ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ ДО ЛЕДНИКА ГЕРГЕТИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ ДО ЛЕДНИКА ГЕРГЕТИ

Кратко описание

Това комбинирано пътуване ще ни отведе до най-интересните места в Грузия и Армения. Започваме с полет до Тбилиси, Грузия. За грузинската столица сме отделили един цял ден за разходки и посещение на забележителности. Продължаваме нашето пътешествие по стария военен път към високопланинския район Казбеги. По пътя ще се отбием през крепостта Ананури и известния ски курот Гудаури. В района на Казбеги ще се качим до внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) (пеш за около час или с буса) - днес символ на Грузия. По желание може да организираме и изкачване на ледника Гергети (3,260 м), към който води пътека от църквата още нагоре. Продължаваме през централна и западна Грузия - пещерния град Уплистсикхе, манастира Гелати и Моцамета край Кутайси, където ще пренощуваме.

На другия ден продължаваме към арменската граница. На път към Ереван ще спрем последователно в селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат (ЮНЕСКО) и куротния град Дилижан, наричан „Арменска Швейцария“ заради прекрасните планини и природа. Продължаваме към манастира  Хор Вирап, селото Арени с църквата и манастира Нораванк. Следва манастира Татев преди да стигнем до град Горис. От там продължаваме към стария Хондзорск и живописния каньон, праисторическия Карахунд с големите каменни гробници и водопадите Шаки. Ще стигнем до планинското градче Йермук.

Продължаваме към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия. По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим. Ще видим внушителния манастир Хайраванк, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Последно ще спрем до манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Прибираме се в Ереван, от където летим за София.

Основна информация

Kатегория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 16-26 септември 2023;

Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 9 нощувки/ 10 дни;

Група: 5/7  човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,295 евро на човек (група от 7 човека); Ако групата  е по-малка цената малко ще се увеличи;

Цената включва: български водач; транспорт с минибус навсякъде в двете страни; 10 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая или къщи за гости с включени закуски; една вечеря в Казбеги; входни билети за предхристиянския храм Гарни, селото Арени с църквата и манастира Нораванк и Манастира Татев; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети София - Тбилиси на отиване и Ереван - София на връщане (1); храна, разходи от личен характер; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”.

(1) Полети с LOT

Отиване: София 18.25 - Варшава 19.25; Варшава 22.25 - Тбилиси 04.05;

Връщане: Ереван 04.45 - Варшава 06.35; Варшава 10.50 - София 13.50;

Цена към днешна дата: 302 евро/човек. В момента на резервацията цената може да има леки промени.

След сформиране на групата ще бъдат предложени и други маршрути и цени, като ще изберем най-удобните и изгодни към момента.

image

Програма

Ден 1 Тбилиси

Пристигаме рано в Тбилиси. Следва трансфер до хотела и почивка. Днес целия ден е посветен на грузинската столица. Ще се разхождаме бавно из стария град. Ще посетим църквата Метекхи (XII век), серните бани наречени на името Абанотубани, крепостта Нарикала (IV век), катедралата Сиони (V-VII век) и базиликата Антсхисхати (VI век).

По желание ще посетим и историческия музей на Грузия и богата му сбирка от артефакти, разказващи историята на страната. Смята се, че тази колекция е една от най-богатите в Европа. Днес денят е повече за релакс и почивка, заедно с разходките из стария Тбилиси. Нощувка в хотела.

image

Ден 2 На север по историческия грузински военен път през крепостта Ананури, известния ски курот Гудаури до селото Казбеги в района Казбеги

След закуската в хотела тръгваме на север по историческия грузински военен път. Ще спрем в крепостта Ананури (XIV—XVIII век) - място с прекрасна природа и голяма историческа стойност. Архитектурният комплекс Ананури е принадлежал към обкръжението и семейството на войнствения местен деспот Еристави. Комплексът включва самата крепост, две църкви, стара наблюдателна кула, затвор и няколко обществени сгради.

Продължаваме към известния ски курот Гудаури. Ще минем през прохода  Крос (2,196 м). Ще спрем на прохода Жвари (2,379 м), за да се насладим на великолепните планински пейзажи. Ще достигнем до селото Степантсминда (Казбеги) (1,900 м), което е разположено в подножието на връх Казбеги (5,033 м). Тук ще нощуваме.

image

Ден 3 Районът Казбеги - един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия; Селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледникът Гергети (3,260 м)

Районът на селото Казбеги (1,900 м) е граничен със Северна Осетия (Русия). Тук се намира единственият граничен пункт с Русия.

Ще посетим може би една от най-панорамните църкви в Грузия - “Света Троица” (църква в Гергети), разположена в планините на височина от 2,200 м. До църквата може да се стигне с кола (има път), но може и да се ходи (около час в едната посока) от селото. Църква в Гергети е построена през XIV век. Има голяма отделна камбанария, която датира от същия период. Изолираното й разположение на върха на стръмна планина, заобиколена от необятни планини, я превръща в символ за Грузия. Грузинският автор от 18 век Вахушти Батонишвили пише, че тук са били донесени ценни реликви от Мцхета, включително Кръстът на Свети Нино. По време на съветската епоха всички религиозни служби са били забранени.

По желание за хората от групата (или част от тях) може да организираме и изкачване до ледника Гергети (3,260 м). Пътят към ледника поема нагоре от Църквата и отнема общо около 7-8 часа отиване и връщане до селото Казбеги. Този пешеходен преход е труден, но не изисква допълнителна екипировка. Може да се направи от физически здрави хора. Участниците, които желаят да направят този трекинг е необходимо да заявят това при записването. Вечерта нощувка в селото Казбеги.

image

Ден 4 Централна и Западна Грузия - пещерния град Уплистсикхе, манастира Гелати и Моцамета

Днес пътуваме към Централна и Западна Грузия. Ще посетим пещерния град Уплистсикхе (буквално „Крепостта на Господ“), изоставен скален град, който някога е играл важна роля в грузинската история. Мястото е основано в късната бронзова епоха, около 1000 г. пр. Н. Е. и продължава да бъде обитавано до 13 век след Христа. Между VI в. Пр. Н. Е. и XI в. Сл. Н. Е. Уплистсикхе е един от най-важните предхристиянски  политически и религиозни центрове на днешната територия на Грузия.

Продължаваме към манастира Гелати (XII век, UNESCO място). Тук е известна църквата, богата на стенописи, рисунки и мозайки. За много дълго време манастирът е бил основно духовно средище на Грузия. Имало е висше училище, подслонявало едни от най-изявените учени, теолози и философи на Грузия.

Следващото място е Моцамета, комплекс от манастири на 6 км североизточно от Кутайси. Според легендите има подземен проход между манастирите Моцамета и манастира Гелати. Нощувка в хотел в Кутайси.

Ден 5 От Кутайси (Грузия) към Арменската граница

Днес пътуваме с буса към Арменската граница. След като минем границата, първо ще спрем в селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат, религиозен комплекс от 10 век и включен в списъка на ЮНЕСКО. Манастирът е великолепен пример за средновековна арменска архитектура. Селото е живописно, лежи на огромно плато, разчленено от дълбоки „пукнатини“.

Продължаваме към Дилижан, курортен град с мек климат и чист въздух. Известен е със своята прекрасна природа, поради което често го наричат „Арменска Швейцария“. След като се разходим наоколо продължаваме към Ереван, арменската столица. Нощувка в Ереван.

image

Ден 6 Ереван - манастира Гегард - предхристиянския храм “Гарни” - Ереван

След закуската в хотела поемаме към манастира Гегард, един от най-представителните примери за средновековна арменска архитектура от 13 век. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук ще научим как се приготвя и пече местния хляб лаваш.

Следва храмът “Гарни” от предхристиянска Армения, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз. Вечеряме в селото, след което се прибираме обратно в Ереван, за да нощуваме в нашия хотел.

Ден 7 Ереван - манастира  Хор Вирап - селото Арени с църквата - манастира Нораванк - манастира Татев - град Горис

След закуската в хотела се отправяме към манастира Хор Вирап. Той е известен най-вече с местоположението си и гледката към библейския връх Арарат, където според легендата Ноевият ковчег бил заседнал.

Продължаваме към едно от най-живописните села в страната - Арени, място известно с виното си. Ще се отбием до църквата на С. Аствацацин, еднокорабна арменска църква с два купола, завършена през 1321 г. . Идваме тук основно заради разкошните панорами, които се разкриват от тук, тъй като постройката е разположена на плато с изглед към река Арпа и селото Арени.

Продължаваме към манастира Нораванк от 13 век, разположен в тесен пролом на реката Амагу, на около 6 км от селото. Мястото е особено живописно. Дефилето е известно с високите, отвесни тухленочервени скали, които се извисяват срещу манастира. Интересна е църквата “Света Богородица” с нейното тясно каменно стълбище, един от най-ранните примери за конзолна архитектура.

Продължаваме към манастира Татев, основан през 9 век, поредният живописен манастир (според някой най-живописния в страната). Той е бил основен икономически, политически и духовен център столетия наред. Късният следобед пристигаме в град Горис. Лека разходка, вечеря и нощувка в града.

Ден 8 Горис - стария Хондзорск - праисторическия Карахунд - водопадите Шаки - планинското градче Йермук

След закуската в хотела отиваме до района Хондзореск, който е известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. Изкуствените пещери са били обитавани до към 50-те години на миналия век.

Следва Карахунд, праисторически археологически обект, в който са разположени около 223 големи каменни гробници. Често го наричат “Арменския Стоунхендж”. Около 80 от камъните имат кръгла специфични дупки, като 37 от тях са все още изправени. Археолозите смятат, че са били използвани за астрономически наблюдения.

image

На връщане ще се отбием до живописния водопад Шаки, много впечатляващо и релаксиращо  място. Късният следобед пристигаме в планинското градче Йермук, известно с минералните извори и SPA хотелчета. Вечерта може да се възползваме от топлата вода в града. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 9 Йермук - каравансерая Селим - Норатус - Хайраванк - Севан - Ереван

След закуската в хотела продължаваме пътешествието към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия.

По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим, разположен в планинския проход Селим (Сулема), на 2,410 м над морското равнище. Каравансераят е построен на стария път, който свързва историческия Гегаркуник с Вайоц Дзор. Според двата надписа на сградата (единият от които е на арабски) той е построен през 1332 г. от княз Орбелян Чесар.

Ще обядваме и починем около езерото Севан. Следобед ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви - растения, розетки или фигури. Тези надгробни камъни са уникални за Армения.

Продължаваме покрай езерото Севан, за да стигнем до внушителния манастир Хайраванк от 9 до 12 век, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Монашеският комплекс се състои от църква, параклис и гавит. Около манастира има също множество качкари и надгробни паметници, които са част от малко гробище. Недалече от манастира се намират останки от бронзовата епоха, стари средновековни крепостни стени и основи на селище.

image

Следва манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Първоначално манастирът се е намирал на южния бряг на малък остров. След изкуствено източване на езерото Севан, започнало по времето на Сталин, нивото на водата паднала с около 20 метра, което превърнало острова в полуостров. Освен познавателно, мястото е и много живописно. След разходка около езерото и манастира, пътуваме обратно за Ереван и нашия хотел там.

Ден 10  Ереван; полети към София

Днес много рано сутринта имаме трансфер към летището за много ранен полет към Виена и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!