ПЕША ПО ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА (ОТДАЛЕЧЕНИТЕ Й ЧАСТИ) С ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕКИН И СИАН В КИТАЙ

ПЕША ПО ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА (ОТДАЛЕЧЕНИТЕ Й ЧАСТИ) С ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕКИН И СИАН В КИТАЙ

Кратко описание

По време на това пътуване ще вървим пеш по или до Великата Китайска Стена в Китай, като идеята е да изследваме най-интересните и красиви части от Стената. Ще пътуваме през отдалечени райони, през които минава Стената, където рядко ходят туристи. Ще видим както реставрирани части, така и напълно запазени оригинални такива, ще ходим през джунгла и гъсти храсти, ще се катерим по Стената, като ще стигнем до някои от най-високите й точки с прекрасни панорами, запазени кули и други конструкции. Ще минем през следните части от Стената - Хуанягуан, по "Хълма на приклекналия тигър", по "Хълма на извития дракон" от селото Губейку до Джиншанлинг, ще видим "Улицата на осемте диаграми", от селото Джиншанлинг до Симатай - западната част на Великата Китайска Стена, от селото Джианкоу до Мутианю; селото Ксишуию и около селото Хуангуаченг. Преходите не са тежки, средно от 3 км до към 10 км/ден, съответно ходене между 3 и 5 часа/ден. Не е необходима специална екипировка. Ходи се по самата Стена или до нея. Нощувките са в къщи за гости при местни фермери, което ще ни даде шанс да се потопим в една действително автентична китайска атмосфера. Един ден сме отделили на площада Тиенанмън и Забраненият град в Пекин. Два дни сме отделили на Сиан с Теракотената Армия и мюсюлманския квартал. На отиване към Сиан ще пътуваме в спален вагон, а на връщане с влак-стрела. Полетите са до и от Пекин.

Основна информация

Дати: 11-21 септември 2024; Ако сте група от най-малко 5 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време.

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Цена за програмата в Китай + самолетните билети: 2,655 евро/човек (5,204 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Китай без самолетните билети: 1,750 евро/човек (група 7/8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Големина на групата: 7/8 човека максимум;

Срок за записване: 1 юли 2024 или до запълване на групата;

Цената включва: 

Самолетни билети: самолетен билет София- Пекин-София (1);

Водачи: български и местни водачи и екскурзоводи;

Транспорт: трансферите от до летището; транспорт с малък климатизиран бус; билети за влака Пекин-Сиан-Пекин

Нощувки: 5 нощувки в къщи за гости на местни фермери в селата около Китайската Стена; с душ и тоалетни; 1 нощувка в хотел 3 звезди в Пекин в стаи по двама (King Parkview или подобен); 1 нощувка в хотел 4 звезди в Сиан (Titan Times или подобен); 1 нощувка в спален вагон във влака Пекин-Сиан;

Храна: всички хранения по време на преходите по Стената (закуски, обяди и вечери) за 5 дни; закуските в хотела в Пекин и Сиан. За всеки ден в програмата по-долу е упомената включената храна за деня.

Входни билети: всички такси за посещение на Китайската Стена, билети за Забраненият град и Теракотената Армия в Сиан.

Цената не включва:  обяди и вечери, които не са упоменати в програмата; китайска виза (2); вход в музеи и природни забележителности, които не са упоменати в програмата; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии:

Отиване: 

София 21.10 - Истанбул 22.40; Истанбул 01.35 - Пекин 15.35 (+1);

Връщане:

Пекин 00.10 - Истанбул 05.25; Истанбул 07.20 - София 08.35;

Цена: 905 евро/човек. Възможно е да има промяна в цената в момента на резервацията.

(2) Китайска Виза

Ние уреждаме издаването на китайската виза. След сформиране на групата, ще бъде предоставена подробна информация за необходимите документи и процедурата. Към момента цената е 80 долара, но ще бъде потвърдена след сформиране на групата. Имайте предвид, че издаването на виза изисква лично посещение на посолството на Китай в София.

Условия за провеждане:

Ще бъдат предоставени подробни указания за условията за влизане в страната.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Пекин, Китай; Трансфер до селото Хуанягуан

Днес следобед кацаме в Пекин. Следва трансфер до селото Хуанягуан, което се намира в планински район недалече от столицата (около 2 часа). Настаняване: къща за гости на местен фермер в селото Хуанягуан. Храна: вечеря.

Ден 2 Първа отсечка на Великата Китайска Стена - Хуанягуан

След закуската ще имаме около 10 мин трансфер с бус до началната точка на първия преход - Тайпинжай до Хуанягуан (около 2 часа; 4 км). Следва обяд и трансфер с бус до селото Губеикоу (около 2 часа). Следобед ще ходим по "Хълма на приклекналия тигър" - къса, но леко стръмна пътека (около 2 часа; 3 км).

Построена през 557 г. сл. н. е. Великата Китайска Стена в частта й Хуанягуан е възстановявана за първи път по време на династията Мин и след това отново през 1985 г. Дължината на стената тук е 41 километра със стените и кулите, построени на надморска височина от 738 метра. Името Хуанягуан се превежда като „Жълт скален проход“ и идва от жълтеникавите хълмове и скали наблизо. Стената тук е уникална с това, че има различни форми и множество наблюдателни кули. В този район няма много туристи, тъй като е отдалечен и малко по-трудно достъпен. Интересна тук е "Улицата на осемте диаграми", архитектурен паметник от времето на династията Мин, разположен точно под прохода. Този лабиринт е бил построен, за да обърква нахлуващите армии.

През май всяка година маратонци от цял свят идват тук, за да участват в един от най-трудните маршрути в света - изтощителни изкачвания, стръмни спускания и повече от 5164 стъпала. Ние ще извървим бавно този участък само веднъж, вместо два пъти, както се изисква от маратонците.

Настаняване: къща за гости на местен фермер в село Губейку. Хранене: закуска/обяд/вечеря.

Това филмче дава представа за ходенето по Стената

Ден 3: Пешеходен преход по "Хълма на извития дракон" от селото Губейку до Джиншанлинг и обратно (5 часа; 10 км)

След закуската ще имаме трансфер за около 10 мин, след което поемаме пеш по 10 км. отсечка към селото Джиншанлинг.

През 1378 г. генерал Сю Да наредил тази част от Великата Китайска Стена да бъде възстановена. Стената около селото Губейку е свидетелка на най-много битки от всички други части на Великата Стена, включително някои от най-известните в китайската история. Нашият преход ни отвежда на изток покрай Стената, като ще минем покрай множество наблюдателни кули и части от стената, които все още не са реставрирани. До обяд ще стигнем до селото Джиншанлинг, където ще обядваме. След това се връщаме обратно в село Губейку. Следобед и вечерта ще участваме в правенето на китайски кнедли с нашите домакини. Настаняване: къща за гости на местен фермер в село Губейку. Хранене: закуска/обяд/вечеря.

Ден 4: От селото Джиншанлинг до Симатай - западната част на Великата Китайска Стена

Днес може да станем рано за да наблюдаваме изгрева. След закуската имаме трансфер до селото Джиншанлинг (бяхме стигнали до него предишния ден), от където започва днешния ни пешеходен преход до Симатай Запад (западната част на Великата Китайска Стена) (3 часа, 6 км). Ще слезем от Стената при Източната кула "На Петте Очи" на Симатайската част от Стената, до Източна порта на Джиншанлинг. Тази част от Стената е най-впечатляващата. Тук са може би най-красивите панорами към Стената и околностите. На тази отсечка има 15 кули с разнообразна архитектура. Пътеката по Стената е асфалтирана и удобна за ходене. Това е също и най-оригиналната част от Стената, на места реставрирана, но на много места оставена както е била в миналото.

След похода, ще имаме трансфер с буса до селото Джианкоу (около 2 часа) Настаняване: къща за гости на местен фермер в село Джианкоу. Хранене: закуска/обяд/вечеря

Ден 5 От селото Джианкоу до Мутианю (5 часа, 10 км); селото Ксишуию

Днес ще ходим по Стената от селото Джианкоу до Мутианю (5 часа, 10 км). В този участък Стената на места е реставрирана, но на места е в оригиналния си вид. По средата някъде ще има кратък преход с бус до селото Хуангуаченг, от където продължаваме ходенето по секция от Стената наречена Мутианю. Целият преход днес по Стената е също много красив - богата растителност наоколо и прекрасна природа. Тук се намира оригинална част на Стената от времето на династияята Мин. Има няколко много добре запазени кули, други са реставрирани. Както и по останалите части и тук няма туристи, тъй като мястото е отдалечено. Панорамите от тази част ан Стената са едни от най-красивите, които ще може да видим и заснемем. На места може да се наложи да се катерим по Стената. Ще нощуваме в къща за гости в селото Ксишуию.

Настаняване: къща за гости на местен фермер в село Ксишуию. Хранене: закуска/обяд/вечеря.

image

Ден 6 От Хуангуаченг до Ксишуию (4 часа, 6 км)

След закуската, бусът ще ни отведе до началната точка на днешния преход по Стената, до селото Хуангуаченг. От тук започваме ходенето. В началото Стената е стръмна, т.е ще има малко катерене. Ще ходим през джунглата и гъсти храсти. На върха, от последната наблюдателна кула ще ни чака зашеметяваща гледка към Стената и околните райони.

Първоначално построена през династията Бейки (550 г. сл. н. е.-577 г. сл. н. е.), частта Хуангуаченг е разширена по време на династията Минг. Тук са се намирали императорските гробници Минг и целта на Стената в тази й част е била да ги защити. В този район Стената е построена върху стръмни планински хребети и се вижда от далеч. Има два изкуствени водоема, построени през 1970 г. Стената се отразява във водата по особено красив начин. Следобед ще имаме трансфер до Пекин. Днес ще имаме по-особени обяд и вечеря, които за сега запазваме в тайна :)

Настаняване: хотел в Пекин (King Parkview Хотел Пекин; 3 звезди); Хранене: закуска/обяд/вечеря.

Ден 7 Площад Тиенанмън и Забраненият град

Днес ще посетим площад Тиенанмън и Забранения град. Площад Тянанмън е един от най-големите градски площади в света и същевременно политическия център на Китай. Важни сгради са подредени около площада - Мавзолея на Мао, Конгреса, Китайският национален музей и Забраненият град.

Забраненият град е построен в началото на 15 век. Бил е ползван като кралски дворец почти 500 години (1421-1911) по време на династиите Мин и Цин. Обхваща 72 хектара и съдържа най-голямата колекция от запазени древни дървени структури в света.

Следобедът е свободен - ще се разхождаме и града. Вечерта ще пътуваме с влак в спални вагони до град Сиан. Хранене: закуска/обяд

image

Ден 8 Сиан - Теракотената Армия

Днес пристигаме сутринта на гарата в Сиан. Малко почивка в хотела, след което се отправяме към Теракотената армия (ЮНЕСКО), скулптурна композиция край планината Лишан, в селището Линтун до гр. Сиан. Представлява ансамбъл от статуи на 8101 воини, заедно с каляските и конете. Изработени са от теракота в реален размер Настаняване: Titan Times Хотел Сиан (4 звезди) Хранене: нито едно ядене не е включено в цената днес.

image

Ден 9 Сиан - мюсюлманския квартал; Отпътуване с влак стрела към Пекин

Мюсюлманският квартал на Сиан е разположен в централната част на града. В района има десет джамии. Около 60 000 души живеят в тук, като повече от половината са от етническата група хуи, а останалите от етническата група ханс. Двете са мюсюлмански общности, говорещи китайски език. През последните няколко десетилетия мюсюлманския квартал в Сиан се е превърнал в привлекателно място за туристи, известен със своята култура и храна.

Следобед се качваме на влак-стрела, който за 4 часа ще ни отведе до Пекин. От гарата имаме трансфер към летището.

Ден 10 Полети към България

Малко след полунощ е полета към Истанбул.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!

Hide in super