ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

Кратко описание

Пътешествието ни през иракски Кюрдистан ще започне от столицата Ербил. Ще се разходим из централния площад и ще посетим джамията Джалил Хаят. Ще влезем в Цитаделата на Ербил с над 7000 годишна история.

Продължаваме навътре в страната, като първо ще спрем в курортния град Шаклава, известен със сладкарниците си. За кратко ще спрем на водопада Бехал, след което постепенно ще навлезем в планината Корек. С лифт ще се качим до малко курортно село с хубав ресторант и прекрасна гледка. Ще се разходим из малкото планинско градче Рауандуз до водопадите Гали Али Баг. По живописния път “Хамилтън” се прибираме към Ербил, като по пътя ще се отбием през крепостта Ханзад.

Следващата порция от Кюрдистан започваме с Манастира “Свети Матей” до бившата фронтова линия с териториите, контролирани от Ислямска Държава. Повече време ще прекараме в язидското село Лалиш с уникалния храм. Най-впечатляващия обект днес е скалния манастир Рабан Хормиз.

Следва град Дохук, язовира Дохук и един от летните дворци на Саддам. Завършваме деня в древния Амеди, където ще опитаме от местния тахан, с който е известен града.

Продължаваме към град Коя и изкуственото езерото Дукан, преди да стигнем до един от най-важните градове в иракски Кюрдистан - Сюлеймания. Първо ще посетим "Червения затвор“ - огромен мемориал и музей на загиналите против управлението на Саддам Хюсеин и Ислямска Държава. Вечерта ще бързаме да хванем залеза в планините Гойе, място с прекрасни панорамни гледки към града. Ще посетим и малкото кюрдско градче Халабжа, известно с химическата атака на дикторския режим срещу жителите на града. Завършваме с малкото село на ирано-иракската граница Бяра. Обратен полет към Истанбул и София от Ербил.

Основна информация

Дати: 23-31 октомври

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7/8 човека;

Цена за програмата в иракски Кюрдистан + самолетните билети: 1,914 евро/човек (3,752 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в иракски Кюрдистан без самолетни билети: 1,320 евро/човек (група 7/8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети (1): Самолетни билети за полетите София-Ербил-София (виж цената с включени самолетни билети);

Водачи: български водач; местен водач/шофьор;

Транспорт: транспорт в микробус навсякъде по маршрута; трансфери от/до летището;

Нощувки: 7 нощувки в хубави хотели в стаи по двама с включена закуска;

Цената не включва: обяди и вечери (храната не е скъпа); входни билети за забележителности и музеи (около 15 долара общо); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); виза (70 долара; получава се на летището в Ербил); разходи от личен характер.

(1) Полети с Турските авиолинии

Отиване: София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 18.35 - Ербил (Иракски Кюрдистан) 21.05;

Връщане: Ербил 03.45 - Истанбул 06.25; Истанбул 07.30 - София 08.35;

Цена: 594 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна.

Виза: ние уреждаме електронни визи. Самата виза се получава на летището в Ербил и струва 70 долара.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Ербил

Днес вечерта пристигаме в Ербил (виж разписание на полетите). Следва трансфер и нощувка в хотел.

Ден 2 Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан; Разходки из града

Рано сутринта пристигаме на летището в административната столица на Иракски Кюрдистан - град Ербил. Следва трансфер до хотела и почивка до към 10.00. Тази нощувка е включена към общата цена. Следва закуска и разходка из града.

В града ще посетим централния площад, където се събират местните за да пият чай, да си общуват и където се случва най-съществената част от активния социален и културен живот на града.

Джамията Джалил Хаят, която наподобява по стил джамията Мухаммад Али в Кайро и Синята джамия в Истанбул, е открита в Ербил на 19 януари 2007 г., след като е била строена в продължение на много години. Има капацитет за 1500 до 2000 души.

Цитаделата на Ербил има над 7000 години история и е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Разбира се ще посетим покрития пазар, ще пием чай в уникална чайна и ще хапнем кебап в най-известния ресторант в града.

Ден 3 Шаклава; водопада Бехал, планината Корек; курорта Панк; град Рауандуз, пътят Хамилтън с водопадите Гали Али Баг и замъка Ханзад

След закуската в хотела продължаваме към курортния град Шаклава, известен със сладкишите си и всичко, в което има много захар и плодове.

Продължаваме към водопада Бехал, популярно място сред арабските туристи. Постепенно навлизаме в планината Корек. Ще се изкачим с лифт до курортното селище с чудно кафе с огромна тераса. Мястото е всъщност ски курорт със ски писти и други ски съоръжения.

В увеселителния парк Панк ще се возим на специални колички, които се движат по ръба на огромен каньон. Следва град красивия Рауандуз, разположен живописно между Долината Каранд и Кала Раш.

Продължаваме по пътя наречен Хамилтън - тясно шосе през живописен каньон. Строителството му започва през 1928 г., когато британците поемат контрола над Ирак след падането на Османската империя. Арчибалд Хамилтън (пътят е на негово име) проектира пътя през планините до иранската граница.

