Практични съвети при пътешествие до места с екстремно ниски температури

Силните студове (от минус 35  до минус 55 градуса) не бива в никой случай да се подценяват. Ходене навън без шапка, без ръкавици, с леки обувки, без топло бельо и т.н. може да доведе до много сериозни последици.

През повечето време хората ще бъдат в превозно средство. Спирките ще са само за хапване, тоалетна или снимки. Те ще бъдат краткотрайни и ще отнемат по 10-15 минути на излизане. За съжаление туристическата инфраструктура на Якутия все още не е достатъчно развита и по време на пътуването няма да има възможност да се използва топла тоалетна. Тоалетната е в гората, на снега, на принципа „момичета вляво, момчета вдясно.“

Температурата в колата е висока, но подът и стените ще бъдат студени. Затова често ще се случва да е горещо на тялото, а краката да замръзват. За да предотвратите замръзване на краката, трябва да си носите няколко чифта чорапи, един чифт от които трябва да е вълнен. Обувките не трябва да бъдат тесни. Препоръчително е в чантата, която се намира в купето, да имате резервен комплект топли чорапи.

Когато колата спре, мнозина изкачат на открито без шапка, разкопчани и т.н, подлъгани от яркото слънце и синьото небе. Трябва да се помни, че въпреки изглеждащото на пролет време, студът може да достигне до минус 50 или по-ниски температури. При тези температури няколко минути са достатъчни, за да изстинете или да получите измръзване на открити части.

Трябва също да се помни, че при студове под – 40 градуса (особено при леки ветрове), ако лицето ви не е покрито, рискувате да ви замръзне носа, ушите или бузите буквално за 10-15 минути. Първите признаци за това са побеляла кожа и леко усещане за изтръпване. В този случай е необходимо незабавно да се разтрие мястото с  вълнена ръкавица, така че кръвта да започне да циркулира отново.

Примерен списък с дрехи:

– няколко комплекта (минимум два) термо бельо;
– няколко чифта вълнени чорапи;
– плетена вълнена шапка и шапка с подплата;
– двуслойни вълнени ръкавици;
– пухено яке;
– няколко пуловера за предпочитане вълнени или топли суитчери с качулка (пухенки);
– шал, изработен от лека материя, която изсъхва бързо;
– по желание, но не е задължително – маска за лице;
– плътни панталони и долни гащи (от термо бельото);
– топли обувки или ботуши, но не тесни;
– спални чували за много ниски температури;

Нашата програма за пътешествие до Оймякон – “Полюсът на студа” в Якутия, Сибир

Как се ходи на училище при минус 50 градуса в Оймякон, Якутия (пълнометражен документален филм)