ПЪТЕШЕСТВИЕ  В  ЛАДАК (МАЛКИЯ  ТИБЕТ), ИНДИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ В ЛАДАК (МАЛКИЯ ТИБЕТ), ИНДИЯ

Кратко описание

Ладак е мястото, където човек може все още да се докосне до автентичния Тибет. Местните тибетци, будистките манастири и великолепната природа са причините да организираме това 10 дневно пътешествие в тази част на индийските Хималаи. Летим от Делхи към столицата на района град Ле (Leh) (3,524 м). В града ще видим Шанти ступа и стария дворец, ще се разходим в екзотични пазари, ще хапнем тибетски манджи, но основната ни задача е да се аклиматизираме към височината.

Продължаваме през долината на река Инд. Ще посетим Двореца Сток, манастирите Тикси, Стагна, Чангчублинг и Хемис. Следват манастира Алчи, селото Калци и преход през двата високи прохода Фоту Ла (4,108 м) и Зожи Ла (3,528 м), част от Голямата Хималайска Стена. Ще стигнем до селото Ламайру (3,510 м), известно с манастира и драматичните пейзажи наоколо. Ще посетим още манастирa Пхианг, ще минем през планинския масив Занскар и районa наречен Магнитните Хълмове.

Продължаваме на север към Долината Нубра (Долината на цветята), като ще преминем през прохода Кхардунгла (5,596 м), един от най-високите в света, през които могат да минават моторни превозни средства. Тук са известните сребристи пясъчни дюни край селото Хундер, където ще яздим камили. Ще се отбием и през селата Дискит и Хундер, като особено забележителен е манастира в Дискит.

Продължаваме пътешествието към соленото езеро Пангонг, най-високото подобно в света (4,250 м). Следват манастира Тикси и двореца Шей. Пътешествието ни продължава към езерото Тсо Морири, най-голямото в Ладак, дълго 28 км и 8 км широко. В програмата е включен тур в Делхи последния ден с посещение на някои от най-интересните забележителности на града. Летим от Делхи за София.

Всички снимки и видео са от наши пътувания до Ладак, Индия

Основна информация

Дати: 20-30 август 2023;

Група: 7/8 участника;

Обща цена на програмата в Ладак + самолетните билети: 2,280 евро/човек (4,468 лева при курс 1,96 лв за евро). Ако настъпи промяна в цената на самолетните билети, ще се промени и общата цена.

Цена на програмата в Ладак (Индия) БЕЗ международните самолетни билети: 1,630 евро на човек (група от 7 човека с български водач); При по-малко хора в групата, цената ще се увеличи.

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Цената включва: 

Водачи: български и местни водачи/шофьори;

Самолетни билети: София - Делхи - София (1) (виж цената с включени самолетни билети); вътрешни полети Делхи - Ле - Делхи;

Трансфери: трансферите в Делхи до хотела и обратно до летището; една екскурзия с бус/пеш в Делхи; транспорт в Ладак през цялото;

Нощувки: 1 нощувка в Делхи в хотел 3 звезди в стая за двама с включена закуска; 8 нощувки в Ладак, като три от тях са в туристически лагери на палатки (описани са в програмата) и 5 нощувки в нормални хотели в стаи по двама;

Храна: всички закуски и вечери в Ладак;

Разрешителни: разрешителни за посещения на защитените територии, такса “Околна среда”;

Цената не включва: обядите и една вечеря в Делхи на връщане; входни билети за музеи (сумите са малки); застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

Екипировка: Няма да бъде необходима специална екипировка.

(1) Международни Полети

Полети с Турските авиолинии София - Делхи - София:

Отиване: София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 20.20 - Делхи 04.40 (+1);

Връщане: Делхи 06.20 - Истанбул 10.35; Истанбул 13.20 - София 14.35;

Цена: 650 евро/човек. В момента на резервацията може да има промяна в цената и/или полетното разписание.

(2) Виза за Индия

Индийската виза е онлайн (e-Visa). Получавате специален документ по ел поща (Electronic Travel Authorization (ETA). Пътувате до Индия с паспорта (6 месеца валидност от датата на връщане в България). Цената е 25 долара. Ако има промяна в тази цена, ще будете уведомени. Ние се грижим за издаването на визите.

Условия за влизане в Индия във връзка с Ковид

Ще бъде предоставена допълнителна информация.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Индия

Пристигане в Делхи, Индия. Следва вътрешен полет, който продължава около час и половина, ще пристигнем в Ле, столицата на Ладак (09.10 - 10.20). Последната част от полета е особено впечатляваща, тъй като самолетът лети между върховете на Хималаите докато каца.

