Шпицберген лято - дати

Шпицберген лято - дати

Хиляда пътешествияПо региони ◦◦ По дати (календар) ◦◦ Без дати ◦◦ Индивидуални пътувания ◦◦ Отзиви ◦◦ За нас ◦◦ English Ел поща: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (също WhatsApp/ Viber); +359 887 260 744

Кратко описание

Тази програма предлага 6 вълшебни дни през зимата, (може и около Нова Година) в задполярния норвежки град Тромсо и неговите околности. Градът е най-важният културен център в задполярна Норвегия, изключтително живописен, разположен сред сурови арктически пейзажи. По време на новогодишните празници той става особено привлекателен заради новогодишната украса, снега и полярното сияние (ако няма облаци). Нощувките са в Тромсо с еднодневни екскурзии наоколо. Включена е екскурзия до ферма за полярни елените и такава с корабче из заливите около островите за наблюдение на китове. Ако решите да пътувате по Нова Година, послушайте коледни песни и класическа музика в красивата Арктическа катедрала. Самата Нова Година посрещнете на пристанището, заедно с всички гости на града. От там се виждат най-добре фоерверките. Следва един релаксиращ зимен ден, а вечерта 7 часова екскурзия за наблюдение на Северното сияние, извън града, далече от светлинно замърсяване. Смята се, че най-доброто време за наблюдаване на този природен феномен е през март, но нищо не пречи да пробвате и през януари. Напълно възможно е да видите сиянието и от града, но поради светлинното замърсяване може да е по-слабо и бледо. Може да удължите пътуването си с престой в Осло, който е също толкова очарователен през зимата, както Тромсо.

Основна информация

Категория: Индивидуални пътувания/ Група без определени дати

Период на пътуване: лято;

Дати: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Цена: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

При малка група с български водач цената ще включва: самолетен билет София - Нуук (Гренландия) - София (*); трансфери от и до летищата в Копенхаген и Нуук (Гренландия); 2 нощувки в Копенхаген хотел тип B&B в стая с две легла с включена закуска; 5 нощувки в хотел в Гренландия в стая с две легла; двете екскурзии в Гренландия, застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10,000 евро.

При малка група с български водач цената няма да включва: обяди и

вечери; входни такси за забележителности; допълнителни застраховки (**); други разходи от личен характер.

По желание могат да се включат допълнителни екскурзии в Гренландия, за които ще бъдете информирани след като се сформира групата.

(*) Примерни маршрут и разписание на полети

Отиване:

София 13.50 - Копенхаген 15.35 (Wizz Air); Копенхаген 09.55 - Нуук (Гренландия) 13.10 (Air Greenland);

Връщане:

Нуук (Гренландия) 08.25 - Копенхаген 10.05 (Air Greenland); Копенхаген 16.05 - София 19.40 (Wizz Air);

Актуални разписания с цени на самолетни билети ще бъдат предоставени допълнително.

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Тромсо, Норвегия (зад полярния кръг)

Днес летите към град Тромсо. Ще пристигнете в града в рамките на един ден. Пишете ни и ще изпратим варианти за полети с цени за избрани от вас дати. От летището в Тромсо се взима автобус 40 или 42, който ви откарва до центъра на града.

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

Изберете си някоя от трите възможности за нощувки в Тромсо:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

Ден 2 Посещение на ферма за отглеждане на елени; запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами

След като сте стигнали до тук, добра идея би била да се запознаете по-отблизо с културата и традициите на местните хора от етноса Сами и по-конкретно с отглеждането на елени, едно от традиционните занимания на тези хора. Пътят до фермата е около 90-120 мин от Тромсо с кола или бус. Цялото пътуване ще отнеме около 6 часа, като ще се пътува през красиви арктически пейзажи. По пътя ще се спира за снимки.

Ден 3 Екскурзия с корабче за наблюдение на китове около островите в близост до Тромсо

Днес е ден за наблюдение на китове, като ще правите това около 7 часа в студените води в заливите около островите. На всяко потенциално място се стои около 30 мин, за да не се безпокоят животните. Корабът е бивш спасителен (т.е много сигурен), има топла кабина вътре и голяма палуба за наблюдения. Може допълнително да си поръчате обяд на борда. Ще ви раздадат водо-непромокаеми дрехи и ботуши. По време на самата екскурзия ще научите за историята на града Тромсо и околните острови, както и за китоловната индустрия от миналото.

Ден 4 Разходка из предпразничния Тромсо (ако сте избрали да пътувате около Нова Година)

Ако сте предвидили това пътуване за Нова Година, изберете денят да е 31 декември.  Разходете се из новогодишно украсения град, пийенете вино някъде...изобщо насладете се на невероятния зимен град и атмосфера.

Вечерта от 21.00 започва Новогодишния празничен концерт в Арктическата Катедрала. Концертът е класическа, коледна, традиционна и местна музика. След концерта отивате до пристанището, от където най-добре се виждат новогодишните фоерверки. Гледките и преживяването са фантастични.

През новогодишната нощ има отворени барове, където може да си вземете питие. Аз бих посъветвал да си купите хубава бутилка вино и да си я изпиете на пристанището. Хапнете някъде преди концерта.

Ден 5 Северното Сияние

Ако сте решили да пътувате по Нова Година, днес вероятно ще спите до по-късно. След това хубава бавна закуска и разходки из приказния арктичен град. Ден за релаксация.

Вечерта е посветена на Северното сияние. Тръгвате в 19.00 вечерта; бус ще ви отведе извън светлините на града, за да се избегне светлинното замърсяване. Около 7 часа ще имате на разположение да се наслаждавате на прекрасните гледки. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние.

Ден 6 Полет към Осло и София

Днес летите към Осло и София. Може да съчетаете това пътуване с няколко дни престой в Осло, прекрасен град, особено през зимата.

  • -------------------

Повече за Тромсо

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

По-голямата част от града е разположена на малкия остров Тромсо, дълъг около 10 км, на който има както застроени площи, така и брезови гори. Центърът на града е разположен в югоизточната част на острова. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

Стръмните планини и красивите фиорди са толкова близо до центъра на града, че можете да им се възхитите от главната улица. Възможно е също така да забележите морски орли и игриви тюлени само на 30-45 минути с кола от центъра на Тромсо.

През зимата слънцето е под хоризонта между 26 ноември и 15 януари. Тъй като градът е заобиколен от планини, периодът се удължава с няколко дни. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

По това време на годината температирите са около -4 до -10 т.е. не е много студено, независимо че мястото е зад Полярния кръг. Има много сняг.

Град Тромсо е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Разположен на 69,6 градуса северна ширина в северна Норвегия, на 350 км зад Полярния кръг и на около 2200 км от Северния Полюс, градът попада в средата на полярния овал, район с най-добра видимост на Северното сияние. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография. Тук може да разгледате една примерна програма за посещение на този район, с включени екскурзия до ферма за елени, за наблюдение на китове и разбира се на Северното сияние: http://thousandvoyages.com/tours/tromsonorwaybg/

image

Записване

Индивидуални и самостоятелни пътувания без български водач

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!