ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАКИСТАН - НАД 1800 КМ ОТ ИСЛАМАБАД ПРЕЗ ПЕШАВАР И ЛАХОР ДО КАРАЧИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПАКИСТАН - НАД 1800 КМ ОТ ИСЛАМАБАД ПРЕЗ ПЕШАВАР И ЛАХОР ДО КАРАЧИ

Кратко описание

Ще пропътуваме бавно над 1,800 км от Исламабад през Пешавар и Лахор до Карачи на Арабско море. Ще минем през 3 от общо 4 те провинции - Синдх, Пенджап и Кайбер Пактункауа. В Исламабад ще разгледаме огромната джамия Файзал - символ на града. Ще посетим и един от най-старите музеи в страната - Таксила.

Продължаваме към Пешавар, където ще разгледаме старата джамия Моххабат Кан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града. Недалече от Пешавар са руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бах, едно от най-важните за Будизма места на индийския суб-континент.

Продължаваме към храмовете Шри Катас Радж и Лахор - културната столица на Пакистан. В град Лахор първо ще се отбием през пазара Анаркали. Няколко часа ще отделим на крепостта Лахор, където се намира голяма част от историческите и културни забележителности на града. Следват красивата джамия Масжид Уазир Кан и кралската баня Шахи Хамам. Вечерта ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага.

Следва Харапа, археологически обект с руините на укрепен град от бронзовата епоха, който е бил част от харапската цивилизация. Продължаваме към Мултан и неговите мавзолеи, смятан за столица на пакистанския суфизъм. Ще минем през пустинята Чолистан, където ще се отбием през крепостта Дерауар, джамията Абаси, Кралската гробница на път за Бахавалпур и неговите дворци Ноор Махал Дарбар Махал.

Уч Шариф е исторически град в южната част на пакистанската провинция Пенджаб, известен със своята непокътната историческа градска част със светилищата. Ще посетим високото минаре на храма Масум Шах в центъра на стария град Сукур. Един от най-важните обекти в нашата програма е Мохенджо Даро или “Могилата на мъртвите” , едно от най-големите селища от времената на древните цивилизации в долината на река Инд. В град Сехуан и по-точно в храма Лал ще станем свидетели на уникалния суфи ритуал Дхаал.

Продължаваме към Мавзолея на Шах Абдул Латиф Бхитай в Бхит, град Хала , космополитния Хайдерабад със старата крепост и накрая Карачи на брега на Арабско море, където приключва нашето епично пакистанско пътешествие. Летим за София от Карачи.

Всички снимки са от наше пътуване по маршрута.

Основна информация

Дати: 18 - 29 ноември 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Група: 7 човека; Ако групата е с по-малко хора, ще има увеличение на цената.

Цена за програмата в Пакистан + самолетните билети: 2,648 евро/човек (5,190 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Пакистан без самолетни билети: 1,875 евро/човек (група от 7 до 9 човека)(3,675 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: самолетен билет София - Исламабад (Пакистан) на отиване и Карачи (Пакистан) - София на връщане (1); български водач; местен водач; транспорт в Пакистан в хубав климатизиран бус само за нашата група; 10 нощувки в хубави хотели (3 или 4 звезди) в стаи по двама с бани и тоалетни в стаите; всички закуски и вечери, а също и минерална вода през цялото време; входни билети за забележителности; всички документи за уреждане на визата (покани и други специални писма) + издаването на самата виза (2); задължителната застраховка “Помощ при пътуване” Класик на Алианц.

Цената не включва: цената на визата ще бъде потвърдена след сформиране на групата и добавена към общата цена (2); обяди; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер.

Условия за провеждане във връзка с Ковид: към момента се изисква ваксинационен сертификат. Не се изисква ПСР тест преди влизане в страната. Ако тези правила се сменят, ние ще ви уведомим за това своевременно.

(1) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 16.00 - Истанбул 18.25;

Истанбул 21.35 - Исламабад 05.05;

Връщане:

Карачи 06.35 - Истанбул 10.35;

Истанбул 14.55 - София 15.10;

Цена: 773 евро. Към датата на резервацията цените може да са леко различни. Ние се грижим за самолетните билети и ги закупуваме групово.

(2) Визата за Пакистан струва 85 лева. Ние уреждаме документите за пътуването (покани и други необходими писма от пакистанска страна), както и издаването на визата, което става онлайн. Цената на самата виза ще бъде потвърдена след сформиране на групата, тъй като тя може да се смени.

Обща цена за програмата в Пакистан и самолетни билети: 2,648 евро/човек (5,190 лева при курс 1,96 лева за евро).

image

Програма

Ден 1 Исламабад

Днес пристигаме много рано на летището в Исламабад. Ще имаме трансфер до хотела. Оставяме си багажа, след което кафе и лека почивка.

