Шпицберген лято - дати

Шпицберген лято - дати

Кратко описание

Тази програма предлага 6 вълшебни дни през зимата, (може и около Нова Година) в задполярния норвежки град Тромсо и неговите околности. Градът е най-важният културен център в задполярна Норвегия, изключтително живописен, разположен сред сурови арктически пейзажи. По време на новогодишните празници той става особено привлекателен заради новогодишната украса, снега и полярното сияние (ако няма облаци). Нощувките са в Тромсо с еднодневни екскурзии наоколо. Включена е екскурзия до ферма за полярни елените и такава с корабче из заливите около островите за наблюдение на китове. Ако решите да пътувате по Нова Година, послушайте коледни песни и класическа музика в красивата Арктическа катедрала. Самата Нова Година посрещнете на пристанището, заедно с всички гости на града. От там се виждат най-добре фоерверките. Следва един релаксиращ зимен ден, а вечерта 7 часова екскурзия за наблюдение на Северното сияние, извън града, далече от светлинно замърсяване. Смята се, че най-доброто време за наблюдаване на този природен феномен е през март, но нищо не пречи да пробвате и през януари. Напълно възможно е да видите сиянието и от града, но поради светлинното замърсяване може да е по-слабо и бледо. Може да удължите пътуването си с престой в Осло, който е също толкова очарователен през зимата, както Тромсо.

Основна информация

Категория: Индивидуални пътувания/ Група без определени дати

Период на пътуване: лято;

Дати: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Цена: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

При малка група с български водач цената ще включва: самолетен билет София - Нуук (Гренландия) - София (*); трансфери от и до летищата в Копенхаген и Нуук (Гренландия); 2 нощувки в Копенхаген хотел тип B&B в стая с две легла с включена закуска; 5 нощувки в хотел в Гренландия в стая с две легла; двете екскурзии в Гренландия, застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10,000 евро.

При малка група с български водач цената няма да включва: обяди и

вечери; входни такси за забележителности; допълнителни застраховки (**); други разходи от личен характер.

По желание могат да се включат допълнителни екскурзии в Гренландия, за които ще бъдете информирани след като се сформира групата.

(*) Примерни маршрут и разписание на полети

Отиване:

София 13.50 - Копенхаген 15.35 (Wizz Air); Копенхаген 09.55 - Нуук (Гренландия) 13.10 (Air Greenland);

Връщане:

Нуук (Гренландия) 08.25 - Копенхаген 10.05 (Air Greenland); Копенхаген 16.05 - София 19.40 (Wizz Air);

Актуални разписания с цени на самолетни билети ще бъдат предоставени допълнително.

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Тромсо, Норвегия (зад полярния кръг)

Днес летите към град Тромсо. Ще пристигнете в града в рамките на един ден. Пишете ни и ще изпратим варианти за полети с цени за избрани от вас дати. От летището в Тромсо се взима автобус 40 или 42, който ви откарва до центъра на града.

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

Изберете си някоя от трите възможности за нощувки в Тромсо:

Колекция хотели;

Ако предпочитате Airbnb (апартаменти, къщи и други имоти под наем);

Хостели и други по-евтини (но не по-лоши) места за нощувка;

Ден 2 Посещение на ферма за отглеждане на елени; запознаване с традиционния живот на хората от етноса Сами

След като сте стигнали до тук, добра идея би била да се запознаете по-отблизо с културата и традициите на местните хора от етноса Сами и по-конкретно с отглеждането на елени, едно от традиционните занимания на тези хора. Пътят до фермата е около 90-120 мин от Тромсо с кола или бус. Цялото пътуване ще отнеме около 6 часа, като ще се пътува през красиви арктически пейзажи. По пътя ще се спира за снимки.

Ден 3 Екскурзия с корабче за наблюдение на китове около островите в близост до Тромсо

Днес е ден за наблюдение на китове, като ще правите това около 7 часа в студените води в заливите около островите. На всяко потенциално място се стои около 30 мин, за да не се безпокоят животните. Корабът е бивш спасителен (т.е много сигурен), има топла кабина вътре и голяма палуба за наблюдения. Може допълнително да си поръчате обяд на борда. Ще ви раздадат водо-непромокаеми дрехи и ботуши. По време на самата екскурзия ще научите за историята на града Тромсо и околните острови, както и за китоловната индустрия от миналото.

Ден 4 Разходка из предпразничния Тромсо (ако сте избрали да пътувате около Нова Година)

Ако сте предвидили това пътуване за Нова Година, изберете денят да е 31 декември.  Разходете се из новогодишно украсения град, пийенете вино някъде...изобщо насладете се на невероятния зимен град и атмосфера.

Вечерта от 21.00 започва Новогодишния празничен концерт в Арктическата Катедрала. Концертът е класическа, коледна, традиционна и местна музика. След концерта отивате до пристанището, от където най-добре се виждат новогодишните фоерверки. Гледките и преживяването са фантастични.

През новогодишната нощ има отворени барове, където може да си вземете питие. Аз бих посъветвал да си купите хубава бутилка вино и да си я изпиете на пристанището. Хапнете някъде преди концерта.

Ден 5 Северното Сияние

Ако сте решили да пътувате по Нова Година, днес вероятно ще спите до по-късно. След това хубава бавна закуска и разходки из приказния арктичен град. Ден за релаксация.

Вечерта е посветена на Северното сияние. Тръгвате в 19.00 вечерта; бус ще ви отведе извън светлините на града, за да се избегне светлинното замърсяване. Около 7 часа ще имате на разположение да се наслаждавате на прекрасните гледки. Поради особеното си географско разположение Тромсо е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние.

Ден 6 Полет към Осло и София

Днес летите към Осло и София. Може да съчетаете това пътуване с няколко дни престой в Осло, прекрасен град, особено през зимата.

  • -------------------

Повече за Тромсо

Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. Градът е разположен в средата на полярния овал, район с най-голяма вероятност да видите Северното сияние в Европа. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора.

По-голямата част от града е разположена на малкия остров Тромсо, дълъг около 10 км, на който има както застроени площи, така и брезови гори. Центърът на града е разположен в югоизточната част на острова. Тук се намират Полярният музей, Художественият музей на Северна Норвегия, Галерията за съвременно изкуство, както и повечето от магазините, ресторантите и нощния живот.

Стръмните планини и красивите фиорди са толкова близо до центъра на града, че можете да им се възхитите от главната улица. Възможно е също така да забележите морски орли и игриви тюлени само на 30-45 минути с кола от центъра на Тромсо.

През зимата слънцето е под хоризонта между 26 ноември и 15 януари. Тъй като градът е заобиколен от планини, периодът се удължава с няколко дни. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография.

По това време на годината температирите са около -4 до -10 т.е. не е много студено, независимо че мястото е зад Полярния кръг. Има много сняг.

Град Тромсо е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Разположен на 69,6 градуса северна ширина в северна Норвегия, на 350 км зад Полярния кръг и на около 2200 км от Северния Полюс, градът попада в средата на полярния овал, район с най-добра видимост на Северното сияние. В центъра на града слънцето не се вижда между 21 ноември и 21 януари. Въпреки това, има дневна светлина за няколко часа, а по пладне цветовете са особено красиви. Хората описват тази светлина като синя и дълбока, много мека - идеална за фотография. Тук може да разгледате една примерна програма за посещение на този район, с включени екскурзия до ферма за елени, за наблюдение на китове и разбира се на Северното сияние: http://thousandvoyages.com/tours/tromsonorwaybg/

image

Записване

Индивидуални пътувания

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!