ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ КОСОВО С ВЪЗМОЖНОСТ  ЗА  ЛЕК ПЕШЕХОДЕН  ПРЕХОД ПРЕЗ ПРОКЛЕТИТЕ  ПЛАНИНИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОСОВО С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЛЕК ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД ПРЕЗ ПРОКЛЕТИТЕ ПЛАНИНИ

Кратко описание

Акценти на това пътуване до Косово са най-интересните културно-историческоти забележителности в югозападната част на страната и лекия пешеходен преход в “Проклетите” планини. В Косово ще минем през град Штрпце в националния парк Шар Планина, стария град Призрен с неговата крепост, джамии и църкви, стария град Джакова, Високи Дечани - сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР, град Пея - основното населено място в подножието на Прокълнатите Планини (има страхотна бира с това име). Ще пътуваме през един от най-дългите (25 км), живописни и дълбоки (около 1000 м денивелация) каньони в Европа - Ругова. Това ждрело е основна забележителност в Косово и е страшно впечатляващо.

Ще направим лек пешеходен пеход (около 5 часа) в “Проклетите” планини, като ще стигнем до езерото Ликенат , а по желание и до Дрелжско езеро. Който не иска да ходи, може да прекара този следобед на терасата на хубавото планинско хотелче с прекрасна гледка и бира на разположение.

На връщане за кратко ще разгледаме град Пея, столицата Прищина и манастира в град Грачаница в близост до столицата. Ще влезем в пещерата Спящата красавица и ще се разходим до водопада в непосредствена близост до пещерата. Нощувките са в хубаво хотелче в Призрен и малко планинско хотелче с прекрасни панорами към планините.

image

Основна информация

Дати: 27 - 29 май 2022; 29-31 юли 2022; През втората половина на годината ще имаме още пътувания, за които ще определим допълнително дати.

Продължителност: 2 нощувки/3 дни;

Група: 5-7 човека; Това пътуване може да се организира за самостоятелни, индивидуални туристи без български водач. Моля пишете ни с подробности за желани дати, период на пътуване, категория хотели, които желаете и ние ще ви подговим индивидуална оферта.

Цена: 295 евро/човек;

Цената включва: български водач/шофьор; транспорт в микробус навсякъде по маршрута; 2 нощувки в хубави хотели в стаи по двама с включена закуска; застраховка “Помощ при пътуване” Баланс на Алианц с покритие за Ковид.

Цената не включва: обяди и вечери; входни билети за забележителности и музеи; допълнителни застраховки, например “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер;

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Косово

Днес тръгваме в 8.00 от Стадион “Васил Левски” в София. Ще минем през Северна Македония, като ще спираме за снимки и/или хапване по пътя. Ще спрем в град Штрпце, който се намира в националния парк Шар планина. Ще разгледаме църквата Св. Никола. Докато пътуваме през Шар планина ще спираме за почивка и снимки в живописни местности.

Следобед ще пристигнем в град Призрен, където ще бъде първата ни по-сериозна спирка по време на това пътуване. Градът е известен с богата си история още от византийски времена. Ще разгледаме църквите, джамиите, крепостта и кулата. Старият град е много добре запазен, така че мястото е прекрасно за разходки, почивка и интересни неща за гледане. Ще вечеряме в хубав ресторант в стария град. Ще нощуваме в хотел в града.

image

Ден 2 Призрен - Джакова - Манастирът Високи Дечани – Пещерата Спящата красавица и водопада – Пея - каньонът Ругова.

След закуска се отправяме към град Джакова. Тук ще се разходим из уличките на стария град, така наречената “Чаршия”, ще разгледаме голямата джамия на града, часовниковата кула. Ще пием кафе в едно от многобройните заведения на Чаршията. Продължаваме към Високи Дечани (Visoki Decani), сръбска православна обител, защитена от ЮНЕСКО и КФОР. В манастира има запазени фрески от 14 век.

Продължаваме към живописното ждрело Ругова, където ще спираме за снимки и ще обядваме. В каньона има великолепен ресторант, където предлагат планинска пъстърва и прекрасни гледки към реката Бистрица. Това е най-известният каньон в Косово, един от най-дългите в Европа (около 25 км), а също и доста дълбок (скалите се извисяват на над 1000 м от дъното му). Хората пътуват по тези места основно заради този каньон и страховитите планини, които се извисяват около него.

image

По обяд ще стигнем в малкото планинско хотелче, където ще пренощуваме тази вечер. Тук оставяме основния си багаж, взимаме си леките ранички с вода и сандвичи и се отправяме на нашия поход нагоре през Прокълнатите планини. Пътеката минава през няколко драматични местности, една от които покрита с полу-изгорени дървета (може би от гръм), което създава странно сюрреалистично усещане за района.

image

Походът започва от около 1500 м надморска височина (където е хотелчето), като крайната му точка е около 1900 м. Стига се до езерото Ликенат - изключително живописно глетчерно езеро. От там има още около 40 мин преход до друго глетчерно езеро - Дрелжско езеро, не по-малко красиво от първото.

image

Маршрутът върви през едни от най-драматичните части на така наречените “Прокълнати” планини в Националния Парк Prokletije (Проклети) в тази част на Косово. Общо ще ходим нагоре и надолу около 4-5 часа, заедно със спирането за снимки и хапването. Добре е да сме обратно в хотелчето/ресторанта към 17-18 часа, макар че може разбира се и по-късно. Вечеря на страхотната тераса на ресторанта с изглед към планините, последвана от нощувка.

Този поход е по желание. Който не иска да ходи, може да се наслаждава на прекрасната гледка от голямата тераса на планинското хотелче.

Ден 3 Град Пея – Прищина – Грачаница - София

След закуската в планинското хотелче, слизаме в град Пея, основното населено място в района. Ще имаме около час на разположение за разходка из центъра му. Продължаваме към Прищина, където ще имаме на разположение не повече от около 1 час за разходка по главния булевард “Майка Тереза”, където са разположени и основните забележителности на града, включително няколко паметника, националния театър и други.

Следващата ни спирка е сръбското градче Грачаница близо до Прищина, където ще видим и едноименния манастир. Следобед потегляме обратно към София, където ще пристигнем към 21.00.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални пътувания

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!