Исламабад, модерен и различен от другите пакистански градове. Построен като планиран град през 60-те години на миналия век, за да замени Карачи като столица на Пакистан, Исламабад е известен с високия си стандарт на живот, безопасността и изобилната зеленина.

Първата спирка днес е Таксила, един от най-големите и добре поддържани музеи в Пакистан. Той е построен в центъра на район с важни археологически находки, повечето от които са от 600 г. пр. Хр. до към 500 г. пр. Хр. Мястото е било важно през будисткия период, по време на древното кралство Гандхара, когато тук са процъфтявали скулптурата, архитектурата и образованието.

Следобед ще имаме време да се разходим кратко из пакистанската столица. Ще видим най-голямата джамия в Исламабад - Файзал, която е била и най- голяма джамия в света от 1986 до 1993 година. Днес е четвъртата по големина.

Ден 2 Пешавар - древния будистки манастир Такхт-и-Бахи 

Днес потегляме към град Пешавар, най-големия град и административна столица на провинция Кайбер Пактункауа. Градът се намира на около час от известния проход Кайбер, който свързва Пакистан с Афганистан. Пешавар и целия район са под силно афганско влияние. Древен град, смятан за едно от най-старите населявани места не само в днешен Пакистан, но и в цяла южна Азия.

image

В града ще посетим и разгледаме джамията Моххабат Кан, ще се разходим из пазара и ще хапнем барбекю в най-известния ресторант на града.

Следобед ще пътуваме до руините на древния будистки манастир Такхт-и-Бахи, един от най-важните будистки центрове в района, разположени до град Мардан. Мястото се счита за едно от най-важните за Будизма. Учудващо добре запазеният комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980. Архитектурата му е типичната за будистките манастири от това време. Смята се, че е оцелал в такова добро състояние заради трудно-достъпния терен.

image

Ден 3 Пешавар - Шри Катас Радж - Лахор

Днес се насочваме към храмовете Шри Катас Радж, комплекс от няколко индуистки храма. Храмовият комплекс заобикаля езерце, наречено Катас, което се счита за свещено от индусите. За езерото легендата разказва, че е създадено от сълзите на Шива след смъртта на съпругата му Сати.

До вечерта ще стигнем Лахор, където ще вечеряме на пазара Анаркали. Той е един от най-старите и запазени в южна Азия, на повече от 200 години. Наречен е на името на момиче, което било изгонено от тогавашния владетел на града заради това, че синът му се влюбил в нея. Пазарът има две части - стара и нова, като старата е предимно за храна, с множество ресторантчета и места за хранене. Нощувка в Лахор.

image

Ден 4 Културно-историческа обиколка на Лахор с неговите най-известни паметници на културата; Граничната церемония Вага на границата между Пакистан и Индия

След закуската в хотела започва нашата обиколка на Лахор, като първо ще посетим крепостта Лахор, където се намира една голяма част от историческите и културни забележителности на града. Ще разгледаме подробно следните места: джамията Бадшахи, Павилиона Наулаха, Павилиона с трите врати от сикхския период, Диуан-и-Кас, Павилиона Кала Бурж. Особено интересна е “Стената с рисунките”, изящно украсена с остъклени плочки, фаянсови мозайки и стенописи. Следва Шееш Махал или „Дворецът на огледалата“ и още много други, общо над 21 отделни обекта. Разбира се няма да успеем да видим всичко, но една голяма част ще посетим.

image

Следва кратка разходка през старата част на Лахор до една от най-красивите джамии в града - Масжид Уазир Кан. Близо до нея ще посетим кралската баня Шахи Хамам, където хората са се къпели преди да посетят краля.

В късния следобед ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага. Това е ежедневен ритуал, който граничните войски на Пакистан и Индия провеждат от 1959 г.

Ден 5 Лахор – Харапа - Мултан

Днес отпътуваме към град Мултан. По пътя ще спрем в Харапа, археологически обект с руините на укрепен град от бронзовата епоха, който е бил част от харапската цивилизация с център Синд и Пенджаб. Смята се, че градът е имал около 23 500 жители и е заемал около 150 хектара (370 акра) с глинени тухлени къщи по време на разцета си (2600 г. пр. н. е. – 1900 г. пр. н. е.).

Следобед пристигаме в град Мултан, смятан за нещо като столица на пакистанския суфизъм. Ще посетим храма на Бахауддин Закария от 13 век посветен на суфи мистика със същото име, основател на един от клоновете на суфизма и гробницата Шах Рукн-е-Алам, където е погребан суфи светеца Шейх Рукн-Уд-Дин Абул Фатех.

image

Ден 6 Мултан - крепостта Дерауар - джамия Абаси - Кралската гробница - Бахавалпур (двореца Ноор Махал и двореца Дарбар Махал)

Днес се отправяме още на юг към пустинята Чолистан. Това е продължение на субтропичната пустиня Тар, която продължава в Раджастан, Индия (ние пътуваме из тази пустиня, но от към индийската страна).

