ОБИКОЛКА НА МАРОКО - ОТ МАРАКЕШ ПРЕЗ ДЮНИТЕ ЕРГ ЧЕБИ, ФЕС, ШЕФШАУЕН ДО РАБАТ

ОБИКОЛКА НА МАРОКО - ОТ МАРАКЕШ ПРЕЗ ДЮНИТЕ ЕРГ ЧЕБИ, ФЕС, ШЕФШАУЕН ДО РАБАТ

Кратко описание

Това пътешествие из Мароко включва посещение на старите имперски градове Маракеш и Фес, синия град Шефшауен и столицата Рабат, няколкократно пресичане на Атласките планини, приключение сред най-големите дюни в пустинно Мароко - Ерг Чеби. Ще започнем от Маракеш, след което поемаме през Атласките планини на юг към една от най-големите и запазени казби в Мароко - Аит Бен Хаду. Ще спрем за кратка разходка в пустинанта столица на Мароко - градчето Уарзазат. Продължаваме към приказната планинска речна долина Дадес. Следват градчето Ерфауд с най-добрите фурми в Мароко и селото Мерзуга. От тук ще имаме кратък преход (пеш или с камили) до най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара - Ерг Чеби. Ще съзерцаваме залеза от някоя дюня, след което ще се спуснем към 5 звездния лагер сред пясъците на дюните. Тук ще прекараме една фантастична вечер с разкошна бедуинска вечеря и музикални изпълнения. На другата сутрин ставаме рано, за да се насладим и снимаме изгрева, след което се отправяме отново с камили или пеш към ръба на пустинята. Продължаваме с нашия бус към Фес, където ще рзгледаме най-голямата Медина (стара част) в Мароко, работилницата за щавене на кожи и още много интересни неща. Следващата спирка по нашия маршрут е синият град Шефшауен, който разглеждаме подробно. Продължаваме пътешествието в Рабат, един от най-красивите и интересни градове в Мароко. Последния ден ще разгледаме подробно Маракеш, след което летим обратно за София.

image

Основна информация

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 5-12 октомври; Ако сте група от най-малко 5 или 6 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 7 нощувки/9 дни;

Група: 4/5 до максимално 7/8 човека;

Цена за програмата в Мароко + самолетните билети: 1,700 евро/човек (3,332 лв при курс 1,96 лева за евро). Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването.

Цена за програмата в Мароко без самолетни билети: 1,240 евро/човек (2,430 лв при курс 1,96 лева за евро); (група 7/8 човека); Ако групата е по-малка от 7 човека, цената малко ще се повиши;

Цената включва: самолетни билети по маршрута София - Маракеш - София (1); български водач; трансферите от/до летището в Маракеш; транспорт с малък климатизиран бус; 7 нощувки в хубави хотелчета с включена закуска в стаи по двама човека; 1 нощувка в 5 звезден лагер в пустинята в големи масивни палатки с легла с чаршафи, баня, топла вода и тоалетна вътре в палатката, с включена и вечеря освен закуската; прехода с камили до лагера в пустинята (около час);

Цената не включва: обяди и вечери (с изключение на 1 вечеря); входни билети за забележителности, застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети и самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване: София 15.25 - Истанбул 16.50; Истанбул 18.40 - Маракеш 21.55;

Връщане: Маракеш 22.45 - Истанбул 05.35+1; Истанбул 07.25 - София 08.35;

Цена: 460 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна, включително и по-ниска).

Условия за провеждане: Към момента Мароко няма изисквания или условия за влизане в страната по отношение на Ковид.

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Маракеш

Днес летим за Маракеш, Мароко (виж разписанието). В Маракеш ще пристигнем вечерта, следва трансфер до хотела. Вечерта отиваме до площада Джамаа Ел Фна в центъра на Маракеш, където атмосферата изцяло се сменя. Като гъби изникват малки ресторантчета, навсякъде се носи мирис на вкусни манджи и екзотични ухания. По това време започват и уличните представления на укротителите на змии, гълтачите на саби и разказвачите на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Нощувка в хотел в Маракеш.

image

Ден 2 Маракеш; Уарзазат; Аит Бен Хаду и прохода Дадес

След закуската тръгваме с нашия бус към град Уарзазат в югоизточна посока. Ще преминем през планинския проход Тичка в Атласките планини на около 2,260 метра надморска височина. Това е един от най-красивите високопланински пътища в Африка - прекрасни гледки, малки бедуински села, където ще спираме за снимки и почивка.

Малко преди Уарзазат ще се отбием в една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко - Аит Бен Хаду, под защитата на UNESCO. Тук е сниман филмът “Гладиаторът”, в чест на който има малък музей. Заради екзотичната природа и запазени кирпичени сгради, тук са снимани и други известни филми. Аит Бен Хаду е древна арабска крепост с прилежащата към нея казба - фортифицираното селище от 11 век (ЮНЕСКО). Този уникален архитектурен комплекс е добър пример за берберска архитектура и строителни традиции. Местоположението й е уникално, в подножието на Атласките планини, на кръстопът, от където векове наред са минавали древни търговски пътища. Най-известният от тях е този от Тимбукту в Мали. Гледките към планините и пустинята наоколо са също впечатляващи.

