Дагестан – на ръба на Кавказ и Каспийско море

Когато попаднат в Дагестан хората често питат „Дагестан в Русия ли е или не?“ – толкова различно е тук от останалата част на Русия.

Дагестан е планинска страна мощни планини над 2000-4000 метра високи, безкрайни долини, реки и прекрасни брегове на Каспийско море. Географията прилича повече на планинските хребети на Централна Азия и Тибет отколкото на Кавказ.

Дагестан заема северните части на Големия Кавказ и е голяма колкото Шотландия. Тук живеят около 35 отделни етнолингвистични групи, които говорят на езици от 12 езикови семейства! При цялото това културно многообразие дагестанците са обединени в своята ислямска религия – практически всички неруски етнически групи са мюсюлмани. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., почти 32 000 души са напуснали Дагестан, предимно планинските евреи Джухуро.

Дагестан със сигурност не е „традиционна“ туристическа дестинация и е по-подходящ за по-приключенски настроени пътешественици. Тези, които посетят това място, обаче ще останат очаровани от приветливите и гостоприемни хора, невероятната природна красота и впечатляващите исторически забележителности.

Ако искате да видите дагестанска култура и красота, потърсете филма на покойния Сергей Бодров „Кавказски пленник”, който е заснет в дагестанските планински аул (каменно село).

Особено интересни са каменните аули (села на планинския връх)., много от които са напълно откъснати от цивилизацията. Такова е например селото Куруш, което се намира на над 2500 метра над морското равнище.

Дагестан е вид етнографски резерват. Хората все още носят местни носии, предпочитат традиционната кухня и живеят в съответствие със старите ислямски традиции. Повечето хора следват суфизма. Дагестан е един от центровете на суфизма в света!

Казват за Дагестан, че е работилницата на Кавказ. На първо място е може би златарството. Най-известно е селото Кубачи, където всеки жител е златар. Тук децата започват да се учат на занаята още от най-ранна възраст. Известна е тънкостенната керамика, която се прави по стари уникални методи. Може би най-необичайния начин за препитание е измислен от селяните на Цовкра през Средновековието – започнали да произвеждат въжета. Пътували чак до Афганистан, за да продават стоката си! Покрай въжетата развили и ходенето по въже като изкуство, особено разпостранено в Дагестан и най- вече в селото Цовкра.

През Средновековието населението се увеличило значително. Станало невъзможно семействата да оцелеят в този труден планински регион, разчитайки само на природни ресурси. Много хора мигрирали в големите градове, за да научат нови умения и да продават своите продукти на градските пазари. Така дагестанците станали известни търговци.

Терминът „турист“ е непознат за хората от Дагестан. Всеки, който върви по пътя, е поклонник и трябва да бъде поканен. Гостът се счита за свят в Дагестан! На гостите се предлага най-добрата спалня в къщата, предлага им се възможно най-доброто ядене. Комфортът и безопасността на госта са изключително важни за местните. Понякога сравняват тази грижа като за дете.

Дагестанската кухня е много калорична, но в същото време проста. Урбеч е може би най-известното ястие . Това е вид паста, направена чрез смилане на пшеница и ядки между воденични камъни. Често се добавят бадеми и конопени семена. Преди да се сервира се залива с мед и разтопено масло.

Ние смятаме да организираме пътуване до Дагестан, така че който има интерес нека пише.

Текстът е компилация от няколко източника на английски език.

[elementor-template id="25414"]
[elementor-template id="23001"]