ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ  ЦЕНТРАЛНА МОНГОЛИЯ  И  ПУСТИНЯТА ГОБИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЦЕНТРАЛНА МОНГОЛИЯ И ПУСТИНЯТА ГОБИ

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Това пътешествие ще ни отведе до едни от най-красивите места в централна Монголия и пустинята Гоби. Ще пътуваме с високопроходими коли (уазки), ще спим в юрти при номадски семейства (в отделни юрти разбира се), като идеята е да се запознаем отблизо с монголските номадски традиции, култура и бит. Ще яздим коне и камили с местните. Ще се храним със семействата или храна сготвена от нашия водач. Първо ще пътуваме към  пустинята Гоби. Ще спрем и изследваме скалните формации Бага Газариин Чулу или още наречени Малките камъни на Среден Гоби. Продължаваме към Баянзаг или така наречените  “Пламтятщи Скали”, където са откривани множество фосили на динозаври. Има дори малък музей.

Специален ден сме отделили на едни от най-големите пясъчни дюни в пустинята Гоби - Конгор. Продължаваме към Долината Йолин Ам или "Устата или човката на лешяда", едно твърде мистично място. Последно в Гоби ще посетим Тсаган Сувага или Бялата Ступа, както е поплярно това място - може би една от най-красивите части на пустинята Гоби.

Приключваме с Националния Парк Терелж в централна Монголия, където ще видим свещенното място за поклонения Овоо (каменни формации), местност “Орела”, пещерата на 100-те лами и “Скалата на костенурките”. Прибираме се обратно в Улан Батор, от където летим за София. Всички снимки са от наше пътуване до Монголия и са от местата, включени в тази програма.

image

Основна информация

Дати: 3 - 13 август 2022; Ако сте готова група от поне 4 или 5 човека, датите могат да са по ваше желание.

Продължителност: 9 нощувки/11 дни;

Група: 5-8 човека;

Цена: 1,350 евро/човек ако се ползва един миниван УАЗ; 1,585 евро/човек ако се ползват два японски джипа;

Цената включва: трансфери от и до летището в Улан Батор; български водач; местен водач (и готвач); местен шофьор; транспорт с високопроходими превозно средство (уазки) или японски джипове (виж цената); 3 нощувки в хотели в Улан Батор; 6 нощувки в традиционни монголски юрти; закуски, обяди и вечери през цялото време на пътуването без дните в Улан Батор; традиционно монголско барбекю; по 1,5 л. бутилка вода на ден; застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц, включително при заболявания свързани с Ковид; лични разходи;

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София - Улан Батор - София (1), обяди и вечери в Улан Батор; допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването”; бакшиши и други разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети (турски авиолинии)

София 15.40 - Истанбул 17.05;

Истанбул 18.25 - Улан Батор 07.50 (+1);

Улан Батор 09.00 - Истанбул 13.00;

Истанбул 19.15 - София 20.35;

Цена: 850 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

Условия за влизане в страната във връзка с Ковид: От 14 март 2022 отпадат всички ограничения за влизане в страната.

Бележки: Макар и по-приключенско по характер, това пътуване не е екстремно. Ще нощуваме в юрти (във вътрешността на Монголия няма много туристическа инфраструктура като хотели и други неща).

Филмче описващи юртите, от които ще добиете предства за тях, а и как се спи в тях.

Навсякъде ще има възможност за измиване и тоалет. Душ с течаща отгоре вода ще има на някои от местата.

Навсякъде ще има осигурени завивки, но е добре да си носите спални чували от хигиенна гледна точка. Хубавите обувки за ходене са задължителни. Това пътуване е подходящо за физически здрави хора с афенитет към приключения. Преди самото пътуване ще има подробен инструктаж с указания и информация за всеки аспект от пътешествието.

Програма

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Монголия

Днес пристигаме в Улан Батор, столицата на Монголия. Следва трансфер и настаняване в хотела. Почивка след дългите полети поне до към обяд. След обед ще се разходим из центъра. Вечеря в хубав монголски ресторант и нощувка в хотела.

По-подробното разглеждане на града сме оставили за последния ден.

Ден 2 Навлизане в пустинята Гоби; Скалните формации Бага Газариин Чулу

Днес навлизаме в пустинята Гоби, като ще спираме често за снимки и разходки. Основната ни цел днес е месност осеяна с причудливи каменни формации - Бага Газариин Чулу или още наречени Малките камъни на Среден Гоби. Това са гранитни скални масиви в средата на обширен пустинен пясъчен район. Ще останем тук за леки пешеходни преходи или разходки. Нощувка в юрти.