Уарзазат е екзотичен пустинен град, изходен пункт за пътувания в Сахара, в който ще се разходим малко без да се застояваме.

Ще се отправим на изток по живописен път през прохода Дадес, като ще спираме, за да снимаме фортифицираните селища и малките селца с харатерните къщи, боядисани в охра. Нощувка в хотел в прохода Дадес.

image

Ден 3 Проломът Тодхра, Мерзуга и пустинята Сахара

Първата спирка днес е пролома Тодхра, внушителен планински проход. Ще се разходим покрай реката, пресичаща пролома. Много красиво и приятно за разходки място.

Продължаваме по пътя през Атласките планини, като постепенно ще навлизаме в палмовите масиви Джорф, стигащи до Ерфауд, неофициалната столица на фурмите. Около града ще видим и първите дюни.

Следобед ще стигнем в селото Мерзуга, изходен пункт за посещение на най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара - Ерг Чеби. Високи са над 150 м, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет. Това е изключително красив район на Мароко, където ще се наслаждаваме на прекрасни пустинни пейзажи.

В едно малко хотелче в Мерзуга ще срещнем нашия водач, който ще ни прекара през дюните до лагера. Разстоянието от селото до лагера е около 3 км и се изминава за около 45 минути. Може да се мине на камила или пеш. Лагерът е луксозен, с масивни палатки с легла и чаршафи, както и тоалетна с баня и топла вода вътре в палатките. Има малък ресторант само за гостите на лагера. Вечерта ще имаме разкошна вечеря, приготвена от берберите, които по-късно ще ни пеят и забавляват. На път към лагера ще се изкачим на някоя от най-високите дюни, от където ще наблюдаваме залеза на слънцето…без съмнение едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване.

image

Ден 4 Фес

Тази сутрин нашите берберски домакини ще ни събудят в 06.00, за да видим изгрева на слънцето - незабравимо преживяване. След това се качваме на камилите (по желание) и се отправяме към хотелчето, където ще сме си оставили буса. Тук ще има сервирана закуска за нас. Ще може да ползваме баните и тоалетните на хотелчето за душ.

Днес ще пътуваме през Атласките планини към Фес. След като се настаним в хотела във Фес, тръгваме на разходка из Медината, която по това време ври и кипи от живот. Нощувка във Фес.

Ден 5 Фес - Шефшауен

Днес сутринта ще се разходим подробно из Фес. Това е може би най-автентичния имперски град в Мароко със запазени почти напълно две стари части, по-голямата от които е Фес Ел Бали. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се смята за едно от най-големите места в света без автомобили. Тук ще видим и старата работилница за щавене и оцветяване на кожи, може би най-емблематичното място в града и негов симво

Вечерта ще стигнем до Шефшауен (около 3-4 часа с буса), където направо ще се настаним в хотела.

image

Ден 6 Шефшауен - Рабат

Красиво разположен под върхове на планината Риф, Шефшауен е един от най-красивите градове в Мароко. Ще разгледаме Медината, която е известна със синьо боядисаните къщи. Градът е приказно син. Интересно е, че първи евреите започнали оцветяването на града. Разбира се и тук има Казба. Отвън е интерсна, но отвъре няма какво толкова да се види. Основно ще се мотаме из стария град, между оцветените къщи. По обяд ще хапнем някъде преди да продължим към Рабат. По пътя отново ще спираме за снимки, хапване и кафета. Вечерта пристигаме в Рабат, почивка и нощувка в хотела.

Ден 7 Рабат - Маракеш

Днес часовете преди обяда са посветени на Рабат. Тук има всичко - стар град, интересна история, красиви гледки, плажове, стари кафенета. Ще имаме специална разходка в стария пазар, медината (която също е сини нюанси), касбата, кулата на Хасан - тази забележителност от червен пясъчник е част от минаре от 12-и век, което никога не е било завършено. Следобяд потегляме към Маракеш. Нощувка в Маракеш.

image

Ден 8 Маракеш

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Ще се разходим из площада Джамаа Ел Фна, ще навлезем по-дълбоко в Медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци.

Може да се отбием през музея на фотографията, разположен в стара къща - малък, но учудващо богат музей, където ще разгледаме богатата колекция фотографии от Мароко и Маракеш. На покрива има разкошно кафене с прекрасна панорама към града.

По желание може да посетим градините Мажорел - великолепно, спокойно и екзотично кътче с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции, както и приятно ресторантче.

Вечерта имаме трансфер до летището и полет към България.

Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код: 
Книгите на Тахир Шах ще ви подготвят по невероятно забавен начин да усетите и разберете много по-добре Мароко и Индия. Със сигурност ще си „вземете“ много повече от пътуването си в Мароко, ако сте прочели „Къщата на халифа“ и „В хиляда и една нощи“, а в Индия – „Чиракът на магьосника“. Специално за пътуващите с Хиляда Пътешествия, ИК „Барака“, подаряваме 15% отстъпка от цената на книгите. Въведете код:  TV15   при приключване на поръчката, за да се възползвате от отстъпката. Може да купите книгите директно от нашата ИК „Барака“.

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. След като се абонирате, ще получите линк, от където може да си свалите безплатно сборника с резюмета на програми на Хиляда Пътешествия (105 на брой / 188 страници). Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!

Моля, не копирайте текст или снимки без разрешение! Благодарим!