ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ АЗЕРБАЙДЖАН  И  СЕВЕРЕН ИРАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ АЗЕРБАЙДЖАН И СЕВЕРЕН ИРАН

Кратко описание

Това пътешествие започва от столицата на Азербайджан – Баку и завършва в столицата на Иран – Техеран. Първите три дни сме отделили на Азербайджан, най-вече Баку и района до границата с Иран. Ще разгледаме подробно стария град на Баку (Ичери Шехер), Дворецът и джамията на комплекса Ширван Шах и Момината кула. музеят на килимите (най-старият в света) и литературния музей на Низами. Ако е възможно ще отидем до така наречените “Нефтени полета на Джеймс Бонд” южно от града, където е сниман един от филмите за Джеймс Бонд. Ще отидем до предградията на Баку, където ще посетим храма на огъня (Аташгах), джамията Хейдар и джамията Тааза Пир.

Продължаваме през страната на юг към иранската граница. Ще спрем на праисторическия обект Гобустан и калните вулкани наоколо. Преминаваме границата с Иран до град Астара. Ще пътуваме по крайбрежието на Каспийско море до град Фуман, покрай езерото Стийл, крепостта Рудхан и чаени плантации. Ще се разходим с лодка в лагуната Анзали. Пътят ни продължава към вътрешността на страната и град Табриз. В град Ардабил ще посетим мавзолея на Шейх Сафи - една от най-красивите архитектурни комплекси в Иран. Един цял ден ще разглеждаме Табриз - Капалъ чарши, Синята джамия, исторически къщи, музеи и мавзолеи. Ще нощуваме в скален хотел в село Кандован, където всяка пещерна стая има собствено джакузи. От Табриз ще пътуваме до Техеран с влак по един от най-живописните влакови маршрути в Иран. За кратко време ще разгледаме столицата на Иран, след което отпътуваме през Истанбул за София.

image

Основна информация

Дати: 27 август - 6 септември 2024;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 4/5 - 7/8 човека;

Цена за програмата в Азeрбайджан и Иран без самолетни билети: 1,780 евро/човек (група 7/9 човека) (3,488 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цена за програмата в Азербайджан и Иран + самолетните билети ще бъде определена около 4 месеца преди пътуването, когато ще предоставим информация за подходящи полети с цени.

Цената включва: всички трансфери в двете държави; български и местен водач; транспорт със собствен микробус само за нашата група; нощувките са в малки бутикови хотели в стаи за двама с включени закуски (за единична стая има доплащане); билет за влака Табриз - Техеран; всички входове за музеи и забележителности; документ (покана) за издаване на виза;

Цената не включва: самолетни билети (1); обяди и вечери; виза за Иран, която ще бъде издадена от Иранското посолство в София (цената ще бъде упомената допълнително); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети

Има два варианта за самолетни билети: по-скъп с редовни авиолинии от София и по-евтин от Истанбул. По-долу са дадени два примера, които са илюстративни към момента. Около 4 месеца преди пътуването ще бъдат предоставени предложения за полети с цени. Може да предвидите цени от 650-800 евро/човек за самолетни билети.

Първи вариант за полети (по-скъп, но по-удобен)

Отиване с полските авиолинии:

София 18.25 - Варшава 19.25; Варшава 20.45 - Баку 02.55;

Връщане с Турските авиолинии:

Техеран 02.20 - Истанбул 04.15; Истанбул 07.30 - София 08.40;

Втори вариант за полети (по-евтино, но по-неудобно): Възможно е да направим отиването от Истанбул до Баку с ниско-тарифната Анадолу Джет от летище “Сабиха” в Истанбул, което значително ще намали цената на самолетните билети, но ще увеличи неудобството. Ако предпочитате такъв вариант, моля пишете в запитването, за да пратим конкретни цени и разписание на полети.

Ние осигуряваме всички билети.

image

Програма

Ден 1 Баку

Днес пристигаме в Баку, следват трансфер до хотела и почивка. След закуска в хотела, започваме с пешеходна обиколка на Баку - посещение на стария град на Баку (Ичери Шехер), комплекса Ширван Шах (дворецът и джамията) и Момината кула (Киз Каласи). След обяд можем да си починем в хотела, след което ще се разходим по булеварда с изглед към Каспийско море. Нощувка в Баку.

image

Ден 2 Баку

Днес ще посетим някои музеи в Баку - музея на килимите (първият музей на килимите в света), а след това и литературния музей на Низами, дворците Исмаилия и Саадат. Ще отидем до така наречените “Нефтени полета на Джеймс Бонд” южно от града, където е сниман един от филмите за Джеймс Бонд.

