Лалиш – най-свещенното място за язидите в иракски Кюрдистан

Язидизмът е монотеистична религия, която е взаимствала доста от други религии, възникнали в Близкия изток – юдаизма, християнството и исляма, както и елементи на зороастризма. Повечето язиди живеят в провинция Ниневия в Северен Ирак, където се намира и храмът Лалиш, най-свещеното място за язидската религия.

Село Лалиш датира от хиляди години. Смята се, че храмът е бил използван за първи път от древните шумери и други ранни месопотамски цивилизации.

Повечето последователи на язидите правят поклонение в малкото планинско селце поне веднъж в живота си. Ние попаднахме там през един слънчев октомврийски ден, когато малкото площадче и уличките бяха изпълнени с язиди, дошли на поклонение в светилището. Смята се, че светилището с коничен покрив съдържа гробницата на шейх Ади ибн Мусафир, главният светец на религията.

Язидите вярват в един Бог, който е създал света, а след това го предадал на грижите на седем ангела. Най-важният от тях е Мелек Таус, „ангелът паун“, който е почитан под формата на птица с красиво перо. Символът на паун се среща в целия Лалиш, както и символите на блестящото слънце, представляващо Божията светлина, и черната змия, чийто произход е обвит в мистерия.

Днес селото не е населено. Само едно семейство живеят тук, за да се грижат за храма и изоставените къщи, които се обитват от поклонниците, когато идват на поклонение

Под храма има тунели и лабиринти, в които се помещават големи делви за съхранение на специално масло от маслини, ползвано за горене на кандила и други религиозни обряди.

Подът е покрит с мека черна глинообразна маса, остатък от маслиновото масло. Запалването на кандила пълни с маслиново масло е основен ритуал в традицията на язидите. Мястото е леко зловещо с всички тези катранено-черни делви и отпечатъци на длани по стените. Жените, които имат проблеми с раждането или пък с намирането на съпруг, намазват ръцете си с катрано-подобната течност и слагат отпечатък върху стената, вярвайки че това ще реши проблемите им.

За язидите чухме повече през 2014 г., когато “Ислямска държава” започна да ги избива масово. Геноцидът накара много язиди да напуснат земите на своите предци в Северен Ирак.

Селото Лалиш е част от нашата програма за Иракски Кюрдистан. Повече информация за програмата – тук.

Галерия снимки от нашето пътуване до Лалиш

[elementor-template id="25140"]