ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ ИСТОРИЧЕСКАТА СЕВЕРНА  ИНДИЯ - ОТ ЗЛАТНИЯ  ТРИЪГЪЛНИК  ДО  ПАТИАЛА И АМРИТСАР

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ИСТОРИЧЕСКАТА СЕВЕРНА ИНДИЯ - ОТ ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК ДО ПАТИАЛА И АМРИТСАР

Кратко описание

Това е пътешествие през някои от най-важните исторически и културни забележителности на северна Индия - столицата Делхи, Джайпур, Агра, Патиала до Амритсар, столицата на сикхите. Започваме от Делхи с тур през най-основните забележителности - Червената крепост, Индийската порта Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света) и други.

Продължаваме към Агра с крепостта Агра и Тадж Махал. Следва Джайпур с Крепостта Амер, астрономическия комплекс Джантар Мантар и всички други по-основни забележителности на столицата на Раджастан.

Пътуваме на север към Патиала, където ще разгледаме крепостта Кила Мубарак с дворците, ще минем през портата Даршани, ще се отбием през храма на Шива и пазара, който се намира в тесните улички наоколо. Ако ни остане време ще разгледаме още двореца Моти Багх, храма Шри Кали Деви и двореца Барадари.

Последният град от историческата ни разходка ще бъде столицата на сикхите - Амритсар. Тук ще отделим най-много време на храма Хармандир Сахиб, също известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхската религия. Ще се отбием и през храма Дургайна. Вечерта ще идем до индийско-пакистанската граница, за да наблюдаваме атрактивния спектаъл по затварянето на границата. Ще имаме вътрешен полет до Делхи, от където летим за София.

Основна информация

Дати: 15-23 октомври 2024; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата + самолетните билети: 2,045 евро/човек (4,000 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата без самолетни билети: 1,395 евро/човек (група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Делхи (Индия) - София (Турски/Индийски авиолинии)(1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група; Вътрешен полет Амритсар - Делхи;

Нощувки: 7 нощувки в хубави 3 звездни хотели с включени закуски;

Храна: всички закуски;

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме;

Цената не включва: виза за Индия (2); обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турски/Индийски авиолинии

Отиване:

София 16.00 - Истанбул 18.25; Истанбул 20.45 - Делхи 05.40;

Връщане:

Делхи (Индия) 05.20 - Истанбул 10.35; Истанбул 14.35 - София 15.10;

Цена: 650 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Виза за Индия

За индийска виза се кандидатства онлайн (e-Visa). Получавате специален документ по ел поща (Electronic Travel Authorisation (ETA). Пътувате до Индия с паспорта (6 месеца валидност от датата на връщане в България) + ЕТА (виж по-горе) + билет за връщане. Цената е 25 долара (таблица с цените - https://www.indembsofia.gov.in/docs/1570006659Etourist_fee_final.pdf ). Ето тук е обяснено кратко и ясно как се процедира, включително и адреса, от който трябва да се кандидатства - https://www.indembsofia.gov.in/page/e-visa/

Тук има още подробна информация - https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

След като групата се събере и пътуването се потвърди, ще предоставим допълнителна информация за кандидатстването за виза.

Условия за влизане в Индия във връзка с Ковид

Ще бъде предоставена допълнителна информация.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Делхи (Индия)

След като пристигнем в индийската столица, ще имаме трансфер до хотела и кратка почивка. Днес ще имаме тур из основните забележителности на Делхи - Червената крепост, Индийската порта (административния център на Делхи); един от най-старите пазари в Индия, Минарето Кутаб (най-високата кула в Индия); Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света); Лотусовия храм и пазара Чандани - един от най-екзотичните пазари в света. Градът е огромен, интересните неща за гледане и правене - безброй, така че разглеждаме докато ни стигнат силите и времето. Нощувка в хотел в Делхи.

Ден 2 Агра - крепостта Агра и Тадж Махал

Първата ни спирка днес е крепостта Агра, построена в типичен индийски архитектурен стил.

Късният следобед отиваме към мавзолея Тадж Махал, построен от монголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на монголската архитектура - стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Идеята е да останем там до залез слънце за хубави вечерни снимки. Нощувка в Агра.

image

Ден 3 Агра - Джайпур

Днес ставаме рано, за да идем отново до мавзолея Тадж Махал и да му се насладим с първите слънчеви лъчи. Снимките по това време на деня ще бъдат различни от тези направени на залез слънце. Тадж Махал, освен историческо и архитектурно бижу, е и много фотогенично място, поради което отиваме там два пъти.

Следва трансфер до Джайпур.

По-долу са изброени някои от основните места за посещение в Джайпур, като част от тях ще посетим днес до края на деня, а другите на следващия ден.

Крепостта Амер се намира на около 4 км от града, разположена на един хълм. Тук най-характерни са архитектурните елементи в типичен Хинду стил. Мястото е прекрасно и много интересно и това го прави един от най-важните туристически обекти в Индия. От крепоста се вижда езерото Маота.

Джантар Мантар е астрономически комплекс с инструментариум. Обсерваторията се състои от 14 главни геометрични инструменти за измерване на времето, предсказване на слънчеви затъмнения, следене движението на зведите и за още доста други астрономически задачи.

Хауа Махал е прекрасен дворец в Джайпур, построен през 1799. Веднага ще забележите десетките малки прозорчета направени с цел знатните дами обитаващи двореца да могат да наблюдават тълпата отвън без да бъдат обезпокоявани.

image

Ден 4 Джайпур

Днес продължаваме с разходките из столицата на Раджастан, като ще обиколим всички останали забележителности. Нощувка в Джайпур.

Ден 5 Джайпур - Патиала

Днес ще станем отново рано, този път заради по-дългия преход до историческия град Патиала (около 8 часа). Ще пристигнем следобед. До вечерта и на следващия ден преди обяд ще разгледам основните забележитености.

Основната забележителност, която ще посетим в Патиала, е крепостта Кила Мубарак („Щастливият замък“), построена от Сидху Джат Ала Сингх, който основава кралската династия на щата Патиала през 1763 г. и на когото е кръстен градът. Тук ще разгледаме главния дворец Кила Андроон (буквално „вътрешна крепост“), къщата за гости и някои други сгради. Ще минем през портата Даршани, ще се отбием през храма на Шива и пазара, който се намира в тесните улички наоколо. Ако ни остане време ще разгледаме още двореца Моти Багх, храмът Шри Кали Деви, двореца Барадари и други. Нощувка в Патиала.

image

Ден 6 Патиала - Амритсар

Днес, след като доразгледаме Патиала, ще имаме трансфер около 3-4 часа до Амритсар, градът на сикхите или „Океанът от Нектара на Безсмъртието“, каквото е значението на името.

В Амритсар се намира храма Хармандир Сахиб, също известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхската религия. Това важно за сикхите светилище привлича повече посетители от Тадж Махал в Агра и е номер едно дестинация за индийците, живущи извън Индия. Индусите също считат Амритсар за значим и свещен град, тъй като според големия индуски епос това е мястото, където Сита, жената на Бог Рама, ражда близнаците Лава и Куша. Освен Златния Храм в Амритсар се намира и храмът Дургайна, който е много важен индуистки храм.

image

Вечерта ще отидем до индийско-пакистанската граница (на около 45 мин), за да наблюдаваме изключтитлно атрактивния спектакъл по затварянето на границата. Самото събитие се провежда ежедневно и представлява купон с много символика, музика и хореография.

Бележка - с нашите групи ходим на това събитие и от към пакистанската му страна.

Нощувка в Амритсар.

Ден 7 Амритсар - Делхи

Днес продължаваме преди обяд с разходките из Амритсар, който има още интересни места, достойни за разглеждане.

Вечерта имаме полет към Делхи. Следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 8 Обратен полет към София

Днес имаме много ранен полет към Истанбул и после София.

Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код: 
Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код:  TV15   при приключване на поръчката, за да се възползвате от отстъпката. Може да купите книгите директно от нашата ИК „Барака“.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!