image

В края на деня можем да използваме зъбчатата железница, за да стигнем до върха на хълма, от където можем да се насладим на хубавата гледка към града и светлините на Баку. Вечерта сме предвидили да  прекараме време на площад Азнефт и да се разхождаме с лодка в малката Венеция. Нощувка в Баку.

image

Ден 3 Още от Баку и района

Ще започнем деня си с посещение на храма на огъня (Аташгах) в предградие на Баку, след това джамията Хейдар и джамията Тааза Пир. Можем да посетим известната улица на честта – Факхри, за да видим съвременните статуи на художници и знаменитости. По желание ще изпробваме традиционната баня (хамам) в старата част на града. Можем да проверим културния афиш. Често филхармонията на Баку дава концерти с азерска музика (Mugham). Нощувка в Баку.

Бележка: По желание този ден може да навлезем по-навътре в планините, за да посетим някои села. Това ще уточним допълнително. Ако не остане време предишния ден за “Нефтените полета на Джеймс Бонд”, днес ще ги псетим.

image

Ден 4 Баку – Гобустан – Астара (Иран)

След закуска напускаме Баку и се отправяме на юг към иранската граница. Ще спрем на праисторическия обект Гобустан и калните вулкани наоколо (ако е възможно). Калните вулкани не произвеждат гореща лава, а изхвърлят кална субстанция. Националният парк Гобустан (ЮНЕСКО) е разположен южно от Баку, по крайбрежието на Каспийско море. В него се намират известните скални структури с рисунки (над 6000), свидетелстващи за наличието на живот по тези земи отпреди 40 000 години.

Ще преминем границата и ще нощуваме в град Астара. Ще имаме възможност да участваме в семейна сбирка в градините на Астара.

image

Ден 5 Астара – Фуман – Масуле

Днес тръгваме от Астара към района на град Фуман. Първата ни спирка ще бъде на езеорото Стийл южно от Астара. Продължаваме към крепостта Рудхан. В близкото населено място ще оставим буса и ще направим лек пешеходен преход (час и половина макс) през красивата гора Хиркания покрай реката, до крепостта. Ще продължим към село Масуле, където ще имаме късен обяд. Следва разходка из селото и още малко път до хотела, който се намира в чаена плантация.

image

Ден 6 Фуман – Шафт – Ращ – Анзали (Каспийско море)

След закуска и ще спрем в района на Шафт, за да посетим хубава еко-хижа и да се запознаем с местни жители. След това ще посетим музея на селското наследство в град Сараван. Това е красив музей на открито, разположен в гората, включваща няколко исторически къщи на провинция Гилан, която е напълно различна от другите части на Иран. След това ще отпътуваме за град Ращ, където ще посетим Общинския площад и традиционния базар. След кратка разходка и почивка, за да се насладим на атмосферата на столицата на провинция Гилан, ще отпътуваме за Анзали и ще се разходим с лодка в лагуната Анзали. Ще отседнем в хотел в Анзали, който се намира на брега на Каспийско море.

image

Ден 7 Анзали – Халхал – Ардабил – Табриз

Днес ще имаме по-дълъг път от Анзанали до Табриз. Ще пътуваме по много красив криволичещ път Асалем-Халхал, като ще спираме на много места за снимки и почивка. Ще направим кратка спирка в Халхал, за да посетим традиционен хамам и малък музей на банята. След това ще тръгнем от Халхал към Ардабил и ще посетим мавзолея на Шейх Сафи - една от най-елегантните структури в Иран. Ще продължим към Табриз, където ще нощуваме.

image

Ден 8 Цял ден в Табриз – Кандован

Първо ще посетим Капалъ чарши в Табриз, който е част от световното културно наследство в този регион на страната. След това ще посетим Синята джамия и един много специален обект - гробище от желязната епоха, където ще видим отворени гробове на 3000 години, включително всички антични находки в тях. Ще посетим още исторически къщи, музеят-мавзолей Каджар и археологическия музей. Вечерта ще отпътуваме за село Кандован и ще се настаним в скален хотел в селото – стаите са разположени във вулканичните скали с джакузита и ще прекараме приятен релаксиращ край на деня.

image

Ден 9 Табриз – Техеран с влак

След закуска в хотела в скалния ресторант ще се разходим из старите улички на селото и ще общуваме с местните жители. Ще напуснем селото и ще отидем до гарата в Табриз, от където ще хванем влак за Техеран.

Ден 10 Отпътуване към България

Ще пристигнем на гарата в Техеран сутринта. В днешния ден ще пътуваме обратно за България и в зависимост от разписанието на полетите ще можем да се разходим в Техеран или директно ще отидем на летището.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!