image

Дерауар е голяма квадратна крепост. Основните й кули се виждат на стотици километри поради равния терен на пустинята. Стените са високи над 30 метра. Построена е през 9 век след Христа от Хинду владетеля Раи Жажа Бати.

image

Продължаваме към прекрасната джамия Абаси, съвсем близо до крепостта. Посторена е от Науаб Бахаула Хан през 1849 година.

image

Продължаваме към Кралската гробница, която ще ви изненада с изяществото си. Напомня на мавзолеите на Бухара и Самарканд в Узбекистан, но в умален размер. Сини теракотени плочки, прекрасна украса, величие. Вътре - чисто, тихо и спокойно. Тук са погребани членовете на Абаси, господстващото района семейство от края на 19 век. Гробницата не е музей, а действащо гробище, което е притежание на наследниците на огромната фамилия.

Следобед пристигаме в град Бахавалпур или както още го наричат - “Градът на дворците”, заради дворците, които се намират тук.

Първият от тях е Ноор Махал, построен през 1872 г. в стил ренесанс, доста подобен на италианските замъци от това време. Дворецът Дарбар Махал е кралски дворец, завършен през 1905 година. Днес той е под контрола на военните, но ние ще опитаме да издействаме разрешение за посещението му т.е. възможно е да не можем да го видим. Нощувка в град град Бахавалпур.

image

Ден 7 Бахавалпур - Уч Шариф - Сукур

Продължаваме нашето пътешествие на юг. Първата спирка днес ще бъде Уч Шариф, исторически град в южната част на пакистанската провинция Пенджаб. Градът е известен със своята непокътната историческа градска част и с колекцията си от светилища, посветени на мюсюлмански мистици (суфи) от 12-15 век. Сградите са удиветелно добре запазени и са известни с отличителния архитектурен стил на Южен Пенджаб.

Вечерта ще посетим високото минаре на храма Масум Шах в центъра на стария град Сукур. Ще стигнем до най-високата площадка по тесни и стръмни стълби, точно 84 на брой. Ще се насладим на великолепна гледка към целия град и река Инд на залез слънце от 26 метра висчина. Храмът и минарето са построени през 1607 година по времето на Мугулската Империя, когато управител на провинцията Синдх е бил Масум Шах. Ще нощуваме в хотел в град Сукур.

Ден 8 Сукур - Мохенджо Даро - Сехуан (суфи ритуала Дхмаал)

Днес е денят за Мохенджо Даро или “Могилата на мъртвите” в буквален превод, едно от най-големите селища от времената на древните цивилизации в долината на река Инд. Мястото е било открито на ново за света през 1920 година. Ще посетим и музея посветен на Мохенджо Даро.

image

Продължаваме към град Сехуан и по-точно в храма Лал. Тук хората идват, за да се молят и намерят утеха в молитви към суфи светеца и патрон на храма Сиед Усман Маруанди (1177–1274). Човекът е проповядвал религиозна толерантност сред мюсюлманите и индусите. Наричан е Лал (червен), заради традиционното си червено облекло. Нощувка в Сехуан.

image
image

Ден 9 Сехуан - Мавзолея на Шах Абдул Латиф Бхитай - Хала - Хайдерабад - Карачи

Днес ще се разходим още малко из Сехуан, след което ще се отправим към град Бхит, където се намира комплекс светилища и мавзолеи, от които най-известен е мавзолея на Шах Абдул Латиф Бхитай. Той е забележителен с изящната си декорация от сини плочки с красиви флорални мотиви. Ако имаме късмет, може да попаднем на импровизиран концерт на суфи музика, както това се случи при предишното ни пътуване.

Продължаваме към град Хала, водещ център на суфи сектата Сухраварди от 16 век. Тук е мавзолея на Махдум Нух (починал около 1592 г.) и още няколко светилища, които може да посетим.

Следва град Хайдерабад, където ще спрем за кратко. Ще посетим крепостта Пако Кило (1768) и ще се разходим из стария град. Продължаваме към Карачи, където ще пристигнем вечерта.

Ден 10 Карачи

Днес денят е посветен на този уникален град на брега на Арабско море. Ще се разходим из квартала Саддар, старата част на Карачи. Измежду порутените бетонни сгради ще видим все още запазени стари сгради от британското колониално присъствие.

image

Ще се отбием през пазара Емпрес, построен през 1889 по време на британското управление Радж. На този стар и популярен пазар се продават подправки, плодове, зеленчуци и месо, както и канцеларски материали, текстил и домашни любимци.

Друго популярно място, където можр да идем е най-големия плаж в града Клифтон. Местните идват тук за разходка. Има камили и коне за езда, амбулантни търговци и много глъч. Разкошно място! Нощувка в хотел в Карачи

image

Ден 11 Полети към Истанбул и София

Много рано сутринта ще имаме трансфер до летището. Полети към Истанбул и София.

 Карта на пътешествието

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!