СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В ЛАПЛАНДИЯ (СЕВЕРНА ФИНЛАНДИЯ) С ПРЕСТОЙ В ХЕЛЗИНКИ

СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В ЛАПЛАНДИЯ (СЕВЕРНА ФИНЛАНДИЯ) С ПРЕСТОЙ В ХЕЛЗИНКИ

Кратко описание

Зимното ни пътешествие до дома на Дядо Коледа - Лапландия (северна Финлания) ще започне от столицата на Финландия - Хелзинки, където ще останем 2 дни. Ще разглеждаме църкви и сгради и монументи със забележителна архитектура. Ще вземем фери до близкия остров, където се намира крепостта. Може да посетим и някои от другите островчетата в близост.

Основната част от това пътуване е в Лапландия. Престоят ни ще бъде в главния град Рованиеми, разположен на северната полярна окръжност. Пътуваме до това място заради Дядо Коледа, селото му и цялата тази приказна атмосфера, заради Северното сияние (2 екскурзии извън града), прекрасните арктическа пейзажи и заради впряговете с хъски и елени, които сме включили в нашата програма. Ще отидем и до парка за диви животни Рануа (доста навътре в тайгата), където ще имаме възможност да видим на живо почти всички видове арктични животни. Ще имаме време и за допълнителни (извън програмата) неща и дейности, които може да правим в зимна Лапландия.

Основна информация

Категория: Пътуване с определени дати / Индивидуални пътувания/ Група без определени дати;

Период на пътуване: ноември - март (зимни месеци);

Дати: 07-13 декември 2024 (или по желание ако сте самостоятелни туристи);

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 5-7 човека;

Бележка: Възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи, без български водач, за дати удобни за вас, включително по Коледа и Нова Година.

Цена за програмата в Лапландия + самолетни билети: 2,485 евро/човек (4,870 лева при курс 1,96 лева за евро);

Цена за програмата в Лапландия без включени самолетни билети: 1,870 евро/човек (за група от 7 човека; ако групата е по-малка ще се наложи доплащане);

Цената включва:

Самолетни билети: София - Хелзинки - Рованиеми - София (1) (виж цена с включени самолетни билети);

Водачи: български водач;

Нощувки: 2 нощувки в хубав 3 звезди хотел в центъра на Хелзинки в стаи по двама човека с включена закуска; 4 нощувки в хубав 3 звезди хотел в центъра на Рованиеми в стаи по двама човека с включена закуска; За самостоятелни туристи можем да организираме нощувки в стъклени иглута или в ледения хотел в Раваниеми.

Трансфери: от/до летището в Рованиеми; до/от селото на Дядо Коледа от Рованиеми т.е всички трансфери в района на Рованиеми;

Екскурзии: Посещение на ферма за отглеждане на елени с включено возене на шейни теглени от елени; посещение на ферма за отглеждане на хъски с включено возене на впряг теглен от кучетата; две екскурзии за наблюдение на Северното сияние извън града; посещение на парка за диви животни Рануа (https://ranuaresort.com/en/wildlife-park/ ); посещение на селото на Дядо Коледа;

Цената не включва:  трансфери от и до летището в Хелзинки (ползва се градски транспорт, като билетите ще платим на място; не са скъпи); обяди и вечери; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); входни билети за музеи в Рованиеми; разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети с редовни авиолинии

Отиване:

София 13.45 - Мюнхен 14.50 (Луфтханза);Мюнхен 19.40 - Хелзинки 23.10 (Луфтханза);

Хелзинки 19.40 - Рованиеми 21.10 (Finnair);

Връщане:

Рованиеми 05.25 - Хелзинки 06.40 (Finnair);

Хелзинки: 12.35 - Мюнхен 14.15 (Луфтханза); Мюнхен: 15.20 - София 22.45 (Луфтханза);

Цена: 615 евро/човек с включен чекиран багаж. В момента на резервацията цената може да бъде различна.

Условия за влизане в страната във връзка с Ковид:

Финландия не налага рестрикции и няма условия за влизане в страната.

image
image

Програма

Ден 1 Пристигане в Хелзинки

Днес летим до Хелзинки. Следва трансфер и настаняване в хотел в центъра на града. Нощувка в града.

Ден 2 Хелзинки

Хелзинки, столицата на Финландия се намира на брега на Финския залив - живописно място с характерна северна красота. Освен континенталната част, още 315 острова формират града.

Днес сме предвидили тур през основните забележителности на финландската столица. Ще отидем до Сенатския площад пред Хелзинската катедрала, който е един от трите централни площада. Около него са концентрирани атракции и основни туристически маршрути. Също ще посетим красивата православна катедрала „Успение Богородично“, след което с фери ще стигнем до остров Суоменлина, където е крепостта Свеаборг.

image

Можем да посетим и „Калио“ - гранитна църква, често наричана творение на т. нар. „Финландско“ Арт Нуво или „Национален романтизъм“, или църквата Темпелиаукио - оригинален храм, издълбан в скала. Като цяло ще се разхождаме из централните улици и по крайбрежието на Финския залив. Нощувка в града.

image

Ден 3 Хелзинки - Рованиеми

Днес летим към Рованиеми. Пристигаме в лапландската столица привечер. Следва трансфер около 15 мин. от летището до хотела. Нощувка в центъра на града.

