ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ОСТРОВ СОКОТРА (ЙЕМЕН) В АРАБСКО МОРЕ

Пътуването ни до остров Сокотра (Йемен) в Арабско море ще започне от Дубай/Абу Даби. Две от нощувките са в хотели/къщи за гости, а останалите са диво къмпингуване по плажовете и на други страхотни места из острова. По желание едната и/или двете нощувки в хотелите могат да бъдат заменени с диво къмпингуване, като това не променя цената. Транспортът е с джип, но ще имаме и леки пешеходни преходи. 

Заедно с най-интересните места на острова, много време ще отделим на плажовете, за разходки и релакс. Пътуваме задължително бавно. Започваме с административната столица град Хадибо. Продължаваме към живописното рибарско село Калансия и лагуната Детва с нейните птици. От плажа Дитауах се качваме на лодки, с които ще стигнем по море до района Шуааб, където ще наблюдаваме делфините и мангровите гори по крайбрежието. Следват платото Диксам и уникалните дървета “Драконова Кръв”. 

От панорамната точка Шебахон ще се насладим на страхотна панорама към каньона Даерху, през който по-късно ще преминем. Следват плажа Амак, пещерата Дагуб и огромните дюни с прекрасни гледки от върховете им – Хайф и Захек. Продължаваме през каньона Дифарху и лагуната Кария. Ще видим странното дърво “Пустинна Роза”, което расте по стените на каньона. Следва най-голямата лагуна на острова – Кария, известна с огромния брой птици, които я населяват. Ще прекараме доста време в местността Архер, където има дюни. С джипове и пеш ще стигнем до Пещерата Хук с древните надписи и картинка наподобяваща кораб. 

Цял ден ще прекараме в района на защитената морска територия Дихамари, дом на един от най-богатите коралови рифове в Сокотра, където може да се гмуркаме с шнорхели. Продължаваме към защитената местност Хомхил, с много от странните дървета “Драконова Кръв”. Последно ще се насладим на плажа ДиЛиша. Следва обратен полет към Абу Даби/Дубай и след това към София. 

Важно: Поради спецификата на тази дестинация е възможно да настъпят промени в програмата. Тя е подредена съобразявайки се със съществуващите към момента процедури за влизане в ОАЕ. До есента, те може да бъдат отменени или променени, което ще промени и някои от елементите й, свързани с продължителността (по-малко дни), цената и други.

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 6-17 ноември 2021; Възможно е да има малка промяна в датите, в зависимост от правилата за влизане в ОАЕ, от където се извършва полета до Сокотра. Съответно ще бъде напарвена и корекция в цената.

Продължителност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 1,450 евро/човек;

Цената включва: 

В ОАЕ (Дубай и Абу Даби): 4 нощувки в хотел 3 звезди в стаи по двама; 

На остров Сокотра: визата за Йемен (на стойност 150 долара); 2 нощувки в хотели/къщи за гости и 5 нощувки диво къмпингуване на палатки с осигурени палатки и къмпинг оборудване (по желание едната и/или двете нощувки в хотелите могат да бъдат заменени с диво къмпингуване, като това не променя цената); всички хранения на острова; български водач; местен водач, транспорт с джип; всички разрешителни за защитените територии на острова; екскурзията с лодка за наблюдение на делфините; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf ), ПСР тестовете на летищата в ОАЕ;

Цената не включва: самолетните билети София – Дубай – София; билетите за полетите Абу Даби-Сокотра – Абу Даби (*); трансферите в Дубай/Абу Даби (**); храната в Дубай; допълнителни застраховки (***); разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети/полети 

София-Дубай-София

Отиване: София 16.10 – Дубай 22.05 (Fly Dubai); 142 евро на човек;
Връщане: Дубай 21.50 – София 02.25 (+1) Wizz Air 67 евро/човек;

Абу Даби – Сокотра – Абу Даби

Отиване: Абу Даби 10.00 – Сокотра 11.00;
Връщане: Сокотра 13.00 – 16.00;

Цена: 3,000 AED (около 690 евро).

Ние уреждаме всички самолетни билети. В момента на резервацията цените може да са с малка промяна. 

(**) Сумата за тези трансфери няма да е висока, ще бъде събрана допълнително.

(***) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Тези детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”. Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет до Дубай

Днес летим към Дубай. Следва безплатен ПСР тест на летището, трансфер към хотела и почивка. 

Ден 1
Ден 2

Свободно време в Дубай

Днес е ден за шопинг/релакс/плаж в Дубай. Ще бъдат предложени различни варианти. Нощувка в хотел в  Дубай.

Ден 2
Ден 3

Полет към Сокотра; Районите Калансия , Детва и Шуааб

Днес рано сутринта имаме трансфер до летището в Абу Даби. ПСР тестът направен на летището в Дубай на идване ще е валиден за този полет. Пристигаме на острова в 11.00.

След кацането на самолете следва трансфер до главния град Хадибо, където ще обядваме. Следобед ще идем до старото рибарско село Калансия, за да го разгледаме и да се разходим из тесните му улички. Днес ще отидем и до лагуната Детва, много красиво място с прекрасни пейзажи. Тук може да наблюдаваме и множеството птици, които обитават района на лагуната. Тази вечер ще нощуваме в хотел или къща за гости.

