ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ УЗБЕКИСТАН С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДЖИП САФАРИ ДО АРАЛСКО МОРЕ И ПЛАТОТО УСТЮРТ

Идеята на това пътуване е да посетим и разгледаме основните исторически, културни и археологически забележителности на Узбекистан. Освен тях по желание пътуването може да се удължи с 3 дни, за да разгледаме едни от най-екзотичните райони в Средна Азия – Аралско Море и извънземното плато Устюрт (виж описание по-долу). Основната ни програма започва със столицата на Узбекистан – Ташкент, на който сме отделили първия ден от нашето пътешествие. Следва кратък вътрешен полет до Ургенч, близо до Хива. Хива е единственият град-музей в средна Азия, който е напълно запазен до наши дни. В стария град има много неща за гледане, поради което сме отделили един цял пълен ден. Древният град е отдалечен, поради което е често пренебрегван от туристи и пътешественици. Следва трансфер до Бухара. Ще спрем за разходка до пустинните крепости Хорезм, които са по пътя за Бухара. Бухара е един от най-забележителните градове в средна Азия, поради което сме отделили достатъчно време да обиколим основните му забележителности без да бързаме. От Бухара продължаваме до Самарканд с неговите разкошни медресета и джамии, на които също сме отделили един цял ден. От Самарканд пътуваме към Ташкент, като тази отсечка може да минем с бързоскоростен влак вместо частен трансфер, ако епидемиологичната обстановка позволява това. Ще имаме един почти цял ден отново за разглеждане на града и пазара. Летим обратно за Истанбул и София.

Допълнително по желание на групата може да удължим това пътуване с 3 дни джип сафари до Аралско Море и извънземното плато Устюрт. В този вариант ще имаме полет до град Нукус (вместо до Ургенч), който ще разгледаме. От там се качваме на джиповете като първата спирка ще бъде Муйнак на брега на бившето Аралско Море, сега пресъхнало в тази си част, за да видим „Гробището на корабите“. От там навлизаме и пътуваме бавно през уникалното със своята красота и извънземни пейзажи плато Устюрт, докато стигнем до останките от Аралско Море. В близост ще нощуваме в юрти, ще се храним на пикници, изобщо ще навлезем в един рядко посещаван, но тотално екзотичен свят. Продължаваме към старото село Курганча Кала (13 век). Ще спрем в Кунград, един от търговските центрове на “Пътя на коприната”. Ще видим останки от фар, руините на изоставеното селище Урга, езерото Судочие, мемориалния комплекс Миздахан и крепостта Гяур-Кала. Вечерта ще пристигнем обратно в град Нукус, където ще отседнем в нашия хотел. Ако групата е избрала варианта с тези допълнителни дни, от тук продължаваме с трансфер към Хива с частен бус, а от там по програмата представена по-горе.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Дати: 6-17 октомври 2021 с включено тридневното джип сафари до Аралско Море и платото Устюрт; виж детайли в програмата);

1-9 май 2022 за основната програма или до 12 май ако се избере и тридневното джип сафари до Аралско Море и платото Устюрт; виж детайли в програмата);

Продължителност: 7 нощувки/8 дни (или 10 нощувки/11 дни, ако се избере тридневното джип сафари до Аралско Море и платото Устюрт; виж детайли в програмата);

Група: 5 човека;

Цена: EUR 1,095 евро на човек (група от 5 човека за основната програма в Узбекистан);

Цената включва: български водач; всички трансфери с частен бус само за нашата група ; билети за влака Самарканд-Ташкент (ще бъде уточнено допълнително дали за тази отсечка ще пътуваме с влак или с частен бус; това ще зависи от епидемиологичната обстановка); билети за вътрешен полет от Ташкент до Ургенч; 7 нощувки в малки хубави хотелчета по двама човека в стая с включена закуска и баня/тоалет в стаята; Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 100,000 лева, включващо заболявания или състояния свързани с Ковид.

Цената не включва: Самолетен билет София – Ташкент – София (1); обяди и вечери; допълнителна застраховка (2); допълнителните дни до Аралско Море и  плато Устюрт (3); разходи от личен характер;

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:
София 21.25 – Истанбул 22.55;
Истанбул 00.55 – Ташкент 07.10;

Връщане:
Ташкент 09.10 – Истанбул 12.25;
Истанбул 14.55 – София 15.10;

Цена: 523 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е леко различна).

Визата за Узбекистан не е необходима.

(2) След като се сформира групата ще бъде предоставена информация за възможни допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването” и други.

(3) Доплащането за допълнителното пътешествие до Аралско Море и плато Устюрт е 395 евро/човек (при група от 5 човека). В тази цена е включен самолетен билет от Ташкент до Нукус, транспорт с джиповете, всичката храна по време на джип сафарито без първата закуска (тя ще е в хотела в Ташкент) и последната вечеря (тя ще в Нукус), една допълнителна вечер в хотел в Нукус. Подробности вижте в програмата.

Условия за влизане в странната във връзка с Ковид. Към момента Узбекистан изисква отрицателен ПСР тест направен 72 часа преди пътуването, без значение дали сте ваксиниран или не. След сформиране на групата, ще бъдат предоставени актуалните към момента условия за достъп до страната.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Ташкент, столицата на Узбекистан

Днес сутринта пристигаме Ташкент. Имаме трансфер до хотела, малка почивка, след което тръгваме из основните забележителности на узбекската столица. Ще минем през старата част, ще видим архитектурния комплекс “Казрати-Имам” и ориенталския базар Чорзу. Може още да се разходим по площада “Амир Темур”, да се повозим на метрото на Ташкент и да пийнем кафе на площад “Независимост”. Нощувка в хотел в Ташкент.

Ден 2 Хива

Сутринта ще имаме трансфер от хотела до летището, за да вземем вътрешен полет до град Ургенч (около час и 10 мин полет), който се намира близо до Хива. Следва трансфер до хотела в Хива.

Бележка: Ако групата избере допълнителните 3 дни джип сафари до Аралско Море и извънземното плато Устюрт, полетът ще е до град Нукус. След като свърши джип сафарито, ще имаме трансфер от Нукус до Хива, от където продължава класическата ни програма.

Днес целият ден е посветен на Хива, единственият град-музей в Централна Азия, който е напълно запазен до наши дни. Ще имаме обзорна обиколка около архитектурния комплекс. Ще разгледаме както следва: Ичан-Кала – историческия център на Хива, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, замъкът на Куня-Арк хан – вътрешната цитадела на Ичан-Кала (16-17 в.сл.), Минарето Калта, което е било най-високото минаре в Централна Азия (19 в.), Мохамед Амин-Хан – най-голямото средновековно медресе в Хива (1845-1855 г.), Джамията Джума с 213 дървени колони и минаре с височина 32,5 м (10 ти в.). След обиколката на Хива ще видим още: дворецът Таш-Хаули (Каменният двор), приличащ на крепост с високи биткойни, кули и укрепени порти (19 в.), Ак-джамия (Бяла джамия) – малка джамия до портите на Палван- Дарваза (1838-1842), некропола на Пахлаван Махмуд – култовият център на Ичан-Кала (1810-1913 г.), Резиденция на Ислям Ходжа (1910 г.) – везирът (министър) на последния хан. Ансамбълът се състои от най-малкото медресе в Хива и минаре, чиято горна платформа е с височина 45 м и е най-високата наблюдателна точка в града. Разходка за разглеждане на града по залез слънце. Нощувка в хотела.

Ден 3 От Хива до Бухара през пустинните крепости Хорезм

Днес почти целия ден ще мине в път, тъй като ще пътуваме от Бухара към Хива (около 5-6 часа) малък бус. По пътя ще спрем в пустинните крепости Хорезм. Вечерта пристигаме в Бухара, където се настаняваме в хотел.

