НАЙ - ИНТЕРЕСНОТО ОТ АЗЕРБАЙДЖАН

НАЙ - ИНТЕРЕСНОТО ОТ АЗЕРБАЙДЖАН

Кратко описание

Идеята на това кратко пътешествие из Азербайджан (4 нощувки/5 дни) е да видим всичко по-важно от столицата Баку, да се докоснем до селския живот във вътрешността на страната и да се насладим на великолепната природа. Пътуваме директно от София с Азербайджанските авиолинии по новата директна линия София-Баку-София. Нощуваме в хубав хотел в Баку и при семейство в къща за гости в Астара.

В Баку ще посетим парка “Високата земя” (Highland Park) с панорамна гледка към града, залива на Баку на Каспийско море и “Алеята на мъчениците”, Стария град с входните порти на стария Баку, старата кула, кервансарайските комплекси Бухара и Мултан, Момината кула (ЮНЕСКО), стари джамии и бани, музея на миниатюрната книга и дворецът на Ширваншах (ЮНЕСКО). Продължаваме към полуостров Абшерон, Центъра “Хайдар Алиев” и зороастрийския “Храм на огнепоклонниците”с вечния огън (Атешгах).

Във вътрешността на страната ще посетим Янар Булаг (Горящия извор), селото Сим в района на Националния парк “Хиркан” в планината Талиш (селото в стръмните скали), водопада и градчето Астара на границата с Иран. Ще отседнем при семейство в Астара, в тяхната къща за гости. Ще стигнем до огромното изкуствено езеро Ханбулан и уникалните влажни гори, които са по-скоро характерни за субтропичен климат (защитена територия). Ще имаме пикник край езерото. Ще посетим и чаена плантация с дегустация на чай, преди да се приберем в Баку. Летим директно обратно за София.

Основна информация

Дати: 2-6 Август 2024 (включва събота и неделя);

Ако сте група от най-малко 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 4 нощувки/ 5 дни;

Група: 8  участника;

Цена за програмата в Азербайджан с включен самолетен билет с Азербайджанските авиолинии : 902 евро/човек (1,770 лв).

Цена за програмата в Азербайджан без включен самолетен билет: 725 евро/човек (група от 8 човека); Ако групата  е по-малка, цената малко ще се увеличи;

Цената включва: 

Самолетни билети: Самолетни билети с Азербайджанските авиолинии (1) (виж цена с включен самолетен билет);

Водачи: български водач и местни водачи и екскурзоводи;

Транспорт: транспорт с бус навсякъде в страната;

Нощувки: 3 нощувки в хотел Nobel Hotel, Baku (https://nobelhotelbaku.com ) близо до морето и центъра на града или подобен и 1 нощувка в хубава къща за гости с включени закуски.

Входни билети: В общата цена е включен само входа за зороастрийския “Храм на огнепоклонниците”с вечния огън (Атешгах).

Цената не включва: обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети, които не са упоменати в предходната секция (около 3-4 обекта имат вход с цена около 11 долара/обект); виза за Азербайджан (35 долара)(2); разходи от личен характер;

(1) Полети с Азербайджанските авиолинии:

Отиване: София 13.00 - Баку 17.10; Връщане: Баку 09.45 - София 12.10;

Цена: 177 евро/човек (347 лв/човек с включен чекиран багаж. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Визата е електронна и се издава предварително онлайн. Ние се грижим за визата.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Азербайджан Баку

Вечерта пристигаме в Баку; и трансфер до хотела, почивка, вечеря и нощувка.

Ден 2 Баку - подробна разходка из града Започваме нашето пътешествие из Азербайджан с обиколка на Баку - парка “Високата земя” (Highland Park) с панорамна гледка към града, залива на Баку на Каспийско море, Алеята на мъчениците. От парка се разкрива прекрасна гледка към трите известни небостъргача в Баку - “Пламтящите Кули”.

Продължаваме към Стария град - входните порти на стария Баку; старата кула; кервансарайските комплекси Бухара и Мултан; Момината кула (ЮНЕСКО); стари джамии и бани; музея на миниатюрната книга; дворецът на Ширваншах (ЮНЕСКО). Ще се разходим по Низами – голяма търговска улица в центъра на Баку. Следобед отиваме към полуостров Абшерон, където се намира Центъра “Хайдар Алиев”, проектиран от иракско-британския архитект Заха Хадид. Следва “Храма на огнепоклонниците” или Атешгах. Храмът е построен върху кухина, пълна с природен газ, който захранва „вечния“ огън, на който зороастрийците са се кланяли. Нощувка в Баку.

Ден 3 Баку – село Сим в района на Националния парк “Хиркан” - Астара

Днес напускаме хотела в Баку и се отправяме към вътрешността на страната и по точно към Астара. Първо ще посетим Янар Булаг (Горящия извор), в който водата гори, ако поднесете клечка кибрит. Това се дължи на сярата във водата. Местните вярват в лечебната сила на този извор.

image

Следващата спирка е село Сим в района на Националния парк “Хиркан”. Ще спрем при местно семейство за чай и раздумки. Селото е живописно разположено в планинската верига Талиш. Името на селото в превод от местния език означава „селото в стръмните скали“. Основен поминък на местното население е скотовъдството и пчеларството.

Следва кратък пешеходен преход (около 1 километър) до местния водопад, където ще пием чай отново.

Вечерта ще отседнем при семейство в Астара, в тяхната къща за гости. Ще ни приготвят домашни манджи и ще ни разкажат за поминъка и живота си в азербайджанската провинция.

Ден 4 Астара – Националния парк Хиркан - езеро Ханбулан - чаена плантация - Баку

След домашно приготвената закуска в дома на семейството, се отправяме към Националния парк Хиркан, известен с огромното изкуствено езеро Ханбулан. Районът е планински, около 99% покрит с влажни гори, които са по-скоро характерни за субтропичен климат. Именно заради тези уникални гори, мястото е строго защитено.

По желание може да организираме нещо като урок по готвене сред природата близо до езерото т.е пикник до езерото. Следобед ще посетим чаена плантация, където ще дегустираме азерски чай.

image

Късният следобед си тръгваме към Баку, където сме предвидили време за пазар. Ще имаме гала вечеря в местен ресторант. Нощувка в Баку.

Ден 5 Обратен полет към София

Днес сутринта имаме трансфер към летището и полет към София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!