Ле е екзотичен високопланински град, отворен за туристи едва от 1974 година. Мюсюлмани и индуси си поделят почти поравно влиянието си в града. Затова наред с внушителните ступи и гомпи, могат да се видят и прекрасни джамии.

image

Ще видим Шанти Ступа, една от най-новите забележителности в града, построена от японски будист през 1985. Дворецът в Ле е най-голямата забележителност. Построена през 16 век, тази 9 етажна сграда е добре запазена. От слънчевите му тераси се разкриват красиви панорамни гледки към града. Градските пазари са цветни и фотогенични. Характерно колоритни са жените седнали на тротоарите на главната улица, продаващи зеленчуци и местни стоки.

image

Ресторантите в Ле са странни места - ниски и схлупени, по скоро приличащи на закусвални, но тибетската храна е чудесна и си заслужава напълно. Нощувка в хотел “Holiday Ladakh” или подобен.

image

Ден 2 По долината на река Инд

Долината се намира около столицата Ле и е на височина около 3,400 - 3,500 м. Ще започнем с Кралския Музей в Двореца Сток, където ще научим най-важните неща за Ладак. Следва манастира Тикси, с най-голямата гомпа в централен Ладак. Продължаваме към манастира Стагна с прекрасни гледки към цялата долина. Следва манастирът Чангчублинг (или Ризонг). Построен през 1829, той е известен със строгите монашески порядки. Последно днес ще посетим Хемис, един от най-пищните и богати манастири в Индия. Нощувка в нашия хотел в Ле.

image

Ден 3 Ле - Алчи - Ламайуру – Ле

След закуската в хотела потегляме в западна посока към Манастира Алчи, за да разгледаме миниатюрните рисунки, с които този манастир е известен. Това е един от старите манастири в Ладак, основан през 990 година.

Продължаваме по един от най-живописните пътища в Ладак. По пътя ще спрем в селцето Калтси, за хапнем и разходим наоколо.

След селото започва една от най-вълнуващите отсечки от пътя преминаващ през двата високи прохода Фоту Ла (4,108 м) и  Зожи Ла (3,528 м), част от Голямата Хималайска Стена. На места пътят прави около 18 извивки. Интересни са изрисуваните като цирков антураж камиони.

image

След двучасово пътуване ще достигнем Ламайуру (3,510 м), известно с манастира и драматичния пейзаж наоколо.

image

Ще пътуваме през планинския масив Занскар и районът наречен Магнитните Хълмове. Нарича се така заради илюзията, която се създава, че пътят спускащ се надолу е всъщност път нагоре. Нощувка в нашия хотел в Ле.

image

Ден 4 Ле - Долината Нубра (Долината на цветята)

Днес ще закусим малко по-рано, за да сме готови за тръгване в 08.00. Насочваме се към прохода Кхардунгла (5,596 м), един от най-високите в света, през които могат да минават моторни превозни средства. След като достигнем долината Нубра, се установяваме в лагера, където ще останем през ноща. Следват разходки наоколо, като ще посетим сребристите пясъчни дюни край селото Хундер. Тук ще видим характерните за района двугърби камили, които могат да се яздят по желание (ездата не е включена в общата цена). Продължаваме с обиколка на долината, като ще се отбием в селата Дискит и Хундер. Целият район е изключително красив и интересен. Нощувката е в лагер “Valley Flower”.

image

Ден 5 Долината Нубра - соленото езеро Пангонг през реката Шайок

Ставаме рано, за да се насладим на утрото, което в тази долина е особено красиво. Потегляме към манастира Дескит, най-големият и стар в района. Продължаваме към соленото езеро Пангонг, като ще минем през реката Шайок. Соленото езеро Пангонг е най-високото подобно в света (4,250 м), разделено между Китай и Индия. На залез слънце водите му сменят цветовете си драматично. Нощувката е в лагер на палатки “Watermark”.

Ден 6 Соленото езеро Пангонг - Ле

Ставаме рано сутринта, за да се насладим на великолепната природа покрай езерото. По пътя към Ле ще спрем в манастира Тикси - 12 етажна сграда с 10 будистки храма. Ще се отбием и през двореца Шей кралска резиденция и манастир. Следобед пристигаме в Ле и се настаняваме хотела.

image

Ден 7 Ле - Езерото Тсо Морири; манстира Корзок

След закуската продължаваме към езерото Тсо Морири, най-голямото в Ладак - дълго 28 км и 8 км широко (височина 4,522 м.) По пътя ще спрем до горещите извори Чуматанг. Ще минем по известния мост Махе преди да стигнем до крайната ни цел днес. Самото езеро е известно не само с красотата си, но и с богатото биоразнообразие. Обявено е за защитено от Рамсарската конвенция за влажните зони. Целият следобед и вечер ще се разхождаме в района на езерото. Особено впечатляващ е манастира Корзок, напълно запазена тибетска обител. В селото около манастира тибетците живеят както винаги са живели. Нощувката е в лагер близо до езерото - “Nomadic Life”.

image

Ден 8 Езерото Тсо Морири - Ле След закуската потегляме обратно към Ле. Този път ще минем покрай езерото Тсо Кар. По пътя до езерото ще спрем за малко до гео-термалните извори Пуга, до палатките на номадите Ребо, които живеят около прохода Поло-Конга. Може да посетим и още един манастир в малкото село Тукие. Ще нощуваме в нашия хотел в Ле.

image

Ден 9 Ле - Делхи с вътрешен полет

Рано сутринта ще имаме трансфер до летището и полет към Делхи. Пристигаме преди обяд. В този ден ще имаме възможност да направим обиколка на главните забележителности на столицата Делхи: червената крепост, Индийската порта (административния център на Делхи); Минарето Кутаб (най-високата кула в Индия); Храма Суаминарян Акшардан (най-големия Хинду храм в света); Лотусовия храм и пазара Чандани - един от най-екзотичните пазари в света. Нощувка в хотел в Делхи.

image

Ден 10 Полети към България

Сутринта имаме трансфер до летището и полети към България през Истанбул.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!