Обиколка на Мароко – от Маракеш през дюните Ерг Чеби, Фес, Мекнес и Казабланка до Рабат

Това пътешествие из Мароко включва посещение на старите имперски градове Маракеш, Фес, Мекнес, а също и Казабланка и Рабат, няколкократно пресичане на Атласките планини, малко приключение сред най-големите дюни в пустинно Мароко – Ерг Чеби и среща с Атлантика. Първо разглеждаме подробно Маракеш, след което поемаме през Атласките планини на юг към една от най-големите и запазени казби в Мароко – Аит Бен Хаду. Ще спрем за кратка разходка в пустинанта столица на Мароко – градчето Квазарзате. Продължаваме към приказната планинска речна долина Дадес. Следват градчето Ерфауд с най-добрите фурми в Мароко и селото Мерзуга. От тук ще имаме кратък преход (пеш или с камили) до най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара – Ерг Чеби. Ще съзерцаваме залеза, ще хапнем хубава бедуинска вечеря, ще имаме други пустинни забавления, включително и музикални. Нощуваме в бедуинския лагер насред дюните. На другата сутрин ставаме рано, за да се насладим и снимаме изгрева, след което се отправяме отново с камили или пеш към ръба на пустинята.  Продължаваме с нашия бус към Фес, където ще рзгледаме най-голямата Медина (стара част) в Мароко. Следващата спирка по нашия маршрут е Медината в Мекнес. Продължаваме към Казабланка с неговата огрома джамия и приятен крайбрежен булевард. Един ден сме отделили на столицата на Мароко, Рабат, преди да отлетим за Мадрид и София от Рабат.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 15-22 септември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 4/5 до максимално 6/7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Цена: 790 евро на човек (за група 6 човека) или 890 евро/човек (група от 5 човека);

Цената включва: български водач; транспорт с малък климатизиран бус; 5 нощувки в хубави хотелчета; 1 нощувка в бедуински лагер в пустинята с включена и вечеря освен закуската; 1 нощувка в малко хотелче до летището в Мадрид (*); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Маракеш на отиване и Рабат – София на връщане (**); трансферите от/до летищата в Маракеш и Рабат (малки суми, които ще платим на място); обяди и вечери (с изключение на 1 вечеря); входни билети за забележителности, допълнителни застраховки (***); разходи от личен характер.

(*) Хотелчетата са малки, удобни, а настаняването е в стаи по двама с бани и тоалетни и включена закуска. Разположени са близо до централните части на местата, които посещаваме. Нощувката в бедуинския лагер е в предварително поставени големи палатки с легла и чаршафи. Няма нужда от спани чували и друга къмпинг екипировка. Хотелчето в Мадрид е до летището, също в стаи по двама човека с бани и тоалетни.

(**) Полети и самолетни билети:

Отиване:

УиззЕър София 06.20 – Мадрид 09.10; Цена 156.00 лева;
РайънЕър Мадрид 21.30 – Маракеш 22.35; Цена: 12.99 евро/човек;

Връщане:

РайънЕър Рабат 21.10 – Мадрид 23.50; Цена: 270 дирхама (около 25 евро);
УиззЕър Мадрид 09.55 – София 14.25; Цена: 44.94 евро;

Всички цени са без включен чекиран багаж. Финалната цена ще бъде калкулирана в зависимост от желанието за чекиран багаж. Ние закупуваме билетите, но може и вие самостоятелно да си ги закупите от сайта на авикомпаниите. Ако ние купуваме билетите се начислява такса за издаване на билетите (7 евро) и бордните карти (по 2 евро на посока).

(***) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Туристи, които не са ваксинирани е необходимо да предоставят отрицателен ПСР тест 48 часа преди полета до Мароко. За ваксинираните туристи няма такова изискване. Тези условия могат да се променят до датата на пътуването.

За влизане в България от 1 юли 2021 важи следната заповед на Министъра на Здравеопазването: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/06/30/zapoved_r4PjG8n.pdf

Тази информация ще бъде актуализирвана до времето на нашето пътуване.

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Записване/Резервация

За да резервирате място за това пътуване е необходим депозит от 200 лева. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата на тръгването, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването се отмени не по ваша вина, цялата сума на депозита се възстановява разбира се! Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Маракеш

Днес летим за Маракеш, Мароко (виж разписанието). Тъй като има доста време в Мадрид между двата полета, може да си направим разходка из основните забележителности в центъра на испанската столица. В Маракеш ще пристигнем късно вечерта, следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 2 Маракеш

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Ще се разходим из площада Джамаа Ел Фна, ще навлезем по-дълбоко в Медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци.

Може да се отбием през музея на фотографията, разположен в стара къща – малък, но учудващо богат музей, където ще разгледаме богатата колекция фотографии от Мароко и Маракеш. На покрива има разкошно кафене с прекрасна панорама към града.

По желание може да посетим градините Мажорел – великолепно, спокойно и екзотично кътче с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции, както и приятно ресторантче.

Вечерта отиваме пак до Джамаа Ел Фна в центъра на Маракеш, където атмосферата изцяло се сменя. Като гъби изникват малки ресторантчета, навсякъде се носи мирис на вкусни манджи и екзотични ухания. По това време започват и уличните представления на укротителите на змии, гълтачите на саби и разказвачите на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Нощувка в хотел в Маракеш.

Ден 3 Маракеш; Квазарзате; Аит Бен Хаду; долината Дадес

След закуската тръгваме с нашия бус към град Квазарзате в юго-източна посока. Ще преминем през планинския проход Тичка в Атласките планини на около 2,260 метра надморска височина. Това е един от най-красивите високопланински пътища в Африка – прекрасни гледки, малки бедуински села, където ще спираме за снимки и почивка.