Ден 3
Ден 4

Районът Шуааб 

Рано сутринта отиваме към плажа Дитауах , от където се качваме на лодки, с които ще стигнем по море до района Шуааб. Идваме тук заради многото делфините, които си играят и скачат в морето. Има огромен плаж, където ще прекараме също известно време. Ще разгледаме и мангровите гори наоколо.  Ще обядваме на плажа, след което продължаваме със забавления и почивка в ранона – плаж и/или разходки сред великолепната приорда.  В късния следобед потегляме с лодката обратно към рибарското село Калансия. По желание може да ловим риба с рибарите от лодката, която вечерта да си сготвим. Нощувка диво къмпингуване на плажа Дитауах.

Ден 4
Ден 5

Платото Диксам и пещерата Дагуб

След закуската в лагера се качваме на джипа, за да се отправим към платото  Диксам. Тук ще видим известните дървета “Драконова Кръв” (Dragon Blood Trees). Хората събират смолата от тези дървета и търгуват с нея на острова и извън него.  Районът е също дом на ендемичния и рядък вид птица – Сокотра Бънтинг (Socotra Bunting), доста рядка малка птичка, която към настоящия момент наброява не повече от 1000 двойки. На върха на платото ще стигнем до място наречено Шебахон, от което се разкрива страхотна панорама към каньона Даерху и живописни скални масиви.   

От тук започваме слизане надолу към самия каньон, в дъното на който има река. По пътя ще обядваме. След това ще си почиваме край реката и ще се къпем в множеството малки скални басейнчета. 

Продължаваме през каньона, като по пътя ще спираме в селцата, за да си общуваме с местните. Ще стигнем до плажа Амак, където ще останем за къпане и плаж. Водата е бистра, а плажът – вълшебен. 

Следва пещерата Дагуб , в която има много сталактити, сталагмити и езерца с вода.

Следват огромните пясъчни дюни Хайф и Захек , от чиито връх се разкрива великолепна гледка. Остатъкът от деня ще прекараме край дюните. Нощувката е диво къмпингуване на плажа Амек. 

Ден 5
Ден 6

Каньона Дифархуи лагуната Кария 

След закуската в лагера продължаваме с джипа към каньона Дифарху. По пътя отново ще спираме в селцата за срещи с местните и почивка. В самия каньон ще видим езерцата на дъното му, както и странното дърво “Пустинна Роза”, което расте по стените на каньона. Като цяло района е много зелен с голямо биоразнообразие. 

Следва лагуната Кария, известна с това че е най-голямата на острова, а също и с това че привлича огромен брой птици. Тук може да наблюдаваме Фламинго, Сива чапла и други. Обядът ще бъде под палмите край лагуната. 

Останалата част от деня прекарваме в местността Архер. Тук също има огромна пясъчна дюна. Остатъкът от деня е за плаж и разходки из района. Тук и ще нощуваме на лагер.

Ден 6
Ден 7

Пещерата Хук

Днес ставаме малко по-рано и потегляме към подхода на пещерата Хук с джипа. След това ще има лек пешеходен преход до входа на самата пещера.  Тя е дълга 2,5 километра, изпълнена със сталактити, сталагмити, а също и с малко езерце. Ще видим древни надписи по стените на пещерата, както и рисунка наподобяваща стар търговски кораб. Преполага се, че пещерата е била използвана за ритуални цели, поради наличието на „олтари“. В късния следобед се връщаме към плажа Архер, където ще останем за през ноща.

Ден 7
Ден 8

Защитената морска територия Дихамари – най-богатите коралови рифове в Сокотра

Целият ден днес ще прекараме в района на защитената морска територия Дихамари, където се намират едни от най-запазените коралови рифове в Сокотра. По желание може да се гмуркате с шнорхели, за да се насладите на изключително богатия, недокоснат от човешка дейност подводен свят на кораловия риф. Ще имаме диво къмпингуване в зоната в близост до плажа.

Ден 8
Ден 9

Защитената местност Хомхил

Днес се отправяме към защитената местност Хомхил, като по пътя ще спираме за разходки и почивки на места с красиви панорами. След като пристигнем в защитената територия, ще имаме пешеходни преходи или разходки по пътеките в района. На места се разкриват страхотни панорами към селата в долината и морето. Тук навсякъде растат дърветата “Драконова Кръв”, а също и растението, от което се добива тамян.  

След разходката из района, бавно се отправяме към плажа ДиЛиша, където ще останем известно време. По желание може да останем на лагер тук или да нощуваме последната вечер в къща за гости или хотел. 

Ден 9
Ден 10

Отлитане от Сокотра

Днес имаме трансфер към летището и обратен полет към Абу Даби. Тук ще имаме отново ПСР тест, който ще ни послужи и за напускане на ОАЕ. Следва трансфер към хотела в Дубай.

Ден 10
Ден 11

Дубай

Днес е ден за шопинг/релакс/плаж в Дубай. Ще бъдат предложени различни варианти. Нощувка в хотел в  Дубай.

Ден 11
Ден 12

Дубай и обратен полет към София

Днес летим обратно към София.

Ден 12

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА