ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ ДО ЛЕДНИКА ГЕРГЕТИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ ДО ЛЕДНИКА ГЕРГЕТИ

Кратко описание

Тази програма представлява доста подробна обиколка на Армения и Грузия. Летим до и от Ереван (Армения) директно от София. Ползваме бус навсякъде само за нашата група, като не го сменяме от едната страна в другата. В Армения ще разгледаме столицата Ереван, манастира Хор Вирап, живописното село Арени и манастира Татев. Продължаваме към град Горис, стария Хондзореск и праисторическия Карахундж. Ще се отбием до живописните водопади Шаки и ще нощуваме в СПА планинското градче Йермук. Следват Пещерите Арени, манастира Нораванк, кервансарая Селим, интересното гробище Норатус, Хайраванк и накрая красивото езеро Севан. Продължаваме към Дилижан, курортен град известен като „Арменска Швейцария“. По желание и ако спестим малко от сън и почивка можем да посетим още селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат и манастира Гошаванк.

След като пресечем границата с Грузия, се отправяме към Тбилиси. От там продължаваме към Ананури и Гудаури, преди да стигнем до Казбеги, един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия. Тук ще разгледаме селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледникът Гергети (3,260 м) (трек до ледника по желание). Продължаваме към Централна Грузия с посещение на град Гори и музея на Сталин, пещерния град Уплисцихе и Мцхета, един от най-древните градове в страната и нейна първа столица. Един цял ден сме отделили на грузинската столица Тбилиси. Връщаме се в Ереван с буса. Последният ден е посветен на манастира Гегард, предхристиянския храм “Гарни” и разбира се пазара в града. Летим обратно директно за София.

Основна информация

Дати: 28 септември - 8 октомври 2024;

Ако сте група от най-малко 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 10 нощувки/ 11 дни;

Група: 7  човека; Ако сте група от най-малко 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена за програмата в Армения и Грузия с включен самолетен билет с Wizz : 1,968 евро/човек (3,857 лв).

Цена за програмата в Армения и Грузия без включен самолетен билет: 1,720 евро/човек (група от 7 човека); Ако групата  е по-малка, цената малко ще се увеличи;

Цената включва: 

Самолетни билети: Самолетни билети с Wizz (1) (виж цена с включен самолетен билет);

Водачи: български водач и местни водачи и екскурзоводи;

Транспорт: транспорт с бус (Mercedes Sprinter) навсякъде в двете страни без да се сменя буса от едната страна в другата;

Нощувки: 9 нощувки в хотели 3 звезди в стаи по двама и 1 нощувка в хубава къщи за гости с включени закуски.

Входни билети: Храм Гарни, пещерите Арени, Музеят в Гори, билети за лифта в Тбилиси и пещерния град Уплисцихе.

Цената не включва: обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети, които не са упоменати в предходната секция; разходи от личен характер;

(1) Полети с Wizz

Отиване: София 12.45 - -Ереван 16.25;

Връщане: Ереван 23.35 - София 01.30;

Цена към днешна дата: 248 евро/човек с включен чекиран багаж. В момента на резервацията цената може да е различна.

Програма

Ден 1 Пристигане в Ереван, Армения

Днес по обяд летим към Ереван, столицата на Армения. Пристигаме следобед (виж разписанието). Следва трансфер и настаняване в хотела.

image

Ден 2 Ереван - манастира Хор Вирап - Арени- манастира Татев

Днес се отправяме към манастира Хор Вирап, известен най-вече с местоположението си и гледката към библейския връх Арарат, където според легендата Ноевият ковчег бил заседнал.

Продължаваме към едно от най-живописните села в страната - Арени, място известно с виното си. Ще се отбием до църквата на С. Аствацацин, еднокорабна арменска църква с два купола, завършена през 1321 г. Ще се насладим на разкошните панорами към река Арпа и селото Арени.

Следва манастира Татев, основан през 9 век (според някой най-живописния в страната). Той е бил основен икономически, политически и духовен център столетия наред. Късният следобед пристигаме в град Горис. Лека разходка, вечеря и нощувка в града.

Ден 3 Горис - стария Хондзореск - праисторическия Карахундж - водопадите Шаки - планинското градче Йермук

След закуската в хотела се отправяме към района Хондзореск, който е известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. Изкуствените пещери са били обитавани до към 50-те години на миналия век.

Следва Карахундж, праисторически археологически обект, в който са разположени около 223 големи каменни гробници. Често го наричат “Арменския Стоунхендж”. Около 80 от камъните имат кръгла специфични дупки, като 37 от тях са все още изправени. Археолозите смятат, че са били използвани за астрономически наблюдения.

Ще се отбием до живописния водопад Шаки, впечатляващо и релаксиращо  място. Късният следобед пристигаме в планинското градче Йермук, известно с минералните извори и SPA хотелчета. Вечерта може да се възползваме от топлата вода в града. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 4  Йермук - Пещерите Арени - манастир Нораванк  - каравансерая Селим - Норатус - Хайраванк - Севан

Пещерният комплекс Арени е известен още като "Пещерата на птиците". Разположен е близо до град Арени.Археолозите са открили тук вероятно най-старата винарна в света и древен човешки мозък, останките на 5000-годишна пола, изработена от слама, и най-старата кожена обувка в света.

Красивият манастир Нораванк е построен през 13-ти век на перваза на тесен криволичещ пролом над река Амагу. Изащната архитектура на църквата контрастира красиво с острите червени скални скали. Манастирът понякога се нарича Амагу Нораванк, за да се разграничи от манастира Нораванк в град Горис.

Ще се отбием до стария кервансарай Селим, разположен в планинския проход Селим (Сулема), на 2,410 м над морското равнище. Кервансараят е построен на стария път, който свързва историческия Гегаркуник с Вайоц Дзор. Според двата надписа на сградата (единият от които е на арабски) той е построен през 1332 г. от княз Орбелян Чесар.

image

Ще обядваме около езерото Севан. Следобед ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви - растения, розетки или фигури. Тези надгробни камъни са уникални за Армения.

Ще стигнем до внушителния манастир Хайраванк от 9 до 12 век, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Монашеският комплекс се състои от църква, параклис и гавит. Около манастира има също множество качкари и надгробни паметници, които са част от малко гробище. Недалече от манастира се намират останки от бронзовата епоха, стари средновековни крепостни стени и основи на селище. Нощувка край езерото Севан.

Ден 5  Севан - Дилижан - Тбилиси (Грузия); Преминаване на границата без смяна на частния ни бус

Продължаваме към Дилижан, курортен град с мек климат и чист въздух. Известен е със своята прекрасна природа, поради което често го наричат „Арменска Швейцария“.

По желание и ако спестим малко от сън и почивка можем да посетим селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат и манастира Гошаванк.  Манастирът Хагпат е религиозен комплекс от 10 век, включен в списъка на ЮНЕСКО. Манастирът е великолепен пример за средновековна арменска архитектура. Селото е живописно, лежи на огромно плато, разчленено от дълбоки „пукнатини“.

Манастирът Гошаванк е един от най-известните религиозни места в Армения. Очарователното му местоположение, заобиколено от гъсти гори, цветовата палитра на сградите, статуята на Мхитар Гош (арменски учен, мислител и писател) и единствената по рода си колекция от бродирани хачкари (кръстосани камъни) отличават тази дестинация от други.

Вечерта пристигаме в Тбилиси. Нощувка в града.

image

Ден 6 Тбилиси - Ананури- Гудаури - Казбеги

След закуската в хотела тръгваме на север по историческия грузински военен път. Ще спрем в крепостта Ананури (XIV—XVIII век) - място с прекрасна природа и голяма историческа стойност. Архитектурният комплекс Ананури е принадлежал към обкръжението и семейството на войнствения местен деспот Еристави. Комплексът включва самата крепост, две църкви, стара наблюдателна кула, затвор и няколко обществени сгради.

Продължаваме към известния ски курот Гудаури. Ще минем през прохода  Крос (2,196 м). Ще спрем на прохода Жвари (2,379 м), за да се насладим на великолепните планински пейзажи.

Късният следобед ще стигнем до района Казбеги (1,900 м), където ще нощуваме.

image

Ден 7 Районът Казбеги - един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия; Селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледника Гергети (3,260 м)

Районът на селото Казбеги (1,900 м) е граничен със Северна Осетия (Русия). Тук се намира единственият граничен пункт с Русия.

Ще посетим може би една от най-панорамните църкви в Грузия - “Света Троица” (църква в Гергети), разположена в планините на височина от 2,200 м. До църквата може да се стигне с кола (има път), но може и да се ходи (около час в едната посока) от селото. Църква в Гергети е построена през XIV век. Има голяма отделна камбанария, която датира от същия период. Изолираното й разположение на върха на стръмна планина, заобиколена от необятни планини, я превръща в символ за Грузия. Грузинският автор от 18 век Вахушти Батонишвили пише, че тук са били донесени ценни реликви от Мцхета, включително Кръстът на Свети Нино. По време на съветската епоха всички религиозни служби са били забранени.

По желание за хората от групата (или част от тях) може да организираме и изкачване до ледника Гергети (3,260 м). Пътят към ледника поема нагоре от Църквата и отнема общо около 7-8 часа отиване и връщане до селото Казбеги. Този пешеходен преход е труден, но не изисква допълнителна екипировка. Може да се направи от физически здрави хора. Участниците, които желаят да направят този трекинг е необходимо да заявят това при записването. Вечерта нощувка в селото Казбеги.

image

Ден 8 Централна Грузия - Гори - пещерния град Уплисцихе, Мцхета

Днес се отправяме към Централна Грузия. Ще спрем в град Гори, родното място на Сталин. Тук има музей на Сталин, който ще посетим.

Продължаваме към пещерния град Уплисцихе (буквално „Крепостта на Господ“), изоставен скален град, който някога е играл важна роля в грузинската история. Мястото е основано в късната бронзова епоха, около 1000 г. пр. Н. Е. и продължава да бъде обитавано до 13 век след Христа. Между VI в. Пр. Н. Е. и XI в. Сл. Н. Е. Уплисцихе е един от най-важните предхристиянски  политически и религиозни центрове на днешната територия на Грузия.

Следва Мцхета, един от най-древните градове в страната и нейна първа столица. В цяла Грузия няма друго такова място, наситено с толкова много свети и култови места, като Мцхета. Затова грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“. В него се пази една от най-големите светини на християнския свят – хитона на Христос.

Ден 9 Тбилиси

Днес целият ден е посветен на грузинската столица. Ще се разхождаме бавно из стария град. Ще посетим църквата Метекхи (XII век), серните бани наречени на името Абанотубани, крепостта Нарикала (IV век), катедралата Сиони (V-VII век) и базиликата Антсхисхати (VI век).

Ден 10 От Тбилиси до Ереван

Днес ще пътуваме обратно към Ереван. По пътя ще спираме за снимки и кафе. Вечерта ще нощуваме в хотел в Ереван

Ден 11 Ереван - манастира Гегард - предхристиянския храм “Гарни”

След закуската в хотела поемаме към манастира Гегард, един от най-представителните примери за средновековна арменска архитектура от 13 век. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук ще научим как се приготвя и пече местния хляб лаваш.

Следва храмът “Гарни” от предхристиянска Армения, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз.

Днес ще имаме време и за пазар. Вечерта следва трансфер до летището за късния полет към София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!