ПЪТЕШЕСТВИЕ  ПРЕЗ  ПОЧТИ ЦЯЛА СИРИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛА СИРИЯ

Кратко описание

Това пътешествие представлява доста подробна обиколка на Сирия, включваща най-интересните места и забележителности в страната. От Ливан програмата включва само кратка разходка из историческия център на Бейрут и Баалбек. Разделихме двете страни, тъй като всяка от тях има многобройни места и забележителности, които трудно могат да се вместят в една програма. Започваме от Бейрут, където пристигаме и от където ще отлетим обратно за София.

В Сирия разглеждаме подробно столицата Дамаск - Националния Музей, Джамията Омаяд, Гробницата Саладин, Двореца Азем, стария покрит пазар, крепостните порти и още няколко забележителности.

Почти ден сме посветили на древните руини на Босра (до границата с Йордания) с изключтително добре запазеният римски амфитеатър. Друг ден ще пътуваме през сирийската пустиня до древната Палмира. Следват град Хомс с джамията Халед Ибн Ал Уалед и основните забележителности на “Долината на християните” - Рицарската крепост, „Крепостта на кюрдите“ или Крак де Шевалиерс и манастира “Свети Георги”.

Следва град Тартус на Средиземно море, където ще разгледаме Цитаделата на Тартус, католическата катедрала “Мадоната от Тортоза”и ще се разходим по крайбрежния булевард. Продължаваме към Латакия на брега на морето, където ще видим Латакия тетрапортикус (Триумфланта арка на Септимус Северус), Руините на Храма на Бакхус, Латинската църква и други забелжителности. Латакия е курортен град на брега на морето и ако на някой не му се разглеждат забележителности, може да иде на плаж, ако времето позволява.

Следва Алепо с Цитаделата и музея към нея, покрития пазар, Хотел Барон, джамията Умаяд и още няколко интересни места.

Продължаваме към град Хама, за да видим прочутите воденици, стария град и бедуинския пазар. Преди да пристигнем обратно в Дамаск, ще се отбием през старите християнски села Седная и Маaлула с техните манастири. Имаме трансфер към Бейрут и полети обратно към Истанбул и София.

Всички снимки са от наше пътуване из Сирия и Ливан.

Основна информация

Дати: 6-15 април 2024; 7-16 октомври 2024; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, можем да организираме това пътуване по всяко време и дати удобни за вас.

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: 7-9 човека;

Цена за програмата в Сирия + самолетните билети: 2,356 евро/човек (4,618 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Сирия без самолетни билети: 1,860 евро/човек (група от 7 до 9 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: 

Самолетни билети София - Бейрут - София (1);

Водачи: групата ще има български и местни водачи;

Транспорт: ще имаме специален малък бус само за нашата група;

Нощувки: 9 нощувки в хубави 3-4 звездни хотели с включени закуски както следва: в Дамаск Хотел “Zeitouna” или подобен; Хотел Al Wadi или подобен; Хотел в Алепо “Aleppo palace”; Латакия - Miramar Hotel или Sim; Бейрут Хотел “Gems” или подобен;

Храна: Всички закуски + една вечеря в края на пътуването;

Входни билети: включени са входни такси за основните места, които посещаваме без Баалбек в Ливан;

Специален документ за Сирия (Security clearance), който позволява издаването на виза на границата;

Цената не включва: виза за Сирия (67 долара) (2); изходна такса за Сирия (3 долара); обяди и вечери; входни билети за допълнителни забележителности, входен билет за Баалбек в Ливан; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети/полети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.25 - Истанбул 11.00; Истанбул 12.25 - Бейрут 14.15;

Връщане:

Бейрут 15.35 - Истанбул 17.35; Истанбул 19.10 - София 20.25;

Цена: 496 евро/човек с включени всички такси. В момента на резервацията цената може да е различна.

(2) Визи за Ливан и Сирия

За Ливан визата е безплатна. Сирийската виза ще бъде издадена на границата и струва 60 евро (ако има промяна в цената, ще бъдете уведомени). Ние ще се погрижим за всички документи, свързани с издаване на визата. Ако има промени във визовите режими на двете страни, ще бъдете уведомени.

image

Кратка програма ден по ден

Ден 1 Пристигане в Бейрут

Днес следобед пристигаме в Бейрут. Следва трансфер до хотела и разходки в историческия център. Нощувка в Бейрут.

