ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ЛОФОТЕНСКИТЕ О-ВИ (НОРВЕГИЯ) С ЛЕКИ ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ

ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ЛОФОТЕНСКИТЕ О-ВИ (НОРВЕГИЯ) С ЛЕКИ ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ

Кратко описание

Пътешествието ни през Лофотенските острови в Норвегия ще започне от Тромсо - живописен град, заобиколен от всички страни от планини, острови и фиорди. Ще имаме цял ден за разходки из града. Продължаваме с частен бус само за нас към Лофотенски острови, архипелаг разположен зад Арктическия кръг, състоящ се от основните острови Москенсой, Флакстадой, Вествагой и Ауствагой. Поради влиянието на топлото течение Гълфстрийм, климатът на Лофотенските острови е сравнително мек за това географско разположение. Ще се наслаждаваме на великолепната природа - морето, фиордите и белите пясъчни плажове. Ще пътуваме по крайбрежния път и фиордите, като ще преминаваме от остров на остров. Ще достигнем до най - западното и най-отдалечено селище А. По пътя ще спираме в рибарски селища, с традиционните рибарски хижи Рорбу, ще се отбием и през викингския музей. Лофотенските острови са отлична дестинация за пешеходни преходи с различна степен на трудност. Ние ще направим няколко леки такива до най-красивите места. Допълнителен бонус е дългия арктичен ден през този период на годината.

Основна информация

Дати: 17-24 юни 2025; Ако сте група от поне 6-7 човека, може да организираме пътуването по всяко време;

Цена за програмата на Лофотенските острови с включени самолетни билети: 2,135 евро/човек (4,185 лв/човек); В момента на резервацията цената може да е различна, което ще се отрази и на общата цена;

Цена за програмата на Лофотенските острови без включени самолетни билети: 1,495 евро/човек (група от 7 човека);

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 7-8 човека;

Цената включва:

Самолетни билети: самолетни билети София - Тромсо - София (1) (виж цената с включен самолетен билет);

Водачи: български водач/шофьор;

Транспорт: транспорт на острова с включено гориво, такси и паркинги;

Нощувки: 7 нощувки в малки хотелчета / апартаменти в стая за двама;

Цената не включва: закуските, обядите и вечерите; входни такси за забележителности; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); трансфери от летището в Тромсо до хотела; разходи от личен характер.

(1) Полети

Отиване:

София 08.00 - Виена 08.35 (Austrian); Виена 11.30 - Тромсо 15.00 (Austrian);

Връщане:

Тромсо 15.45 - Виена 19.25 (Austrian); Виена 21.25 - София 23.55 (Austrian);

Цена: 640 евро/човек с включени един ръчен малък багаж и един чекиран багаж. Тази цена е включена в общата цена на пътуването (виж цена с включени самолетни билети).

В момента на резервациите цената може да е различна. Възможно е също в момента на сформиране на групата да има по-удобни и/или изгодни полети, които ще предложим разбира се.

image

Програма

Ден 1 Пътуване към Тромсо, Норвегия (зад полярния кръг)

Днес летим към град Тромсо. Ще пристигнем в града в рамките на един ден. Град Тромсо е разположен на 350 км зад Полярния кръг в северна Норвегия и на около 2200 км от Северния Полюс. За изненада на повечето посетители градът е доста жив, с богат културен и нощен живот. Най-забележителното, обаче, е суровия арктически пейзаж около града, заедно с островите и заливите. Градът е университетски, поради което има много млади хора. Нощувка в Тромсьо.

Ден 2 Тромсьо - Сволвер

След закуска започва нашето пътешествие към островите Лофотен. Ще пътуваме по живописен път покрай фиорди, малки градчета, Лингенските Алпи. Ще спираме където си харесаме за снимки и почивка, защото пътя е доста дълъг в този ден. Едно от местата, на които ще спрем е наблюдателната площадка Нарвик, от където всъщност започват островите Лофотен. Пристигаме в столицата на Лофотен – град Сволваер на остров Ауствагсоя. След обяд ще се мотаем из столицата и ще направим лека пешеходна разходка в околностите. Ако имаме сили и желание ще се качим до някой от съседните връхчета, за да се насладим на района. Нощувка в Сволвер.

