ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ  ПРЕЗ НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК  ТАСИЛИ В ЮЖЕН АЛЖИР

ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ТАСИЛИ В ЮЖЕН АЛЖИР

Кратко описание

Акцент на това пътуване са пешеходните преходи с диво къмпингуване в Националния Парк Тасили н'Аджер и по-точно в района Сефар в пустинята Сахара в Алжир. Пътуваме там заради едни от най-драматичните пустинни пейзажи в света и близо 15,000 те скални рисунки и надписи от праисторическо време, което превръща района в най-големия музей на открито (ЮНЕСКО). Ще летим до/от Джанет, един от главните градове в южен Алжир, от където ще започнат пешеходните преходи през сахарското плато и Национален Парк Тасили н'Аджер (ЮНЕСКО), едно от най-живописните и исторически значими места на планетата. Преходите ще са по 5 или 6 часа дневно (6 дни). Не се изисква специална физическа подготовка или екипировка, но се изисква да сте в добра физическа форма без тежки заболявания. Теренът е пресечен, има плавно изкачване и слизане - от около 1,100 м до към 1,800 м, на каквато височина се намира платото Тасили и Сефар. Нощувките - диво къмпингуване. Храната се готви на място всяка сутрин обед и вечеря. За всичко се грижат местните ни водачи туареги. Ние само ходим с една лека раница.

Важен момент от това пътуване ще бъде общуването с туарегите, които ще бъдат наши водачи. За краткото време, в което ще бъдем заедно, ще опитаме да опознаем тяхната култура, кухня, обичаи и бит.

В столицата ще имаме малко време, но ще успеем да разгледаме основно стария град (казбата), ще стигнем до град Черчел и археологическия парк Типаса (Tipasa) (ЮНЕСКО). Летим обратно за Алжир и след това за София.

Основна информация

Категория: Група с определени дати;

Дати: 2-11 ноември

Група: 7 участника;

Цена на програмата в Алжир + самолетни билети: 1,945 евро/човек (3,812 лева при курс 1,96 лв за евро). Ако настъпи промяна в цената на международните и вътрешните самолетни билети, ще се промени и общата цена.

Цена на програмата в Алжир: 1,595 евро на човек (група от 7 човека с български водач); При по-малко хора в групата, цената ще се увеличи.

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Цената включва: 

Самолетни билети: самолетни билети София - Алжир - София (1) (виж цената с включени международни самолетни билети); вътрешните полети Алжир-Джанет-Алжир;

Транспорт: трансфери от/до летищата в Алжир и Джанет; трансфери с 4х4 джипове в Тасили; магарета (за багажа);

Водачи: български водач; местни водачи/шофьори/готвачи;

Нощувки: 1 нощувка в хотел 3 звезди в столицата Алжир; 2 нощувки в хотел в Джанет; 5 нощувки диво къмпингуване (биваци само за нас); необходимото оборудване за диво къмпингуване;

Храна: всички хранения по време на джип сафарито; закуски в хотелите;

Входни такси: входни билети за национален парк Тасили н'Аджер; входни билети за музеите в Алжир;

Документи: покана за визата; издаването на визата в посолството на Алжир в София (2);

Цената не включва: обядите и вечерите неупоменати в програмата; входни билети за музеи; виза за Алжир (2); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

Екипировка: Удобни маратонки/трекинг обувки; спален чувал; леки дрехи за през деня; яке за нощите; челник/фенер. Ще бъде предоставена допълнително информация след сформиране на групата.

(1) Полети

Отиване: София 14.05 - Франкфурт 15.25; Франкфурт 22.10 - Алжир 23.45;

Връщане: Алжир 12.25 - Франкфурт 16.00; Франкфурт 19.30 - София 22.40;

Цена: 350 евро/човек. В момента на резервацията може да има промяна в цената и/или полетното разписание.

Условия за влизане в Алжир по отношение на Ковид: Към момента няма рестрикции за влизане в страната по отношение на Ковид.