Ден 4 Селцето на Дядо Коледа, хъскита и северно сияние

Целият ден ще прекараме в Селцето на дядо Коледа. Там ще посетим Пощенската служба на дядо Коледа, от където се пускат картички с официалния му печат, които ще бъдат изпратени точно навреме за следващата Коледа. После ще се отбием до офиса му, където той приема гости целогодишно – пригответе си песничка, стихотворение или танц, с който да зарадвате добрия старец.

image

В селцето има много магазини за сувенири, кафета и ресторанти. Може да обядваме заедно в традиционен ресторант с лапландска кухня или всеки където си хареса.

Следобед ще посетим развъдник за хъски ще научим за техните навици и начин на отглеждане и ползване от северните народи. Ще има време да се запознаем с животните преди да се качим на шейна, за да се повозим на кучешки впряг.

Вечерта ще се насладим на красотата на северното сияние в компанията на професионален фотограф! Прогнозите за времето и данните за слънчевата активност се проверяват през деня, за да адаптираме тура ако се налага, така че да получим най-добрия шанс да наблюдаваме този природен феномен. Докато го търсим ще имаме възможност да се насладим на арктическата природа - кратка разходка през стара, заснежена гора или до върха на някой хълм, пътека през висящ дървен мост над мощни бързеи, или просто тишината край заледено езеро сред снежната безкрайност! Надяваме се, че над главите ни ще танцуват сияния!

image

Ден 5 Екскурзия до парка за диви животни Рануа

Днес отиваме до известния парк за диви животни Рануа, придружени от професионален водач. Следвайки 2,5-километровите дървени пътеки през гората, ще видим почти всички видове арктически животни на едно място. Това е рядка възможност да се запознаем с дивия свят на Лапландия и други части на Арктика. Животните, които обитават Парка включват полярна мечка, кафяви мечки (не и през зимата, когато спят зимен сън), хищни птици, сови, диви прасета, мускусни бикове, видри, полярни лисици, вълци, диви северни елени, росомахи, лосове и много други. След тази разходка из парка ще си починем и ще се насладим на обяд на шведска маса в ресторанта, преди да се отправим обратно към Рованиеми. Ще имаме малко време за почивка и вечеря преди следващото ни приключение.

Вечерта ще получим още един шанс да наблюдаваме красивото северно сияние. Ако условията позволяват, ще използваме различен маршрут, за да видим повече от зимните пейзажи на Лапландия. Между септември и април е най-доброто време от годината за наблюдение на Северното сияние във Финландия. В Лапландия светлините на Северното сияние могат да се наблюдават около 200 нощи в годината.

image

Бележка: Преди и по време на тура нашият водач ще проверява метеорологичните условия и ако желаете, може да опитаме друго място. Тъй като това е „лов на северни сияния“, може да посетим до 3 места и така да увеличим шанса си да наблюдаваме северното сияние.

Съветваме ви да вземете със себе си собствен фотоапарат, за да заснемете сиянието. Във всички случаи нашият водач ще бъде оборудван с професионален фотоапарат и ще направи възможно най-много снимки (не се колебайте да го помолите да снима и Вас!). Линк за изтегляне на всички снимки ще ви бъде изпратен на следващия ден. Тази екскурзия ще продължи около 4 часа.

Ден 6 Впряг със северни елени

Днес ще посетим автентична ферма за северни елени недалеч от Рованиеми. Това е една от най-традиционните ферми за северни елени в Лапландия, разположена на прекрасния бряг на спокойно езеро. Докато разглеждаме околностите, пастирите ще ни разкажат повече за северните елени и понеже е сутрин,  ще имаме възможност да ги нахраним с любимата им храна - лишеи. По време на това посещение може да изпробваме за малко и уменията си за управление на шейна  - 400 метра (около 2 минути каране), преди да прекараме известно време около огъня в компанията на пастир, който ще отговори на всичките ни въпроси и ще сподели с нас своята страст. После ще се качим на впряг за кратко пътуване наоколо.

image

След обяд – свободно време в Рованиеми или екскурзия по избор.

Основните музеи в градчето са: Арктическият музей „Арктикум“, в който можете да се запознаете отблизо със северната природа, култура и история (https://arktikum-2016.sivuviidakko.fi/en/visit.html) и Домът на културата на Лапландия "Корунди" - мястото за хората на изкуство в Рованиеми. В него се помещават Музеят на изкуствата в Рованиеми и Лапландският камерен оркестър (https://korundi.fi/en ).

Ден 7 Полети към България

Рано сутринта летим към Хелзинки и България. Пристигаме в София вечерта.

image

Допълнителни екскурзии

През първия или последния ден, когато има време, можем да предложим допълнителни забавления и дейности, които не са включени в програмата (и цената): риболов на лед; тур за оцеляване в дивата природа; разходка със снегоходки; финландска сауна с къпане в ледено езеро (или само сауната); посещение на леден хотел и ресторант; снежно сафари с моторни шейни и други.

Повече за Хелзинки

Хелзинки е основан от шведския крал. От 1809 г. градът става част от Руската империя (именно през този период започва да придобива модерен архитектурен облик), а след Октомврийската революция от 1917 г. Хелзинки става столица на независима Финландия. През 2014 г. Хелзинки зае петото място в авторитетната класацията за „25 най-добри градове в света“.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални и самостоятелни пътувания без български водач

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!