ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ЛАХОР ПРЕЗ ДОЛИНАТА ХУНЗА И ПРИКАЗНИТЕ ПОЛЯНИ ПОД ВРЪХ НАНГА ПАРБАТ В ПАКИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ЛАХОР ПРЕЗ ДОЛИНАТА ХУНЗА И ПРИКАЗНИТЕ ПОЛЯНИ ПОД ВРЪХ НАНГА ПАРБАТ В ПАКИСТАН

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Това пътуване в Пакистан включва три от най-интересните и впечатляващи райони на страната - Лахор (културната столица на Пакистан), долината Хунза (светлите хора и невероятни планини) и Приказните Поляни с гледките към връх Нанга Парбат (едно от най-красивите места в Азия). Тръгваме от Лахор, културната столица на Пакистан, където разглеждаме огромната крепост и стария Лахор. Вечерта ще наблюдаваме известната церемония по спускане на знамето на границата между Пакистан и Индия - Вага.

Продължаваме към Исламабад, административната столица на страната, за който също сме отделили достатъчно време да разгледаме. По пътя ще спрем в крепостта Рохтас, напълно запазена средновековна крепост, която никога не е била превземана. Летим от Исламабад до град Гилгид в близост до долината Хунза в северен Пакистан, от където започва нашето бавно пътуване из района. Полетът е зрелищен, тъй като самолетът лети през по-голямата част над високите Хималаи и Каракорум, сред снежни върхове и дълбоки долини. Хората в долината Хунза впечатляват с изключително висока образованост и култура, като голяма част са със светла кожа и сини очи, което рязко ги отличава от населението в останалите части на Пакистан. В района на долината Хунза ще пътуваме по най-високопланинския асфалтиран път в света - магистралата Каракорум.

Ще минем през селото Чилас, за да стигнем първо до град Каримабад, административния център на района. По пътя ще се наслаждаваме на върховете: Rakaposhi -7,788 м., Diran - 7,266 м., Spantik - 7,027 м., Ultar - 7,388 м. и Lady Finger - 6,000 м. В долината Хунза ще посетим крепостите Балтит (12 век) и Алтит - уникална крепост на около 800 години. Ще видим старите надписи Ганиш от I век след Христа. Ще се отбием до езерото Атабад и селото Гулмит. Продължаваме разходката из живописното село Гулкин, където ще видим старата джамия. Ще имаме лек трекинг (около 2 часа) през глетчера Гулкин, по така нареченият Гулкин Глетчерен Трек. Крайната точка е Борит, соленоводно езеро разположено на около 2,500 м.

Ще стигнем до прохода Кунжераб (4,733 метра), където се намира най-високо разположеният граничен пункт в света - този между Пакистан и Китай. Ще спрем в селото Сост, което изглежда като място от дивия запад. Проходът Кунжераб е най-северната точна на нашето пътуване. На връщане обратно към Исламабад ще спрем в едно от най-живописните села в долината Хунза - Пасу. В района на селото ще видим върховете Пасу Сир, Шиспаре и глетчера Батура. Ще се разходим още по един много интересен въжен мост с доста големи разстояния между дъските. Районът около него и самата река, която той прекосява, са едни от най-красивите места в долината Хунза.

Следват “Приказните Поляни”до които ще стигнем с джип, след което ще имаме лек трекинг с гледки към връх Нанга Парбат. Това е едно от най-красивите места не само в Пакистан, но и в цяла Азия. По обратния път към Исламабад ще спрем в долината Наран за разходка и нощувка. По пътя ще посетим още музея Таксила, един от най-големите и добре поддържани музеи в Пакистан.  От Исламабад летим обратно за София.

Основна информация

Дати: 2-12 юли 2022;.

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: минимум 4/5 участника - максимум 7/8 участника;

Цена: от 1,495 евро/човек (за група от 7 човека);

Цената включва: български водач; местен водач; транспорт с климатизиран бус навсякъде в Пакистан; всички входни билети за крепости и други забележителности, както и за Националния парк Кунджераб; двата леки трекинга; вътрешен полет от Исламабад до Гилгит (Долината Хунза); 9 нощувки в добри хотели в двойни стаи с бани и тоалетни и включени закуски; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц с включено покритие за Ковид.

Цената не включва: самолетен билет София - Лахор на отиване и Исламабад - София на връщане (1); виза за Пакистан (2); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” и други; други разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване:

София 15.25 - Истанбул 16.50;

Истанбул 20.50 - Лахор 04.15;

Връщане:

Исламабад 05.15 - Истанбул 09.10;

Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 710 евро/човек.

Полетните маршрути и цени подлежат на препотвърждение.

(2) Визата за Пакистан е електронна. Ние уреждаме визата.

Условия за влизане в Пакистан. До Пакистан се допускат напълно ваксинирани туристи със съответния сертификат. Няма нужда от ПСР тест. Тази информация ще бъде актуализирана, ако настъпят промени.

Програма

Ден 1  Пристигане в Лахор, Пакистан;

Ще пристигнем на летището в Лахор в 4.05 рано сутринта. Следва трансфер до хотела. Ако стаите са свободни, ще се настаним, а ако не - ще се освежим и ще започнем нашия тур в града.

Първо ще посетим крепостта Лахор, където се намират повечето от историческите и културни забележителности на града. Повечето са от епохата на Моголите - джамията Вазир хан, джамията Бадшахи и хахамът Шахи.

image

Продължаваме към Гурдвара на Ранджит Сингх (Ranjit Singh’s Gurdwara), място за поклонение на сикхите. Следва  Минар е-Пакистан (Minar-e-Pakistan), паметник посветен на пакистанската революция. Нощувка в хотел в Лахор.

Ден 2 От Лахор до Исламабад; Крепостта Рохтас (около 5 часа)

След закуската в хотела потегляме с нашия бус към Исламабад, столицата на Пакистан. Ще спираме по пътя за снимки и почивки. Най-интересното място, където ще останем по-дълго е крепостта Рохтас.

След разгрома си от император Могол Хумаюн през 1541 г., Шер Шах Сури построил силен укрепен комплекс в Рохтас, стратегическо място в северната част на сегашен Пакистан. Тя никога не е била превземана и е оцеляла непокътната до наши дни. Основните укрепления се състоят от масивните стени, които се простират на повече от 4 км. Тази крепост е изключителен пример за ранна мюсюлманска военна архитектура в Централна и Южна Азия.

Късния следобед пристигаме в хотела в Исламабад - настаняване, почивка и разходка вечерта.

Ден 3 Вътрешен полет (1 час) до град Гилгит в провинция Гилгит-Балтистан в северен Пакистан

Днес сутринта ще имаме кратък вътрешен полет (1 час) до град Гилгит в провинция Гилгит-Балтистан в северен Пакистан. Този полет е особено впечатляващ заради високите върхове и масивни планини, над които минава. Следва трансфер до град Каримабад, столицата на долината Хунза.

Хунза е планинска долина, разположена на северозапад от река Хунза, на височина от около 2,500 м. Местните хора са изключително доброжелателни, весели и приятелски настроени. Повечето от тях са с по-светла кожа и светли сини или злени очи. Друг забележителен факт за тези хора е тяхното прословуто дълголетие. Нощувка в Каримабад.

image

Ден 4  Долината Хунза около Каримабад

Крепостта Балтит (Baltit) се намира в една от най-високопланинските долини между Китай и индийския субконтинент. От крепостта се разкриват внушителни гледки към великолепните планини и върхове наоколо. Самата крепост е важна историческа и културна забележителност, датираща от 12 век. Тук е живяло семейството на местния владетел Мирс от Хунза, което е управлявало района векове наред. Основната сграда е с впечатляваща каменна конструкция и детайлни дървени елементи. Архитектурата й отразява тибетското влияние, което е доста силно изразено в района.

image

Крепостта Алтит е построена на скала, която се издига на около 300 метра над реката Хунза. Тя е много по-стара от крепостта Балтит. Дълбоките урви и планини естествено са я пазели от нападения в миналото. Крепостта има уникална архитетура, строена е на етапи в продължение на повече от 800 години. Първоначално е била замислена като дворец, който по-късно се превръща в крепост.

Нощувката е в един страхотен хотел (Гнездото на орела), с може би най-впечатляващите панорами в цялата околност. Самият хотел е част от преживяването.

Ден 5 На север през долината Хунза

След закуската в хотела поемаме отново на път. Първото място, където ще спрем са древните надписи Ганиш или както мястото е по-известно - Свещенната Скала на Хунза. Надписите датират от 1-вото хилядолетие след Христа. Скалата е разделена на две части, като в миналото там е имало пещери, обитавани от будисти. Днес тези пещери ги няма, като са останали само древните надписи.

image

Следващата спирка по пътя е ярко синьо-зеленото езеро Атабад (Attabad), разположено в долината Гожал. Езерото е изкуствено създадено през януари 2010 г. Напоследък то се превръща в една от големите туристически атракции в Гилгит-Балтистан.

След него ще спрем в селото Гулмит. Следващото село от долината Хунза, където ще спрем, е Гулкин. В селото има една много стара джамия, която е отчасти реставрирана, но дава много ясна представа как са изглеждали джамиите в миналото.

От селото Гулмит следва лек трекинг (около 2 часа) през глетчера Гулкин, по така наречения Гулкин Глетчерен Трек по името на глетчера, който прекосява. Гледките - зашеметяващи! Самият глетчер - кал, пясък, лед всичко в някаква амалгама, по която се ходи малко странно. Крайната точка е Борит, соленоводно езеро разположено на около 2,500 м. На самото езеро има кафе, където ще пием чай. Нощувка в хотел в района.

image

Ден 6 Проходът Кунжераб; най-живописното село в Хунза - Пасу;

Днес продължаваме още на север, като ще стигнем до най-крайната точка на нашето пътешествия - прохода Кунжераб, 4,733 метра. Тук се намира граничният пункт между Пакистан и Китай. Кунжераб е най-високо разположеният асфалтиран граничен пункт в света, а също и най-високата част от магистралата Каракорум.

Последното населено място преди прохода е селото Сост. Целият район е под силно китайско влияние. Изглежда като място от дивия запад, където последно преди Китай, пътниците могат да си починат в хотелче, да хапнат в малка кръчма и да си купят най-необходими неща за път.

Пътят през прохода е завършен през 1982 г. По пътя ще видим мармоти, диви кози и якове.

Днес ще видим и един много интересен въжен мост с доста големи разстояния между дъските. В района има и други въжени мостове, но този  е разположен много живописно, а минаването по него е истинско приключение. Пролетно време водата в реката може да вдигне нивото си доста, с което минаването по моста става доста опасно.

image

Следобед ще пристигнем в селото Пасу, което се намира до езика на ледника Пасу. Малко по-далече на юг е езика на ледника Батура, петият най-дълъг неполярен ледник в света, 56 километра. Връх Тупопдан (6,106 метра), известен също като Катедралата Пасу, се намира северно от селото. Това е най-сниманият връх в района, който разбира се и ние ще снимаме. От тук може да видим също върховете Пасу Сир, Шиспаре и Батура.

Високите планини от 5,500 м до 7,785 м и характерните пастелни цветове на околния пейзаж правят мясото наистина уникално. Ще прекараме тук повече време в снимки и разходки. Нощувка в хотел в района.

Ден 7 Приказните Поляни с лек трекинг и гледки към връх Нанга Парбат

След закуската в хотела ще пътуваме с буса до моста Райкот 4 ч. Следва трансфер с джипове до село Тато още около 1 ч. до началната точка на днешния преход, който ще продължи около 2-3 часа, 5.5 км. Надморска височина 3,306 метра. Нощувка в хижа със забележителна гледка към хималайския връх Нанга Парбат ( 8,125 м).

Приказните Поляни е всъщност голямо плато, разположено на 3,300 м, със спираща дъха гледки към величествения Нанга Парбат. Много хора наричат това място и върха „Раят на Земята”. Платото е в полите на Нанга Парбат (Nanga Parbat), в западния край на Хималаите. Приказните Поляни е много спокойно и релаксиращо място. Името идва от легендата, че феите имат своят Рай и той се намира именно на това плато.

Херман Бул, австрийски катерач, направи първото изкачване на Нанга Парбат през 1953 г., е нарекъл това място “Приказните Поляни" заради прекрасната природа. Нощувка в хижа.

Ден 8 Към долината Наран

Днес целият ден ще пътуваме бавно към долината Наран. По пътя ще спираме в селата и на места с красиви пейзажи за снимки, разходки кратки и почивки. След като се настаним в хотела ще имаме разходка из долината  Наран.

image

Ден 9 Продължаваме към Исламабад

Днес продължаваме на юг към Исламабад. По пътя ще спрем в музея Таксила (Taxila), един от най-големите и добре поддържани музеи в Пакистан. Той е построен в центъра на район с важни археологически находки, повечето от които са от 600 г. пр. Хр. до към 500 г. пр. Хр. Мястото е било важно през будисткия период, по време на древното кралство Gandhara, когато тук са процъфтявали скулптурата, архитектурата и образованието.

Следобед ще имаме време да се разходим кратко из пакистанската столица. Ще видим най-голямата джамия в Исламабад - Файзал, която е била и най-голяма джамия в света от 1986 до 1993 година. Днес е четвъртата по големина. Джамията се отличава със съвременен дизайн, с формата на бедуинска палатка. Нощувка в хотел в Исламабад.

Ден 10 Полет към София

Днес полетът е много рано - 5.15 сутринта.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!