ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЧИЛИ И БОЛИВИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЧИЛИ И БОЛИВИЯ

Кратко описание

Това е едно подробно пътешествие (почти експедиция) през северно Чили до боливийската столица Ла Паз. Ще започнем от чилийската столица Сантяго, ще се отбием до цветния Валпараизо на Тихия океан. Ще летим до град Калама - изходен пункт за пътешествия в пустинята Атакама в северно Чили. Ще пътуваме през огромни солени плата, ще минем покрай горещи минерални извори, високопланински езера и кактусови полета на около 3,000 м наморска височина. Ще виждаме лами, алпаки, андийски фламинга, кондори и други. Два пъти ще пресечем Чилийско-Боливийската граница. В Боливия ще стигнем до солените полета Салар де Уюни, ще се качим до най-високопланинското езеро в света - Титикака, където ще плаваме с лодка до остров Исла дел Сол. Ще разглеждаме старата архитектура в малките градчета и села, останките от индиански времена и разбира се ще се наслаждаваме на неповторимата природа. След като разгледаме столицата на Боливия Ла Паз, летим обратно за София през Мадрид.

image

Основна информация

Дати: 2-17 декември 2023; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 13 нощувки/16 дни;

Група: 7-8 човека;

Цена за програмата в Чили и Боливия + самолетните билети: 5,292 евро/човек (10,372 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени (виж 1), ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Чили и Боливия БЕЗ самолетни билети: 3,795 евро/човек (група от 7 до 8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети: София - Мадрид - Сантяго (Чили) на отиване и Ла Паз (Боливия) - Санта Круз Де Ла Сиера - Мадрид - София (Иберия и Уиз)(1) на връщане;

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: Toyota Land Cruiser 4WD или подобен за всички преходи в двете страни; вътрешен полет от Сантяго до Калама;

Нощувки: нощувките са в добри 3 звездни хотели в градовете по двама човека в стая с бани и тоалетни; в малките градове и села → хостели, където е възможно да бъдем в стая по трима човека с бани и тоалетни; една нощувка е предвидена да бъде на къмпинг в дивото без баня.

Храна: всички закуски, обяди и вечери с малки изключения (виж ден по ден програмата);

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме;

Цената не включва: застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); някои от храненията; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети

Отиване: 2 декември 2022 София 10.45 - Мадрид 13.35 (Уиз); 2 декември 2022 Мадрид 18.25 - Сантяго (Чили) 19.30 (03 декември) (Иберия);

Връщане: 15 декември Ла Паз 18.25 - Санта Круз Де Ла Сиера (Боливия) 19.30 (Иберия); Санта Круз Де Ла Сиера 21.45 - Мадрид 14.15 (16 декември 2022) (Иберия); 17 декември Мадрид 06.20 - София 10.50 (Уиз);

Цена: 1,497 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

Виза за Чили и Боливия

За посещения в Чили и Боливия не се изисква виза за български граждани. Ако има промени във визовия режим, ще бъдете уведомени своевременно.

Условия за влизане в Чили и Боливия във връзка с Ковид

След сформиране на групата и потвърждаване на пътуването, ще получите актуална информация.

Програма

Ден 1 Сантяго - Валпаризо

Пристигане в Сантяго - столицата на Чили, сутринта. Ще разгледаме кратко чилийската столица, след което ще идем до крайбрежния град Валпараисо (ЮНЕСКО), наричан още “бижуто на Тихия океан”. Бохемските и цветни улички разположени на хълмовете на града са вдъхновявали поети и писатели. Ще се разходим по уличките с безкрайни стъпала, ще се качим на някой хълм с прекрасни гледка към града и ще опитаме местните морски специалитети. Връщаме се в Сантяго, където ще нощуваме.

Храна: закуска и обяд

Ден Сантяго - Калама (вътрешен полет) - лагуните Балтиначе - Лунната Долина - Сан Педро де Атакама

Сутринта имаме вътрешен полет на север към град Калама. След пристигането се отправяме към лагуните Балтиначе - седем водни басейна с прозрачна синя вода, която контрастира с бялото на солената равнина. Резултатът - едни от най-прекрасните пейзажи в Чили. Следва Лунната Долина “Валесито” - солена планинска верига, стари речни корита, изоставен автобус, обитаван от работниците на солните мини, както и пясъчни дюни - прекрасна сюрреалистчна картина. Връщаме се в Сан Педро де Атакама за нощувка.

Храна: закуска и обяд

image

Ден 3 Солените плата Пухса и Тара

Днес отиваме до солените плата на Пухса и Тара. Това място във високите Анди (около 4,500 м.н.в.) е сравнимо с оазис в пустинята, въпреки че се намира в пустинна местност. Подпочвените води образуват солени езера, около които расте странна азонална растителност. Мястото е важна за дивите птици влажна зона, особено за фламингото. Местните жители отглеждат лами и алпака. Ще видим и соленото плато Тара в близост до Аржентинската граница, където ще открием катедралите на Тара - огромни скални образувания, оформени от екстремния пустинен климат в продължение на хиляди години. Нощувка в Сан Педро де Атакама.

Храна: закуска и обяд

image

Ден 4 Сан Педро де Атакама - гейзерите Татио и Бланко - Чиучиу

След закуска се отправяме към гейзера Ел Татио. Това е вулканично геотермално поле, където водни и парни стълбове извират бурно от дълбините. Те са най-високо разположените гейзери в света на 4,200 м.н.в., заобиколени от удивителна природа. Следва град Чиучиу, в който ще пренощуваме. Там ще видим най старата запазена църква в Чили от 1611 г.