По пътя ще спрем също до водопадите Гали Али Баг, смятани за най-високите водопади в Близкия Изток.

image

Продължаваме към замъка Ханзад, на пътя между Шаклава посока Ербил. Построен е по време на Соранския емират през 16-ти век под управлението на принцеса Ханзад и брат й принц Сюлейман Бег. Цитаделата е висока около 40 метра и е разположена на малък хълм. Замъкът е запазил голяма част от първоначалната си форма и има четири кръгли кули на всеки от четирите ъгъла. Изработен от камъни и гипс. Този замък е един от най-запазените в района. Вечерта се връщаме обратно в хотела в Ербил.

image

Ден 4 Манастира “Свети Матей”, язидското село Лалиш, манастирът Рабан Хормиз, Дохук

Днес продължаваме към манастира “Свети Матей”, признат за един от най-старите християнски обители. Известен е със своята великолепна библиотека и значителна колекция от сюриански християнски ръкописи. Основан е от Свети Матей през 363 година.

image

Продължаваме към селото Лалиш, основано преди хиляди години. Тук обаче има храм, който е бил използван за първи път от древните шумери и други ранни месопотамски цивилизации. Смята се, че в светилището с коничен покрив е  гробницата на шейх Ади ибн Мусафир, важен язидски светец. Това място е свещено за язидите, които идват тук на поклонение поне веднъж в живота си. Днес самото село е необитавано. Има голям брой къщи, които са оставени отключени и достъпни за поклонниците.

image

Ще минаваме през язидски и сюриански (християнски) села, в които не могат да се заселват други етноси, освен съответно язиди и сюриани (християни).

image

Следва Рабан Хормиз - великолепен манастир, основан около 640 г. сл. Хр., Издълбан е в планините на височина от около 815 метра, на 2 км североизточно от град Алкош. Манастирът е на 10 км от река Тигър, на източния й бряг. Мястото е било обитавано от много отшелници, които са живели в пещерите и килиите издълбани в скалите, разпръснати из цялата планина около манастира. Има повече от 40 килии. Някои от тях са трудно достъпни, други постепенно са интегрирани в монашеските сгради. Размерите на килиите варират от много малки до по-големи. Подобно на други манастири в Близкия изток, системата от взаимосвързани пещери е бил най-важният начин за предпазване от нашественици и съхраняване на ценности и храна. Нощувка в град Дохук.

image

Дохук е кюрдски град с около 250,000 жители. Ще посетим и пазара с една много стара джамия в близост до него. Нощувка в хотел в града.

Ден 5 Язовирът Дохук, един от летните дворци на Саддам, древният град Амеди, Ербил

Днес сутринта се отправяме към язовира Дохук, северно от града. Той е завършен през 1988 г. с основна цел да осигури вода за напояване в района.

В планините край Дохук ще посетим и така нареченият “Летен Дворец на Саддам”. По време на почти 24-годишната си власт иракският президент построил близо 60 резиденции в цялата страна. В района около Дохук има две такива. Ние ще посетим едната, която е на върха на планината и е по-впечатляващата. Ще минем покрай другата.

image

Продължаваме към древния град Амеди, разположен на висок хълм. Датира от 2500 г. пр. Хр., когато е бил част от древна Асирия. От града се разкрива разкошна панорама към цялата околност. В него има и естествени извори за вода, което го е превърнало в почти непробиваема крепост. Мястото е едно от най-интересните в Иракски Кюрдистан, популярно с тахана.

image

До град Амеди ще посетим много стара и запазена църква. Вечерта се връщаме в Ербил в нашия хотел за нощувка.

Ден 6 Град Коя, Езерото Дукан, Червеният затвор“ и планините Гойе с панорамните гледки към града

Град Коя е разположен в близост до огромна долина, заобиколена от планини. В центъра на града има стар (от 18-ти век) керван-сарай, използван от минаващите от векове, в който ще се отбием.

Следващата ни спирка е езерото Дукан, най-голямото изкуствено езеро в Ирак, популярно заради риболова, разходките с лодка и други летни забавления.

Следва град Сюлеймания, който в миналото е бил столица на историческото кюрдско княжество Бабан, а днес е голям град с население от над милион и половина души. Той е важен икономически център на Иракски Кюрдистан, а също и културен център на кюрдите, които говорят езика Соран. От основаването си, Сюлеймания винаги е бил център на велики поети, писатели, историци, политици, учени и певци.

Ще посетим „Червеният затвор“, днес музей разположен в бивш затвор за мъчения. Този затвор/музей е символ на усилията на Саддам Хюсеин да унищожи кюрдите в района. Бившият затвор помещава колекция снимки и вещи на воините от Пешмерга, воювали срещу Ислямска Държава.

image

Разбира се ще посетим и местния пазар.

Ще се насладим на панорамните гледки към Сюлеймания от планините Гойе. Ще се качим до там на залез, когато всичко наоколо е окъпано от светлината на залязващото слънце. Нощувка в град Сюлеймания.

Ден 7 Халабжа; Селото Бяра на ирано-иракската граница

Днес се отправяме към Халабжа, град недалече от иранската граница. Мястото е известно с химическата атака на диктаторския режим срещу жителите на града, при която умират над 5000 жители. Това се случило на 16 март 1988 г. Генерал Али Хасан ал-Маджид, известен като "Химическия Али”, главният извършител на това престъпление, е обесен през 2010 г. Ще разгледаме града и мемориала в чест на загиналите при химическата атака.

Продължаваме към кюрдското село Бяра на ирано-иракската граница. В това доста отдалечено село има малък пазар за сувенири, предназначени предимно за арабските туристи посещаващи мястото. Тук чужденци не идват.

Вечерта се връщаме в Ербил. Имаме почивка в хотела и трансфер по-късно през ноща за полета рано сутринта на следващия ден.

Ден 8 Истанбул, София

Обратни полети към Истанбул и София от Ербил.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!