Ден 2 От Бейрут към Дамаск през Баалбек

Днес потегляме към Дамаск. По пътя ще спрем в храмовия комплекс Баалбек с Храма на Вакх и Храма на Юпитер (ЮНЕСКО). След това ще пресечем границата със Сирия и малко по-късно ще пристигнем в Дамаск. Ще имаме кратка вечерна разходка и нощувка в града.

image

Ден 3 Подробна обиколка на Дамаск

Днес денят е посветен на Дамаск. Ще посетим Националния Музей, Джамията Омаяд, Гробницата Саладин, Двореца Азем, стария покрит пазар, крепостните порти и още няколко забележителности.

Ден 4 Босра

Днес преди обяд ще отидем до Босра (на около 2 часа от Дамаск, до границата с Йордания). Босра, някогашна столица на римската провинция Арабия, е била важна спирка по пътя на древните кервани до Мека. Има почти напълно запазен римски театър от 2-ри век, раннохристиянски руини и няколко джамии.

Следобед се връщаме в Дамаск, за да продължим разходките из града. Нощувка в Дамаск.

image

Ден 5 Палмира

Днес напускаме Дамаск посока сирийската пустиня и Палмира. Палмира е древен град, основан през третото хилядолетие пр.н.е. Градът е бил важен център в Близкия изток и основен търговски пункт по Пътя на коприната. Архитектурата на Палмира комбинира гръко-римски стилове с тези на Персия и Арабия. Това е един от най-значимите археологически обекти не само в Сирия, но и в Близкия изток и света.

След Палмира се отправяме на запад към Хомс с джамията Халед Ибн Ал Уалед и “Долината на християните” (Уади ал-Насара), където ще пренощуваме.

image

Ден 6 Долината на християните (Уади ал-Насара) - рицарската крепост, „Крепостта на кюрдите“ и манастира “Свети Георги”; Тартус; Латакия

Днес започваме с основните забележителности на “Долината на християните” - Рицарската крепост, „Крепостта на кюрдите“ или Крак де Шевалиерс и манастира “Свети Георги”. Продължаваме към морето и град Тартус, където ще разгледаме Цитаделата на Тартус, католическата катедрала “Мадоната от Тортоза”и ще се разходим по крайбрежния булевард.

Следва Латакия, прекрасен град, разположен живописно на брега на Средиземно море. Тази вечер ще имаме време само за кратка разходка и хапване. Нощувка в Латакия.

image

Ден 7 Латакия

Днес ще разгледаме по-подробно града. Ще видим Латакия тетрапортикус (Триумфланта арка на Септимус Северус), построена в чест на римския император Септимус Северус; Руините на Храма на Бакхус; Латинската църква и други забелжителности, ако ни остане време. Латакия е курортен град на брега на морето и ако на някой не му се разглеждат забележителности, може да иде на плаж, ако времето позволява.

Късният следобед потегляме към Алепо, където ще пренощуваме.

Ден 8 Алепо

Днес денят е посветен на втория по големина град в Сирия - Алепо. Ще посетим Цитаделата и музея към нея, покрития пазар, Хотел Барон, джамията Умаяд и още няколко интересни места. Нощувка в Алепо.

image

Ден 9 Хама; християнските села Седная и Маaлула

Днес потегляме на юг, като първата спирка ще бъде град Хама със старите воденици в центъра, стария град и бедуинския пазар.

Следват старите християнски села Седная и Маaлула с техните манастири. В църквата към монашеският комплекс “Свети Сергей” в Маалула ще чуем молитва изпълнена на арамейски, езикът на който е проповядвал Исус Христос - запис от предишно наше пътуване.

Вечерта се прибираме в Дамаск, където ще пренощуваме.

Ден 10 Трансфер до Бейрут и обратен полет към София.

image

Карта на маршрута и информация за местата, които ще посетим

На картата по-долу са отбелязани всички места, които ще бъдат посетени. Ако кликнете на пин, ще се отвори страничен панел с подробна информация за мястото. Със знаците (+) и (-) може да увеличавате и намалявате картата за по-добра видимост.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!