Малко преди Квазарзате ще се отбием в една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко – Аит Бен Хаду, под защитата на UNESCO. Тук е сниман филмът “Гладиаторът”, в чест на който има малък музей. Заради екзотичната природа и запазени кирпичени сгради, тук са снимани и други известни филми. Аит Бен Хаду е древна арабска крепост с прилежащата към нея казба – фортифицираното селище от 11 век (ЮНЕСКО). Този уникален архитектурен комплекс е добър пример за берберска архитектура и строителни традиции. Местоположението й е уникално, в подножието на Атласките планини, на кръстопът, от където векове наред са минавали древни търговски пътища. Най-известният от тях е този от Тимбукту в Мали. Гледките към планините и пустинята наоколо са също впечатляващи.

Квазарзате е екзотичен пустинен град, изходен пункт за пътувания в Сахара. Ще се разходим из центъра на града, ще хапнем дюнери и ще пийнем чай или кафе в някое кафене.

Ще се отправим на изток по живописен път покрай долината Дадес, между Атласките планини и Джебел Сахро. Целият път е осеян с фортифицирани селища и малки селца с харатерните къщи, боядисани в охра. След около 2 часа ще стигнем пролома Тодхра, внушителен планински проход. Ще се разходим покрай реката, пресичаща пролома. Нощувка в хубаво хотелче недалече от пролома.

Ден 4 Град Ерфауд; Мерзуга и пустинята Сахара

Днес продължаваме по пътя през Атласките планини, като постепенно ще навлизаме в палмовите масиви Джорф, стигащи до . Около града ще видим и първите дюни.

Около обяд ще стигнем в селото Мерзуга, изходен пункт за посещение на най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара – Ерг Чеби. Високи са над 150 м, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет. Това е изключително красив район на Мароко, където ще се наслаждаваме на прекрасни пустинни пейзажи.

В едно малко хотелче в Мерзуга ще срещнем нашия водач, който ще ни прекара през дюните до лагера с опънати големи палатки, където ще прекараме вечерта и ноща. Разстоянието от селото до лагера е около 3 км и се изминава за около 45 минути. Може да се мине на камила (15 евро в двете посоки; не е включено в общата цена) или пеш. Вечерта в лагера има включена вечеря, приготвена от берберите, които по-късно ще ни пеят и забавляват. На път към лагера ще се изкачим на някоя от най-високите дюни, от където ще наблюдаваме залеза на слънцето…без съмнение едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване.

Лагерът е малък, състои се от вече опънати палатки с нормални легла вътре т.е. не е необходимо да си носите спален чувал за спането в тези палатки. В лагера има вода за измиване и тоалетна.

 

Ден 5 Фес

Тази сутрин нашите берберски домакини ще ни събудят в 06.00, за да видим изгрева на слънцето – незабравимо преживяване. След това се качваме на камилите (по желание) и се отправяме към хотелчето, където ще сме си оставили буса. Тук ще има сервирана закуска за нас. Ще може да ползваме баните и тоалетните на хотелчето за душ.

Днес ще пътуваме през Атласките планини към Фес. По пътя ще спрем в градчето Миделт, където ще обядваме. След като се настаним в хотела във Фес, тръгваме на разходка. Фес, може би най-автентичния имперски град в Мароко със запазени почти напълно две стари части, по-голямата от които е Фес Ел Бали. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се смята за едно от най-големите места в света без автомобили. Тук ще видим Ал Карауин – най-старото непрекъснато функциониращо медресе в света, основано през 859 г. Нощувка във Фес.

Ден 6 Фес; Мекнес; Казабланка; Рабат

Днес сутринта ще се разходим още малко из Фес преди да поемем към Мекнес, стар имперски град, не по-малко красив и интересен от останалите подобни в Мароко, но сякаш често пренебрегван и не толкова често посещаван. Има стар град (Медина) и Нов град. Ние ще се разходим разбира се из Медината. Ще се отбием до големите порти Баб Ел Мансур. Завършени през 1732 г., портите са впечатляващи не само със своите размери, но и с оригиналните зелени и бели керемиди, мраморни колони и надписи от Корана по върха.

От тук поемам към Казабланка, на който ще посветм следобеда и вечерта. Ще видим джамията на крал Хасан II, най-голямата в Мароко и третата по големина в света с най-високото минаре в света. Това е една от двете основни джамии в Мароко, отворени за немюсюлмани. Ще се разходим из старата Медина (стария град). Ще се помотаме из квартала до океана с вид на леко западнал курорт, но всъщност много живописен. Има разбира се нови хотели, ресторантчета…целият крайбрежен булевард е доста приятно място за мотане и хапване.

Вечерта ще стигнем до Рабат (78 км от Казабланка), където направо ще се настаним в хотела.

Ден 7 Рабат

Днес целият ден е посветен на столицата на Мароко, Рабат. Името на града означава “Укрепено Място” и идва от живописната средновековна цитадела на крепостта Алмохадан, където ще е първата ни спирка в града. Около крепостта е разположен може би най-хубавия жилищен район на маракоанската столица с прекрасни гледки към океана и прохладни андалуски градини в единия му край. Разбира се ще се разходим наоколо. Преди градините има едно приятно кафене, където ще си починем, преди да продъжим към Кулата Хасан и Кралският мавзолей  с Кралската гвардия.

Вечерта е полета към Мадрид. Нощувка в малко хотелче до летището.

Ден 8 Полет Мадрид – София

Днес сутринта е полета ни до София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА