ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ИСЛАНДИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО

ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ИСЛАНДИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Кратко описание

Това пътуване представлява почти пълна обиколка на Исландия. Ще пътуваме лежерно, ще спираме много и ще оставаме на местата, които ни харесват повече време. Пристигаме и отлитаме от Рейкявик, столицата на Исландия. В началото ще видим активния вулкан Фаградалсфял. От тук се отправяме към Националния Парк Тингветлир, а след него ще видим и изригванията на Строккур - най-мощния гейзер в Исландия.

Продължаваме към водопадите Селяландфос и Сгокафос. Ще имаме лек пешеходен преход из каньоните, водопадите и високопланинските полета в района, за да стигнем до глетчерния език Солхеймайкул. Следва черния плаж Рейнисфяра, градчето Вик и извънземните пейзажи около мочурищата Мирдалсандур. Ще прекосим полето с глетчерен пясък Скейдарарсандур, простиращо се до глетчера Скейдарарйокул.

Ще видим и прочутата глетчерна лагуна Йокулсалрон, изхвърляща огромни късове лед към морето, което пък от своя страна ги изхвърля върху черен вулканичен плаж. Ще минем през градчето Хйофн. След това пътят ни продължава към района на рядко населените източни фиорди. Ще спираме за почивка и снимки сред красивите природни дадености на фиордите и малките китни селца, сгушени в подножията на красивите възвишения.

Продължаваме към най-мощния водопад в Европа - Детифос и Намафял - геотермален район недалече от вулкана Крафла, езерото Миватн и “столицата на китовете” Хусавик, където по желание ще имаме екскурзия за наблюдение на китове. Ще разгледаме и втория по големина град в Исландия – Акурейри. Следва п-в Снаефелснес ,наричан “миниатюрната Исландия”, заради богатството и разнообразието от природни дадености. Връщаме се обратно в Рейкявик, от където летим за България. Разбира се ще имаме време за разходка из исландската столица - малък, но учудващо уютен град.

Включили сме в програмата и няколко изненади, които ще запазим в тайна за сега :)

Всички снимки в програмата са от наши пътувания до Исландия.

Основна информация

Дати: 27 юли - 4 август;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7 участника;

Цена на програмата в Исландия + самолетни билети: 2,665 евро/човек (5,223 лева при курс 1,96 лева за евро) (2); Ако цената на самолетните билети с е промени, ще се промени и тази обща цена.

Цена на програмата в Исландия без самолетни билети: 2,095 евро/човек (при група от 7 човека); Ако групата е по-малко от 7 човека, цената ще се увеличи малко.

Цената включва: самолетен билет София - Рейкявик (Исландия) - София (виж цената със самолетни билети) (2); български водач/шофьор; транспорт в Исландия с микробус само за нашата група с включени гориво, паркинги и всички такси за тунели и пътища; 7 нощувки в малки хотелчета (1);

Цената не включва: обяди, вечери и някои от закуските (3); входни такси за забележителности (такива имате само на едно или две места и цените не са високи); екскурзия за наблюдение на китове (около 80 евро/човек); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); други разходи от личен характер.

(1) Хотели:

Хотел в Кефлавик - https://hoteljazz.is/ без закуска (самостоятелна баня); Хотел в близост до кратера Керид - https://gistingfludir.is/ със закуска (собствена баня); Самостоятелна вила в близост Вик - Guesthouse Rauðafell със закуска (общи бани за цялата вила); Хотел на източните фиорди - https://hotelaldan.is/en/ без закуска (собствена баня); Хотел край Акурейри - https://hotelnorth.inn.fan/ със закуска (собствена баня); Хотел на п-в Снаефеслнес - https://dalakot.is/ със закуска (обща баня) Хотел в Рейкявик - https://www.centerhotels.com/en/hotel-skjaldbreid-reykjavik със закуска (собствена баня);

(2) Самолетни билети с Австрийски авиолинии

Отиване: София 16.05 – Виена 16.40; Виена 21.00 - Рейкявик 23.20;

Връщане: Рейкявик 00.10 - Виена 06.15; Виена 09.10 - София 11.40;

Цена на билет с 1 куфар до 23 кг чекиран багаж: 570 евро.

Полетните разписания и цени на самолетните билети подлежат на препотвърждаване.

(3) Пазаруваме храна от суперите, храним се по пътя на специалните спирки за пикник. Цените в ресторантите са високи, но разбира се ще ходим и по ресторанти.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Исландия

Днес пътуваме към Исландия. Пристигаме вечерта. Нощувка в хотел в Кефлавик, на 5 минути от летището.

Ден 2 Вулканът Фаградалсфял, Националният Парк Тингветлир, Гейзерите и “златният” водопад

След закуска потегляме към вулканът Фаградалсфял, който е бил без активна дейност повече от 6000 г. През март 2021 той изригна, което го превърна в една от най-посещаваните туристически атракции в Исладия. От паркинга тръгва пътека от около 3,5 км, която води до наблюдателна площадка, откъдето от безопасно разстояние може да се наблюдава вулкана.

Продължаваме към район известен със своите горещи минерални извори и гейзери. Ще посетим Строккур, най-мощният гейзер в Исландия, който изхвърля вода на 15-20 метра височина. След като се разходим добре из района, продължаваме към Гълфос или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Хвита се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст. Ще нощуваме в малко градче на брега на езерото Лаугарватн.

Ден 3 Водопадът Селяландфос; водопадът Скогафос; Ледникa Скейдарарйокул; Черния плаж Рейнисфяра

Първата спирка днес е водопада Селяландфос, където може да се разходим зад водната му стена - определено весело преживяване.

Следва водопадът Скогафос, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена. Ще направим лек преход (около 30 мин в посока) до глетчерния език Солхеймайкул с ледени пукнатини, наситени сини цветове и сурови пейзажи.

Продължаваме към черния плаж Рейнисфяра. Тук ще се разходим сред причудливи скални формации, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези причудливи скални форми.

image

Привечер ще пристигнем в градчето Вик, което се намира от другата страна на черния плаж. Самото градче е малко и компактни и също се намира на черен плаж, на който ще се разходим. Нощувка във Вик.

Ден 4 Вик; мочурищата Мирдалсандур; глетчерната лагуна Йокулсалрон; източните фиорди

След закуска се отправяме на североизток, през мочурищата Мирдалсандур - странни, почти извънземни пейзажи. Ще минем покрай планината Петурсей (275 м) и един внушителен глетчер. Целият район е плодороден, зелен, с множество ферми навсякъде.

Прекосяваме Скейдарарсандур - около 1000 кв км поле покрито с глетчерен пясък, простиращо се до глетчера Скейдарарйокул. Това е най-голямото такова поле в света. По пътя ще спрем да разгледаме скалния феномен Лауфскалаварда. Продължаваме към глетчерната лагуна Йокулсалрон. Понякога огромни късове лед се откъсват от глетчера и падат в езеро, което се оттича през река в морето. Ледените късове биват изтласкани от морето обратно на черен вулканичен пясък. Гледката на леда върху черната повърхност е наистина впечатляваща. За тези, които желаят може да се организира тур из лагуната с кораб-амфибия (допълнително заплащане).

image

След това пътят ни продължава към района на рядко населените източни фиорди. Ще спираме за почивка и снимки към фиордите и малките селца, сгушени сред хълмовете. Ще нощуваме в района на източните фиорди.

image

Ден 5 Водопадът Детифос; езерото Миватн и най-доборото място за наблюдение на китове в света – Хусавик; Акурейри

След закуска поемаме към град Егилстадир, като по пътя ще се наслаждаваме на гледки те към исландските фиорди. Ще посетим най-мощния водопад в Европа - Детифос.

image

Следващата ни спирка е Намафял, геотермален район недалече от вулкана Крафла – пейзаж изпълнен с множество бликащи кални локви, пара и мирис на сяра. На дълбочина от около 1000 м температурата е 200 градуса. В миналото от този и други подобни райони на Исландия е добивана сяра в големи количества, ползвана за производството на барут.

image

Продължаваме към езерото Миватн, разположено в район с активка вулканична дейност в близост до вулкана Крафла. Езерото и района около него са ивестни с биоразнообразието си. Езерото е обявено е за орнитологично важно място. Реката Лакса, която се оттича от езерото, е богата на риба, най-вече атлантическа сьомга. Всичко тук се кръщава с етикета “лава”..."лава" чай, “лава” хляб и т.н. В кафенето до езерото ще опитаме “лава” хляба...носят го до Намафял, където го пекат в специални пещи в земята, в близост до геотермалните извори.

Пристигаме в малкото северно градче Хусавик, където ще хапнем вкусна риба в местната кръчма на пристанището. Градчето е било център на мощната китиловна промишленост в миналото, а днес е световната “столица” на китовете. За щастие китоловът днес е заменен с туристи, плащащи по около 80 евро за 3-4 часова разходка навътре в залива,където наблюдават китовете в естествената им среда. По желание купуваме билети за екскурзия за наблюдение на китове, основното заради което хората идват тук. Ще нощуваме в близост до втория по големина град в Исландия – Акурейри.

image

Ден 6 Акурейри - п-в Снаефелснес

Преди обяд ще имаме време да се разходим из град Акурейри - втория по големина град в Исландия,  наричан "Столицата на Севера”. За краткото време, можем да видим едни от основните забележителности на града. Ботаническата градина - една от най-северните ботанически градини в света, където може да видим почти всички растения, които растат в Исландия на едно място. Ако времето е достатъчно, ще изкачим 110-те стъпала, водещи до църквата Акурейри. Църквата е разположена на върха на хълм и предлага великолепни панорами към града и Ейяфьордур, най-дългия фиорд в Исландия.

image

Продължаваме към п-в Снаефеслнес (западна Исландия), като ще спираме да се любуваме на северните исландски пейзажи. Нощувка на полуострова.

image

Ден 7 Полуостров Снаефелснес; националния Парк Тингвелир; Рейкявик

Днес след закуска освобождаваме хотела и ще обиколим полуостров Снаефелснес. Това е голям полуостров, простиращ се в Западна Исландия, често наричан „Миниатюрната Исландия“ поради богатството и разнообразието от природни дадености. Част от полуострова е зает от националния парк Снаефелсйокул, в центъра на който се намира заледен вулкан, извисяващ се над пейзажа. По време на нашето пътуване ще видим водопади, базалтови скални образувания, дълбоки каньони, красиви плажове, тюлени по крайбрежието, малки исторически села.Преди да пристигнем в столицата ще спрем в националния Парк Тингвелир, известен с ясно видимата граница между двете тектонически плочи - евразийската и севрноамериканската. Това е на практика северния гребен на така нареченият Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света, разположена по дъното на Атлантическия океан. Мястото е и историческо - тук е бил основан първият исландският парламент през 930 година. Вечерта пристигаме в Рейкявик.

Ден 8 Рейкявик и пътуване към България

Днес денят е посветен на столицата на Исландия – Рейкявик, най-големия град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Ето някои от по-известните забележителности в исландската столица, които може да посетим – Църквата „Халгримскиркя“, Скулптурата Сън Вояжър – символа на града, Концертна зала „Харпа”, Перлан (Перлата) и много други.

image

Ще се разхождаме бавно из града и неговите забележителности. Ще хапнем най-хубавата супа от лобстер, която сте яли в едно малко ресторантче до пристанището. Вечерта се отправяме към летището за полет към България.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!