Ден 4 Бухара

Днес денят е посветен на Бухара. След закуската в хотела започваме с еврейския квартал и Синагогата. Следва крепостта Арк (VI – XIX в.). По време на средновековието крепостта е била всъщност цял град с къщите на емирите и техните жени, джамии, монетен двор, правителствени институти, складове, затвор и площад за публични екзекуции, както и ансамбълът “Боло Хус”, мавзолея на “Саманид” (IXв) – тухлена сграда, оформена като куб, покрита с купол с неповторим геометричен дизайн. Продължаваме към мавзолея “Чашма Аюб”. След обяда ще посетим архитектурния ансамбъл “Пойкалон” (XII — XVI в), медресето „Мири Араб“ и минарето “Калон” (46 м). Улугбекското медресе (1417 г.) е най-старото от трите медресета построени от образования владетел Тимурид. Ще видим старите търговски сгради с характерните купули – Тоги Заргарон, Тоги Телпак, Тоги сарафон и Тоги Сарафон Афган. Ще видим и Тим Абдулакхан с една от най-елегантните търговски сгради. Следва джамията Магоки Атори, Лаби-Хауз (XVI — XVII в.) и комплекса с медресето Нодир – Девън Беги. Нощувка в хотел.

Ден 5 Бухара – Самарканд (около 2 часа)

Днес ще имаме трансфер от Бухара към Самарканд. След като пристигнем в Самарканд, ще се настаним в хотела, след което ще имаме разходка. Нощувка в хотел в Самарканд.

Ден 6 Самарканд

Днес целият ден е посветен на Самарканд: площада Регистан, Медресето Улугбек (15 в.), Медресето Шир-Дор (17 в.), Медресето Тила-Кори (17 в.), Джамията Биби-Хонум и пазара са сред основните места, които ще посетим. Нощувка в хотела.

Ден 7 От Самарканд към Ташкент

Днес пътуваме от Самарканд към Ташкент. Възможно е този преход да направим с високоскоростен влак, но това ще зависи от епидемиологичната обстановка. Ако има данни за повишени инфекции, ще бъде избран отново трансфер с частен бус (няма да има разлика в цената или доплащане). Настаняваме се в хотел в Ташкент, след което следва разходка из града, пазар и други забавления в последния ден от нашето пътуване в Узбекистан.

Ден 8 Ташкент – София

Днес сутринта имаме трансфер до летището в Ташкент и обратни полети обратно към Истанбул и София.

Следват полети до Истанбул и София.

Допълнително пътешествие до Аралско Море и извънземното плато Устюрт

Ден 1 Полет до град Нукус и разходка из града Днес ще имаме полет до град Нукус, вместо до Ургенч. Следва трансфер до хотела и настаняване. Ще имаме разходка из града, в която сме включили посещение на Художествения музей на Савицки Каракалпакстан, където се намира втората по големина колекция от руско авангардно и приложни изкуства. Ще видим статуята на поета Каракалпак Бердак, кметството на Нукус и драматичния театър. Нощувка в хотела.

Ден 2 Муйнак; плато Устюрт и Аралско Море На сутринта тръгваме от Нукус към Муйнак на брега на бившето Аралско Море. Ще видим „Гробището на корабите“, бившето пристанище с изоставени кораби в пясъка, ще се отбием през местния исторически музей. Продължаваме към уникалното със своята красота и извънземни пейзажи плато Устюрт. Ще стигнете до останките на Аралско море в късния следобед. През цялото време ще спираме за снимки на красивите каньони, хълмове и причудливи скални образувания. Ще нощуваме в специален лагер с юрти. Ще вечеряме под открито небе и юе нощуваме в юртите.

Ден 3 Селото Курганча Кала; Кунград, един от търговските центрове на “Пътя на коприната”; изоставеното селище Урга; езерото Судочие; мемориалния комплекс Миздахан и крепостта Гяур-Кала Днес ставаме много рано, за да сниамме невероятните пейзажи наоколо. Качваме се на джиповете и се отправяме към старото село Курганча Кала, датиращо от 13 век. Ще спрем в Кунград, един от търговските центрове на “Пътя на коприната”. По пътя ще видим останки от фар и руините на изоставеното селище Урга. Ще стигнем до езерото Судочие. Ще обядваме на пикник край пътя. Днес ще видим още мемориалния комплекс Миздахан и крепостта Гяур-Кала. Вечерта ще пристигнем в в град Нукус, където ще отседнем в нашия хотел.

Ако групата е избрала варианта с тези допълнителни дни, от тук продължаваме с трансфер към Хива с частен бус, а от там по програмата представена по-горе.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА