ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

Кратко описание

Пътешествието ни през иракски Кюрдистан ще започне от столицата Ербил. Ще се разходим из централния площад и ще посетим джамията Джалил Хаят. Ще влезем в Цитаделата на Ербил с над 7000 годишна история. Ще правим още доста неща в този почти непознат за нас, но много колоритен град.

Продължаваме към вътрешността на страната, като първо ще спрем в курортния град Шаклава, известен със сладкарниците и изобщо със сладките неща. За кратко ще спрем на водопада Бехал, след което постепенно ще навлезем в планината Корек. С лифт ще се качим до малко курортно село с хубав ресторант и прекрасна гледка. В курорта Панк ще се отбием заради влакчето с грандиозните гледки към каньона. Ще се разходим из малкото планинско градче Рауандуз и ще пошляпаме във водопадите Гали Али Баг. По живописния път “Хамилтън” се прибираме към Ербил, като по пътя ще се отбием през крепостта Ханзад, която на залез слънце изглежда вълшебно.

Следващата порция от Кюрдистан започваме с Манастира “Свети Матей” до бивашата фронотва линия с териториите, контролирани от Ислямска Държава. Повече време ще прекараме в язидското село Лалиш с уникалния храм. Ще се отбием и през Ханис - барелефи останали от древни Шумерски времена. Най-впечатляващият обект днес е скалния манастир Рабан Хормиз, след който ще изпратим деня с впечатляващ залез над река Тигър.

Следва град Дохук с пазарите си. Продължаваме към язовира Дохук и един от летните дворци на Саддам на върха на прекрасна планина със страхотни панорами. Ще се отбием в пещерата Инишке, днес превърната в ресторант. Завършваме деня в древния Амеди, където ще опитаме от местния тахан, с който е известен града.

Продължаваме към град Коя и изкуственото езерото Дукан, преди да стигнем до един от най-важните градове в иракски Кюрдистан - Сюлеймания. Първо ще посетим "Червения затвор“ - огромен мемориал и музей на загиналите против управлението на Саддам Хюсеин и Ислямска Държава. Вечерта ще бързаме да хванем залеза в планините Гойе, място с прекрасни панорамните гледки към града. Ще остане време за Музея Сюлеймания, притежаващ най-голямата музейна колекция в Кюрдистан и втората по големина колекция от антики в Ирак. Щепосетим и малкото кюрдско градче Халабжа, известно с химическата атака на дикаторския режим срещу жителите на града, при която умират над 5000 жители. Завършваме с малкото село точно на ирано-иракската граница Бяра, където ще имаме време да накупим сувенири и да хапнем в една уникална кръчма. Обратен полет към Истанбул и София Ербил.

Основна информация

Дати: 11-18 април 2023;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7/8 човека;

Цена за програмата в Ирак + самолетните билети: 1,895 евро/човек (3,714 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Ирак без самолетни билети: 1,285 евро/човек (група 7/8 човека) (2,519 лева при курс 1,96 лв за евро); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: самолетни билети (1); български водач; местен водач/шофьор; транспорт в микробус навсякъде по маршрута; 7 нощувки в хубави хотели в стаи по двама с включена закуска; трансферите от/до летището;

Цената не включва: обяди и вечери (храната не е скъпа); входни билети за забележителности и музеи (около 15 долара общо); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН);; виза (70 долара; получава се на летището в Ербил); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 21.15 - Истанбул 22.45; Истанбул 00.20 - Ербил (Иракски Кюрдистан) 02.45;

Връщане: Ербил 03.35 - Истанбул 06.25; Истанбул 07.30 - София 08.40;

Цена: 610 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е леко различна.

Обща цена за програмата в иракски Кюрдистан и самолетни билети: 1,895 евро/човек.

Условия за влизане в страната: Към момента се изисква наличието валиден ваксинационен сертификат. Не се изисква ПСР тест.

Виза: Визата се получава на летището в Ербил и струва 70 долара.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан; Разходки из града

Рано сутринта пристигаме на летището в административната столица на Иракски Кюрдистан - град Ербил. Следва трансфер до хотела и почивка до към 10.00. Тази нощувка е включена към общата цена. Следва закуска и разходка из града.

Историците твърдят, че градът е бил постоянно населен от 28-ти век пр.н.е., което го прави един от най-старите градове в света (ЮНЕСКО). Ербил (или Хоулър, както го наричат местните жители) е столицата на Иракски Кюрдистан,  град със страхотни стари пазари, кафенета и исторически забележителности.

В града ще посетим централния площад, където се събират местните за да пият чай, да си общуват и където се случва най-съществената част от активния социален и културен живот на града.

Джамията Джалил Хаят, която наподобява по стил джамията Мухаммад Али в Кайро и Синята джамия в Истанбул, е открита в Ербил на 19 януари 2007 г., след като е била строена в продължение на много години. Има капацитет за 1500 до 2000 души.

Цитаделата на Ербил има над 7000 години история и е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Ще разгледаме и квартала Анкауа - дом на най-голямата християнска общност в Кюрдистан, което означава, че това е район с много магазини за алкохол и църкви и където живеят повечето чужденци. Тук е хотела ни.

Разбира се ще посетим покрития пазар, ще пием чай в уникална чайна и ще хапнем кебап в най-известния ресторант в града.

Ще посетим също и изоставения арабски/еврейски квартал в града.

Ден 2 Шаклава; водопада Бехал, планината Корек; курорта Панк с влакчето и каньона; град Рауандуз, пътят Хамилтън с водопадите Гали Али Баг и замъка Ханзад

След закуската в хотела продължаваме към курортния град Шаклава, известен със сладкишите си и всичко, в което има много захар и плодове.

Продължаваме към водопада Бехал, популярно място сред арабските туристи.

Постепенно навлизаме в планината Корек. Ще се изкачим с лифт до едно курортно селище с чудно кафе с огромна тераса. Мястото е всъщност ски курорт със ски писти и други ски съоръжения.

В увеселителния парк Панк ще се возим на специални колички, които се движат по ръба на огромен каньон...гледките са потресаващи.

Следва красивия град Рауандуз. Името идва от Раун, известен поет от района и Дуз, което означава цитадела или кула. Намира се между Долината Каранд и Кала Раш и е на над 500 метра над морското равнище. Районът е заобиколен от планини и е изключтилено живописен

Продължаваме по пътя наречен Хамилтън - тясно шосе през един изключително живописен каньон. Идваме тук заради впечатляващата природа и заради самото приключение да пътуваме през този каньон. Строителството му започва през 1928 г., когато британците поемат контрола над Ирак след падането на Османската империя. Арчибалд Хамилтън (пътят е на негово име) проектира пътя през планините до иранската граница. Това е не само важна комуникация, но и постижение на инженерната мисъл от онова време. Самият инженер Арчибалд Хамилтън написал книга за това "Пътят през Кюрдистан".

По пътя ще спрем също до водопадите Гали Али Баг (Gali Ali Bag), смятани за най-високите водопади в Близкия Изток.

Продължаваме към замъка Ханзад, на пътя между Шаклава посока Ербил. Построен е по време на Соранския емират през 16-ти век под управлението на принцеса Ханзад и брат й принц Сюлейман Бег. Цитаделата е висока около 40 метра и е разположена на малък хълм. Замъкът е запазил голяма част от първоначалната си форма и има четири кръгли кули на всеки от четирите ъгъла. Изработен от камъни и гипс. Този замък е един от най-запазените в района. Вечерта се връщаме обратно в хотела в Ербил.

Ден 3 Манастира “Свети Матей”, язидското село Лалиш, Ханис - люлката на цивилизацията на Кюрдистан, манастирът Рабан Хормиз, Дохук

Днес продължаваме към манастира “Свети Матей”, признат за един от най-старите християнски обители. Известен е със своята великолепна библиотека и значителна колекция от сюриански християнски ръкописи. Основан е от Свети Матей през 363 година.

Продължаваме към селото Лалиш, основано преди хиляди години. Тук обаче има храм, който е бил използван за първи път от древните шумери и други ранни месопотамски цивилизации. Смята се, че в светилището с коничен покрив е  гробницата на шейх Ади ибн Мусафир, важен язидски светец. Това място е свещенно за язидите, които идват тук на поклонение поне веднъж в живота си. 

Днес самото село е необитавано. Има голям брой къщи, които са оставени отключени и достъпни за поклонниците.

Следва Ханис със забележителните древни релефи, за които се смята че са на възраст от около 2700 години.

Ще минаваме през язидски и сюриански (християнски) села, в кото не могат да се заселват други етности, освен съответно язиди и сюриани (християни).

image

Следва Рабан Хормиз - великолепен манастир, основан около 640 г. сл. Хр., Издълбан е в планините на височина от около 815 метра, на 2 км североизточно от град Алкош. Манастирът е на 10 км от река Тигър, на източния й бряг. Мястото е било обитавано от много отшелници, които са живели в пещерите и килиите издълбани в скалите, разпръснати из цялата планина около манастира. Има повече от 40 килии. Някои от тях очевидно са много трудно достъпни, други постепенно са интегрирани в монашеските сгради. Размерите на килиите варират от много малки до по-големи. Подобно на други манастири в Близкия изток, системата от взаимосвързани пещери е бил най-важният начин за предпазване от нашественици и съхраняване на ценности и храна.

