ОБИКОЛКА НА МАРОКО - ОТ МАРАКЕШ ПРЕЗ ДЮНИТЕ ЕРГ ЧЕБИ, ФЕС, ШЕФШАУЕН ДО РАБАТ

ОБИКОЛКА НА МАРОКО - ОТ МАРАКЕШ ПРЕЗ ДЮНИТЕ ЕРГ ЧЕБИ, ФЕС, ШЕФШАУЕН ДО РАБАТ

Бърз контакт: info@thousandvoyages.com; Тел: +359 888 420 160 (Viber/WhatsApp); Tel: +359 887 260 744

Кратко описание

Това пътешествие из Мароко включва посещение на старите имперски градове Маракеш и Фес, синия град Шефшауен и романтичния Танжер, няколкократно пресичане на Атласките планини, приключение сред най-големите дюни в пустинно Мароко - Ерг Чеби. Първо разглеждаме подробно Маракеш, след което поемаме през Атласките планини на юг към една от най-големите и запазени казби в Мароко - Аит Бен Хаду. Ще спрем за кратка разходка в пустинанта столица на Мароко - градчето Уарзазат. Продължаваме към приказната планинска речна долина Дадес. Следват градчето Ерфауд с най-добрите фурми в Мароко и селото Мерзуга. От тук ще имаме кратък преход (пеш или с камили) до най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара - Ерг Чеби. Ще съзерцаваме залеза от някоя дюня, след което ще се спуснем към 5 звездния лагер сред пясъците на дюните. Тук ще прекараме една фантастична вечер с разкошна бедуинска вечеря и музикални изпълнения. На другата сутрин ставаме рано, за да се насладим и снимаме изгрева, след което се отправяме отново с камили или пеш към ръба на пустинята. Продължаваме с нашия бус към Фес, където ще рзгледаме най-голямата Медина (стара част) в Мароко, работилницата за щавене на кожи и още много интересни неща. Следващата спирка по нашия маршрут е синият град Шефшауен, който разглеждаме подробно. Приключваме пътешествието в Рабат, един от най-красивите и интересни градове в Мароко. Летим обратно за София от Фес.

image

Основна информация

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: 27 септември - 4 октомври 2022; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 4/5 до максимално 6/7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Цена: 945 евро на човек;

Цената включва: български водач; трансферите от/до летищата в Маракеш и Танжер; транспорт с малък климатизиран бус; 7 нощувки в хубави хотелчета с включена закуска в стаи по двама човека; 1 нощувка в 5 звезден лагер в пустинята в големи масивни палатки с легла с чаршафи, баня, топла вода и тоалетна вътре в палатката, с включена и вечеря освен закуската; прехода с камили до лагера в пустинята (около час); застраховка "Помощ при пътуване" Класик на Алианц, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София - Маракеш на отиване и Фес - София на връщане (1); обяди и вечери (с изключение на 1 вечеря); входни билети за забележителности, допълнителни застраховки като “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер.

(1) Полети и самолетни билети:

Отиване: София - Бергамо с Уиз 27 септември София – Бергамо 14:25 – 15:35; Рим-Маракеш с Райън 27 септември Бергамо - Маракеш 18:05 - 20:25;

Връщане: Рабат-Париж с Райън 4 октомври Фес - Париж 13:40 - 17:30;

Париж-София с Уиз 4 октомври париж - София 21:20 - 00:55

Обща цена за всички билети - 440 евро, коят включва:

  • малък ръчен багаж
  • голям ръчен багаж
  • приорити
  • такса за издаването на билетите
  • издаване на бордни карти, които получваме ден преди полетите

Обща цена на пътуването (програма в Мароко и самолетни билети към днешна дата): 1,385 евро/човек. Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена. Окончателната цена на билетите е тази в момента на покупката, каквато е практиката на ниско-тарифните авиокомпании.

Полетните маршрути и цени за септемврийското пътуване ще бъдат добавени допълнително.

Условия за провеждане: Към момента условията за влизане в Мароко са зелен сертфикат за ваксинация, ПСР тест 48 часа преди влизане в страната и попълване на кратък формуляр. Тези изисквания се променят, като актуалните ще бъдат предоставени преди пътуването.

Повече информация: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Africa/morocco

image

Програма

Ден 1 Пристигане в Маракеш

Днес летим за Маракеш, Мароко (виж разписанието). В Маракеш ще пристигнем късно вечерта, следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 2 Маракеш

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Ще се разходим из площада Джамаа Ел Фна, ще навлезем по-дълбоко в Медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци.

Може да се отбием през музея на фотографията, разположен в стара къща - малък, но учудващо богат музей, където ще разгледаме богатата колекция фотографии от Мароко и Маракеш. На покрива има разкошно кафене с прекрасна панорама към града.

По желание може да посетим градините Мажорел - великолепно, спокойно и екзотично кътче с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции, както и приятно ресторантче.

Вечерта отиваме пак до Джамаа Ел Фна в центъра на Маракеш, където атмосферата изцяло се сменя. Като гъби изникват малки ресторантчета, навсякъде се носи мирис на вкусни манджи и екзотични ухания. По това време започват и уличните представления на укротителите на змии, гълтачите на саби и разказвачите на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Нощувка в хотел в Маракеш.

image

Ден 3 Маракеш; Уарзазат; Аит Бен Хаду и прохода Дадес

След закуската тръгваме с нашия бус към град Уарзазат в югоизточна посока. Ще преминем през планинския проход Тичка в Атласките планини на около 2,260 метра надморска височина. Това е един от най-красивите високопланински пътища в Африка - прекрасни гледки, малки бедуински села, където ще спираме за снимки и почивка.