Ден 3 Баянзаг - Пламтятщите скали; фосили от динозаври

Продължаваме пътешествието си през пустинята Гоби. Ще се отбиваме при номадски фамилии, където ще се запознаваме с местните традиции, ще пием чай или айраг (традиционно монголско ферментирало конско мляко) и ще си почиваме.

image

След обяда продължаваме към Баянзаг, местност с множество червеникави скални формации, образувани следствие на вековна ерозия. През годините тук са откривани множество останки от динозаври - части от скелети и черупки на яйца предимно.По пътя ще спрем на пазара за скъпоценни камъни, които се добиват и продават от местните жители. Ще посетим и местен музей, посветен на динозаврите, разположен в юрта.

Ще видим и така наречените “пламтящи скали”, чието име идва от причудливите ефекти на слънчевата светлина, отразена от оцветените скали. Тук ще останем по-дълго, заради прекрасната природа и за да се насладим на разходките сред това много важно палеонтолигчно място. Ще нощуваме близо до Баянзаг в юрти.

image

Ден 4 Пясъчните дюни Конгор

Днес продължаваме към пясъчните дюни Конгор, които са разположени откъм северната страна на планинските вериги Севрей и Зоолун. Тук ще се катерим по скалите, ще си правим леки трекинги до места със страхотни гледки, откъдето ще се наслаждаме на морето от цветни пясъчни дюни. Ще обядваме сред дюните, след което продължаваме с разходките из това магично място. Предвидена е и езда с камили сред дюните (около час). Ще се изкачим и на най-високата дюна в района, за да наблюдаваме залеза. Ще нощуваме в близост до дюните в юрти.

image

Ден 5 Долината Йолин Ам (Устата или човката на лешяда)

Днес ще пътуваме към долината Йолин Ам, което в превод означва “уста на лешояд“. Самата долина започва от планината Зуун Сайкан, разклонение на планинската верига Гуржан Сайкан, която се простира на повече от 10 км дължина. На места скалите са изключително високи, образуващи много красиви форми и формации. Самата долина има странно загадъчен вид, който в комбинация със звуците издавани от лешоядите, придават на мястото мистична атмосфера. Ще нощуваме при местно семейство в юрти.

image

Ден 6 Тсаган Сувага (Бялата Ступа)

Днес продължаваме пътешествието ни през пустинята Гоби на път към Тсаган Сувага или така наречената Бялата Ступа, една много красива част от пустинята. Това е огромен скален масив, чиито източен склон от далече наподобява руини на стар град. Бялата Ступа е на около 10 милиона години с характерни оцветявания на различните скални слоеве. Мястото е известно и с едни от най-добрите локации за фотография на пустинята Гоби…от тук тя изглежда фантастично (повечето известни фотографии на пустинята са от това място).

Наоколо ще имаме възможност да наблюдаваме камили, газели, а също и някои редки видове разстения и животни. Отново ще гостуваме на местни номади, при кото ще отседнем в юрти.

image
image

Ден 7 Националният Парк Терелж

Днес ще пътуваме към Националния Парк Терелж. По пътя ще спрем до свещенното място за поклонения Ovoo (каменни формации), местност “Орела”, Пещерата на 100-те лами и “Скалата на костенурките”. Ще имаме време и за езда на коне в района.

image

Днес още ще имаме и малък пешеходен преход до Манастира Ариабал. От върха се разкрива прекрасна панорама към целия Национален Парк. Ще останем по-дълго време тук, за да се насладим на залеза. Вечерта ще отседнем при местно семейство с нощувка в юрти.

Ден 8 Връщане в Улан Батор

Днес се отправяме бавно към Улан Батор. Вечерта ще отседнем в хотела, в който бяхме в началото на пътуването. Нощувка в хотел.

Ден 9 Улан Батор - разходки из града и посещение на основните забележителности

Днешният ден е посветен на града. Улан Батор е столица на Монголия, разположен на река Тул, приток на Селенга, в полите на планината Богдо Ул. Основан през 1639 г. като будистки манастир, град Урга се развива като търговски център на пътя на чая между Русия и Китай.

image

Когато е обявен за столица на новата Монголска народна република през 1924 год., градът е преименуван на Улан Батор ("червен герой" на монголски език), в чест на Сухе Батор, участник в установяването на комунистическия режим в Монголия. Неговата статуя стои в центъра на монголската столица.

В града може да посетим природо-историческия музей, мавзолеят на Сухе Батор, манастира Гандантегченлин с 25-метрова статуя на Мигджид Янраисиг, както и Зимния дворец на Богд хан. Нощувка в хотел.

Ден 10 Днес отпътуваме от страната

Обратен полет към София.

image

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!