ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ УЗБЕКИСТАН

Идеята на това пътуване е да посетим и разгледаме основните исторически, културни и археологически забележителности на Узбекистан. Пристигаме в Ташкент, след което ще имаме кратък полет до Ургенч, близо до Хива. Хива е единствения град-музей в средна Азия, който е напълно запазен до наши дни. В стария град има много неща за гледане, поради което сме отделили един цял пълен ден. Древният град е отдалечен, поради което е често пренебрегван от туристи и пътешественици. Следва трансфер до Бухара. Ще опитаме да спрем за разходка до пустинните крепости Хорезм, които са по пътя за Бухара (това ще бъде уточнено допълнително). Бухара е един от най-забележителните градове в средна Азия, поради което сме отделили достатъчно време да обиколим основните му забележителности без да бързаме. От Бухара с влак ще стигнем до Самарканд с неговите разкошни медресета и джамии, на които също сме отделили един цял ден. От Самарканд пътуваме към Ташкент с влак отново. Ще разгледаме града, след което летим обратно за Истанбул и София.

По желание на групата може да удължим пътуването с 2 или 3 дни, за да посетим Аралско море или това което е останало от него. Мястото е магично, малко тъжно, но по своему красиво. 

Дати: 2-9 юни 2021 или 26 септември – 3 октомври 2021; Ако сте група от 4 или 5 човека най-малко, пътуването може да се организира по всяко време по желание на групата.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 5 човека;

Цена: EUR 730 евро на човек (група от 5 човека);

Цената включва: 

а) Водачи: български водач; 

б) Транспорт – билети за влакове Бухара – самарканд и Самарканд-Ташкент; транспорт с малък бус/коли от Хива до Бухара; трансфери от/до летището в Ташкент и Ургенч; 1 вътрешен полет от Ургенч до Ташкент;

в) 7 нощувки в малки хотелчета тип B&B по двама човека в стая с включена закуска и баня/тоалет в стаята; 

г) Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро.

Цената не включва: Самолетен билет София – Ташкент – София (*); обяди и вечери; допълнителна застраховка (**); разходи от личен характер; 

(*) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.35 – Истанбул 12.00

Истанбул 19.25 – Ташкент 01.55 

Връщане:

Ташкент 03.35 – Истанбул 06.50

Истанбул 08.30 – София 08.45

Цена: 526 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е леко различна).

Визата за Узбекистан не е необходима.

(**) След като се сформира групата ще бъде предоставена информация за възможни допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването”, SafetyWing застраховка, която включва покритие за проблеми свързани с Ковид-19 и други.

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

ПРОГРАМА

Ден 1

Днес много рано сутринта пристигаме Ташкент. Изчакваме на летището, за да вземем вътрешен полет до град Ургенч (около час и 10 мин полет), който се намира близо до Хива. В Ургенч ще бъдем в 08.55, а в хотела в Хива около 10.00-11.00. Настаняваме се в хотела, следва почивка няколко часа след дългото нощно пътуване. После излизаме на разходка с вечеря в някой хубав ресторант. Нощувка в Хива.

 

Ден 1
Ден 2

Хива 

Днес целият ден е посветен на Хива, единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни. Ще имаме обзорна обиколка около архитектурния комплекс. Ще разгледаме както следва: Ичан-Кала – историческия център на Хива, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, замъкът на Куня-Арк хан – вътрешната цитадела на Ичан-Кала (16-17 в.сл.), Минарето Калта, което е било най-високото минаре в Централна Азия (19 в.), Мохамед Амин-Хан – най-голямото средновековно медресе в Хива (1845-1855 г.), Джамията Джума с 213 дървени колони и минаре с височина 32,5 м (10 ти в.). След обиколката на Хива ще видим още: дворецът Таш-Хаули (Каменният двор), приличащ на крепост с високи биткойни, кули и укрепени порти (19 в.), Ак-джамия (Бяла джамия) – малка джамия до портите на Палван- Дарваза (1838-1842), некропола на Пахлаван Махмуд – култовият център на Ичан-Кала (1810-1913 г.), Резиденция на Ислям Ходжа (1910 г.) – везирът (министър) на последния хан. Ансамбълът се състои от най-малкото медресе в Хива и минаре, чиято горна платформа е с височина 45 м и е най-високата наблюдателна точка в града. Разходка за разглеждане на града по залез слънце. Нощувка в хотела. 

 

Ден 2
Ден 3

От Хива до Бухара

Днес почти целия ден ще мине в път, тъй като ще пътуваме от Бухара към Хива (около 5-6 часа) малък бус. Възможно е по пътя да спрем до пустинните крепости Хорезм (не е сигурно). Това допълнително ще бъде уреждано и ще се случи, ако има възможност за това. Вечерта пристигаме в Бухара, където се настаняваме в хотел.

 

Ден 3
Ден 4

Бухара

Днес целия ден е посветен на Бухара. След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI – XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) – тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон” (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули – Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир – Девън Беги. Нощувка в хотел.

 

Ден 4
Ден 5

Бухара – Самарканд (около 2 часа)

Днес ще пътуваме с влак от Бухара към Самарканд. След като пристигнем в Самарканд, ще се настаним в хотела, след което ще имаме разходка. Нощувка в хотел в Самарканд.

 

Ден 5
Ден 6

Самарканд

Днес целият ден е посветен на Самарканд: площада Регистан, Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните места, които ще посетим. Нощувка в хотела.

 

Ден 6
Ден 7

От Самарканд към Ташкент

Днес пътуваме от Самарканд към Ташкент отново с влак. Настаняваме се в хотел, след което следва разходка из града. Ще минем през старата част, ще видим архитектурния комплекс “Казрати-Имам” и ориенталския базар Чорзу. Може още да се разходим по площада “Амир Темур”, да се повозим на метрото на Ташкент и да пийнем кафе на площад “Независимост”. Почивка в хотел преди нощния полет.

 

Ден 7
Ден 8

Ташкент – София

През ноща ще имаме трансфер от хотела до летището, за много ранния полет към Истанбул и София. На практика ще ползваме хотела само няколко часа, за да си починем и освежим. Полетът на ТА е в 03.35, така че ние трябва да сме на летището не по-късно от 01.30. По желание на групата тази нощувка в хотела може да бъде пропусната, с което цената ще се намали, но ще бъде малко натоварено този последен ден.

Следват полети до Истанбул и София.

 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА