ПЪТЕШЕСТВИЕ С ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ НА ФАРЬОРСКИТЕ ОСТРОВИ С ИЗКАЧВАНЕ НА НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ (880 м) СЛЕТАРАТИНДУР (ПЛОСКИЯ ВРЪХ)

ПЪТЕШЕСТВИЕ С ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ НА ФАРЬОРСКИТЕ ОСТРОВИ С ИЗКАЧВАНЕ НА НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ (880 м) СЛЕТАРАТИНДУР (ПЛОСКИЯ ВРЪХ)

Кратко описание

Фарьорските острови в северния Атлантик, между Исландия и Норвегия, са място с драматична северна природа, уникална островна култура и скандинавска атмосфера. Нашата програма включва 8 интересни пешеходни преходи през някои от най-красивите места не само на острова, но и в Европа, дори в света. Пътуваме със собствен бус, което ще ни даде свобода да спираме където и колкото искаме. Всички полети до и от архипелага са в рамките на един ден. Всички 6 нощувки са на едно място, като всеки ден ще пътуваме до различни райони на архипелага.

Акцентът на това пътешествие са пешеходните преходи, за които не е нужна специална подготовка. Ще ходим до десетина километра на ден по пресечен терен, поради което е необходимо да сте в добро физическо здраве и да обичате да ходите. Няма екстремни изкачвания или твърде продължително ходене без почивка. Ще правим лесни и средни преходи по пътеките към върховете на скалите, за да видим панорамни гледки към съседните острови и Атлантическия океан. Ще минаваме покрай величествените водопади, изливащи водите си директно в океана, през отдалечени селища с къщи с тревни покриви, ще изкачваме билата на мъгливите планини. Ще се придвижваме между островите с фериботи и през подводни тунели.

Преходите ще се провеждат в зависимост от метеорологичните условия. Времето на тези острови е променливо. Понякога ще се налага да изчакаме час - два, за да спре дъжда. Когато времето не позволява ходене, ще се разхождаме в столицата Торшавн или в други малки и симпатични градчета.

Основна информация

Дати: 27 юли - 2 август 2024; Възможно е организирането и на индивидуални пътувания до Фарьорските острови без български водач, за дати и продължителност по желание.

Цена с включени самолетни билети: 2,225 евро/човек (4,361 лв при курс 1,96 лв за евро);

Цена за програмата на островите без включени самолетни билети: 1,595 евро на човек (група от 6-7 човека);

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 6-7 човека;

Цената включва:

Самолетни билети: самолетни билети София - Копенхаген (Дания) - Фарьорски острови - София (1) (виж цената с включен самолетен билет);

Водачи: български водач/шофьор;

Транспорт: транспорт на архипелага с включено гориво, такси за тунели и паркинги; такса за колата за фериботи; трансферите от/до летището на Фарьорските острови

Нощувки: 6 нощувки в апартаменти в стаи по двама човека;

Цената не включва: закуските, обядите и вечерите (2); такси за преминаване през частна собственост (възможно е да има такива); ферибот (около 10 евро); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети

Отиване:

София 12.25 - Виена 13.00 (Austrian);

Виена 15.10 - Копенхаген 16.50 (Austrian);

Копенхаген 18.35 - Фарьорски острови 19.50 (Atlantic airways);

Връщане:

Фарьорски острови 8.20 - Копенхаген 11.25 (Atlantic airways);

Копенхаген 14.50 - Франкфурт 16.20 (Lufthansa);

Франкфурт 19.30 - София 22.40 (Lufthansa);

Цена: 630 евро/човек с включени един ръчен малък багаж и един чекиран (по-голям багаж). В момента на резервацията цената може да е различна. Възможно е също в момента на сформиране на групата да има по-удобни и/или изгодни полети, които ще предложим разбира се.

(2) Храна → Купуваме храна от супермаркета, която приготвяме в кухните на апартаментите. Кухните са снабдени с всичко необходимо за приготвяне на храна, кафе и други. Разбира се ходим и по ресторанти или хапваме някъде по пътя. По желание (и ако времето позволява) може да си правим и пикници. Тази схема дава максимална флексибилност при храната.

image

Програма

Ден 1 Полети до Фарьорските острови

Днес летим до Копенхаген. Имаме вечерен полет към Фарьорските острови. Следва трансфер и нощувка.

Ден 2 - 6 Пешеходни Преходи

Ходенето сред природата зависи от метеорологичните условия. Ще опитаме да минем всички описани по-долу маршрути (програма максимум), но е възможно да и да не успеем с някои от тях. Всеки един от дните ще има един или два прехода (зависи и от трудността). Проверяваме прогнозата всеки ден, за да изберем подходящия маршрут.

Пътеката на пощальона

Този маршрут се намира на остров Вагар и стига до известния водопад Мулафосур. Пътеката предлага фантастична гледка към морето, остров Tindhólmur, остров Gáshólmur и остров Mykines. Трудност: средна-трудна; Продължителност: 2.5 часа; Дължина: 5 км; Денивелация: 400 м.

Освен живописната природа, този туристически маршрут е важен, защото до 2004 г. той е бил единствената сухопътна връзка между село Gásadalur и останалата част от остров Vágar. Жителите на Gásadalur редовно са минавали по този маршрут през планините до село Bøur, за да пазаруват, да посещават лекари, да погребват хора и дори да ловят риба. През 2004 г. е построен 1,4-километровият еднолентов тунел Gásadalstunnilin, свързващ изолираното село Gásadalur с останалата част на острова.

image

Преход до висящото езерото Sørvágsvatn и скалата Trælanípa

Езерото Sørvágsvatn на остров Вагар е най-голямото езеро на Фарьорските острови. То обаче не е известно с размера си, а по-скоро с оптичната си илюзия. От скалата Trælanípa езерото изглежда сякаш се носи над океана. Околните морски скали създават впечатлението, че езерото е на стотици метри над морското равнище. В действителност разликата в надморската височина между езерото и океана е само 30 метра.

Трудност: лека; Продължителност: 2 часа; Дължина: 7 км (в двете посоки); Денивелация: 100 м.

image

Преход до най-високия връх Slættaratindur (плоският връх) 880 м.

Това е най-високата планина на Фарьорските острови. В ясен ден могат да се видят всичките 18 острова, дори и Исландия.

Трудност: средна; Продължителност: 2.5 часа; Дължина: 6 км (в двете посоки); Денивелация: 500 м.

image

Преход до фара Калур и гроба на Джеймс Бонд

Фарът Калур се намира в северната част на остров Калсой. Това е малка бяло-червена сграда, разположена сред диви пейзажи, едновременно величествени и сурови. Намира се точно под перковидния връх Боргарин, 537 м. Безспорно това е една от най-завладяващите гледки на Фарьорските острови.

Трудност: лека; Продължителност: 2 часа; Дължина: 5 км (в двете посоки); Денивелация: 330 м.

image

Преход до връх Клакур

Клакур (413 метра) е планина на запад от град Клаксвик в северните острови. Планинският хребет е дълъг и широк и служи като наблюдателна площадка към остров Куной и остров Калсой.

Трудност: лека; Продължителност: 1 час; Дължина 2 км (в двете посоки); Денивелация; 150 м.

image

Преход до черната лагуна Út á Lónna

Това е лек преход от село Саксун до черната лагуна и черния плаж. Много живописно място и може да се съчетае с по-дългия преход от Саксун до Торнувик. Фиордът е бил естествено пристанище, но при буря през 1600 г. е блокиран от черен пясък и се е образувала лагуната

Трудност: лека; Продължителност: 1 час; Дължина 4 км (в двете посоки); Денивелация; 100 м.

image

Преход от Саксун до Торнувик

Саксун и Торнувик са две живописни села в северната част на остров Стреймой на Фарьорските острови. Тези отдалечени селища са свързани със стара селска пътека. Преходът между селата е един от най-приятните на Фарьорските острови, заради очарователната и на моменти драматична природа.

Трудност: средна; Продължителност: 3 часа; Дължина 6 км ; Денивелация; 600 м.

image

В останалото свободно време можем да вземем корабче от градчето Вестмана до птичите скали - около 2 часа; 65 евро/човек (не е включена в общата цена). Мястото е забележително с драматичните пейзажи и големите колонии птици, които населяват фиорда.

Ще спираме в малки селца и градчета и на места, които ни харесват за снимки и за почивка.

Ще разгледаме и столицата Торшавн - малко уютно градче с прекрасни панорами към морето, хубави ресторантчета и кафенета.

Ще имаме и допълнителни активности, ако ни остане време.

Ден 7 Обратни полети към Копенхаген, Виена и София

Днес летим обратно към София (вижте маршрута на полетите).

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуално/самостоятелно пътуване

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

След като получим запитването, ще получите безплатно от нас първоначално предложение с включен маршрут и други детайли (без бюджет или цена).

Ако ви хареса и желаете да осъществите пътуването, продължаваме с изготвянето на пакетна програма за Вашето пътуване → изготвяме подробен логистичен план с бюджет, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ преди и по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!