ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО АРХИПЕЛАГА ОРКНИ В СЕВЕРНА ШОТЛАНДИЯ С ПОСЕЩЕНИЕ НА АБЪРДИЙН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО АРХИПЕЛАГА ОРКНИ В СЕВЕРНА ШОТЛАНДИЯ С ПОСЕЩЕНИЕ НА АБЪРДИЙН

Кратко описание

Това пътешествие ще ни отведе до островите Оркни в северна Шотландия - със сигурност една от най-необичайните дестинации, които можете да посетите в Европа. Това място има от всичко по малко – богата история, красиви заливи, драматични морски скали, зашеметяващи пейзажи, сърдечни местни жители, дива природа, интересни храни и напитки. На основния остров ще посетим „Сърцето на неолитния Оркни“ - обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който ще ни върне 5000 години назад във времето. Ще видим красивата катедрала "Свети Магнус" в Къркуол, която е на близо 900 години, и Италианския параклис, построен по време на Втората световна война от италиански военнопленници. Ще се любуваме на морските птици и тюлени, обитаващи съседния остров Хой, останал непокътнат и див, а за „десерт“ ще ви предложим посещение в една от най-старите работещи дестилерии в Шотландия „дестилерии за уиски - Highland Park в Къркуол. Ще имаме и цял ден за разглеждане на Абърдийн – един много красив, типично шотландски град, встрани от стандартните туристически маршрути.

Всички наши програми в Скандинавия и Шотландия

Основна информация

Категория: Група с определени дати и български водач / Група без определени дати с български водач / Индивидуални и самостоятелни пътувания;

Дати: 7-14 септември 2024; Възможно е организирането и на индивидуални пътувания без български водач, за дати и продължителност по желание.

Цена на програмата в Шотландия и архипелага Оркни с включени самолетни билети: 2,515 евро/човек (4,929 лева/човек при курс 1,96 лева за евро); Ако цената на самолетните билети се промени, ще се промени и общата цена на пътуването. Използвана е цената за юнското пътуване. Цената на самолетните билети за есенното пътуване през септември ще бъде препотвърдена няколко месеца преди датите.

Цена на програмата в Шотландия и архипелага Оркни без включени самолетни билети: 1,750 евро на човек (група от 6 човека);

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 6 човека;

Цената включва:

Самолетни билети: самолетни билети София - Абърдийн - архипелага Оркни - Абърдийн София (1) (виж цената с включен самолетен билет);

Водачи: български водач местни водачи на архипелага;

Транспорт: трансфери от/до летищата в Абърдийн и архипелага Оркни; транспорт на архипелага;

Нощувки: 6 нощувки в хотел 3 звезди в стая за двама с включена закуска;

Цената не включва: обядите/вечерите; входни билети за музеи или забележителности; застраховка "Помощ при пътуване" (тази застраховка Е задължителна, изчислява се индивидуално, тъй като зависи от ЕГН); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” (тази застраховка НЕ е задължителна, изчислява се индивидуално според ЕГН); разходи от личен характер.

(1) Полети с редовни авиолинии

За летните дати:

Отиване:

София 07.10 - Амстердам 09.00;

Амстердам 11.40 - Абърдийн 12.10;

Връщане:

Абърдийн 06.05 - Амстердам 08.30;

Амстердам 10.15 - София 13.55;

Вътрешните полети до архипелага Оркни

Абърдийн 08.55 - Архипелага Оркни 09.50;

Архипелага Оркни 17.00 - Абърдийн 17.50;

Обща цена за всички полети: 765 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна.

За есенните дати:

Отиване:

София 07.10 - Амстердам 09.00;

Амстердам 11.40 - Абърдийн 12.10;

Връщане:

Абърдийн 06.05 - Амстердам 08.30;

Амстердам 10.15 - София 13.55;

Вътрешните полети до архипелага Оркни:

Абърдийн 14.40 - архипелага Оркни 15.35;

Архипелага Оркни 16.25 - Абърдийн 17.15;

Обща цена за всички полети: около 765 евро/човек, но ще бъде препотвърдена няколко месеца преди тръгването В момента на резервацията цената може да е различна.

Всички наши програми в Скандинавия и Шотландия
image

Програма

Ден 1 София – Абърдийн

Пристигаме в Абърдийн в ранния следобед, така че след като се настаним ще имаме време за разходка из централната част на града. С населението от около 200 хиляди души Абърдийн има спокойна атмосфера, изпълнена с живот, но в никакъв случай забързана.

Повече за Абърдийн

Древният шотландски град Абърдийн, основан през IX век, е разположен между устията на реките Дън и Дий. Той е главно пристанище и важен търговски и административен център на Шотландия. Градът е много красив и много зелен. Известен е с многобройните си паркове и богати на растителни видове ботанически градини, откъдето идва и прозвището му „Цветето на Европа“.

Древни исторически места и символи, загадъчни каменни монолити и легендарни замъци отреждат на Абърдийн и околностите му централно място в пътеводителите с фокус върху шотландската история. Абърдийн е град не с един, а с два стари града. Старият Абърдийн, с неговите калдъръмени улички, стари дървета и укрепена катедрала от XV в., е мястото, където през 1495 г. е основан първият университет в Абърдийн и един от най-старите в Европа, а „Футди“  е причудлив рибарски квартал на брега на морето с малки къщички, калдъръмени улички и ярко боядисани пристройки. Пристанището се намира в самия център на града и пресните морски дарове все още се доставят ежедневно от двете реки и съседните рибарски пристанища.

