с басейна. Следва релакс, почивка и разходки из градчето за тези, на които им се ходи още.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Снимка на хотелчето

Ден 8
Ден 9

Обратно към Богота 

След закуската в хотела, се качваме на нашия бус за обратния път към Богота. Отново сме отделили един цял ден затова, за да можем спокойно да спираме на красивите места, да снимаме и да си хапваме в ресторантчетата по пътя. Вечерта се прибираме в нашето хотелче в Богота.

Ден 9
Ден 10

Вила Де Лейва

След закуската в хотела отново на буса, за преход от около 3 часа (150 км) до малкото градче Вила Де Лейва (Villa de Leyva), стар колониален град и един от малкото градове в Колумбия, който е запазил цялата си колониална архитектура. Градът е приказен. Идеята е да нощуваме в стария град в малко уютно хотелче, което си е преживяване само по себе си. Ще се изкачим до статуята на Христос на един от хълмовете, за да се насладим на прекрасната атмосфера и красиви гледки към града.

Късния следобед може да идем до Позос Азулес –  парк на около 2 километра извън града, с множество басейнчета с яркосиня минерална вода. Тук може да се къпем в специалните бани (входът е COP 5000, а ползването на баните COP 500). Има места за пикник, така че може да си купим някаква храна от магазина и да хапнем тук на открито.  Вечерта отново в хотелчето, почивка и нощувка.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Ден 10
Ден 11

Подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия

Закусваме бавно в хотелчето, след което се отправяме към Богота. По пътя ще се отбием на две приказни места.

Първото от тях е впечатляващата солна катедрала Зипакира. Тук се намира едно от най-богатите на сол места в света. Поради това от сол (камъни богати на сол) е изградена и подземната катедрала, чудо на инженерната мисъл и неземна красота. 

След като разгледаме подробно солната катедралата, продължаваме към Лагуната Гуатавия. Това е свещенно място за хората Муиска, древните жители на района. Тук ще разгледаме и ще се насладим на уникалната лагуна, с нейната богата растителност и животински свят. Тук е мястото, където се ражда и придобива известност легендата за Ел Дорадо (на тази легенда е кръстено летището в Богота). Тук ще научим и за уникалната космология и вярванията на древните Муиска и тяхното отношение към лагуната. Златото, уникална природа, древна космология, много история и уникална природа са причините да посетим това място. Ще имаме обяд в хубаво ресторантче (включен към цената). До вечерта ще сме се прибрали в Богота.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд

Ден 11
Ден 12

Богота; Обратен полет към България

Днес летим обратно за България

Включени в общата цена хранения: Закуска

Ден 12

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА