КРАТКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛА СКАНДИНАВИЯ – ОСЛО, ГЬОТЕБОРГ, СТОКХОЛМ И С ФЕРИ ПРЕЗ БАЛТИЙСКО МОРЕ ДО ХЕЛЗИНКИ

Идеята на това северно пътешествие е за около седмица (6 нощувки/7 дни) да пресечем почти цяла Скандинавия – от Осло (Норвегия), през Гьотеборг (Швеция), Стокхолм (Швеция) до Хелзинки (Финландия). Пътуваме с автобус от Осло до Гьотеборг (около 3 часа), после с високоскоростен влак през цяла Швеция до Стоклхолм (около 3 часа) и последно с голям ферибот до финландската столица Хелзинки (около 17 часа).

Във всеки град е предвидено достатъчно време за разходки и посещение на основните атракции, изброени в програмата. Може разбира се да се разхождате и самостоятелно, ние ще помагаме с информация за местата, от които се интересувате. Ще имаме и време за релакс, разходка и мотане, пиене на кафе или чаша вино на приятни местенца. Ще имаме круиз около фиордите до Осло (около 2-3 часа) в Норвегия и разходка с фери до остров Федерхолмарнас от архипелага до Стокхолм (включени в общата цена).

Групата е малка – 5 човека най-малко, до максимум 7/8 човека, поради което ще имаме максимална флексибилност. Тази скандинавска програма може да се променя или удължава с посещение на допълнителни градове или места по желание на групата. Програмата може да бъде изпълнена и индивидуално, без български водач по всяко време.

Заглавната снимка е на Arvid Malde, Unsplash

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основанiе за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

Първи вариант – изготвяне на пакет за пътуването – ние уреждаме всичко, включително резервациите и заплащането им (предпочитан от клиентите, тъй като тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи)

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване и други. Цената на самолетните билети се предлага отделно и не е част от общата пакетна цена. След като ние сме готови с пакета и крайната му цена, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Ако програмата се осъществи, услугата по изготвяне на пакета е безплатна за вас. Ако по някакви причини програмата не се осъществи (*), се удържат 5% от стойността на пакета (без самолетните билети) или не по-малко от 70 евро. Така например ако общата стойност на програмата (без значение колко човека участват) е 1500 евро, заплащането към нас в случай на неосъществяане ще бъде 75 евро.

(*) Ние предлагаме няколко вида застраховки, които биха могли да минимизират загубата на средства при непредвидени обстоятелства. Прочетете повече в секцията “Застраховки”.

Втори вариант – изготвяне на подробна логистична програма от нас. Вие правите сами резервациите си и плащанията за тях

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден (например ако пътуването е 6 дни, цената на тази наша услуга ще бъде 180 лева). Тази сума се заплаща преди да е започнала работата по изготвяне на логистичната програма

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

Снимката е на Tapio Haaja on Unsplash

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Осло, Норвегия

Днес летим към Осло. След като пристигнем, следва трансфер до хотела, настаняване и кратка почивка. Ще се разходим из центъра на града, ще поседнем за бира или кафе, ще се насладим спокойно на вечерта в норвежката столица. Нощувка в хотел в града.

Ден 2 Осло

След като закусим, се отправяме към пристанището, където ще се качим на корабче за разходка из фиордите на Осло. Местен екскурзовод ще ни разказва за архипелага, за островите и за живота на местните. Това е идеалният начин да се насладим на една от най-интересните атракции в Осло – фиордите и островите. Този мини круиз продължава около 2-3 часа и е включен в общата цена.

След круиза продължаваме с разходките из града. Ще се отбием през кметството (вход безплатен). Сградата е завършена през 1950 година, декорирарана богато с мотиви от норвежкото изкуство от периода 1900-1950. Смята се за една от основните забележителности на града.

Ще се качим и до внушителната крепост Акерсхус Фестнинг.

Следобедните часове ще идем с корабче до полуострова на музеите, където са разположени едни от най-богатите музеи не само в града, но и в цяла Скандинавия. Сред тях са Норвежкият фолклорен музей с голяма експозиция на открито и повече от 150 традиционни къщи и сгради от всички райони на Норвегия. Музеят на корабите на Викингите ще ни разкаже за историята на викингите и техните морски умения. В известния Фрам Музей ще видим кораба Фрам, най-здравият полярен дървен кораб строен някога. Музеят КонТики пък разказва за пътуванията на Тур Хейрдал. Тук са и оригиналните салове КонТики и Ра II. Целият полуостров е приказен, а музеите го правят още по-привлекателен. Ако ни остане време може да идем до скулпторния парк Екебергпаркен с над 30 скулптури пръснати артистично из целия парк. От алеите и поляните се разкриват прекрасни гледки към пристанището и града (вход безплатен).

Нощувка в хотела в Осло.

Ден 3 Гьотеборг, Швеция

Днес сутринта взимаме автобус, който за около 3 часа ще ни отведе до втория по големина шведски град Гьотеборг, разположен на брега на Северно море. Гьотеборг е един от 133-те града на Швеция, които имат статут на исторически.

След като се настаним в хотела, тръгваме на разходка из стария град. Ще се разходим по Площада Йотаплац с фонтана Посейдон, които представляват културния център на Гьотеборг. На площада се намират Градския театър, Концертната зала, Музея на кукления театър и Музеят на изкуството Констмюзеет. Ще отидем до пристанището, където се намира Морския музей, един от най-добрите в Швеция.Ще се разходим бавно из стария град, където най-старите сгради датират от 1643 г.

Нощувка в хотел в града.

Ден 4 Стокхолм, Швеция

Сутринта взимаме бърз директен влак от централната гара в Гьотеборг, който ще ни отнесе за около 3 часа през цяла Швеция до столицата Стокхолм. Настаняваме се в хотела и тръгваме на разходка. Градът е разположен на архипелаг от над 20 острова, където езерото Меларен се допира до Балтийско море. На практика центърът на града е разположен на вода.

Следобед отиваме до един от най-добре запазените средновековни градове в Европа – Гамла Стан. Ще се разходим по калдъръмените улици, ще пийнем кафе в някое старо кафене, ще се разходим по най-старата улица в Стокхолм – Кьопмангатан (Köpmangatan), а също и по най-тясната – Мартен Тротзигс Гранд (Mårten Trotzigs Gränd).

Може да се отбием в Музея на алкохола, разположен в единствените две останали военноморски сгради от 18-ти век в Стокхолм. Музеят разказва за сложната връзка на Швеция с алкохола. Спонсориран от водка Абсолют, музеят има най-различни атракции и предлага интересни преживявания, като стая, в която можете да изпитате какво е усещането да си пиян. Има бар и много добър ресторант.

Кметството (Stadshus) е една от най-известните сгради в града и е седалище на правителството на Стокхолм. Тук се провежда годишната Нобелова вечеря. Предлага се екскурзоводска обиколка на сградата. Може да се качим и на най-голямата сферична сграда в света – Глобус, от където гледките към града са зашеметяващи. Качването отнема около 30 минути, а от върха ще видите 360-градусова гледка към града.

Музеят Ваза носи името на най-могъщият военен кораб за времето си. Той отплавал от пристанището на Стокхолм пред стотици хора публика, след което потънал 30 минути по-късно. Лежал на дъното повече от 300 години. В средата на 20-ти век бил изваден и превърнат в един от най-страхотните музеи не само в Швеция, но и в цяла Скандинавия.

Кралският дворец в Стокхолм е официалната резиденция на Негово Величество Краля, но също така помещава няколко изложби и други атракции, които са отворени за посещение, като например Кралските апартаменти, Кралската хазна и Музеят на антиките. Ще опитаме да хванем смяната на караула, което си е атракция само по себе си.

Нощувка в хотел в града.

Ден 5 Стокхолм – остров Федерхолмарнас (Fjäderholmarnas)

Днес сутринта взимаме ферибота до остров Федерхолмарнас (Fjäderholmarna), най-близкия остров от архипелага, на който е разположен Стокхолм. Пътува се около 30 минути на посока. На острова ще се разходим по очарователните улички на града, ще пийнем някъде кафе или местната бира Федерхолмарнас, ще разгледаме занаятчийски магазини за сувенири. Връщаме се обратно с корабчето. Билетите за корабчето са включени в общата цена.

Късният следобед се качваме на ферито, с което около 16 часа ще плаваме през Балтийско море до финландската столица Хелзинки. Настаняването е в кабини по 4 човека. Сам по себе си този маршрут е приключение, което ще ви даде възможност да се насладите на страхотни морски пейзажи, да си починете малко от препускането през Скандинавия, да почетете книга на палубата или да пийвате вино в ресторанта.

Ден 6 Хелзинки

Днес пристигаме в града около 10 часа сутринта. Настаняваме се в хотела и тръгваме на разходка из стария град. Първо ще се разходим около пристанището и пазарния площад, които представляват центъра на града. Тук местните се събират, за да продават местни продукти – прясна риба и финландски специалитети като еленови рога, ръчно изработени бижута, дървени чаши и кожи от северни елени и други.

Следобед ще се разходим до Суомелинна – „Крепостта на Финландия“ (ЮНЕСКО), която се намира на малки острови, на около 20 минути от южното пристанище на Хелзинки с ферибот. Първоначално наречена Свеаборг, когато Финландия е част от шведската империя, крепостта е играла важна роля в отбраната на града и южна Финлания като цяло. Ще се разходим по впечатляващия сух док, истински технологичен подвиг на инженерството. Като цяло островчето е много прятно, има и няколко музея, които може да разгледаме, ако ни остане време. Вечерта ще се разходим из така наречения “Дизайнерски квартал” – бутици, работилници, антикварни магазини, галерии и ресторанти, място където любителите на минималистичния финландски дизайн ще харесат. Нощувка в хотел.

Ден 7 Хелзинки; Отпътуване от града

Днес сутринта ще пием кафе в някои от известните кафенета като Кафе Екберг или Моомин Кафе, преди да се отправим към летището за обратния полет към София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ВСИЧКО ЗА СКАНДИНАВИЯ – ПРОГРАМИ, ПЪТЕПИСИ, ИСТОРИИ, ИНТЕРЕСНИ МЕСТА И ПРИНТОВЕ

Исландия, архипелага Свалбард, Норвегия, Швеция и Финландия, Гренландия, Дания и Фарьорските острови