Това великолепно кътче на Шотландия отдавна е любимо на монарсите. Кралски замъци, имения, дестилерии, ресторанти и забележителности - всичко това свидетелства за величавото минало, настояще и бъдеще на района. Нощувка в Абърдийн.

image

Ден 2 Абърдийн

Днес целият ден е посветен на забележителностите на града. Ще се разходим из Старият Абърдийн, разположен в северната част на града. Това е кварталът около университета. Старите, но добре запазени сгради с гранитни фасади типични за Стария Абърдийн датират от 18-ти век. Наситено-зелените паркове и поляни създават приятен контраст със сивия гранит.

Друга забележителност на града е рибарското селище Футди на брега на морето, до пристанищния фар. Малки, тесни улички от калдаръм свързват едноетажните къщички, повечето построени през викторианската епоха. Саксии с цветя, каменни пейки и простори с пране, което съхне на вятъра, придават особен характер на селището. Поляната до фара с плажната ивица отпред разкрива прекрасни гледки към Северно море и именно там местните жители прекарват почивните си дни наблюдавайки играта на делфините.

Юнион Стийт е сърцето на Абърдийн, където се намират повечето магазини и банки. И тук отново преобладават сградите от сив гранит. Градската галерия, театърът и библиотеката изграждат един завършен архитектурен ансамбъл около затревения площад, посветен на принц Албърт, съпругът на кралица Виктория. Наблизо има и паметник на най-известния шотландски поет Робърт Бърнс. Нощувка в Абърдийн

Ден 3 Абърдийн – Къркуол (Оркни)

Днес пристигаме в Къркуол, главният град на островния архипелаг Оркни, състоящ се от 70 острова.  Следобед ще разгледаме този изпълнен с характер и оживен исторически център, чиято главна улица е обявена за най-красивата главна улица в Шотландия, печелейки обществено гласуване през 2019 г.

Името на Къркуол произлиза от норвежкото "Kirkjuvagr", което означава "Църква на залива", а духът на викингите все още витае в града и особено около величествената катедрала "Свети Магнус". Нощувка в Къркуол.

image

Ден 4 Остров Мейнланд - история и културно наследство

Едно от нещата, с които местните хора се гордеят, е историята. Оркни е дом на една от най-старите европейски цивилизации – там са някои от запазените неолитни обекти в Европа.  Церемониални каменни кръгове, гробници, праисторически селища и монументи са открити из целия архипелаг, а днешната обиколка на остров Мейнланд ще ви позволи да посетите най-популярните от тях, включително Скара Брей, Пръстена на Бродгар и Италианския параклис. Тази обиколка е идеална, ако човек не разполага с много време в Оркни и иска да извлече максимума от пътуването си. Нощувка в Къркуол.

image

Ден 5 Остров Хой - природа и диви животни

Днес ще посетим остров Хой - вторият по големина остров в архипелага Оркни, с население от около 400 души.  Той е много различен от Мейнланд и другите острови, като често е сравняван с Шотландските планини.  Голяма част от острова е обявена за "дива земя" - вертикалните скали са най-високите на Британските острови, природата е непокътната, а около него гъмжи от диви животни, сред които тюлени, китове, различни видове морски птици и други.

image

Привечер (както и на следващата сутрин) отново може да обходим Къркуол и неговите музеи, ресторанти, магазини, дестилерии за уиски и джин и т.н. Близо до катедралата се намира Епископския дворец, а музеят на Оркни е точно от другата страна на Broad Street, сред красив оазис в центъра на града.

image

Крайбрежието на Къркуол е място, където човек може да спре и да се почувства в безвремието. Над брега се намират някои от най-добрите ресторанти и кръчми в града, а от залива на Къркуол можете да наблюдавате местната рибарска флотилия, която се насочва към залива. Наблизо дестилерията предлага дегустации на джин, уиски и други, гарнирани с интересни факти и беседи. Нощувка в Къркуол.

image

Ден 6 Къркуол - Абърдийн

Този ден летим обратно към Абърдийн, като сутринта отново ще имаме още малко време в Къркуол. Нощувка в Абърдийн

7 ден Абърдийн – София

Рано сутринта потегляме за летището. Пристигаме в София към 18.00 ч.

Всички наши програми в Скандинавия и Шотландия

Записване

Записване за група с определени дати

Ако желаете да се запишете за това пътуване, моля изпратете Вашите имена и телефон на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали

Пълна информация и често задавани въпроси.

Индивидуални пътувания

Моля изпратете запитване за оферта/програма на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Подробна информация и често задавани въпроси за индивидуалните ни пътувания може да прочетете тук.

Записване за група с български водач, без определени дати

Ако желаете да пътувате с малка група с български водач, моля изпратете запитване на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. Провеждаме това пътуване, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека. Първо определяме дати удобни за всички. Следва организация на самото пътуване. Ако сте готова група от най-малко 6 човека, датите определяте вие. Може да се запишете в списъка за бъдещи пътувания по тази програма. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите на електронна ни поща или по други наши комуникационни канали. 

Пълна информация и често задавани въпроси за нашите пътувания без предварително определени дати.

Поискайте повече информация за тази програма

icon
Ако имате въпроси, просто ни драснете един мейл или звъннете по телефона за още по-лесно +359 888 420 160. Viber и WhatsApp става също. FacebookInstagram
icon
Абонирайте се и за нашия бюлетин, за да получавате известия за пътешествия, планове, програми и интересни истории. Всички минали бюлетини.
icon
Ако се чудите дали да ни се доверите, погледнете отзивите за нашите пътувания!