ПЪТЕШЕСТВИЕ  ИЗ КИРГИЗСТАН – ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ ОКОЛО  ЕЗЕРОТО СОНГ-КОЛ  И  ОБИКОЛКА НА ЕЗЕРОТО  ИСЪК КУЛ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ КИРГИЗСТАН – ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ ОКОЛО ЕЗЕРОТО СОНГ-КОЛ И ОБИКОЛКА НА ЕЗЕРОТО ИСЪК КУЛ

Кратко описание

Това пътуване до Киргизстан обхваща няколко от най-интересните неща за гледане и правене в страната. Един от акцентите е лекият пешеходен преход до планинското езеро Сонг-Кол, през най-красивите планински райони на страната. Преходите са леки, без големи височини и изключително живописни. Ще нощуваме в традиционни киргизски юрти, ще срещаме полу-номадски семейства и овчари, като идеята е да надникнем в техния начин на живот дълбоко в планината.

Другата интересна част от това пътуване е обиколка с буса на най-голямато и известно езеро в страната Исък Кул. По време на тази обиколка ще спрем в селото Тон, където има хубав плаж. Близо има минерални басейни, които също ще позлваме. Ще имаме демонстрации на лов със соколи, ще посетим два изключтително живописни каньона - Йети Огус и Сказка. Ще разгледаме градчето Каракол с дървената църква “Света Троица” от 19 век и цветната джамия Дунган. Ще завършим тази обиколка в стария курорт на брега на езерото Чолпон -Ата, където освен плаж, ще посетим и каменното поле с древните петроглифи.

Освен горните два основни района, ще посетим още Кулата Бурана (ЮНЕСКО), важна точка от “’Пътя на коприната”, селото Кизарт, Националния Парк “Ала Арча”,  разположен в живописния едноименен каньон (на около 40 км от Бишкек), както и ще разгледаме подробно столицата Бишкек с пазара Ош - един от най-големите в Средна Азия. По време на това пътуване ще нощуваме в лагери с юрти и малки удобни хотелчета. Летим обратно за София от Бишкек.

image

Основна информация

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 5-14 август 2024; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Група: минимум 4/5 участника - максимум 7/8 участника; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Обща цена на програмата в Киргизстан + самолетни билети: 2,110 евро/човек (4,135 лв при курс 1,96 лв за евро). Ако настъпи промяна в цената на самолетните билети, ще се промени и общата цена.

Цена на програмата в Киргизстан: 1,475 евро на човек (група от 7 човека);

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Цената включва: самолетни билети София - Бишкек - София (1); български водач; местен водач/шофьор; транспорт с климатизиран бус само за нашата група; 4 нощувки в лагери в юрти с по-базисни условия; 2 нощувки в хотел 3 звезди в Бишкек (двама човека в стая с бани и тоалетни); 2 нощувки в къщи за гости/малки хотелчета (двама човека в стая с бани и тоалетни); всички такси за национални паркове; всички закуски и 5 вечери;

Цената не включва: обядите и 3 вечери; входни билети за музеи (сумите са малки); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

Екипировка: Няма да бъде необходима специална екипировка; списък с препоръчителни вещи, както и подробен инструктаж ще бъдат предоставени след сформиране на групата и потвърждаване на пътуването.

(1) Полети

А) Полети с Турските авиолинии София - Бишкек - София:

Отиване: София 21.25 - Истанбул 22.55; Истанбул 01.10 - Бишкек 09.05;

Връщане: Бишкек 05.55 - Истанбул 08.55; Истанбул 13.30 - София 14.35;

Цена: 635 евро/човек. В момента на резервацията може да има промяна в цената и/или полетното разписание.

Виза за Киргизстан не е необходима.

Програма

Ден 1 Пристигане в Бишкек (Киргизстан)

Днес рано сутринта пристигаме в Бишкек, столицата на Киргизстан. Имаме трансфер от летището до Бишкек (30 мин). Следва почивка до към 10.00, след което се отправяме към Националния Парк “Ала Арча”,  разположен в живописния едноименен каньон (на около 40 км от Бишкек). Тук ще имаме лека разходка и вечеря в хубаво ресторантче в подножието на планините. Нощувка в нашето хотелче в Бишкек.

Ден 2 Архитектурният комплекс "Кулата Бурана” - селото Кизарт; Начало на пешеходния преход до Долината Килемче

След закуската в хотелчето се качваме на бус само за нас. Първата спирка ще бъде Кулата Бурана (ЮНЕСКО). Тя е построена през 10-11 век и е представлявала важна спирка по “Пътя на коприната”. Има малък музей, който ще разгледаме.

Продължаваме към селото Кизарт, където ще имаме обяд при емстно семейство.

Малко след селото е началото на пешеходните преходи, които ще продължат и през следващите 2 дни. Днес ще вървим около 4 часа до долината Килемче, където е първата нощувка от трекинга.

image

Ден 3 Вторият ден от пешеходния преход към планинското езеро Сонг-Кол

Днес е вторият ден от пешеходния преход. За около 3 или 4 часа ще прехвърлим прохода Ялгъз Карагай (3400 м). От другата страна се разкрива страхотна панорама към езерото Сонг-Кол, на която ще се наслаждаваме през цялото време по пътеката надолу.

Пешеходните преходи през високопланинските пасища са една от основните причини хората да пътуват до Киргизстан. Ще нощуваме в традиционни киргизски юрти, ще се срещаме с полу-номадски семейства и овчари, които живеят в планината. Ще се потопим в номадския начин на живот почти напълно.

Самото езеро Сонг-Кол е едно от най-живописните не само в Киргизстан, но и в цяла средна Азия. Ще се разхождаме около езерото, ще снимаме и ще си почиваме. Нощувка в юрти на брега на езерото.

image

Ден 4 Продължаваме с пешеходния преход

Днес продължаваме да ходим бавно с много спирки за снимки и почивки по брега около езерото. Отново нощувка в юрти на брега на езерото.

Ден 5 Езерото Исък Кул; плаж на езерото до селото Тон

Днес напускаме района на езерото Сонг-Кол и се отправяме през планините с буса към Исък Кул, най-голямото и известно езеро не само в Киргизстан, но и в средна Азия. По пътя ще спираме за кратки разходки и снимки, както и за хапване. Късният следобед стигаме до брега на езерото и лагера с юрти в селото Тон, където ще нощуваме. Лагерът е ниска надморска височина, има плаж, а езерото е отлично за къпане през тази част от годината.

image

Ден 6 Демонсрация на лов със соколи; каньона Йети Огус; каньона Сказка; градчето Каракол

След закуската продължаваме с буса към специално място недалече от селото, където ще наблюдаваме демонстрация на лов със соколи.

image

Продължаваме с буса към планините и по точно към каньона Йети Огус, където ще спрем за кратка разходка.

Следващата спирка е каньона Сказка, където ще се разходим сред причудливите скалните формации от червена глина.

image

Късният следобед пристигаме в градчето Каракол. Ще имаме разходка наоколо, ще посетим църквата “Света Троица” от 19 век и джамията Дунган, които са и паметници на културата. Нощувка в хотелче.

Ден 7 Чолпон Ата - старият курорт на брега на езерото

След закуската продължаваме с буса покрай езерото Исък Кул. Около обяд ще стигнем до музей на открито представляващ поле изпълнено с каменни отломъци с издълбани и нарисувани древни петроглифи.

Настаняваме се в малко хотелче на брега на езерото. Следобед - плаж и почивка.

Ден 8 Бишкек

Днес преди обяд ще пътуваме към Бишкек (около 5 часа). Настаняваме се в хотела, след което тръгваме на разходки и обиколки из града. Ще обиколим някои от най-известните места: пазара Ош - най-колоритното място в Бишкек, Възкресенския събор, площада Ала Тоо, централната джамия и други. Вечерта нощувка в нашето хотелче.

Ден 9 Отлитане за Истанбул и София

Днес рано сутринта са полетите обратно към Истанбул и София.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!