Малко преди Уарзазат ще се отбием в една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко - Аит Бен Хаду, под защитата на UNESCO. Тук е сниман филмът “Гладиаторът”, в чест на който има малък музей. Заради екзотичната природа и запазени кирпичени сгради, тук са снимани и други известни филми. Аит Бен Хаду е древна арабска крепост с прилежащата към нея казба - фортифицираното селище от 11 век (ЮНЕСКО). Този уникален архитектурен комплекс е добър пример за берберска архитектура и строителни традиции. Местоположението й е уникално, в подножието на Атласките планини, на кръстопът, от където векове наред са минавали древни търговски пътища. Най-известният от тях е този от Тимбукту в Мали. Гледките към планините и пустинята наоколо са също впечатляващи.

Уарзазат е екзотичен пустинен град, изходен пункт за пътувания в Сахара, в който ще се разходим малко без да се застояваме.

Ще се отправим на изток по живописен път през прохода Дадес, като ще спираме, за да снимаме фортифицираните селища и малките селца с харатерните къщи, боядисани в охра. Нощувка в хотел в прохода Дадес.

Ден 4 Проломът Тодхра, Мерзуга и пустинята Сахара

Първата спирка днес е пролома Тодхра, внушителен планински проход. Ще се разходим покрай реката, пресичаща пролома. Много красиво и приятно за разходки място.

Продължаваме по пътя през Атласките планини, като постепенно ще навлизаме в палмовите масиви Джорф, стигащи до Ерфауд, неофициалната столица на фурмите. Около града ще видим и първите дюни.

Следобед ще стигнем в селото Мерзуга, изходен пункт за посещение на най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара - Ерг Чеби. Високи са над 150 м, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет. Това е изключително красив район на Мароко, където ще се наслаждаваме на прекрасни пустинни пейзажи.

В едно малко хотелче в Мерзуга ще срещнем нашия водач, който ще ни прекара през дюните до лагера. Разстоянието от селото до лагера е около 3 км и се изминава за около 45 минути. Може да се мине на камила или пеш. Лагерът е луксозен, с масивни палатки с легла и чаршафи, както и тоалетна с баня и топла вода вътре в палатките. Има малък ресторант само за гостите на лагера. Вечерта ще имаме разкошна вечеря, приготвена от берберите, които по-късно ще ни пеят и забавляват. На път към лагера ще се изкачим на някоя от най-високите дюни, от където ще наблюдаваме залеза на слънцето…без съмнение едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване.

image

Ден 5 Фес

Тази сутрин нашите берберски домакини ще ни събудят в 06.00, за да видим изгрева на слънцето - незабравимо преживяване. След това се качваме на камилите (по желание) и се отправяме към хотелчето, където ще сме си оставили буса. Тук ще има сервирана закуска за нас. Ще може да ползваме баните и тоалетните на хотелчето за душ.

Днес ще пътуваме през Атласките планини към Фес. След като се настаним в хотела във Фес, тръгваме на разходка из Медината, която по това време ври и кипи от живот. Нощувка във Фес.

Ден 6 Фес - Шефшауен

Днес сутринта ще се разходим подробно из Фес. Това е може би най-автентичния имперски град в Мароко със запазени почти напълно две стари части, по-голямата от които е Фес Ел Бали. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се смята за едно от най-големите места в света без автомобили. Тук ще видим и старата работилница за щавене и оцветяване на кожи, може би най-емблематичното място в града и негов симво

Вечерта ще стигнем до Шефшауен (около 3-4 часа с буса), където направо ще се настаним в хотела.

Ден 7 Шефшауен - Рабат

Красиво разположен под върхове на планината Риф, Шефшауен е един от най-красивите градове в Мароко. Ще разгледаме Медината, която е известна със синьо боядисаните къщи. Градът е приказно син. Интересно е, че първи евреите започнали оцветяването на града. Разбира се и тук има Казба. Отвън е интерсна, но отвъре няма какво толкова да се види. Основно ще се мотаме из стария град, между оцветените къщи. По обяд ще хапнем някъде преди да продължим към Рабат. По пътя отново ще спираме за снимки, хапване и кафета. Вечерта пристигаме в Рабат, почивка и нощувка в хотела.

Ден 8 Рабат - София

Днес часовете преди обяда са посветени на Рабат. Тук има всичко - стар град, интересна история, красиви гледки, плажове, стари кафенета. Ще имаме специална разходка в стария пазар, медината (която също е сини нюанси), касбата, кулата на Хасан - тази забележителност от червен пясъчник е част от минаре от 12-и век, което никога не е било завършено. Следобяд полет към България.

Карта на пътешествието

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да получавате информация за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и заявка за интерeс към пътуването на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Ако сте решили твърдо да се присъедините към групата, пак ни пишете, за да се информирате за свободни места и други детайли за пътуването. Пълна информация и често задавани въпроси.

Записване за група с български водач, без определени дати

Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Поискайте повече информация за тази програма

☘︎ Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или зъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
☘︎ Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории.
☘︎ Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!