image

Ден 3 Сволвер - Кабелваг - A

След закуска тръгваме към столицата на Лофотен – град Сволваер на остров Ауствагсоя. В този ден ще изследваме остров Ауствагсоя. Ще разгледаме столицата и продължаваме към Кабелваг, където ще посетим Лофотенския музей и ще се запознаем с историята на риболова на островите, ще видим колекция от лодки тип Нордланд и оригинални рибарски каюти. Ако имаме време може да видим и аквариума с риби и морски бозайници от Лофотен. В селището, чиято история датира от каменната ера ще видим красива дървена църква Ваган и рорбуер (типична рибарска хижа) точно до морето. Църквата Ваган е известна като Лофотенската катедрала. Построен е през 1898 г. за рибари, в неоготически стил. Днес тя се смята за една от най-големите дървени църкви в Северна Норвегия, видима и от морето. Продължаваме към остров Москенесьой. Ще оставим колата на паркинг в северната част на острова и ще направим лек пешеходен преход (около 2 часа) до плажа Квалвика. След това продължаваме до град Å, най- западното и най-отдалеченото селище на Лофотенските острови. Нощувка в района на А.

image

Ден 4 А. - Реине - Хамной - Нусфиорд - Балстад

След закуска ще разгледаме градчето. Името му се превежда като “поток”, кръстено е на едноименната река с дължината само 150 метра. Село Å също е известно, защото името му е най-краткото име в Норвегия. А изненадващо буквата Å е последната буква от норвежката азбука. Това рибарско селище е известно с Музея на треската. Риболовът на треска е традиционен риболов на Лофотенските острови. Музеят ще ни разкаже за тънкостите на улова и добива на риба. Изненадващо, всички операции все още се извършват ръчно, както преди много години.

Тръгваме към най-живописното и най-сниманото норвежско селище Рейне с малките цветни рибарски къщи на фона на величествени планини. От Рейне започват пътеки за пешеходни проходи. Ще направим преход с продължителност около 2 часа до планината Рейнебринген разкриваща най-зрелищната гледка към островите.

Продължаваме през живописни сводести мостове около Хамной, към уютното рибарско селище Сакрисой, където ще видим традиционните рибарски хижи Рорбу.

След това се отправяме към Нусфиорд на остров Флакстадоя - едно от най-старите рибарски селища в Норвегия. В продължение на 150 години до 2005 г. риболовният бизнес в това село е принадлежал на едно и също семейство. Много къщи тук са боядисани в охра. Рибарското селище е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ще нощуваме в района на градчето Балстад на остров Вествагоя.

image

Ден 5 Балстад - Бостад - Хенингсваер - Сволвер

След като закусим ще посетим селището Бостад, където ще разгледаме музея на викингите, представляващ реконструирана викингска къща с многобройни артефакти, открити на място по време на археологически разкопки. Ще се разходим до близкото езеро, където ще видим викингски кораби. По пътя ще минем покрай селището Гравдал с църквата Букснес. В този ден може да посетим плажът Унстад, за да наблюдаваме нещо извън представите ни – сърфисти в близост до полярния кръг. Оттук ще тръгнем по пътека с дължина 9 километра до друг приказен плаж Еггум. Преходът е лек и почти няма денивелация, защото се движим по брега.

Продължаваме към рибарското селще Хенингсваер, разположено на няколко малки острова. Тук се намира най-известният в Норвегиея стадион, заемащ цял остров. Ще се разходим из градчето и можем да направим още един лек преход до някой от съседните връхчета за красива гледка над околността. Нощувка в Сволвер.

image

Ден 6 Сволвер - Тромсьо

Сутринта може да направим преход над града. Целият район е пълен с пешеходни маршрути. Или можем да се насладим още малко в самия град. Около обяд тръгваме към Тромсьо. Нощувка в Тромсьо.

Ден 7 Тромсьо

Днешният ден е посветен на разглеждането на Тромсьо. Тромсьо е невероятно красив и интересен град с богата история. Първоначално градът е разположен изключително на острова, но с течение на времето територията му се разширява значително и се разпространява на континента. Сега красивият мост Тромсьобруa свързва острова с континента. Той е построен през 1960 г. и е най-северният мост в Европа. Живописният мост е пешеходен, разходките по него са много популярни. В града ще видим най-известната забележителност - катедралата Ишавскатедрален. Можем да посетим още музея на Тромсьо и Обсерваторията. Ще се разходим по Сторгата единствената пешеходна улица в града. По нея все още има запазени дървени многоцветни къщи от миналия век, които сега са заети от магазини за сувенири, заведения за хранене и пивоварни. Тук е и главният пазарен площад с изглед към пристанището и Арктическата катедрала. С лифта ще се качим и на близкия хълм за гледка над града и околностите. Нощувка в Тромсьо

Ден 8 Полети към България

image

Записване

Индивидуално/самостоятелно пътуване

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

След като получим запитването, ще получите безплатно от нас първоначално предложение с включен маршрут и други детайли (без бюджет или цена).

Ако ви хареса и желаете да осъществите пътуването, продължаваме с изготвянето на пакетна програма за Вашето пътуване → изготвяме подробен логистичен план с бюджет, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ преди и по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!