Гьобекли Тепе – най-старото място за поклонение в света

Гьобекли тепе се намира на около 16 км североизточно от Шанлъурфа, югоизточна Турция, издигнат на мястото на древната Едеса и известен като „Градът на Пророците ”. Може би неслучайно именно до този град с богата религиозна история се намира това уникално археологическо място, включено в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

Гьобекли тепе е най-старото място за поклонение, датиращо от около 10 000 г. пр. Н. Е. Храмовете са открити от немския археолог Клаус Шмит. Тук се виждат ясно в много добро запазено състояние 3-метрови колони разположени в кръг. Всеки от Т-образните монолитни варовикови стълбове има релефи на животни – газели, змии, лисици и лъвове, както и абстрактни знаци и икони. Костите, открити на мястото, предполагат, че хълмът е бил използван за ритуални жертвоприношения и пиршества.

Хората построили храма са живели в свят, предшестващ писмеността, метала и керамиката, по времето когато археолозите са смятали, че човечеството все още не е познавало известните ни днес древни форми на поклонение. Тези древни неолитни люде все пак са били организирани по някакъв начин и нещо повече – успели са да преместят или транспортират тези 16-тонни каменни стълбове нагоре по хълма и да ги подредят в кръг, очевидно за ритуални нужди.

Мястото е осеяно с огромно количество неолитни кремъчни инструменти. Това не е необичайно, но огромният им брой прави впечатление. Особено интересно е, че са били използвани за изграждане на религиозен обект, в епоха за която много историци и археолози вярват, че храмове и религиозни практики от този вид все още не са съществували.

Освен археологическите разкопки, тук има изграден модерен информационен център с 3D визуализации, както и хубав магазин за сувенири. За да посетите мясото ви е необходим личен транспорт.

Гьобекли Тепе е включено в нашата програма за югоизточна Турция.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

[elementor-template id="23506"]
[elementor-template id="23001"]