(2) Визата струва 45 долара и се издава от Алжирското посолство в София. Ние уреждаме документите и визата. След сформиране на групата, цената ще бъде потвърдена.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в столицата на Алжир - Алжир

Днес следобед летим от София към Алжир. Пристигаме късно вечерта (виж полетното разписание). Следва трансфер към хотела и нощувка.

Ден 2 Столицата Алжир (казбата), град Черчел Археологическия парк Типаса (Tipasa) (ЮНЕСКО)

Днес започваме деня с разходка из казбата (старата част на столицата Алжир). С бус само за нашата група продължаваме към град Черчел (на около 80 км от столицата). Ще се разходим из града. По желание може да посетим интересния археологически музей, където се съхраняват едни от най-добрите римски и гръцки антики на африканския континент. Ще посетим също Кралския Мавзолей на Мавритания. Продължаваме към Археологическия парк Типаса (ЮНЕСКО). Късно вечерта имаме трансфер към летището и полет към Джанет.

image

Ден 3 - ден 8 Пристигане в Джанет Рано сутринта (02.40) пристигаме на летището в Джанет. Следва трансфер към хотела и почивка до към 10 сутринта. Днес се срещаме с нашите водачи и магарета (които носят багажите и оборудването). Отправяме се навътре в Националния парк Тасили н’Аджер и по-конкретно към района Сефар, където ще имаме пешеходни преходи и ще нощуваме на палатки (диво къмпингуване). Дневните преходи ще бъдат между 5 или 6 часа, като могат да бъдат по-дълги или по-кратки в зависимост от темпото на групата. Храната се готви на място всяка сутрин обед и вечеря. За всичко се грижат местните ни водачи туареги. Ние само ходим с една лека раница.

image

Тасили н'Аджер (Tassili n’Ajjer) е обширно плато в югоизточен Алжир с площ от 72 000 кв. км. Най-важното за това място са стотиците древни праисторически надписи и рисунки от преди 10 000 г. пр., т.е. от ранния неолит до края на последния ледников период, през който Сахара е била обитаема савана. За първи път са били описани през 1910 година (някои споменават годината 1933). Към днешна дата са идентифицирани 15 000 скални рисунки и надписи, представящи магично-религиозни практики или сцени с животни, сцени изобразяващи ежедневието и обществения живот в онези древни времена. Скалното изкуство на Тасили н'Аджер е добре запазено свидетелство за взаимоотношенията между хората и околната среда. Те дават представа за климатичните промени, миграциите в дивата природа и еволюцията на човечеството в Сахара. Рисунките изобразяват зависими от водата видове като хипопотами и други животни, изчезнали от региона преди хиляди години. Комбинацията от геоложки, екологични и културни елементи прави мястото едно от най-интересните места на планетата.

image

Ще ходим сред така наречените „скални гори“ от ерозирани пясъчници, едни от “най-лунните” на нашата планета. Корозивните ефекти на водата и вятъра са допринесли за формирането на особената морфология. Геоложката структура на района включва утаечни пясъчници с голяма палеогеографска и палеоекологична стойност.

Ще ходим бавно из каньоните, скалните образувания, пясъчните дюни, пещерите, старите корита на реки и оазисите.

Важен момент от това пътуване ще бъде общуването с туарегите, които ще бъдат наши водачи. Ще опитаме да опознаем тяхната култура, кухня, обичаи и бит.

Ден 8 се прибираме вечерта в Джанет, където имаме нощувка в хотел.

image

Ден 9 Джанет

Днес денят е посветен на град Джанет. Има интересен стар град, пазар и прохладни палмови градини. Вечерта имаме късен трансфер към летището. Днес не е предвидена нощувка, тъй като полета е много рано другата сутрин (02.15)

Ден 10 Полет към Алжир

Днес летим обратно за Алжир. Ще имаме няколко часа в града преди следващите полети за Франкфурт и София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!