ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД ПРЕЗ ЗЕМИТЕ  НА НОМАДИТЕ  В ПЛАНИНАТА ЗАГРОС  В  ЮЖЕН ИРАН - ЛЕТЕН  МАРШРУТ

ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД ПРЕЗ ЗЕМИТЕ НА НОМАДИТЕ В ПЛАНИНАТА ЗАГРОС В ЮЖЕН ИРАН - ЛЕТЕН МАРШРУТ

Кратко описание

Акцент на това пътуване до южен Иран са пешеходните преходи в планината Загрос през земите на номадите Кашкаи. Идеята е да се насладим на великолепната природа в една от най-живописните планини в Иран, а също и да се запознаем с ежедневието на номадите Кашкаи, в чиито летни лагери ще оставаме за нощувки. Преходите са три и половина дни, като две нощи нощувките са в лагерите на номадите. Единият от пешеходните преходи е до пещерата Шапур, древния град Бишапур и селото Калат. Височината на преходите в Загрос е около 2,300 до към 2,900 м, но тъй като планината е доста по на юг от българските планини, няма такова усещане за височина, каквото има в Рила или Пирин.

Заедно с пешеходните преходи сме включили посещения на всички по-важни и интересни забележителности в и около Шираз. В града ще посетим джамията Насир (Розовата), градината Наренджестан, историческата къща Зинат Ал Молк, пазара Вакил, цитаделата Карим Хан, мавзолея Али Хамзе, мавзолея Хафез и персийската градина Ерам. Един цял ден сме отделили на Персеполис, Пасаргад и Некропола на Ахеменидската династия. Друг ден ще обиколим Двореца Сарвестан, соленото езеро Махарлу, крепостта Майдън и двореца Фирузабад. Летим до и от Шираз през Истанбул. Всички снимки са от наше пътуване в района.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: лято;

Дати: 27 август - 4 септември 2024; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания . За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 6/8 човека;

Цена за програмата с включени самолетни билети с Турските авиолинии: 1,765 евро/човек (3,459 лв при курс 1,96 лв за евро);

Цена само за програмата в Иран: 1,295 евро на човек (7 човека група); Ако групата е по-малка ще има леко оскъпяване.

Цената включва: самолетни билети за полетите на Турските авиолинии София - Шираз - София (виж цената с включени самолетни билети)(1); трансфери от и до летището в Шираз; български и местен водач; транспорт със собствен микробус и джипове само за нашата група; 3 нощувки в хубав 3 звезден хотел в Шираз, 1 нощувка в къща за гости и 2 нощувки в номадски лагери в планината; всички входове за музеи и забележителности; документ (покана) за издаване на виза на летището;

Цената не включва: обяди и вечери; виза за Иран (80 евро; плаща се на летището в Шираз) (2); допълнителна специална застраховка за Иран (10 евро, плаща се на летището в Шираз); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); нощувка в ноща при пристигане (ние пристигаме много рано в Шираз, като в хотела ще бъдем най-вероятно около 04.30 -05.00 сутринта, поради което тази нощ не е включен хотел; по желание може да се вземе стая); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 20.50 - Шираз 02.05;

Връщане: Шираз 02.55 - Истанбул 05.30; Истанбул 07.30 - София 08.40;

Цена: 470 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

(2) Визата за Иран струва 80 евро. Ние ще уредим визата, която ще получим на летището в Шираз. Това НЕ е VOA (виза при пристигане), а нормална виза със специален номер, който ние уреждаме отделно и предварително. Паспортът трябва да е валиден най-малко 6 месеца след датата на връщане в България и да няма печати от Израел. Ние уреждаме визите групово.

image

Програма

Ден 1 Шираз

Днес рано сутринта пристигаме в Шираз. Следват трансфер и кратка почивка в хотела. След закуска тръгваме на обиколка из града → джамията Насир (Розовата), градината Наренджестан, историческата къща Зинат Ал Молк, пазара Вакил, цитаделата Карим Хан, мавзолея Али Хамзе, мавзолея Хафез и персийската градина Ерам. Нощувка в Шираз.

image

Ден 2 Към Персеполис, Пасаргад, Некропола на Ахеменидската династия и Шираз

Днес потегляме към Персеполис (ЮНЕСКО), церемониалната столица на империята на Ахеменидите (около 550–330 г. пр. Н. Е.).

Най-ранните останки от Персеполис датират от 515 г. пр. Н. Е. Комплексът илюстрира ахеменидския стил в архитектурата. Състои се от пет "дворци" или зали с различна големина и входове. Функцията на Персеполис остава доста неясна. Той не е бил от най-големите градове в Персия, но изглежда е бил важен церемониален комплекс, който се е ползвал само сезонно.

Днес също ще посетим Гробницата на Кир Велики в Пасаргад, основател на Персийската империя от Ахеменидската династия, обединил всички съществуващи отделни царства в една империя.

Ще разгледаме също подробно и Некропола на Ахеменидската династия. Нощувка в Шираз.

image

Ден 3 Двореца Сарвестан, соленото езеро Махарлу, крепостта Майдън и двореца Фирузабад

Днес ще е дълъг ден, затова тръгваме малко по-рано. Първо се отправяме към двореца Сарвестан и соленото езеро Махарлу (Розовото езеро). Продължаваме на юг, за да посетим крепостта Майдън и двореца Фирузабад, а след това на северозапад до селото Даре Чоган, където ще останем за нощувка в къща за гости. Вечерта ще прекараме с домакините около огъня с музика и вкусни манджи.

Ден 4 Пешеходен преход → пещерата Шапур, древния град Бишапур и селото Калат

Днес ще имаме за първи ден нетруден пешеходен преход от 4 /5 часа. Тръгваме рано от Шираз и се връщаме вечерта обратно в хотела в Шираз. Ще започнем деня с пешеходен преход до пещерата Шапур, където ще видим 1800-годишна огромна статуя на Шапур II Велики, един от най-великите владетели от Сасанидската династия на Персия. На връщане ще посетим древния град Бишапур и малкия музей в комплекса .

Продължаваме към селото Калат и водопада в близост. Късно вечерта се връщаме в Шираз.

Ден 5 Към номадите Кашкаи в планините Загрос

Сутринта се отправяме към планините Загрос, където на около 2,900 м надморска височина се намира летния палатков лагер на номадско семейство от племето Кашкаи. Целият ден ще се разхождаме из приказната долина, ще си общуваме със семейството, ще участваме в ежедневието им, например доене на кози или приготвяне на храната. Мястото е много красиво, а хората екстремно гостоприемни. Ще нощуваме в палатките на номадското семейство.

image

Ден 6 Пешеходен преход през планините Загрос

След закуската с нашите номадски домакини започва нашия пешеходен преход в планините Загрос. Ще спираме често при номадските пастири, ще пием чай, ще ходим бавно, за да се насладим на великолепната природа. Преходът ще бъде нетруден, около 5 или 6 часа с много почивки. Височината е около 2,300 до към 2,900 м, но тъй като планината е доста по на юг от българските планини, няма такова усещане за височина, каквото има в Рила или Пирин. Вечерта ще нощуваме в друг номадски лагер в планините, отново в палатките на номадите.

image

Ден 7 Още ходене до селото Хомай Ян

Ще продължим бавно с пешеходен преход през планината до селото Хомай Ян, където има много хубава къща за гости сред прекрасна градина. Тук ще си починем следобеда, ще хапнем и пием чай. Вечерта около 23.00 се отправяме към летището в Шираз, от където летим много рано сутринта на следвашия ден.

Ден 8 Полет от Шираз към Истанбул и после към София.

Карта

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!