КРАТКО ПЪТЕШЕСТВИЕ В АРМЕНИЯ

КРАТКО ПЪТЕШЕСТВИЕ В АРМЕНИЯ

Кратко описание

Пътешествието ни в Армения започва от столицата Ереван. Продължаваме към манастира  Хор Вирап, селото Арени с църквата и манастира Нораванк. Следва манастира Татев преди да стигнем до град Горис. От там продължаваме към стария Хондзорск и живописния каньон, праисторическия Карахунд с големите каменни гробници и водопадите Шаки. Ще стигнем до планинското градче Йермук.

Продължаваме към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия. По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим. Ще видим внушителния манастир Хайраванк, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Последно ще спрем до манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. На финала ще посетим манастира Гегард и предхристиянския храм “Гарни”. Прибираме се в Ереван, от където летим за София.

Основна информация

Kатегория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 12-16 септември 2023; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 4 нощувки/ 5 дни;

Група: 8  човека;

Цена за програмата в Армения + самолетни билети: 900 евро/човек (ако цената на самолетните билети се смени, ще се актуализира и общата цена на програмата);

Цена само за програмата в Армения: 750 евро на човек (група от 8 човека); Ако групата  е по-малка цената малко ще се увеличи;

Цената включва: 

Самолетни билети: самолетни билети за полети с Wizz Air (1) (виж цена с включени са самолетни билети); Може и сами да си купите самолетни билети, но моля не го правете преди пътуването да бъде потвърдено.

Водачи: български и местни водачи водачи;

Транспорт: транспорт с минибус;

Нощувки: 4 нощувки в нормални хотели (2) по двама човека в стая включени закуски;

Входни билети: входни билети за предхристиянския храм Гарни, селото Арени с църквата и манастира Нораванк и Манастира Татев;

Цената не включва:  обяди и вечери, застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер;

(1) Полети с Wizz Air

Отиване: София 11.50 - Ереван 15.40;

Връщане: Ереван 22.25 - София 00.20 (+1);

Цена към днешна дата: 150 евро/човек с включен приорити. В момента на резервацията цената може да има леки промени.

(2) Хотели: Opera Suite hotel в Ереван; Hotel Verona в Йермук; Mirhav hotel в Горис

image

Програма

Ден 1 Полет към Ереван и разходки в града

Днес пътуваме към Ереван, столицата на Армения. Пристигаме в късния следобяд, след което имаме трансфер до хотела. Може да се разходим вечерта в столицата. Нощувка в Ереван.

Ден 2 Ереван - манастира  Хор Вирап - селото Арени с църквата - манастира Нораванк - манастира Татев - град Горис

След закуската в хотела се отправяме към манастира Хор Вирап. Той е известен най-вече с местоположението си и гледката към библейския връх Арарат, където според легендата Ноевият ковчег бил заседнал.

Продължаваме към едно от най-живописните села в страната - Арени, място известно с виното си. Ще се отбием до църквата на С. Аствацацин, еднокорабна арменска църква с два купола, завършена през 1321 г. . Идваме тук основно заради разкошните панорами, които се разкриват от тук, тъй като постройката е разположена на плато с изглед към река Арпа и селото Арени.

Продължаваме към манастира Нораванк от 13 век, разположен в тесен пролом на реката Амагу, на около 6 км от селото. Мястото е особено живописно. Дефилето е известно с високите, отвесни тухленочервени скали, които се извисяват срещу манастира. Интересна е църквата “Света Богородица” с нейното тясно каменно стълбище, един от най-ранните примери за конзолна архитектура.

Продължаваме към манастира Татев, основан през 9 век, поредният живописен манастир (според някой най-живописния в страната). Той е бил основен икономически, политически и духовен център столетия наред. Късният следобед пристигаме в град Горис. Лека разходка, вечеря и нощувка в града.

image

Ден 3 Горис - стария Хондзорск - праисторическия Карахунд - водопадите Шаки - планинското градче Йермук

След закуската в хотела отиваме до района Хондзореск, който е известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. Изкуствените пещери са били обитавани до към 50-те години на миналия век.

Следва Карахунд, праисторически археологически обект, в който са разположени около 223 големи каменни гробници. Често го наричат “Арменския Стоунхендж”. Около 80 от камъните имат кръгла специфични дупки, като 37 от тях са все още изправени. Археолозите смятат, че са били използвани за астрономически наблюдения.

image

На връщане ще се отбием до живописния водопад Шаки, много впечатляващо и релаксиращо  място. Късният следобед пристигаме в планинското градче Йермук, известно с минералните извори и SPA хотелчета. Вечерта може да се възползваме от топлата вода в града. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 4 Йермук - каравансерая Селим - Норатус - Хайраванк - Севан - Ереван

След закуската в хотела продължаваме пътешествието към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия.

По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим, разположен в планинския проход Селим (Сулема), на 2,410 м над морското равнище. Каравансераят е построен на стария път, който свързва историческия Гегаркуник с Вайоц Дзор. Според двата надписа на сградата (единият от които е на арабски) той е построен през 1332 г. от княз Орбелян Чесар.

Ще обядваме и починем около езерото Севан. Следобед ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви - растения, розетки или фигури. Тези надгробни камъни са уникални за Армения.

Продължаваме покрай езерото Севан, за да стигнем до внушителния манастир Хайраванк от 9 до 12 век, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Монашеският комплекс се състои от църква, параклис и гавит. Около манастира има също множество качкари и надгробни паметници, които са част от малко гробище. Недалече от манастира се намират останки от бронзовата епоха, стари средновековни крепостни стени и основи на селище.

image

Следва манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Първоначално манастирът се е намирал на южния бряг на малък остров. След изкуствено източване на езерото Севан, започнало по времето на Сталин, нивото на водата паднала с около 20 метра, което превърнало острова в полуостров. Освен познавателно, мястото е и много живописно. След разходка около езерото и манастира, пътуваме обратно за Ереван и нашия хотел там.

Ден 5  Ереван - манастира Гегард - предхристиянския храм “Гарни” - полет към София

След закуската в хотела поемаме към манастира Гегард, един от най-представителните примери за средновековна арменска архитектура от 13 век. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук ще научим как се приготвя и пече местния хляб лаваш.

Следва храмът “Гарни” от предхристиянска Армения, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз. Вечеряме в селото, след което се прибираме обратно в Ереван и към летището за полет към България.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!