ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН И КИРГИЗСТАН - ОТ АЛАМАТИ ПРЕЗ ПЛАНИНИТЕ ТЯН ШАН ДО ОШ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН И КИРГИЗСТАН - ОТ АЛАМАТИ ПРЕЗ ПЛАНИНИТЕ ТЯН ШАН ДО ОШ

Хиляда пътешествияПо региони ◦◦ По дати (календар) ◦◦ Без дати ◦◦ Индивидуални пътувания ◦◦ Отзиви ◦◦ За нас ◦◦ English Ел поща: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (също WhatsApp/ Viber); +359 887 260 744

Кратко описание

Това доста подробно централноазиатско пътешествие ще ни отведе до някои от най-известните (и не толкова) места в югоизточен Казахстан и Киргизстан. Започваме от Алматѝ, Казахстан. Продълажвам е микробус към високопланинската долина и огромен зимен курорт Медеу, от където ще стигнем до местността и курорт Чимбулак (2,220) с фуникулар. Продължаваме към каньона „Долината на замъците”; Куртогай, Лунния каньон и националния парк “Езерата Колсай”, разположени на северния склон на планината Тян Шан. Тук ще се разходим около езерото Каинди или "Потъналата гора”, както го наричат заради призрачните стволове на дървета в него. Ще се разходим и около двете езера Колсай (може с лодки в езерата или на коне). Ще минем през драматичната планина Бестмак, за да стигнем до малкото село Сати. Продължаваме към огромната пясъчна дюна „Пеещата дюна”, националния парк “Алтън Емел”; червените хълмове Кату-Тау, петнистите тебеширени планини Ак-Тау и селото Алтин Емел. Следват извора на Чокан Валиханов, каменните форми Ошакта и градчето Кордай на границата в Киргизстан, където приключва казахската част от пътешествието.

Пресичаме границата с Киргизстан, където първо ще разгледаме столицата Бишкек. С вътрешен полет ще стигнем до втория по големина град в Киргизстан - Ош. От там с бус продължаваме към автентичното селото Арсланбоб, като по пътя ще спрем в архитектурния комплекс от 11 век в Йозгьон. От тук тръгваме на север обратно към Бишкек, но много бавно и с много спирки като ще минем разстоянието за два дни. Ще пътуваме покрай най-големия воден резервоар в Централна Азия, водоема Токтогул и през живописния проход Тоо-Ашуу преди да завършим пътешествието обратно в Бишкек, от където летим за София.

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 18 - 29 август 2022; Ако сте група от най-малко 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Група: 5-8 човека;

Цена: 1,695 евро на човек (7/8 човека група); Ако групата е по-малка е възможно да има доплащане.

Цената включва: български водач, местни водачи и шофьори; трансфери от и до летищата; нощувки в хотели 3 звезди в стаи по двама с включени закуски в Бишкек и Алматѝ; ношувки в къщи за гости във вътрешността на Казахстан и Киргизстан; всички хранения в Киргизстан с изключение на обядите и вечерите в Бишкек; всички такси за национални паркове; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц (48 лева) (1) с покритие за Ковид.

Цената не включва: самолетни билети София - Алматѝ (Казахстан) на отиване и Бишкек - София на връщане (2); обяди и вечери в Казахстан, както и тези в Бишкек; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; допълнителни услуги като конна езда или разходка с лодка; входни такси за забележителности; други разходи от личен характер.

(1) В цената е включена застраховка “Помощ при пътуване” “Класик” на Алианц. Ако стойността на застраховката надвиши 48 лева (поради по-висока възраст или по други критерии), ще се наложи доплащане.

(2) Самолетни билети с Турските Авиолинии

Отиване:

София 15.35 - Истанбул 17.00;

Истанбул 20.20 - АлмаАта 04.20;

Връщане:

Бишкек 06.05 - Истанбул 08.55;

Истанбул 13.30 - София 14.45;

Цена: 575 евро/човек (в момента на резревацията цената може да е различна).

Условия за пътуване във връзка с Ковид: Към момента се изисква завършен ваксинационен курс със съответния сертификат и отрицателен ПСР тест, направен 72 часа преди полета за Казахстан. Тъй като тези правила за пътуване се сменят често, ще бъдете редовно уведомявани за последните изменения .

Програма

Ден 1 Пристигане в Алматѝ, Казахстан

Днес рано сутринта пристигаме на летището в Алматѝ. Следва трансфер до хотела, малко почивка и закуска. Ще разгледаме града, а малко по-късно през деня ще пътуваме до високопланинската долина Медеу, където се намира огромен спортен комплекс разположен на 1,696 м наморска височина. Над този комплекс на височина от 2,220 метра се намира продължението на този споретн комплекс - Чимбулак, до където ще стигнем с фуникулар. Заедно двата комплекса представляват огромен зимен курорт, където е и най-високата шанца за ски скокове в света. Тук се проведоха зимните олимпийски игри през 2011 година. Природата наоколо е разкошна. Ще видим и най-високия връх в района - Талгар 3,200 м. Следобед се връщаме към града за още разходки. Нощувка в хотела.

Ден 2 Каньон „Долината на замъците”; Куртогай, Лунния каньон, Бестамак и езерото Каинди

Днес се насочваме към Чаринският каньон (известен още като „Долината на замъците”). Той се простира на 154 км по протежение на река Чарин на територията на националния парк Чарин, на около 200 км източно от Алмати, близо до границата с Китай.

Мястото е разкошно с прекрасни панорами към огромните седиментни скали, чиято възраст е около 12 милиона години. Височината на стръмните склонове на каньона достига 150-300 m.

По обяд ще си направим хубав пикник сред природата.

Следобед продължаваме към каньона Куртогай, разкошно място с красиви панорами.

Следва Каньона Узунбулак, често наричан “Белия каньон” или “Лунния каньон”, поради цвета на бялата глина. Намира се близо до “Долината на замъците” по поречието на река Чарин. Тази местност е поразително красива - между белите стени тече кристално чиста вода. Тук има и пещера дълбока около 30 метра. По стените на пещерата са запазени древни скални рисунки на около 2000 години.

Днес ще се отбием и до езерото Каинди, част от националния парк “Езерата Колсай”. Разположено на 2000 метра надморска височина, езерото се е образувало в резултат на голямо варовиково свлачище, предизвикано от земетресението в Кебин през 1911 г. Дълго е около 400 метра, достигайки дълбочина от близо 30 метра в най-дълбоката си точка. Тук ще видим стволове от потопени дървета, които се издигат над повърхността на езерото, поради което мястото често се споменава като "Потъналата гора". Студената вода спомага за запазването на стволовете на дърветата, които са обрасли с водорасли и други водни растения.

Ще минем през драматичната планина Бестмак, за да стигнем до малкото село Сати, където се настаняваме в къщи за гости. Вечерта ще си общуваме с местните, ще хапнем (може и да готвим) с тях, изобщо ще се потопим в местната атмосфера.

Ден 3 Национален Парк “Колсайските езера” Днешният ден е посветен на Националния Парк “Колсайски езера”, разположен на северния склон на планината Тян Шан в югоизточен Казахстан (10 км от границата с Киргизстан). Често наричан "Перлите на Тиен Шан", основната забележителност на парка са езерата Колсай. Целият ден ще се разхождаме наоколо, ще имаме леки пешеходни преходи, както и възможност за разходка с лодка или езда на коне. Вечерта се връщаме в къщата за гости за хапване и още мотане наоколо.

Ден 4 Местност „Пеещата дюна”; Национален парк Алтън Емел; червените хълмове Кату-Тау и петнистите тебеширени планини Ак-Тау; селото Алтин Емел

Днес денят ще бъде посветен на Националния парк “Алтин-Емел”, създаден през 1996 г. Паркът обхваща около 4600 км2 между река Или и планинската верига Ак-Тау, близо до езерото Капчагай. Идваме тук заради феномало красивите полу-пустинни скалисти пейзажи.

Тук са и известните планини Актай или още "Лунните планини" поради специфичните им бели цветове. Друго феноменално място в района са червените хълмове Кату-Тау, които пък са известни с червеникавият си цвят.

Вечерта пристигаме в селото Алтин Емел, където ще останем да пренощуваме в къща за гости.

Ден 5 Извора на Чокан Валиханов; каменните форми Ошакта; градчето Кордай на границата в Киргизстан Днес продължаваме нашето казахско пътешествие към така наречената “Пееща дюна” - пясъчна дюна с дължина 3 км и височина 150 м. Дюната се намира в Националния парк Алтин-Емел. Когато времето е сухо и ветровито, пясъка издава звук, подобен на мелодия на орган. Панорамните гледки от дюната са прекрасни също така.

Продължаваме към извора на Чокан Валиханов, приятно местенце за кратка разходка наоколо.

Следват към каменните форми Ошакта до местността Минбулак. Това е историческо място, което представлява 3 каменни блока с височина около 2 метра. Според легендата през 1219 г. Чингис хан, по време на похода си за завладяване на Централна Азия, създава лагер близо. Върху скалите е имало гигантски котел, където се е приготвяла храната за армията.

Ще хапнем днес в къща за гости в района, след което се отправяме към градчето Кордай, където ще пресечем границата с Киргизстан. От там ще имаме трансфер към Бишкек, столицата на Киргизстан. Нощувка в Бишкек.

Ден 6 Бишкек, столицата на Киргизстан Днес денят е посветен на киргизската столица - много приятен и зелен град с интересни неща за гледане и правене. Може да се отбием през Историческия музей и Площада на победата. Ще минем покрай сградата на оперният театър и ще се отбием в музея на изящните изкуства, ако имате желание за местно изкуство. В Бишкек се намира и един от най-известните ориенталски средноазиатски пазари - Ош, където разбира се ще идем също. Вечерта отново ношувка в нашия хотел.

Ден 7 Ош

Днес сутринта имаме вътрешен полет (около 40 мин) до град Ош в южната част на страната. Следобедните часове ще се разхождаме из града. Ще отидем до свещения Сулейман-Тоо (планината на пророк Соломон) и базара на Ош, един от най-големите открити пазари в Централна Азия. Ще хапваме в местните ресторанти, ще се смесим с тълпата, изобщо ще се потопим в атмосферата на този град. Нощувката е в къща за гости.

Ден 8 Ош - Арсланбоб След закуската потегляме към селото Арсланбоб (4 часа). Ще пътуваме през прекрасен планински район. По пътя ще спрем в архитектурния комплекс от 11 век в Йозгьон. Късно следобед ще пристигнем в селото Арсланбоб. Идеята е да се запознаем тук с местния начин на живот. Настаняваме се в къща за гости, хапваме с домакините и изобщо прекарваме една прекрасна селска вечеря.

Ден 9 Селото Арсланбоб – Токтогул Днес ще пътуваме на север покрай най-големия воден резервоар в Централна Азия, водоема Токтогул. Пътят е изключтително живописен. Ще спираме за хапване и снимки често. Вечерта пристигаме в селото Токтогул, където ще отседнем в къщи за гости.

Ден 10 Обратно в Бишкек

Днес продължаваме пътешествието на север по пътя за Бишкек. Ще минем през живописния проход Тоо-Ашуу, където ще спрем за почивка и снимки. Късния следобед ще пристигнем в Бишкек, където се настаняваме в нашия хотел.

Ден 11 Полети към София

Днес имаме рано сутринта трансфер към летището и ранен полет към Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram

☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.

☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!