ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ - ОТ ДИВОТО КАЗАНАРЕ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА ТАТАКОА ДО ЕЛ ДОРАДО

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ - ОТ ДИВОТО КАЗАНАРЕ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА ТАТАКОА ДО ЕЛ ДОРАДО

Кратко описание

Това пътешествие из Колумбия ще ни отведе до дивото Казанаре, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца в тази огромна страна. Всички снимки в програмата са от нашето пътуване по маршрута. Започваме от Богота, столицата на Колумбия, която разбира се ще разгледаме.

Продължаваме към Вила Де Лейва, градче с напълно запазена колониална архитектура в Колумбия. Ще посетим градчето Ракира, популярно със своите занаятчии и шарения. Продължаваме към подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия, мястото свързано с древните Муиски и легендата за Елдорадо.

Ще се отбием до езерата Позос Азулес. Ще пресечем Андите по особено драматичен планински път, през планинската екосистема Парамо с ендемичните фрайлеони. Следват живописното езеро Лагуна де Тота и живописното градче с огромната катедрала Аквитания.

Акцент на това пътешествие е района Казанаре в източната част на Колумбия. Идваме тук заради напълно запазената дива природа, традиционния каубойски начин на живот на местните и заради удоволствието да сме на едно наистина отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място. Възможностите за истинско общуване с дивата природа и наблюдение на диви животни тук е значително по-добро, отколкото в Амазония (поне в частта й достъпна за туристите). Ще имаме джип сафари, разходка с кану по реката, разходка с коне…изобщо ще навлезем дълбоко в дивите савани. Ще нощуваме в истинско каубойско ранчо, където ще си общуваме с каубоите Ланеро и за малко поне ще се потопим в техния начин на живот.

Връщаме се в Богота със самолет. Продължаваме с буса на юг до градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята Татакоа, втората по големина пустиня в Колумбия. Един ден сме отделили на пустинята, където ще имаме леки пешеходни преходи в каньоните, с които това място е известно. Тук ще имаме възможност също за разходки с лодка по реката или пък ще посетим малкия палеонтологичен музей.

Летим обратно за София от столицата Богота.

image

Основна информация

Дати: 4-16 декември 2024 (това е сух период на годината, когато е добре да се пътува в Колумбия)

Продължителност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 7-9 човека; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Цена за програмата в Колумбия + самолетните билети: 2,935 евро на човек (5,752 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Колумбия без самолетни билети: 1,985 евро/човек (група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва:

Водачи: Български водач и отделни водачи по местата описани в програмата;

Хотели: Общо 11 нощувки в малки хубави хотели (вижте имената им по дни в програмата) в стаи с две легла и баня/тоалетна в стаята и включени закуски. Нощувките в каубойското ранчо в Казанаре; В хотелчето до пустинята има басейн. Нощувка в историческия център на градчето Вила Де Лейва е в уникална стара къща в стаи с баня/тоалетна.

Храна: Всички закуски по време на пътуването. В Казанаре са включени всички закуски, 3 обяда и две вечери;

Транспорт: Всички трансфери в Колумбия с бус, включително от/до летищата; Билети за вътрешния полет; Джип сафари, разходката с кану и коне в Казанаре.

Такси: Всички такси за посещение на природните резервати;

Цената не включва:

Обяди и вечери, които не са включени към общата цена; разходи от личен характер; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер;

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(1) Самолетни билети/полети с Луфтханза

Отиване:

София 06.50 - Франкфурт 08.25;

Франкфурт 13.10 - Богота 19.30;

Връщане:

Богота 21.20 - Франкфурт 14.35 (+1);

Франкфурт 19.15 - София 22.20;

Цена: 950 евро/човек  (в момента на резервацията цената може да е различна).

Период на пътуване: Пътуването в Колумбия е добре да се прави през сухия период, който е от декември до март. Има още един сух период - от юли до август, който също е подходящ за пътуване.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Богота, столицата на Колумбия

Днес пристигаме в Богота. Следва трансфер и настаняване в хотела (Hotel Casa Deco), който се намира в историческия център на града. Вечерта ще излезем за вечеря някъде наблизо, след което почивка и сън.

Ден 2 Богота

Днес разглеждаме Богота, столицата на Колумбия. Градът е много живописен. Ще се разхождаме из централната историческа част и района Канделария, където са се намират най-интересните места. Ще се мотаме бавно с чести спирки за кафе или хапване. Задължително ще посетим Музея на златото и музея на Ботеро.

image

Ще се разходим по площада Боливар с правителствените учреждения и многото улични търговци и художници. Ще се качим със зъбчатата железница до хълма Монсерат, за да се насладим на невероятна гледка към града. Нощувка в хотел.

Ден 3 Подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия; Вила Де Лейва

След закуската в хотела потегляме към малкото градче Вила Де Лейва (около 150 км), стар колониален град и един от малкото градове в Колумбия, който е запазил цялата си колониална архитектура.

По пътя ще се отбием до солна катедрала Зипакира. Тук се намира едно от най-богатите на сол места в света. От каменна сол е изградена и подземната катедрала.

image

Продължаваме към Лагуната Гуатавия, свещенно място за хората Муиска, древните жители на района. По специална еко-пътека ще обиколим лагуната, за да я разгледаме от всички страни. Тук е мястото, където се ражда и придобива известност легендата за Ел Дорадо (на тази легенда е кръстено летището в Богота). Тук ще научим и за уникалната космология и вярванията на древните Муиска.

image

Пристигаме в градчето Вила Де Лейва. Градът е приказен. Ще нощуваме в стария град в малко уютно хотелче, което си е преживяване само по себе си (Hotel Posada de San Antonio).

Ден 4 Ракира и Вила Де Лейва

Днес първо се отправяме към градчето Ракира, популярно със своите занаятчии, които произвеждат традиционна керамика и ръчно тъкани стоки от северните Анди. Ракира е известна и с цветните къщи. Изключително приятно и шарено местенце.

image

Следобед ще се разходим из Вила Де Лейва , ще се насладим на прекрасната атмосфера, огромния площад, старите къщи и безброй малки ресторантчета. Нощуавка в хотел Posada de San Antonio.

image

Ден 5 Пътуване до град Йопал, изходен пункт за посещение на Казанаре

Днес тръгваме към Йопал. По пътя ще спрем до Позос Азулес -  парк на около 2 километра извън града, където живописно са разположени няколко езера.

 Ще пресечем Андите по особено драматичен планински път. Ще минем през планинската екосистема Парамо с ендемичните фрайлеони (Frailejon).

image

Ще се отбием до живописното езеро Лагуна де Тота (Laguna de Tota), като ще стигнем до живописното градче с огромна катедрала Аквитания (Aquitania). Тук ще хапнем риба в местния ресторант. Мястото не е туристическо, много истинско и автентично.

image

След около 8 часа път с отбивките ще пристигнем в град Йопал, където ще нощуваме в най-добрия хотел в града (Estelar Yopal).

Ден 6 Казанаре

Днес започва приключението ни в тази най-дива и рядко посещавана територия на Колумбия. Идваме тук заради невероятната дива природа, запазения традиционен начин на живот, малкото туристи и заради удоволствието да сме на едно наистна отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място. Достъпа до огромно биоразнообразие тук е в пъти по-добър отколкото в Амазаония, където възможностите за обикновения турист са по-ограничени.

image

Природата е представена от обширни диви савани с изключтително богата тропична флора и фауна. Тези савани започват от подножието на Източните Анди и стигат чак до Венецуела.

Целият регион е с размери приблизително колкото Дания, където живеят около 350 000 души т.е много много природа и много малко хора.

Следобед ще имаме джип сафари, за да навлезем още по-навътре в дивата пустош.

image

Вечерта отсядаме в истинско ранчо в средата на огромна ферма. Освен нощувката, тук ще се запознаем с традиционния начин на живот на местните каубои, което е и една от причините да дойдем до тук.

Ден 7 Казанаре - отдалечена дива екзотика, далече от масовия туризъм

Красотата на дивата природа на Казанаре е невероятна. Мястото не може да се сравни с нищо друго в Колумбия, включително и с популярната Амазония. Казанаре е мястото, където ще бъдем най-близко до дивото и екзотичното в Колумбия.

image

Ако има достатъчно вода в каналите и реките ще имаме разходка с кану. Ще търсим и наблюдаваме мравояди (по време на предишното пътуване успяхме да видим), маймуни, костенурки, каймани, елени и и доста редки птици. Възможно е да видим анаконда.

Местните са изключтително гостоприемни, все още живеят традиционния си начин на живот в прериите, както преди десетилетия. Грижат се за конете и добитъка си и живеят в истинска хармония с тях.

Следобед продължаваме да изследваме района на коне, което е другият традиционен начин за придвижване по тези земи.

Ден 8 Казанаре - каубоите Ланеро; Богота

Днес продължаваме с пътешествето ни през дивото Казанаре. Ще стигнем до отдалечено каубойско ранчо, собственост на Ланеро - местните фермери и каубои. Тук ще се запознаем още по-подробно с каубоския начин на живот, ще видм как местните отглеждат и приготвят какао, ще разгледаме етнографската и археологическа колекция, който стопанина е подредил в двора си.

image

Тук ще видим и друг тип тропическа гора - истинска джунгла с високи дървета, маймуни викачи и всичко останало. Вечерта ще стигнем до летището в Йопал, където ще хванем вечерния полет за Богота. Нощувка в нашия хотел в Богота.

Ден 9 През планините до пустинното градче Вилавиежа на ръба на пустинята Татакоа

След закуската в хотела се качваме на нашия бус за 7 часовото пътуване към пустинята Татакоа. Оставили сме целият ден за бавно пътуване; ще спираме често за снимки, почивки и хапване по изключително живопсния път.

image

Вечерта пристигаме в градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята. Тук отсядаме в най-доброто хотелче  в градчето (La Casa Del Ángel Hotel), където има и басейн.

Ден 10 Пустинята Татакоа или "Долината на скръбта"

Татакоа или "Долината на скръбта" се определя като тропическа суха гора. Тук няма дюни, а скали и особено живописни каньони, осеяни с огромни кактуси. Известна е с неземно красивите си пустинни пейзажи и многото вкаменелости, открити тук.

image

Днешният ден ще изследваме пустинята Татакоа. Ще имаме специален водач, който ще ни вземе от хотелчето и ще ни разхожда през двете основни части на пустинята - червената и сивата. Ще имаме кратки пешеходни преходи, включително през каньоните.

image

Тук ще опитаме Кабрито - специалното местно ястие, приготвено от козе месо. В хотелчето в селото има басейн, барче където приготвят коктейли и хубав ресторант.

Може да се разходим с лодка по реката. Интересно е и местното гробище, както и малкия палеонтологичен музей. Нощувка в нашето хотелче с басейна.

Ден 11 Обратно към Богота

След закуската в хотела, се качваме на нашия бус за обратния път към Богота. Отново сме отделили един цял ден затова, за да можем спокойно да спираме на красивите места, да снимаме и да си хапваме в ресторантчетата по пътя. Вечерта се прибираме в нашето хотелче в Богота.

Ден 12 Богота; Обратен полет към България

Днес летим обратно за България

Карта на пътешествието

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!