ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ ШАРЕНИЯ РАДЖАСТАН  В  ИНДИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ШАРЕНИЯ РАДЖАСТАН В ИНДИЯ

Кратко описание

Акцент на раджастанското ни пътешествие е един от най-големите фестивали в Индия - пазара за камили и добитък в Пушкар, Раджастан. По време на това събитие се провежда най-големия пазар за камили и добитък в света - внушително по размерите, колорита и интензитета си събитие, в което участват всички етноси и племена от цял Раджастан. Тук на куп ще видите толкова шарения, веселба, музика, храна, пазар (не само на камили), колкото никога през живота си. Това е и едно от най-важните фотографски събития в света, където се стичат фотографи от цял свят.

Нашето индийско приключение ще започне и завърши в Делхи. Ще разгледаме основните забележителности на града, след което се отправяме към Джайпур, столицата на щата Раджастан. Заедно с улиците и пъстрата атмосфера на “розовият град”, ще усетим великолепието на Крепостта Армер, Джантар-Мантар, Хава Махал - великолепни образци на могулската и индийска архитектури.

Тръгваме на запад към “златния град” Джейсалмер. Ще вечеряме на крепостните стени и ще се лутаме из романтичните улички на този захвърлен в пустинята град. Ще посетим езерото Амар Сагар и двореца до него, както и полупотопените във водата храмове и малки павилиони. Ще се разходим из “Голямата Индийска Пустиня” Тар, ще гостуваме на хората от племето Бишнои, ще се потопим в техния бит и обичаи, някои от които доста интересни.

Няма да пропуснем и “синият град” Джодпур с неговите крепости, дворци и ...сини къщи. Ще завършим това епично пътуване в свещения град Пушкар, на брега на езерото, сред многобройните храмове. Тук се провежда и епичния пазар на камили. Ще завършим това пътуване в Делхи.

Всички снимки са от наши пътувания по маршрута.

Основна информация

Дати: 27 октомври -5 ноември 2022; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата в Раджастан, Индия + самолетните билети: 1,717 евро/човек (3,365 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Раджастан, Индия без самолетни билети: 1,230 евро/човек (група от 7 до 9 човека)(2,410 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Делхи (Индия) - София (Турски/Индийски авиолинии)(1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група;

Нощувки: 9 нощувки в хубави 3 звездни хотели с включени закуски;

Храна: всички закуски;

Входни билети: включени са входни такси за основните места;

Застраховка: “Помощ при пътуване” Класик на Алианц, включително за Ковид.

Цената не включва: виза за Индия (2); обяди и вечери; застраховка “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турските/Индийски авиолинии

Отиване:

София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 20.45 - Делхи 05.35;

Връщане:

Делхи 03.50 - Истанбул 10.35; Истанбул 14.55 - София 15.10;

Цена: 589 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Виза за Индия

За индийска виза се кандидаства онлйн (e-Visa). Получвате специален документ по ел поща (Electronic Travel Authorisation (ETA). Пътувате до Индия с паспорта + ЕТА (виж по-горе) + билет за връщане. Цената е 25 долара (таблица с цените - https://www.indembsofia.gov.in/docs/1570006659Etourist_fee_final.pdf ).

След като групата се събере и пътуването се потвърди, ще предоставим допълнителна информация за кандидастването за виза.

Условия за влизане в Индия във връзка с Ковид

1) Необходимо е да имате валиден, европейски, официален ваксинационен сертификат, на аглийски език, с QR  код.

2) Необходимо е да си направите ПСР тест поне 72 часа преди полета за Индия.

3) Специална декларация за влизане в страната с данни за имената, паспорт номер и качени PDF файлове на ваксинационния сертификат и на ПСР - https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration

След като попълните формата, ще получите ПДФ с попълнени вашите данни, който трябва да носите на летището.

След сформиране на групата и потвърждаване на пътуването, ще получите актуална информация и допълнителни обяснения за всички процедури и документи, изброени по-горе.

image

Програма

Ден 1 Делхи, столицата на Индия

Пристигаме днес в Делхи рано сутринта. Следва трансфер до хотела и кратка почивка. През целият ден ще имаме разходки из основните забележителности на индийската столица- Червената крепост, Индийската порта (административния център на Делхи); Минарето Кутаб (най-високата кула в Индия); Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света); Лотусовия храм и пазара Чандани - един от най-екзотичните пазари в света. Нощувка в хотел в Делхи.

image

Ден 2 Джайпур (Раджастан) - Крепостта Армер, Джантар-Мантар, Хава Махал

Рано сутринта ще потеглим с нашия бус към Джайпур, столицата на щата Раджастан. Днес първо ще разгледаме крепостта Амер. Тя се намира на около 4 км от града, разположена на висок хълм. Тук най-характерни са архитектурните елементи в типичен Хинду стил. Мястото е прекрасно и много интересно и това го прави една от най-важните туристически обекти в Индия. От крепоста се вижда езерото Маота с прекрасни панорами. Остатъкът от деня ще прекараме в розовия град.

Всичко в Джайпур е в розово или изглежда розово или е в друг цвят но усещаш желание то да бъде розово. През 1876 град по-голямата част от града е боядисана в теракотено розово в чест на посещението на английския принц Алберт. Това е един невероятен град, който ще ви даде много добра представа за това, което хората наричат Индия.

Джантар-Мантар е стар астрономически комплекс с инструментариум. Обсерваторията се състои от 14 главни геометрични инструменти за измерване на времето, предсказване на слънчеви затъмнения, следене движението на зведите и за още доста други астрономически задачи. Samrat Yantra е най-големият инструмент, висок около 27  метра. Ще останем няколко часа в комплекса, за да се насладим на това наистина прекрасно място.

Хава Махал е прекрасен дворец в Джайпур, построен през 1799 във формата на короната на хиндуситкия Бог Кришна. Веднага ще забележите десетките малки прозорчета направени с цел знатните дами обитаващи двореца да могат да наблюдават тълпата отвън без да бъдат обезпокоявани. Нощувка в Джайпур.

image

Ден 3 Джейсалмер

Рано сутринта потегляме към град Джейсалмер или така нареченият “златен град”, заради цвета на крепостта и къщите около нея. Градът е разположен в пустинята Тар, недалеч от индийско - пакистанската граница. Това е един от най-екзотичните градове на Раджастан и Индия, най-вече заради внушителната крепост извисяваща се насред пустинята, която спокойно може да се нарече най-приказна сред приказните. Крепостта е една от малкото в Индия, която се обитава и до ден днешен. Ще пристигнем късния следобед. По пътя разбира се ще спираме за снимки, хапване и почивки. Вечерта ще се насладим на невероятната гледка от крепостните стени, даващи подслон понастоящем на десетки малки романтични ресторантчета. Нощувка в Джейсалмер.

image

Ден 4 Пустинята Тар

Преди обяд ще продължим с разглеждането на града. Ще посетим езерото Амар Сагар и двореца до него, както и полупотопените храмове и малки павилиони.

Следобед ще отидем до “Голямата Индийска Пустиня”, както гордо индийците наричат единствената пустиня в своите граници, е всъщност обширна степ, без типичните за пустинята големи дюни или безкрайни пясъци. Въпреки това, природата е магична, а хората населяващи тези земи, едни от най-гостоприемните в Индия.

По-голямата част от пустинята Тар е разположена в индийския щат Раджастан, покрай границата с Пакистан. Със своите 200,000 km2 тя се нарежда на 9 място по големина сред субтропичните пустини в света.

image

Нощувка в хотел в Джейсалмер или ако групата пожелае можем да останем и на палатки (или спални чували) в пустинята с вечеря около лагерния огън и други екстри. По време на предишното пътуване сме правили това и е страхотно.

Ден 5 Джодпур

Днес потегляме към “синия град” Джодпур (около 4/5 часа), където ще пристигне около обяд. Следобед и вечерта ще направим разходка из централната историческа част на града. Джодпур е вторият по големина град в Раджастан. Със своите дворци, крепости и храмове този синеещ град е един от най-атрактивните в Индия.

Крепостта Мехранфарх е една от най-големите в страната, извисяваща се на 122 метра над града. Няколко дворци и пищни градини са разполжени във вътрешноста на това укрепление. Ще прекараме няколко часа тук, за да се насладим на изящната архитектура и прекрасните паркове. Нощувка в Джодпур.

image

Ден 6 Джодпур; Трансфер към Пушкар

Сутринта ще се разходим още малко сред сините къщи на Джодпур, след което ще отпътуваме към Пушкар (около 4 часа). По обяд пристигаме малкото градче, настаняваме се в хотела и правим първите разходки наоколо.

Градчето е разположено в долина на около 14 км от Ажмер и е сред 5-те най-важни места за поклонничество за индусите. Легендата разказва, че в битка лорд Брахма убил силен демон с цвят от лотус, чииито тичинки полетели към земята, паднали на три места около Пушкар, където се появило прекрасното езеро. Историята по нататък разказва, че около езерото е имало в един момент около 500 храма и 52 дворци (множество раджастански владетели, поддържали тези места за религиозните си нужди). Храмът Брахма е най-важният тук и всъщност единствен по рода си в Индия. Нощувка в Пушкар.

Ден 7 Най-големият пазар на добитък и камили в света в Пушкар

Днес ще се разходим около свещенното езеро и храмовете наоколо, както и ще посетим пазара за камили и добитък.

Пазарът за камили и добитък се организира всеки ноември по времето на пълнолуние и представлява събитие с епични размери, където се събират над 300,000 души и около 20,000 камили и друг добитък. Има представители на почти всички племена от Раджастан, най-вече от племето Рабади, техните семейства, множество туристи, любители и професионални фотографи. Целият ден е посветен на това наистина внушително събитие. Нощувка в Пушкар

Ден 8 Пушкар; Трансфер към Делхи

Днес сутринта ще се помотаме още малко из пазара и града. Следва трансфер към Делхи, където прстигаме вечерта. Нощувка в хотел близо до летището.

Бележка. По желание (ако групата се съгласи) може да пропътуваме разтоянието от Ажмер (на 14 км от Пушкар) до Делхи с влак (първа класа разбира се), за да усетите и това приключение, защото пътуванетос влак в Индия си е събитие само по себе си.

Ден 9 Обратен полет към София

Ранен полет към Истанбул и София.

Карта на маршрута

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!