Приключваме денят на залез слънце на бреговете на река Тигър - вълшебно преживяване. Нощувка в град Дохук.

image

Дохук е кюрдски град с около 250,000 жители. Наблизо е река Тигър и величствените планини покрай нея. Ще посетим и пазара с една много стара джамия в близост до него. Нощувка в хотел в града.

Ден 4 Язовирът Дохук, един от летните дворци на Саддам, пещерата Инишке, древният град Амеди, Ербил

Днес сутринта се отправяме към язовира Дохук, северно от града. Той е завършен през 1988 г. с основна цел да осигури вода за напояване в района.

В планините край Дохук ще посетим и така нареченият “Летен Дворец на Саддам”. По време на почти 24-годишната си власт иракският президент построил близо 60 резиденции в цялата страна. В района около Дохук има две такива. Ние ще посетим едната, която е на върха на планината и е по-впечатляващата. Ще минем покрай другата.

Следва пещера, която някога е била дом на неандерталците, после полева болница, днес в нея има ресторант.

image

Продължаваме към древния град Амеди, разположен на висок хълм. Датира от 2500 г. пр. Хр., когато е бил част от древна Асирия. От града се разкрива разкошна панорама към цялата околност. В него има и естествени извори за вода, което го е превърнало в почти непробиваема крепост. Мястото е едно от най-интересните в Иракски Кюрдистан, популярно с тахана.

До град Амеди ще посетим много стара и запазена църква.

Вечерта се връщаме в Ербил в нашия хотел за нощувка.

Ден 5 Град Коя, Езерото Дукан, Червеният затвор“ и планините Гойе с панорамните гледки към града

Град Коя е разположен в близост до огромна долина, заобиколена от планини. В центъра на града има стар (от 18-ти век) кераван-сарай, използван от минаващите от векове, в който ще се отбием.

Следващата ни спирка е езерото Дукан, най-голямото изкуствено езеро в Ирак, популярно заради риболова, разходките с лодка и други летни забавления.

Следва град Сюлеймания, който в миналото е бил столица на историческото кюрдско княжество Бабан, а днес е голям град с население от над милион и половина души. Той е важен икономически център на Иракски Кюрдистан, а също и културен център на кюрдите, които говорят езика Соран. От основаването си, Сюлеймания винаги е бил център на велики поети, писатели, историци, политици, учени и певци. Това е един от най-забележителните градове в Кюрдистан.

Ще посетим „Червеният затвор“, днес музей разположен в бивш затвор за мъчения. Този затвор/музей е символ на усилията на Саддам Хюсеин да унищожи кюрдите в района. Бившият затвор помещава колекция снимки и вещи на воините от Пешмерга, воювали срещу Ислямска Държава.

image

Разбира се ще посетим и местния пазар.

Страхотни панорамни гледки към Сюлеймания има от планините Гойе. Ще се качим до там на залез, когато всичко наоколо е окъпано от светлината на залязващото слънце. Нощувка в град Сюлеймания.

Ден 6 Град Сюлеймания - Музея Сюлеймания, Халабжа, селото Бяра на ирано-иракската граница

Днес преди обяд ще посетим Музея “Сюлеймания”, притежаващ най-голямата музейна колекция в Кюрдистан и втората по големина колекция от антики в Ирак. В него има много кюрдски и древни персийски артефакти, датиращи от 1792 - 1750 г. пр. Хр.

По-късно се отправяме към Халабжа, град недалече от иранската граница. Мястото е известно с химическата атака на дикаторския режим срещу жителите на града, при която умират над 5000 жители. Това се случило на 16 март 1988 г. Генерал Али Хасан ал-Маджид, известен като "Химическия Али”, главният извършител на това престъпление, е обесен през 2010 г. Ще разгледаме града и мемориала в чест на загиналите при химическата атака.

Продължаваме към кюрдското село Бяра на самата ирано-иракска граница. В това доста отдалечено село има малък пазар за сувенири, предназначени предимно за арабските туристи посещаващи мястото. Тук чужденци не идват.

Вечерта се връщаме в Ербил. Имаме почивка в хотела и трансфер по-късмо през ноща за полета рано сутринта на следващия ден.

Ден 7 Истанбул, София

Обратни полети към Истанбул и София от Ербил.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!