ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ ШАРЕНИЯ РАДЖАСТАН  В  ИНДИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ШАРЕНИЯ РАДЖАСТАН В ИНДИЯ

Кратко описание

Нашето раджастанско индийско приключение ще започне и завърши в Делхи. Ще разгледаме основните забележителности на града, след което се отправяме към крепостта Агра и Тадж Махал. Следва Джайпур, столицата на щата Раджастан.Ще се потопим в пъстрата атмосфера на “розовият град”, ще се качим до Крепостта Армер (може на гърба на слон), ще разгледаме подробно Джантар-Мантар, Хава Махал - великолепни образци на могулската и индийска архитектури.

С експреса Леелан ще пътуваме от Джайпур до пустинния град Джейсалмер (около 12 часа в първокласни спални вагони). Ще разгледаме “златният град” Джейсалмер, ще се лутаме из романтичните улички на този захвърлен в пустинята град. Ще отидем до езерото Амар Сагар и двореца до него, както и полу-потопените във водата храмове и малки павилиони. Ще се разходим из “Голямата Индийска Пустиня” Тар, ще гостуваме на хората от племето Бишнои, ще се потопим в техния бит и обичаи, някои от които доста интересни.

Следва “синият град” Джодпур с внушителната много добре запазена крепост, дворци и сини къщи. Ще завършим това пътуване в свещения град Пушкар, на брега на езерото, сред многобройните храмове. Отпътуваме от Делхи за България.

Пътуването през ноември 2024 включва един от най-големите фестивали в Индия - пазара за камили и добитък в Пушкар, Раджастан. По време на това събитие се провежда най-големия пазар за камили и добитък в света - внушително по размерите и колорита си събитие, в което участват всички етноси и племена от цял Раджастан. Тук на куп ще видите толкова шарения, веселба, музика, храна, пазар (не само на камили), колкото никога през живота си. Това е и едно от най-важните фотографски събития в света, където се стичат фотографи от цял свят.

Всички снимки са от наши пътувания по маршрута.

Основна информация

Дати: 25 февруари - 5 март 2024; 5-14 ноември 2024 (в тези дати е включен най-големия пазар за камили в света в Пушкар); Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата в Раджастан, Индия + самолетните билети: 2,125 евро/човек (4,165 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Раджастан, Индия без самолетни билети: 1,430 евро/човек (група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Делхи (Индия) - София (виж цената с включен самолетен билет)(1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група; билети за влака от Джайпур до Джейсалмер;

Нощувки: 7 нощувки в хубави 3-4 звездни хотели с включени закуски; 1 нощувка във влака; По желание едната нощувка може да бъде на палатки в Пустинята Тар в Индия;

Храна: всички закуски;

Цената не включва: виза за Индия (2); обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети за забележителности (сумите не са високи); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети

Отиване:

София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 20.45 - Делхи 05.35;

Връщане:

Делхи 03.50 - Истанбул 10.35; Истанбул 14.55 - София 15.10;

Цена: 695 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Виза за Индия

Ние уреждаме индийската виза, която е електронна. Цената е 25 долара. Ако има промяна в цената, ще бъдете уведомени.

image

Програма

Ден 1 Делхи, столицата на Индия

Пристигаме днес в Делхи рано сутринта. Следва трансфер до хотела и кратка почивка. През целият ден ще имаме разходки из основните забележителности на индийската столица- Червената крепост, Индийската порта (административния център на Делхи); Минарето Кутаб (най-високата кула в Индия); Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света). Нощувка в хотел в Делхи.

image

Ден 2 Делхи - Агра - Джайпур

Днес рано сутринта отпътуваме за Агра. Първата ни спирка е крепостта Агра, построена в типичен индийски архитектурен стил. Следобед ще посетим мавзолея Тадж Махал. Късният следобед потегляме към Джайпур, където ще пренощуваме.

image

Ден 3 Джайпур (Раджастан) - Крепостта Армер, Джантар-Мантар, Хава Махал

Първата спирка днес е крепостта Амер. Следва Джантар-Мантар, стар астрономически комплекс, който се състои от 14 главни геометрични инструменти за измерване на времето, предсказване на слънчеви затъмнения, следене движението на звездите и за други астрономически задачи.

Хава Махал е прекрасен дворец в Джайпур, построен през 1799 във формата на короната на Бог Кришна.

Късният следобед хващаме експреса Леелан (16.35) от Джайпур, с който ще стигнем за около 12 часа до пустинния град Джейсалмер (05.25). Разбира се ще пътуваме в най-високата класа спални вагони. Пристигането с влак в пустинния град рано сутринта е незабравимо преживяване.

image

Ден 4 Джейсалмер

Джейсалмер или така нареченият “златен град” е наречен така заради цвета на крепостта и къщите около нея. Градът е разположен в пустинята Тар, недалеч от индийско - пакистанската граница. Това е един от най-екзотичните градове на Раджастан и Индия, най-вече заради внушителната крепост извисяваща се насред пустинята, една от малкото в Индия, която се обитава до ден днешен. Ще я разгледаме подробно, ще се насладим на гледката от крепостните стени, даващи подслон понастоящем на десетки малки ресторантчета. Нощувка в Джейсалмер.

image

Ден 5 Пустинята Тар

Преди обяд ще продължим с разглеждането на града. Ще посетим езерото Амар Сагар и двореца до него, както и полу-потопените храмове и малки павилиони.

Следобед ще отидем до “Голямата Индийска Пустиня”, както гордо индийците наричат единствената пустиня в своите граници. Тя всъщност обширна степ, без типичните за пустинята големи дюни или безкрайни пясъци. Въпреки това природата е магична, а хората населяващи тези земи, едни от най-гостоприемните в Индия.

Ще гостуваме на хората от племето Бишнои, ще се потопим в техния бит и обичаи, някои от които доста интересни.

По-голямата част от пустинята Тар е разположена в индийския щат Раджастан, покрай границата с Пакистан. Със своите 200,000 km2 тя се нарежда на 9 място по големина сред субтропичните пустини в света.

Нощувка в хотел в Джейсалмер или ако групата пожелае можем да останем и на палатки (или спални чували) в пустинята с вечеря около лагерния огън и други екстри. По време на предишното пътуване сме правили това и е страхотно.

image

Ден 6 Джодпур

Днес потегляме към “синия град” Джодпур (около 4/5 часа). Следобед и вечерта ще направим разходка из централната историческа част на града. Джодпур е вторият по големина град в Раджастан. Със своите дворци, крепости и храмове този синеещ град е един от най-атрактивните в Индия.

Крепостта Мехранфарх е една от най-големите в страната, извисяваща се на 122 метра над града. Няколко дворци и пищни градини са разположени във вътрешността на това укрепление. Ще прекараме няколко часа тук, за да се насладим на изящната архитектура и прекрасните паркове. Нощувка в Джодпур.

Ден 7 Джодпур - Пушкар; пазара за камили и добитък в Пушкар, Раджастан (само за есенното пътуване)

Преди обяд ще се разходим още сред сините къщи на Джодпур, след което ще отпътуваме към Пушкар (около 4 часа).

Градчето е сред 5-те най-важни места за поклонничество за индусите. Легендата разказва, че в битка лорд Брахма убил силен демон с цвят от лотус, чиито тичинки полетели към земята, паднали на три места около Пушкар, където се появило прекрасното езеро. Историята по нататък разказва, че около езерото е имало около 500 храма и 52 дворци. Храмът Брахма е най-важният тук и единствен по рода си в Индия.

Пътуването през ноември 2024 включва един от най-големите фестивали в Индия - пазара за камили и добитък в Пушкар, Раджастан. По време на това събитие се провежда най-големия пазар за камили и добитък в света - внушително по размерите и колорита си събитие, в което участват всички етноси и племена от цял Раджастан. Тук на куп ще видите толкова шарения, веселба, музика, храна, пазар (не само на камили), колкото никога през живота си. Това е и едно от най-важните фотографски събития в света, където се стичат фотографи от цял свят.

Нощувка в Пушкар.

Ден 8 Пушкар

Днес ще се разходим около свещеното езеро и храмовете наоколо. По-късно през деня ще имаме трансфер към Делхи, където пристигаме вечерта. Нощувка в хотел близо до летището.

По желание (ако групата се съгласи) може да пропътуваме разстоянието от Ажмер (на 14 км от Пушкар) до Делхи отново с влак (първа класа разбира се).

Ден 9 Връщане в България

Днес се прибираме към България.

Карта на маршрута

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!