Храна: закуска, обяд и вечеря.

image

Ден 5 Чиучиу - Ласана - солените полета Аскотан и Каркоте - Буенавентура - Ояге

Отправяме се към боливийската граница. Ще започнем с град Ласана с крепостта от предколумбийски времена Ласана Пукара. Построен около 12-ти век като град-крепост, днес тук има запазена уникална архитектура, тесни улички, правоъгълни и кръгли каменни сгради. Продължаваме към солените полета Акотан и Каркоте, заобиколени от вулкани. На територията им има запазени останки от малки езерца, най интересното, от които е “зелената лагуна”. Ще нощувмае в градчето Ояге на границата с Боливия. До самото градче се намира стратовулкана Ояге.

Храна: закуска, обяд и вечеря.

Ден 6 Ояге - соленото плато Уюни (Боливия) - Исла Инкауаси - Тахуа

Днес пресичаме границата с Боливия. Салар де Уюни в Боливия е една от най-разпознаваемите забележителности в Южна Америка. Tова е най-голямата солна равнина в света, съществуваща от праисторически времена. Образувала се е на мястото на езера, чиято вода се е изпарила. В определени периоди от годината близките езера преливат и тънък слой вода заема повъхността, предизвиквайки появата на странните отраженя, с които това място е известно. Ще видим Инкауаси, остров в море от сол, покрит с гигантски кактуси. Нощуваме в района на Тахуа, който се намира между Саджама и Уюни.

Храна: закуска, обяд и вечеря.

image

Ден 7 Тахуа - Колчане (Чили) - кактусовата гора - Карикима

Днес се завръщаме в Чили, като по пътя ще минем през град Колчане и кактусовата гора разположени в средата на пустинята Атакама. Продължаваме към градчето Карикима, където ще посетим църквата от 17 век, обявена за национален паметник. Градът е известен със занаятчиите си. Нощувка в Карикима.

Храна: закуска, обяд и вечеря.

Ден 8 Карикима - Пучулдиза - Ислуга - Енкелга - солното плато Сурире - горещите извори Пойокере

Отправяме се към националния парк Ислуга, защитена местност в сюрреалистичния Антиплано в чилийските Анди. Тук има вулкани и високи плата, но най-интересната част е района на гейзерите Пучулдиза – поле с гейзери и горещи извори. Продължаваме с горещите извори Енкелга. В средата на планините, където температурите не надвишават 11 градуса, топли води бликат в средата на безводната пустиня. Продължаваме към соленото плато Сурире на 4,200 м.н.в., което се обитава от много птици, лами, алпака, викуня, пуми и др. Нощуваме в лагер близо до горещите извори Пойокере.

Храна: закуска, обяд и вечеря.

image

Ден 9 Пойокере - Гуаятире - Хураси - Путре

Започваме деня с посещение на селото Гаятире, което се намира в подножието на едноименния активен вулкан, един от най-високите в Чили. Продължаваме към горещите извори Хураси на 3500 м. - горещи и вулканични води, извиращи в средата на поток. Легендата за Хураси разказва, че това са били владенията на принцеса на инките, която имала дарбата да не остарява, тъй като познавала силата на водите, извиращи от земята. Ще нощуваме в Путре, малко чилийско село на границата на националния парк Лаука.

Храна: закуска и обяд.

Ден 10 Путре - езерото Чунгара - Паринакота - Висвири - Тиванаку (Боливия)

Днес ще посетим планинското езерото Чунгара. Заобиколено от уникална фауна, езерото е една от основните атракции на националния парк Лаука. Тук се срещат алпака, траука, гуанако, викуня, пума, лама и лисици. Могат да се видят също чилийското фламинго, йеко, гуалата, янду и кондори. Пресичаме през най-северната част на границата между Чили и Боливия. Ще достигнем до Тиванаку - предкомбийски археологически обект в западна Боливия близо до езерото Титикака, на около 70 километра от Ла Пас, един от най-големите обекти в Южна Америка. Нощувка в района.

Храна: закуска и обяд.

image

Ден 11 Тиванаку - Копакабана - езерото Титикака - Исла дел Сол

Тръгваме на север към Копакабана - най-голямото боливийско пристанище на езерото Титикака. Градът е изходен пункт за пътешествия с лодки по езерото и отправна точка към Исла дел Сол. Ще плаваме до там с лодка по езерото Титикака, най-високо разположеното езеро на Земята (3,812 м.) и второто най-голямо езеро в Южна Америка. Забележително е с богато си биоразнообразие и древна история. Ще достигнем до Исла дел Сол (или остров Титикака) - най-големият в езерото. Нощувка на острова.

Храна: закуска и обяд.

image

Ден 12 Исла дел Сол - Копакабана - Ла Паз

Днес се връщаме в Копакабана, от където продължаваме към столицата на Боливия - Ла Паз, разположен сред Андите . Градът е най-високата столица в света. Ще посетим прекрасните му музеи, ще се насладим на гледките към планините и ще се повозим с известния кабинков лифт. Нощувка в града.

Храна: закуска и обяд.

image

Ден 13 Ла Паз - Санта Круз Де Ла Сиера - Мадрид

Днес летим към Санта Круз Де Ла Сиера и по-късно към Мадрид.

Храна: закуска и обяд.

Ден 14 Мадрид

Кацаме около обяд в Мадрид. Следва трансфер и почивка в хотела. Нощувка в Мадрид.

Ден 15 Към София

Ранен полет към София.

Карта на маршрута

Картата отбелязва основни района, в които ще пътуваме.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!