Полу-изоставеното сюрианско село Дерейчи в югоизточна Турция

Прочетах за старото сюрианско село Дерейчи в “Lonely Planet”, където му бяха посветили 3 или 4 изречения. Водих група в района на Мардин и реших, че на хората ще им е интересно да видят това забутано място. Селото се намира на около 7 км от Савур, подобно на Мардин градче, но доста по-малко и не толкова впечатляващо. Ако сте решили да посетите Дерейкчи, може да спрете в Савур за около час за бърза разходка по уличките на стария град.

Дерейчи означава “Вътрешната долина” и вярно, пътувахме до него по красив път пресичащ китна зелена долина, сякаш не се намирахме в сърцето на Анадола.

Първата ми реакция от селото беше леко смайване. Огромни каменни къщи, строени със замах, тесни каменни улички, две църкви и един полу-разрушен манастир. Къщите служеха за обори, включтително и стария манастир. Гледката на стадо кози, промушващи се измежду стените на старата обител е картината, която сигурно ще запомня най-добре от това място. Улиците бяха в сравнително добро състояние. Фасадите на къщите подсказваха богато и успешно минало. В селото е имало три църкви – една сюрианска православна, сюрианска католическа и една протестантска.

Сюрианите са били тук у дома си, били са заможни и са се радвали на просперитет. През 60 те години на миналия век жителите са били около 800 човека, 600 от които сюриан. Днес видяхме само 5 или 6 човека. Тук се е намирала и единствената винарна в тази част на Анадола. Малкият християнски оазис в центъра на Анадола се е превърнал в сорреалистична картина.

Сюрияните са стара христянска общност от I век, живели заедно с коптите и арамяните. Малко по-късно през IV век се преселили в северна Месопотамия, днес части от югизточна Турция, Сирия и Ирак. По това време основават повечето от манастирите, които днес могат да се посетят и част от които са в нашата програма за югоизточна Турция.

Разхождах се из старото сюрианско село. Какви хора са се мотали улици, какви са били стопаните на огромните къщи?! Почти виждам пред очите си стотиците миряни в църквата Мор Юханон от 7-ми век и манастира, които днес са в толкова жалко състояние. Всъщност две църкви са възстановени, но толкова добре оградени с бодлива тел, че можехме да видим само външната фасада и кулата. Екскурзоводът ни в Манастира Мор Габрел каза, че е заради зачестилите набези, най-вече на кюрди, с които сюрианите не се спогаждат особено.

Няма обществен транспорт до Дерейчи. Най-лесният начин е да пътувате от Мардин до Савур и от там да помолите някой да ви закара. 

ФОТО ГАЛЕРИЯ

[elementor-template id="23506"]